Provjera ulaska u EU
-
saletm87
#1 Provjera ulaska u EU
E ovako namjeravam da idem u Njemačku, pa me zanima gdje bih mogao da provjerim da li imam kakvu zabranu ulaska u EU? Ako neko zna i ima iskustva s tim, jer ne bih da me vrate s granice. Prijatelja su mi vratili prije 7 dana s granice jer nije imao plačene kazne zbog prekoračenja brzine.
-
saletm87
#2 Re: Provjera ulaska u EU
Pokusat cu u ponedjeljak da odem do MUP-a i do Njemačke ambasade pa da provjerim.
- drndalo
#3 Re: Provjera ulaska u EU
Sam bi trebao znati jesi li kada uhvacen u kakvim nepodopstima i gdje... I da li si postupio "po naredjenju"... Sta znaci prijatelj nije platio kazne ? Uhvatila ga kamera ili su ga bili licno zaustavili ? Ako su ga zaustavili, sumnjam da bi ga sa stranim tablama pustili da ide dok ne plati licno... Nesto ti ne stima u prici...
Ili ti prijatelj laze o kaznama za brzinu, da pokrije duzi ostanak u EU, ili je petljao s necim "jacim"...
Ili ti prijatelj laze o kaznama za brzinu, da pokrije duzi ostanak u EU, ili je petljao s necim "jacim"...
-
rekla-kazala
#4 Re: Provjera ulaska u EU
I meni tu nešto ne štima.
Ako ga je policija zaustavila ona odmah traže lovu i ne puštaju dalje.
Ukoliko ga je radar okinuo ili bi ta kazna otišla niz vjetar zbog nemogućnosti identifikacije vozača ili bi mu došla na kućnu adresu. Treća opcija,.. čekala bi ga na ulazu u EU da je plati pa tek onda da uđe. Ne vjerujem da bi ga vratili bez mogućnosti da plati kaznu.
Ako ga je policija zaustavila ona odmah traže lovu i ne puštaju dalje.
Ukoliko ga je radar okinuo ili bi ta kazna otišla niz vjetar zbog nemogućnosti identifikacije vozača ili bi mu došla na kućnu adresu. Treća opcija,.. čekala bi ga na ulazu u EU da je plati pa tek onda da uđe. Ne vjerujem da bi ga vratili bez mogućnosti da plati kaznu.
-
saletm87
#5 Re: Provjera ulaska u EU
On je krenuo na tri mjeseca u Njemačku kod brata, znači ulazak u EU a ne izlazak iz EU. Slikala ga kamera na autoputu Jošanica - Podlugovi u januaru, auto je na našim bh.tablama, auto na njemu, kazna je stigla tek jutros na adresu, a on je u ponedjeljak pokušao da izađe iz zemlje i nisu mu dali jer je imao tu kaznu, pa danas je uplatio i naredne sedmice ce opet krenuti.
A dal postoji mogućnost da se negdje provjeri da li če mi praviti problem? Možda MUP ili ambasada?Jer mi se nešto ne daje 100 maraka goriva do granice i nazad.
A dal postoji mogućnost da se negdje provjeri da li če mi praviti problem? Možda MUP ili ambasada?Jer mi se nešto ne daje 100 maraka goriva do granice i nazad.
-
rekla-kazala
#6 Re: Provjera ulaska u EU
Ne znam čemu tolika briga.
Ako će ti biti mirna duša idi u MUP i na šalteru kazne daj vozačku da provjere da li ima nekih neplaćenih kazni.
Ako će ti biti mirna duša idi u MUP i na šalteru kazne daj vozačku da provjere da li ima nekih neplaćenih kazni.
- drndalo
#7 Re: Provjera ulaska u EU
To onda nema veze sa ulaskom u EU, nego sa izlaskom iz BiH. Opet, ne znam za slucaj da ne daju nasi izaci zbog neplacene kazne, doduse nemam ih u zadnje vrijeme, a mozda su uveli nesto novo...
- drndalo
#8 Re: Provjera ulaska u EU
ja mislim da tu jos nesto postoji sto ili nije nama receno, ili nije receno od druga postavljacu teme... Tj. fali podataka...
-
rekla-kazala
#9 Re: Provjera ulaska u EU
Dobro kažeš !drndalo wrote:ja mislim da tu jos nesto postoji sto ili nije nama receno, ili nije receno od druga postavljacu teme... Tj. fali podataka...
Čak mi je nevjerovatna i ova situacija da je vraćen sa granice zbog neplaćene kazne koja će mu stići tek za par dana.
Mislim da nema logike da kazna bude registrovana kao neplaćena u sistemu ako je još nisi ni dobio. Postoji i zakonski rok za plaćanje kazne i tek onda bi mogao biti sankcionisan nepuštanjem na granici. Ako uopšte i postoji takva sankcija jer je rečeno da nema produženja registracije vozila ako kazne nisu izmirene a ugroziti nekom slobodu kretanja zbog 30 ili 50 KM mi je malo prežestoka sankcija.
Pa i u toj teoretskoj situaciji bi mogao platiti kaznu na granici i odmah dalje ići.
-
RLewis
#10 Re: Odg: Provjera ulaska u EU
Nesto ti prijatelj nije rekao ili jedistavno nije ni dosao do granice, jer da je imao nesto zbog cega nemoze napustiti zemlju nebi samo bio vracen nego i zadrzan u prostorijama predvidjenim za zadrzavanje lol
-
lajkujMe
#11 Re: Provjera ulaska u EU
Kralju uvjeravam te da nasi granicari nemaju pravo da ne daju izlaz iz zemlje nasem drzavljanju zbog ne placene kazne. To bi bila povreda jednog od osnovnih ljudskih prava a to je pravo na kretanje nismo mi Sjeverna Koreja. Ili te on slago ili ti nas lazes nista osobno.
