Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Uskoro akBgd prvi put letim avionom, pa me zanima nekoliko informacija :
- Dobio sam kartu na mail, ali to su samo informacije o letu, satnice, prtljag itd...pretpostavljam da cu kartu dobit na šalteru kad dodjem na aerodrom?
- Može li neko da mi objasni redosljed koraka odnosno proceduru na aerodromu? Da li je prva stvar koju trebam uraditi check in karte i prijava prtljaga?
- Dobio sam kartu na mail, ali to su samo informacije o letu, satnice, prtljag itd...pretpostavljam da cu kartu dobit na šalteru kad dodjem na aerodrom?
- Može li neko da mi objasni redosljed koraka odnosno proceduru na aerodromu? Da li je prva stvar koju trebam uraditi check in karte i prijava prtljaga?
Hvala svima koji odgovore
Pa nemaš šta drugo raditi na aerodromu osim toga
Što se tiče prtljage, 20 kg je dozvoljeno za velike kofere, a 10 za ručni koji ide s tobom. Naši na kontrolama nisu strašni, ali na stranim aerodromima ne dozvoljavaju svašta da prođe u ručnom prtljagu, od vode pa do kozmetike..
isprintaj kartu te odnesi do saltera i dobit ces normalnu kartu al moras isprintati
prvo prodes kroz onaj nesretni detektor
onda odes pravo do check ina gdje pokupis kartu i prijavis prtljag
onda lagano uz pokretne stepenice u restoran popijes kahvicu jer si dosao ranije (preporucam 1,5 sata)
kada cujes 2 poziv krenes lagano prema staklenim kucicama
tu das pasos
licna prtljaga ti prode kroz skener
i dodes do veelike sobe sa stolicama
tu cekas dok stuajrdesa il ko vec ne pocne da pregleda karte i ubacuje vas u avijon
sve veoma pregledno, gates oznaceni nemres masit
dodatno: ako ides u United Kingdom, izvadi vlazne maramice, kozmetiku, dezodoranse, grickalicu za nokte, makazice ...iz licne prtljage...stavi u onu normalnu ili po mogucnosti nemoj uopste nositi
Hvala na odgovorima
Ovi bezveznjakovici nidje veze...mene nije sramota pitat i raspitat se, nego se pravit faca da znam pa se provaljivat ...
Jos jednom hvala svima na odgovoru, a kad prodjem i ja tu svu proceduru moci cu i ja odgovarat ljudima
Nista to nije strasno, dodjes fino tamo, prodjes kroz jedan pregled na ulazu u aerodrom, onda udjes fino i odes do saltera, vidis koji je tvoj (naziv grada je iznad), ekonomska klasa pretpostavljam i lijepo tamo das pasos, teta ili ciko te imaju vec u sistemu i tamo dobijes kartu, tu predas stvari koje idu u avion a sa sobom mozes unijet mali kofer i/ili torbu za laptop u avion...e onda odes gore na sprat, pa cekas prozivke, 3 puta bude, na treci bi trebao krenut lagano, ide pasoska kontrola pa carinski pregled i et te na ukrcavanju,...
Ne znam gdje letis i jel presjedas, al ako ides preko Njemacke i Austrije, ne nosi nikakve parfeme kraj sebe, dezodoranse i sl, to uzimaju, preko 100 ml meni se cini...
