PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
VjecitiStudent

#451 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by VjecitiStudent »

sarajlija_ba wrote:Ono što borci traže jeste svima cenzus, svima koeficijent isplate i svi skupa da stegnemo kaiš ako treba.
Ne, da samo mi (i to mi prvi) snosimo krizu dok Vlada sebi svakih par dana podiže plate.
Jel' to puno što tražimo ?
Ko su vam "svi"?
Nije valjda da bi i ljudi koji platu zaradjuju krvavim svakodnevnim radom, poput ove iste policije, placene iz istog federalnog budzeta, trebali da upadaju u cenzus samo zbog toga sto je neko nekada odrijesio previse kesu zarad kupovine borackih glasova.
Ahmmed

#452 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Ahmmed »

sarajlija_ba wrote:Ne sjećam se koje je to godine bilo. Čini mi se negdje 2003-2004 kada je ispred Parlamenta na Marin dvoru izašao Lagumdžija i držao govor. Narod nezadovoljan njegovim govorom počeo ga je gađati flašama od vode, sokova, novinama itd.
Lagumdžija je rekao više za sebe, ali se čulo na mikrofonu, "ovakvi su me gađali i u Banjaluci" (misleći valjda na četnike koji su gađali naše prilikom otvaranja Ferhadije).
Znači, mi i četnici smo isti za njega.
Taj dan on je nestao za mene kao političar i čovjek.

To mi se kasnije samo potvrdilo u slučaju alžirske grupe a nakon toga i prodajom oružja Izraelu o čemu su brujale sve arapske novine. Danas se ljudi čude zašto arapi neće da ulažu u Bosnu. Neće zbog te prodaje oružja Izraelu jer su arapi slali pare da mi kupimo oružje a mi ga poslije prodajemo njihovim neprijateljima.

2002. U martu. Bila je to velika greška, ta izjava.....

Glede Alžirske grupe: Niko, ama baš niko, ne bi postupio drugačije od Lagumdžije, da je bio na njegovom mjestu.Silajdžić, koji je tada bio u vlasti, imao je priliku da iz principijelnih razloga podnese ostavku.Nije to učinio. što se mene tiče, iz tog razloga, nije ni trebao.
Alfons Kauders

#453 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Alfons Kauders »

Ahmmed wrote:Alfons....Eh, poseban par cipela su nikad izvršene revizije. I bez želje da budem glasnogovornik boračkih organizacija, ali upravo su neke od njih mnogo puta inzistirale na reviziji spiskova. No, vlast to nikada nije uradila čestito i temeljito. Jer bi pravom revizijom, rizikovali da ostanu bez biračkog tijela. I tako ukrug.....
iskreno, ja nisam primjetio ni da se boracke organizacije ni vlada nesto pretjerano trude da se to odradi... dao sam primjer hrvatske, ni kod njih to nije rijeseno a ljudi su, ruku na srce, amerika za nas kad je vladavina zakona u pitanju...

nemoguce je da imamo 110000 korisnika tih prava - kako god da okrenes da saberes i hvo, i arbih i sve moguce i nemoguce policijske snage, previse je... hvo je posebna prica po ovom pitanju - em nisu ni ratovali, em su haman imali po jednog generala u svakom vodu... cast izuzetcima u posavini i krajini...

kad bi se sutra odradila ta jebena revizija, ta majka koju pominjes bi komotno imala milju, invalidi takodjer... ali meni se cini da tu ima barem 30tak posto laznjaka... kad su privilegovane penzije u pitanju, vjerovatno i vise... zbog njih ce na kraju invalidi i porodice poginulih dobiti crkavicu, ne radi nekog mmf-a i smotanog mujezinovica...
VjecitiStudent

#454 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by VjecitiStudent »

sarajlija_ba wrote:Ne sjećam se koje je to godine bilo. Čini mi se negdje 2003-2004 kada je ispred Parlamenta na Marin dvoru izašao Lagumdžija i držao govor. Narod nezadovoljan njegovim govorom počeo ga je gađati flašama od vode, sokova, novinama itd.
Lagumdžija je rekao više za sebe, ali se čulo na mikrofonu, "ovakvi su me gađali i u Banjaluci" (misleći valjda na četnike koji su gađali naše prilikom otvaranja Ferhadije).

