Reina, radi se o nametanju nekih stvari. Srecem ovdje nase ljude cija su djeca rodjena u Holandiji, a koji pricaju djeci price u fazonu: holandjani su pederi, drogerasi (sto bi rekla A), ne treba se s njima puno druziti. Ama nista holandsko im ne valja, sem eura, naravno (sto je za mene jako licemjerno, al' opet ce biti da je do mene). Ta djeca na ulici, u skoli slusaju druge price, i onda u jednom momentu ili pocnu lagati roditelje glumeci u kuci finu, poslusnu djecu, a vani... Ili se suprostave roditeljima, odbacujuci sve ono sto su iz kuce ponijeli. O tome se radi.Reina wrote:izvini ali nekako mi ovo tvoje "neki obicaji iz vremena nasih nana" kao da je to nesto sto je ruzno i znaci kako ti to objasni , prihvatanjem toga nisi gradjanin svijeta....amalia wrote:
Isto tako smatram da djeci treba pricati o istoriji i kulturi te zemlje, ali bez nametanja nekih obicaja i navika iz vremena nasih nana. U danasnje vrijeme kad sve granice padaju, treba djete odgajati da bude gradjanin svijeta, a ne da zivi za mahale gdje mu je slucajno tata rodjen.
gradjanin svijeta voli da upoznaje obicaje i tradiciju drugih naroda ne znam zasto majka svoje dijete ne bi ucila o jeziku pa i obicajima i tradiciji naroda iz kojeg potice. Normalno je da dijete o tome treba da zna a druga je stvar sto dijete treba pustiti slobodno da razmislja i da prihvata ono sto ono zeli.
A sto se tradicija i obicaja tice, moramo priznati da su neke stvari iz vremena nasih nana prevazidjene i zasto bih ja svoju djecu zamarala time.
Kultura, istorija, jezik DA, to je ono sto ih obogacuje, ali mahalski folovi koje ovdje srecem, nikad. Pa nek' sam i izdajica, i dijasporusa i svasta nesto.