isprintaj kartu te odnesi do saltera i dobit ces normalnu kartu al moras isprintati
prvo prodes kroz onaj nesretni detektor
onda odes pravo do check ina gdje pokupis kartu i prijavis prtljag
onda lagano uz pokretne stepenice u restoran popijes kahvicu jer si dosao ranije (preporucam 1,5 sata)
kada cujes 2 poziv krenes lagano prema staklenim kucicama
tu das pasos
licna prtljaga ti prode kroz skener
i dodes do veelike sobe sa stolicama
tu cekas dok stuajrdesa il ko vec ne pocne da pregleda karte i ubacuje vas u avijon
sve veoma pregledno, gates oznaceni nemres masit
Ne mora se isprintat karta, ima vec u sistemu...moze zbog sebe al to i nije karta, vec samo potvrda
Nema presjedanja, direktan let iz tacke A do tacke B, pa tako akBgd i nazad...Nosicu samo rucnu torbu, imam pravo do 10 kg Ma cuvacu i ja sve vezano za kartu hi hi hi dok se ne vratim u BiH A to za kozemtiku i hranu sam vec upoznat tny anyway
Karte ti vise ne postoje (osim u ponekim vukojebinama, gdje nemaju elektronske karte), osim u kompjuteru... Za svaki slucaj, imaj taj papir sa podacima uza se...
Na aerodromu prvo trebas da uradis check-in, to su ti oni salteri na koje prvo naletis kada udjes na dio koji oznacava odlaske/departures. Iznad saltera obicno pise destinacija, prevoznik, broj leta... Na vecima aerodromima imas brojeve saltera gdje to mozes uraditi, npr. Lufthansa = Salteri 18-27, British = Salteri 28-35, itd... Pa na bilo koji od njih, tu predajes i prtljag koji ide u "gepek", obicno <20kg tezine, tu ti na sateru treba samo pasos, jer te oni vec imaju u kompjuteru za tvoj let, pa te tu potvrdjuju da si na aerodromu, dodjele ti sjediste po broju, i daju jedan karton na kojem pise sjediste, Gate/Izlaz/Exit na kojem te ceka avion (Tipa B14), koji ti kasnije treba sa pasosem za ulazak u sigurnosno kontrolisani dio aerodroma, iza policije i carine... Rucni prtljag, obicno do 8 kg, i po dimenzijama omanji, moze s tobom...
Onda ides prema izlazima, tj. Gate-ovima, tj. prema onome gdje te ceka avion. Tu naidjes na policiju, carinu, koji ti pregledaju pasos, boarding pass-karton koji si dobio na prijavi, zatim prolazis jos jednom detektor metala, rentgenski aparat. Tu moze biti i izuvanja cipela/cizama, ako imaju metala u sebi, kais, ako ima metalnu kopcu poveliku, sat, kljuceve, upaljac, itd...
Kad si to sve prosao, dalje trazis samo gdje ti je izlaz za avion, npr. B14, kad to nadjes, obicno imas malo vremena za sjest' i sacekat ukrcaj... Ukrcas, se sjednes na svoje sjediste, svezes se i slusas tetu sta se radi u slucaju ne daj Boze...
Kad sletis, cekas da avion stane, i tek onda se odvezes i ustanes, sto kod nasih ljudi i nije cest obicaj... Izlazis iz aviona, i ides hodinicima prema exit/arrivals zoni (osim ako neces na tom aerodromu prejedati, onda trazis Transfer hodnik/salter), gdje naletis na saltere s policijom, koja ti opet gleda pasos i boarding pass, opali ti pecat za ulaz u zemlju, i dalje niz hodik nailazis na carinu, koja ima zeleni (nista za prijaviti) prolaz, i crveni (kad imas sta za prijaviti) prolaz... Kad to prodjes, obicno izlazis u veliki hol aerodroma gdje ljudi obicno docekuju svoje goste... Dalje si slobodan da radis sve normalno...
admir_adoo wrote:Ja samo nisam skontao gdje vagaju onaj rucni prtljag
Nigdje, šuti, i prenesi i 15 kg
Eh, da sam znao... I jos nesto, posto koristim leca nosio sam u rucnom prtljagu vodu za leca jer sam presjedao (nocio) u Istanbulu. Samo su na nasem aerodromu me peglali za tu bocicu a u Ist, Bengaziju i Tripoliju bez problema. Nase sam morao moliti da me puste da unesem sa sobom u avion