To mi se kasnije samo potvrdilo u slučaju alžirske grupe a nakon toga i prodajom oružja Izraelu o čemu su brujale sve arapske novine. Danas se ljudi čude zašto arapi neće da ulažu u Bosnu. Neće zbog te prodaje oružja Izraelu jer su arapi slali pare da mi kupimo oružje a mi ga poslije prodajemo njihovim neprijateljima.
:lol: :lol: :lol:
Od svih avazovstina zakacenih Lagumdziji, ova je bila jedna od glupljih.
glasnik

#455 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

Alfons Kauders wrote:
ovo za srebrenicane je druga prica... zbog te gluposti srbi ce uvijek pricati kako su u srebrenici ginuli vojnici, a ne civili...
To je jos jedno od nestrucno i nekvalitetno ponudjenih i prihvacenih rjesenja. Puno je ljudi koji su skoncali u logorima na pocetku rata (uz svo duzno postovanje prema njima i njihovim porodicama) proglaseno borcima zbog toga sto su bili na spiskovima nekakvih organizacija u osnivanju, umjesto da se napravi zasebna socijalna kategorija za te osobe. To je za obje kategorije izuzetno stetno rjesenja, a po utrdjivanje istine o stradanju zaista ogroman problem.
Alfons Kauders

#456 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Alfons Kauders »

glasnik wrote: Da ne bude zabune, reci ko izdaje rjesenje o tim pravima - udruzenje ili drzava?

Time ces sve reci.

Nisu legitimni korisnici prava krivi sto su predstavnici vlasti bili korumpirani pa su dodjeljivali svakome ta prava. I ne mora svako takav kao primalac te naknade da bude u nekom udruzenju. Oni ne moraju ni da znaju za njega. Oni sto dijele pare, oni imaju spiskove.

Kao i u mnogo cemu drugome peru se od svojih lose uradjenih poslova optuzujuci druge za ono sto su sami krivi!
ma stoji, naravno da su institucije krive, ali jebes ga ne smiju ni borci tolerisat takvu nepravdu... jebo udruzenja koja se nece boriti protiv toga, sta se onda moze ocekivati od njih?
Alfons Kauders

#457 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Alfons Kauders »

Ahmmed wrote:

2002. U martu. Bila je to velika greška, ta izjava.....

Glede Alžirske grupe: Niko, ama baš niko, ne bi postupio drugačije od Lagumdžije, da je bio na njegovom mjestu.Silajdžić, koji je tada bio u vlasti, imao je priliku da iz principijelnih razloga podnese ostavku.Nije to učinio. što se mene tiče, iz tog razloga, nije ni trebao.
zar to nije bio behmen? lagumdzija je bio ministar vanjskih poslova, zasto bi se on obracao borcima?
VjecitiStudent

#458 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by VjecitiStudent »

Ahmmed wrote: Za one koji nisu muslimani, postoji termin poginuli borci. Termin šehid se nije odnosio i ne odnosi se na one koji nisu muslimani. Ja sam već rekao da imam određeni problem sa upotrebom termina šehid....No, taj problem nije uzrokovan činjenicom da su u Armiji Bih bili i Srbi i Hrvati, jer se na njih taj temin nikada i nije odnosio.
Ahmede, zar i ti?
Ja sam svo vrijeme mislio da su poginuli branili Bosnu i Hercegovinu, svoje porodice, prijatelje, a ne "Alahov put" i vjeru.
Alfons Kauders

#459 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Alfons Kauders »

glasnik wrote:
Alfons Kauders wrote:
ovo za srebrenicane je druga prica... zbog te gluposti srbi ce uvijek pricati kako su u srebrenici ginuli vojnici, a ne civili...
To je jos jedno od nestrucno i nekvalitetno ponudjenih i prihvacenih rjesenja. Puno je ljudi koji su skoncali u logorima na pocetku rata (uz svo duzno postovanje prema njima i njihovim porodicama) proglaseno borcima zbog toga sto su bili na spiskovima nekakvih organizacija u osnivanju, umjesto da se napravi zasebna socijalna kategorija za te osobe. To je za obje kategorije izuzetno stetno rjesenja, a po utrdjivanje istine o stradanju zaista ogroman problem.
debilno rjesenje koje je ucinilo previse stete svima... stvarno bi rado popricao s hajvanom kojem je palo na pamet...
SoulSeeker

#460 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by SoulSeeker »

sarajlija_ba wrote:Čitam nečiji post kako su borci krezavi, primitivni...itd. E pa takvi su te jarane branili i bili spremni poginuti za tebe. SRAMI SE !!!
Osobi koja je to napisala je bolje da se ubije, jer će barem biti lijep i mlad leš sa svim zubima na broju.
sarajlija_ba

#461 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by sarajlija_ba »

