PROKLETSTVO BROJA 13-POSTOJI LI?
-
LudoALudjiJA
#1 PROKLETSTVO BROJA 13-POSTOJI LI?
Pitao sam se treba li ovu temu otvoriti na podforumu Religija, ali ipak mislim da praznovjerje, makar moglo imati korijene u nekim religijama, spada u diskusije. Kako bih mogao temu o naopakom oblacenju potkosulje staviti na Religiju? Tom analogijom, tema je pred vama, dragi DISKUTANTI, a ne RELIGIONARI (kako ova kovanica zvuci mocno, ko Legija stranaca
). Uglavnom, prije par minuta sam vidio da je nick "13" online, a ne Religiji je aktuelna moja tema, koju sam zachatao i njen se tok okrenuo prema znacenju broja 12, koji simbolizuje sklad (12 izraelskih, arapskih plemena iz Starog zavjeta, 12 Isusovih apostola, 12 mjeseci, Fair je jos neke prirodne fenomene prilozio (mada se vidi samo 8
, ali vjerovacu da su i ostala 4 tu negdje
)...kao i u Posljednjoj veceri, 13 se smatra brojem koji nasrusava sklad i donosi nered, haos, konfuziju, tragediju itd. Tu su i legende o petku 13-om, za koji se vjeruje da donosi nesrecu svima osim onim koji su rodjeni na taj dan. Petak (Friday, Freitag i sl.) je ime dobio po nordijskoj kraljici Friggo, kraljici BRAKA
(sad znam otkud sujevjerje da petak donosi nesrecu
). Salim se
. Uglavnom, tema je potencijalno zanimljiva, zanimaju me vasa iskustva, tzv. "bardanja" (intuitivno tumacenje predznaka, sto bi moja nena rekla
) o pehu koji nosi broj 13. Ako budem imao vremena, kasnije cu vam na temi prepricati jednu pricu koju sam citao kao dijete, a urezala mi se u sjecanje. Prica je, pogadjate, o Broju 1...jako ekslozivna. Pravi TNT.
Sala. Dakle, o broju 13.
-
13
pa da se onda i ja prikljucim .... tvom izlaganju
da ...... imam 13 nick ....... da, najdrazi mi je broj 13 ...... da, sve me uspomene drage vezu za taj broj 13 ....... da .... da, nosim broj 13 na ledjima ...... dugo godina ...... mnogo godina ...... da .... da ..... da .... !!!!!!
posto vidim da si nacitan naslusan i sl. oko nekih stvari ...... i da ih primas zdravo za gotovo ..... moram ti reci da ja to nisam procitao ali jesam cuo ..... ali nikad nikad nisam vjerovao ..... jer sam zelio da sve sto ja zelim i volim uradim i ucinim ..... za sebe .... tako isto je i vezano za taj broj ..... nosim ga na ledjima od svoje 12 godine ..... bitno je samo jedna stvar nositi se s tim i smatrati ga kao i svaki drugi normalni broj u nizu ..... za mene kad bi gledao to iz drugog ugla je nista drugo nego broj ..... taj broj meni puno znaci ...... sve je u glavi covjeka ..... a zasto onda npr 6 ili 9 ili 5 ili 20 ili 15 ili 1823311 ili 666 ili ili ili ne znam ni ja sam koji nisu peh brojevi ..... i ne donose dobro .....
a to sto nane i dede pricaju starci i sl. je samo praznovjerje koje je stvoreno oko tog broja .....
ps. ko sta voli nek izvoli !!!!!
da ...... imam 13 nick ....... da, najdrazi mi je broj 13 ...... da, sve me uspomene drage vezu za taj broj 13 ....... da .... da, nosim broj 13 na ledjima ...... dugo godina ...... mnogo godina ...... da .... da ..... da .... !!!!!!
posto vidim da si nacitan naslusan i sl. oko nekih stvari ...... i da ih primas zdravo za gotovo ..... moram ti reci da ja to nisam procitao ali jesam cuo ..... ali nikad nikad nisam vjerovao ..... jer sam zelio da sve sto ja zelim i volim uradim i ucinim ..... za sebe .... tako isto je i vezano za taj broj ..... nosim ga na ledjima od svoje 12 godine ..... bitno je samo jedna stvar nositi se s tim i smatrati ga kao i svaki drugi normalni broj u nizu ..... za mene kad bi gledao to iz drugog ugla je nista drugo nego broj ..... taj broj meni puno znaci ...... sve je u glavi covjeka ..... a zasto onda npr 6 ili 9 ili 5 ili 20 ili 15 ili 1823311 ili 666 ili ili ili ne znam ni ja sam koji nisu peh brojevi ..... i ne donose dobro .....
a to sto nane i dede pricaju starci i sl. je samo praznovjerje koje je stvoreno oko tog broja .....
ps. ko sta voli nek izvoli !!!!!