A inace ako zelis provjeriti da li ima ikakvih zabrana za ulazak u EU najbolje rjesenje je da odletis do Ambasade zemlje u koju ides oni imaju pristup shengen black listama.
A inace ako zelis provjeriti da li ima ikakvih zabrana za ulazak u EU najbolje rjesenje je da odletis do Ambasade zemlje u koju ides oni imaju pristup shengen black listama.
- AstorH
#12 Re: Provjera ulaska u EU
Neki dan su slovenci vratili jednu zensku iz BiH radi neplacenih kazni, a krenula u Njemacku.I to joj rekli posto nije velika kazna moze nazvat da neko dodje po nju, a da je neki veci prekrsaj morao bi je bus vracat nazad u BiH.Inace bus je krenuo iz Bihaca neki bosanski autoprevoznik.
Sent from my iPad using Tapatalk
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#13 Re: Provjera ulaska u EU
Potrudi se da prekoracis brzinu i plati kaznu, tako da bar s´te strane nemas problema.saletm87 wrote:E ovako namjeravam da idem u Njemačku, pa me zanima gdje bih mogao da provjerim da li imam kakvu zabranu ulaska u EU? Ako neko zna i ima iskustva s tim, jer ne bih da me vrate s granice. Prijatelja su mi vratili prije 7 dana s granice jer nije imao plačene kazne zbog prekoračenja brzine.
- drndalo
#14 Re: Provjera ulaska u EU
Kakve kazne kada je u autobusu ? Saobracajne ili neke druge...?AstorH wrote:Neki dan su slovenci vratili jednu zensku iz BiH radi neplacenih kazni, a krenula u Njemacku.I to joj rekli posto nije velika kazna moze nazvat da neko dodje po nju, a da je neki veci prekrsaj morao bi je bus vracat nazad u BiH.Inace bus je krenuo iz Bihaca neki bosanski autoprevoznik.
- Edin H.
#15 Re: Provjera ulaska u EU
Jesu meni shega na aerdoromima oni sto pregledaju pasose (osobito u Hrvatskoj), vazda nesto lafo ljuti, ni dobar dan, ni merhaba... 
- drndalo
#16 Re: Provjera ulaska u EU
To im je posao, da te prepadnu, pa da odmah sve priznas...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#17 Re: Provjera ulaska u EU
Da vidis kako "salutiraju" kad im "pravu" iskaznicu pokazes, crko bi od smijeha, zalede se u stavu mirnoEdin H. wrote:Jesu meni shega na aerdoromima oni sto pregledaju pasose (osobito u Hrvatskoj), vazda nesto lafo ljuti, ni dobar dan, ni merhaba...
dok ne prodes.
- AstorH
#18 Re: Provjera ulaska u EU
Neam pojma.Nesto joj nasli u sustavu neke neplacene racune.A vozacu su rekli da je neki tezi prekrsaj morao bi ih on vracat.Bila su tu i 2 momka iz BiH koji nemaju pravo ulaska u DE.Kako sam ja skapirao valjda po zakonu odnosno po tezini prekrsaja se odlucuje da li osoba mora momentalno napustit EU ili moze neko doc po nju kada u slucaju da nije neko teze krivicno djelo.drndalo wrote: Kakve kazne kada je u autobusu ? Saobracajne ili neke druge...?
-
rekla-kazala
#19 Re: Provjera ulaska u EU
Ne vidim ja nikakve logike da se nekom zbog 30 ili 50 KM kazne pravi problem oko izlaska iz zemlje.
Dođe ti obavještenje da si napravio prekršaj i ukoliko ne uložiš prigovor prihvataš krivicu i kaznu. Kao vlasnik firme, obrta, direktor, napraviš poresku prijavu na kraju mjeseca i priznaš da si državi dužan platiti određeni iznos poreza.
Po toj logici svi dužnici PDV-a, vlasnici firmi, obrta, direktori koji duguju stotine hiljada KM pa i milione ne bi smjeli napuštati zemlju.
Onda se može otići i korak dalje pa da banke za sve dužnike i žirante traže zabranu izlaska iz zemlje da im ne bi pobjegli.
Treći korak je svi koji imaju bilo kakva dugovanja, nisu npr. platili zadnji račun za telefon isto tako ne mogu izići iz zemlje,...
Dođe ti obavještenje da si napravio prekršaj i ukoliko ne uložiš prigovor prihvataš krivicu i kaznu. Kao vlasnik firme, obrta, direktor, napraviš poresku prijavu na kraju mjeseca i priznaš da si državi dužan platiti određeni iznos poreza.
Po toj logici svi dužnici PDV-a, vlasnici firmi, obrta, direktori koji duguju stotine hiljada KM pa i milione ne bi smjeli napuštati zemlju.
Onda se može otići i korak dalje pa da banke za sve dužnike i žirante traže zabranu izlaska iz zemlje da im ne bi pobjegli.
Treći korak je svi koji imaju bilo kakva dugovanja, nisu npr. platili zadnji račun za telefon isto tako ne mogu izići iz zemlje,...
- motorna_pila
#20 Re: Provjera ulaska u EU
.........
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Sent from my LT18i using Tapatalk 2