VjecitiStudent wrote:
sarajlija_ba wrote:Ono što borci traže jeste svima cenzus, svima koeficijent isplate i svi skupa da stegnemo kaiš ako treba.
Ne, da samo mi (i to mi prvi) snosimo krizu dok Vlada sebi svakih par dana podiže plate.
Ko su vam "svi"?
Nije valjda da bi i ljudi koji platu zaradjuju krvavim svakodnevnim radom, poput ove iste policije, placene iz istog federalnog budzeta, trebali da upadaju u cenzus samo zbog toga sto je neko nekada odrijesio previse kesu zarad kupovine borackih glasova.
Drug, mi hoćemo da natjeramo ove na vlasti da i oni imaju cenzus. To je poenta.
Imaš 10 kantona (i u njima ministasrstava more)+ vlada federacije (i u njoj ministasrstava more), + opštine (koji zguza na guz provode radno vrijeme) + Vijeće ministara (i u njima ministasrstava more)...da ne nabrajam više.
Pa ko će to platiti drug ???
Vlada Kantona Sarajevo ima više auta od kompletne Vlade Švedske.
Sad kad su se pare potrošile onda treba odrati borce.

Branković kad je došao na mjesto Premijera je zatekao 600 miliona maraka. Podigao je još 300 miliona kod komercijalnih banaka. Ne bi bio problem da je uloženo u proizvodnju nego je većina otišla na ispalte administracijama koje sam ti nabrojao.

Šta će nama Mujezinović ?
On ti je kao domaćin koji kad nema para u kući prošeta do komšije, pozajmi i onda kaže ukućanima "baš sam sposoban, evo para".

Takav Premijer možeš biti i ti.

Znaš li šta radi MMF i svjetska banka ?
Zadužuju te i zadužuju dok te ne dovedu u situaciju da ne nmožeš više vratit (kao Grčka) i onda ti kažu "ok, razumijem da ne možeš vratiti ali imaš resurse pa ćemo malo crpiti vaše resurse (struja, voda, šume...itd)"
Tako lagano dođeš u vazalski odnos.

To nama radi Mujezinović a priča kako nas spašava...
Ahmmed

#462 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Ahmmed »

Nije Behmen. Lagumdžija. Pred državnim Parlamentom.
glasnik

#463 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

BSn wrote:
Mesud11 wrote: da, malo im 2000 KM koliko ima Patkovic, on ih vodi a ima primanja po cetiri osnova! Covjek ne mrdne prskom niti se oznoji a dobije 2 600 KM!!!! on se bori da ima jesti!!!! :lol: :lol: :lol:

:thumbup: :lol:

Likovi protestuju, a ne znaju sto protestuju. Samo nek' je palit i unistavat. Fuj!
Ili ti i slicni ne mozete da shvatite posto ste povrsni i puni predrasuda? Sigurno je neko tek tako dosao da guta suzavac. Svasta ce se procitati ovdje. Samo neka je smajlica u poruci. Hljeba i igara.
Ahmmed

#464 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Ahmmed »

VjecitiStudent wrote:
Ahmmed wrote: Za one koji nisu muslimani, postoji termin poginuli borci. Termin šehid se nije odnosio i ne odnosi se na one koji nisu muslimani. Ja sam već rekao da imam određeni problem sa upotrebom termina šehid....No, taj problem nije uzrokovan činjenicom da su u Armiji Bih bili i Srbi i Hrvati, jer se na njih taj temin nikada i nije odnosio.
Ahmede, zar i ti?
Ja sam svo vrijeme mislio da su poginuli branili Bosnu i Hercegovinu, svoje porodice, prijatelje, a ne "Alahov put" i vjeru.
Dakle, ponavljam....Već sa rekao da imam problem sa upotrebom termina šehid....
VjecitiStudent

#465 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by VjecitiStudent »

Ahmmed wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ahmede, zar i ti?
Dakle, ponavljam....Već sa rekao da imam problem sa upotrebom termina šehid....
Kasni, tj. rani sati, previdjeh, izvinjavam se.
glasnik

#466 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

Alfons Kauders wrote:
debilno rjesenje koje je ucinilo previse stete svima... stvarno bi rado popricao s hajvanom kojem je palo na pamet...
To su ta ratna - "privremena rjesenja" (shvatam zbog okolnosti u kojima se to sve desavalo, kada nije postojala ni mogucnost da se stvari centralizuju i rijese kvalitetno na cijeloj teritoriji). Po starom dobrom obicaju to kod nas postane i trajno rjesenje, jer vlada opsti nerad i nedogovornost u drzavnim institucijama, a ima ih podosta kojima upravo odgovara to da bi mogli da love u mutnom - mozda i previse nazalost.
Ahmmed

#467 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Ahmmed »

SoulSeeker wrote:
sarajlija_ba wrote:Čitam nečiji post kako su borci krezavi, primitivni...itd. E pa takvi su te jarane branili i bili spremni poginuti za tebe. SRAMI SE !!!
Osobi koja je to napisala je bolje da se ubije, jer će barem biti lijep i mlad leš sa svim zubima na broju.