- Lace
evo meni se nikad nista nije lose desilo na petak 13 ili na bilo koji drugi dan koji padne 13-og u mjesecu...cak naprotiv..juce sam dala uslov za 3-u..a btw volim crne macke i imala sam crnog macka
...jedino ne volim ispod stepenica ili merdevina proci 
-
LudoALudjiJA
iskren da budem, ni ja ne vjerujem u prokletstvo broja 13 i mislim da je praznovjerje...praznovjerje uglavnom potice ili od sredine ili od nesigurnosti i siguran sam da ce svako, autosugestijom, oko sebi naci milion znakova koje ce protumaciti da imaju veze sa praznovjerjem...znam da sam kao dijete, recimo brojao plocice u kupatilu i gledao jesu li djeljive sa brojem 13...hm, ne pitajte otkud mi toliko vremena i koncentracije u kupatilu
...dakle, ako upravo sada pocnete sve oko sebe gledati kroz brojeve, naci cete ili 13-ki direktno ili nekih brojeva pozevanih sa tim brojem...predlazem vam da ne pocinjete...evo, npr. pogledajte sta se meni desilo maloprije...otvorio sam diskusije i bilo je tacno 13 ucitavanja na ovoj temi, a zadnji post na temi do nje je bio od nicka "13" 

obecanu pricu cu ostaviti za kasnije, sad imam obaveza
obecanu pricu cu ostaviti za kasnije, sad imam obaveza
-
Gazz
seka wrote:Intersesanto je da ljudi koji su podlozni sujevjerju, kad im se nesto lose desi u petak 13-og povezuju bas sa tim danom.
Ali, ako im se nesto mozda jos gore desi, recimo u srijedu 23, ne povezuju sa tim danom/datumom.
tacno, tacno
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Hm, mozda ti netko pokusava reci da spavas duze, ili da imas jos 222 ili 2222 dana, sata ili minute, mozda i sekunde ili godine do onog dana kada ces ponovo pogledati na sat i vidjeti da je 2:22 ili 22:22. Pocni raditi statistiku
-
LudoALudjiJA
i meni se to desava, ali ne tako cesto...samo u 2:22 i 22:22krava wrote:znate sta se meni desava...
cesto kada ujutro ili navecer pogldam na sat
u to vrijeme bas bude 2:22 ili 22:22
vec godinama mi se to desava....pocela sam vjerovati da mi neko hoce nesto reci
nema u tome nista cudno...prosto, kad ti se nesto lose desi drugim danima-sama si kriva, a kad ti se desi u petak 13-krivo je prokletstvo tog danaseka wrote:Intersesanto je da ljudi koji su podlozni sujevjerju, kad im se nesto lose desi u petak 13-og povezuju bas sa tim danom.
Ali, ako im se nesto mozda jos gore desi, recimo u srijedu 23, ne povezuju sa tim danom/datumom.
sjetih se, ovako brzopotezno, da su stari narodi vjerovali da se svakog petka okuplja 12 vjestica i da im se pridruzuje sam Djavo kao 13-i, kako bi vijecali o tome kako nam svima zagorcati zivote...srecom, u nasem predsjednistvu nema zena, a i samo su trojica
-
LudoALudjiJA
uh, sad se sjetih...
10 kantona, 2 entiteta, brcko distrikt=13
pa zar nismo prokleti?
ili:
10 kantona (federacija), republika srpska, brcko distrikt=12
ko je na celu?
visoki predstavnik, gluho bilo?
10 kantona, 2 entiteta, brcko distrikt=13
pa zar nismo prokleti?
ili:
10 kantona (federacija), republika srpska, brcko distrikt=12
ko je na celu?
visoki predstavnik, gluho bilo?
- Zox
I MENI SE OVO DESAVA! Ali samo sa 22:22, skoro svako vece, vec godinama.krava wrote:znate sta se meni desava...
-
LudoALudjiJA
vidite, to je znak sudbine...mozda ste sudjeni jedno drugom...nista se ne desava slucajno, pa ni nevjerovatna koincidencija o 22:22...skupa poradite na rasvjetljavanju misterijeZox wrote:I MENI SE OVO DESAVA! Ali samo sa 22:22, skoro svako vece, vec godinama.krava wrote:znate sta se meni desava...