Nisam baš za takve savjete....ali.... :thumbup:

Na hajr i na dobro, što se nas dvojica večeras lijepo slažemo :)
glasnik

#468 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

Alfons Kauders wrote:
ma stoji, naravno da su institucije krive, ali jebes ga ne smiju ni borci tolerisat takvu nepravdu... jebo udruzenja koja se nece boriti protiv toga, sta se onda moze ocekivati od njih?
Ne znam da li si upratio sta ovi iz udruzenja pricaju (cini mi se da ste ti i jos neko pricali malo na tu temu), ali je evidentno da ova vlast pojma nema koga je sve uvela u pravo. Ispada da oni imaju bolje spiskove od drzave ko je sve korisnik tih prava, sto je apsurd. Izgleda da ne postoji centralizovana baza podataka. Bas kao i sa zrtvama, kao i sa mnogim drugim kategorijama stanovnistva. Djeluju paralelni sistemi unutar drzavnog aparata koji ne saradjuju. Boga ti pitaj koliko tako para curi, a da pojma nemaju kome sve i za sta placaju. Problem sa udruzenjima je taj sto ima hiljadu udruzenja, pa bi svi da primaju nekakvu pomoc - sto se opet pretvara u sitni sicar tih pojedinaca koji bi da su na njihovom celu. Sve interesi mrtvi, ali licni.
sarajlija_ba

#469 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by sarajlija_ba »

Alfons Kauders wrote:nemoguce je da imamo 110000 korisnika tih prava - kako god da okrenes da saberes i hvo, i arbih i sve moguce i nemoguce policijske snage, previse je...
Imaš 110.000 demobilisanih boraca. Armija RBiH je brojala preko 200.000 boraca.
Alfons Kauders wrote:kad bi se sutra odradila ta jebena revizija, ta majka koju pominjes bi komotno imala milju, invalidi takodjer...
Nije problem u parama...problem je u principima i čenjinici da nas prave majmunima.
Alfons Kauders wrote:ali meni se cini da tu ima barem 30tak posto laznjaka... kad su privilegovane penzije u pitanju, vjerovatno i vise... zbog njih ce na kraju invalidi i porodice poginulih dobiti crkavicu, ne radi nekog mmf-a i smotanog mujezinovica...
I ja mislim da ima 30% lažnjaka.
Što se tiče privilegovanih penzija stvari stoje ovako.
2001.godine amerikanci su tražili da se smanji borj vojnika u Armiji BiH. Naši su pitali kako a ovi su rekli da se najveći broj penzioniše jer su stari i većinom invalidi. Naši su rekli da nemaju para za to a ameri su rekli da će oni dati 500 miliona maraka. U privilegovane penzije je otišlo oko 15 hiljada pripadnika Armije RBiH i onih 500 miliona je moglo biti sljedećih 20 godina za ispaltu penzija. Dakle do 2022.godine. Na na stranu što današnji pripadnici Vojske Federacije uplaćuju za penziono.
Onda su nestale pare. Svih 500 miliona je Vlada potrošila u nešto.
Danas Vlada zakuhava između privilegovanih i običnih penzionera da bi sakrila svoje mahinacije.
Ahmmed

#470 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Ahmmed »

Lahku vam noć želim. Hvala na izuzetnoj diskusiji, razmjeni mišljenja i informacija.

Poseban pozdrav za Alfonsa!
glasnik

#471 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

VjecitiStudent wrote: Ko su vam "svi"?
Ne djelimo svi isto misljenje o policiji, a i oni medjusobno imaju sigurno razlicito misljenje jedni o drugima. Recimo prestizno je biti saobracajni drot, jer su se svojevremeno mogle veeeeeeeeeeeelike svote novaca ubrati od "nesavjesnih" vozaca koji bi da izbjegnu teze kazne. Vozikaju se u novim golfovima. Ponasaju se cesto bahato bas kao i oni koje bi trebalo da jure. Svojim sam ocima gledao kako uzimaju ne jednog, nego par ljudi u sat vremena - jer je znak zabrane postavljen tako da se ne vidi. Ima toga, ali nije ni mjesto, ni vrijeme.

Ako je lose, onda treba da je svima - ne samo pojedinim.
boki86

#472 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by boki86 »

sarajlija_ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ko su vam "svi"?
Drug, mi hoćemo da natjeramo ove na vlasti da i oni imaju cenzus. To je poenta.
Imaš 10 kantona (i u njima ministasrstava more)+ vlada federacije (i u njoj ministasrstava more), + opštine (koji zguza na guz provode radno vrijeme) + Vijeće ministara (i u njima ministasrstava more)...da ne nabrajam više.
Pa ko će to platiti drug ???
Vlada Kantona Sarajevo ima više auta od kompletne Vlade Švedske.
Sad kad su se pare potrošile onda treba odrati borce.

Branković kad je došao na mjesto Premijera je zatekao 600 miliona maraka. Podigao je još 300 miliona kod komercijalnih banaka. Ne bi bio problem da je uloženo u proizvodnju nego je većina otišla na ispalte administracijama koje sam ti nabrojao.

Šta će nama Mujezinović ?
On ti je kao domaćin koji kad nema para u kući prošeta do komšije, pozajmi i onda kaže ukućanima "baš sam sposoban, evo para".

Takav Premijer možeš biti i ti.

Znaš li šta radi MMF i svjetska banka ?
Zadužuju te i zadužuju dok te ne dovedu u situaciju da ne nmožeš više vratit (kao Grčka) i onda ti kažu "ok, razumijem da ne možeš vratiti ali imaš resurse pa ćemo malo crpiti vaše resurse (struja, voda, šume...itd)"
Tako lagano dođeš u vazalski odnos.

To nama radi Mujezinović a priča kako nas spašava...
Za koga si glasao? Brankovic je SDA, da te podsjetim...jos jednom ZA KOGA SI GLASAO
VjecitiStudent

#473 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by VjecitiStudent »

glasnik wrote:
VjecitiStudent wrote: Ko su vam "svi"?
Ne djelimo svi isto misljenje o policiji, a i oni medjusobno imaju sigurno razlicito misljenje jedni o drugima. Recimo prestizno je biti saobracajni drot, jer su se svojevremeno mogle veeeeeeeeeeeelike svote novaca ubrati od "nesavjesnih" vozaca koji bi da izbjegnu teze kazne. Vozikaju se u novim golfovima. Ponasaju se cesto bahato bas kao i oni koje bi trebalo da jure. Svojim sam ocima gledao kako uzimaju ne jednog, nego par ljudi u sat vremena - jer je znak zabrane postavljen tako da se ne vidi. Ima toga, ali nije ni mjesto, ni vrijeme.

Ako je lose, onda treba da je svima - ne samo pojedinim.
Nigdje veze.
Jer primjenom cenzusa i na ostale imali bi npr. situaciju da od dva drota u istoj patroli jedan prima platu, a drugi ne, jer ovaj drugi ima zaposlenu zenu zbog koje prebacuje cenzus.

Imali bi na kraju samacku drzavnu upravu, policiju, vojsku ... :D
john smith

#474 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by john smith »

Mene sad interesuje gdje se može pronaći informacija, ko prima... ne znam ni kako to da nazovem... penziju ili šta već i na osnovu čega se formira visina tih primanja. Mislim, koji su kriteriji da bi neko ostvario prava na ovakva primanja i kako se određuje visina tih primanja? I zbog čega su počeli ovi protesti? Šta traže demobilisani borci a šta nudi Vlada? I da li postoje spiskovi korisnika ovih primanja po jedinicama? Koliko se ukupno novca odvaja godišnje za ovu svrhu? Zna li neko kako doći do ovih informacija?

Pretpostavljam da prava na ova primanja imaju dobitnici najviših ratnih odlikovanja, porodice poginulih poraca/šehida i RVI. Ima li pored ovih kategorija još nekih koji su korisnici ovih... primanja?
glasnik

#475 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by glasnik »

snaga_znanja wrote:Srijeda, 25. Juni 2008 - Bevanda upozorava da Federaciji BiH prijeti bankrot: "Iduće godine manjak od čak 900 miliona KM"
Isti taj Bevanda sjedio je prije par dana u prvim redovima na trecem obnoviteljskom Saboru HZ HB ili kako se vec naziva taj skup. Kad vidi covjek matoru drtinu onako sa nausnicnom i svaki put u novom skupom odijelu - sigurno ih kupuje od te male plate. Da je bar kakav frajer, nego ga se nema sta vidjeti. Grabovac je za njega bio ekspert. 900 miliona u minusu, ali bice sigurno jos parica da se kupi kakav fini autic. Ipak je to gospoda. :kravata:
Locked