Zox (nadam se da si musko, inace mi sva teorija ode u helac), mogao bi kao inauguralni cin otvaranja dugorocnih odnosa da joj kupis zlatni rolex od 22 karata (ima li sa toliko?) i poklonis joj ga u 22:22 za devet dana
-
MRAVOJED
krava wrote:znate sta se meni desava...
shiiit! I tebi isto!?
Meni se već deset godina taj broj ukazuje u svim mogućim situacijama.
Na satu obavezno, broj sobe, stojim na Cresu na parkiralištu, pogledan dole i vidim da stojim na šahtu broj 222, registracije, u indexu
Inače 13. sam na top listi ovdje.
Glava kaže ne vjeruj sine ali i sama vjeruje u ove budalaštine
-
LudoALudjiJA
Zox,
ne tuguj, tvoj post (brojeci i moj uvodni) je bio 13-i na temi
ne tuguj, tvoj post (brojeci i moj uvodni) je bio 13-i na temi
- horns&drums
Uh, dobar dan

- horns&drums
krava wrote:tirurururur titututut (muzika iz zone sumraka)
Jest', bas si je ubola
-
No_oNe__
cula sam vishe puta da je bas broj 13 sretan broj!
da dobro ste procitali SRETAN broj!
ipak!
prema tradiciji broj 13 donosi nesrecu jer je na posljednjoj veceri bilo 13 Isusovih ucenika. u starom egiptu se smatralo da 13 stepenica vodi u zagrobni zivot. u Francuskoj je do giljotine vodilo tacno 13 stepenica. u USA i UK je 13 najgori moguci poznati broj (za njih) u neboderima nema 13 spratova i u hotelima i avionima nema soba i sjediste br. 13 nego 12bis
eto tako
sve su to u sustini gluposti jer je sve to stvar licnog vjerovanja i sujevijerja!
u Italiji recimo niko ne mari za broj 13 kao nesretan broj ali im je zato broj 17 kao u SADu i UK 13 ... zasto ... zato sto u latinskom VIXI znaci "zivjeh" a kad se slova ispremecu dobije se broj XVII 17
Dok je u islamu recimo broj 17 izuzetno sretan broj!
eto jedno sujevijerje
zasto petak 13
petak je nesretan dan jer po kriscanskom predanju Isus je razapet bas u petak.
a ako na petak zelite gledati sa vedrije strane .... gledajte kao na dan Venere vrhunske boginje ljubavi i uzivajte!
da dobro ste procitali SRETAN broj!
ipak!
prema tradiciji broj 13 donosi nesrecu jer je na posljednjoj veceri bilo 13 Isusovih ucenika. u starom egiptu se smatralo da 13 stepenica vodi u zagrobni zivot. u Francuskoj je do giljotine vodilo tacno 13 stepenica. u USA i UK je 13 najgori moguci poznati broj (za njih) u neboderima nema 13 spratova i u hotelima i avionima nema soba i sjediste br. 13 nego 12bis
eto tako
sve su to u sustini gluposti jer je sve to stvar licnog vjerovanja i sujevijerja!
u Italiji recimo niko ne mari za broj 13 kao nesretan broj ali im je zato broj 17 kao u SADu i UK 13 ... zasto ... zato sto u latinskom VIXI znaci "zivjeh" a kad se slova ispremecu dobije se broj XVII 17
eto jedno sujevijerje
zasto petak 13
petak je nesretan dan jer po kriscanskom predanju Isus je razapet bas u petak.
a ako na petak zelite gledati sa vedrije strane .... gledajte kao na dan Venere vrhunske boginje ljubavi i uzivajte!
- sicky
Ja vala ne vjerujem ni u sta od toga sto pricaju ne valja ovo ne valja ono
...sve supljak do supljaka....namjerno radim sve sto kazu da lafo "ne valja"...sjecem nokte kad mi se sjeku...hodam ispod stepenica, ne bjezim od crne macke...razapinjem kisobran u kuci
, hodama unazad
, a ni u brojevima ne vidim nikakvu nesrecu....posljednji ispit koji sam polagala
...ujedno i najzahebatiji, se trebao raditi pod siframa i ja bubnem broj 13 i nenadano polozim ispit, tako bih sad ja trebala govoriti jelte
da mi je sretan...a posrecilo se jednom
, a da sam roknula..trebala sam kleti jadni broj 
A sta se meni cesto dogadja
...a i to je slucajnost
skoro svaki dan pogledam na sat kad je 16:06....btw to mi je datum rodjenja..pa sam zato zapamtila

A sta se meni cesto dogadja
- Fair Life
Neko misli 'na tebe'.krava wrote:znate sta se meni desava...
O tebi - da ne bude pogresnog tumacenja.