procedura
-
tandrkalo
- Karabaja
#2 Re: Razvod braka :(
a što se razvodiš?
- kekec
#4 Re: Razvod braka :(
Meni je ovaj "obrazac" malo smijesan.Pronasla sam slijedeci "obrazac".....i mislim da mi je on ok za pokretanje postupka.
Zasto: "Tuzba" ?
Valjda je u pitanje "Zahtjev za razvod". Zasto "Tuzitelj", zasto "Tuzeni" ?
I zasto bi tvoj muz potpisao i priznao, na neki nacin, da je kriv (jer je on taj "Tuzeni") ?
Otidji bona kod advokata po savjet ili u sud koji je nadlezan za ovu vrstu "prekrsaja".
- Karabaja
#5 Re: Razvod braka :(
Tužba se piše pri svakom razvodu.
tandrkalo, haj ba, reci nam razlog
tandrkalo, haj ba, reci nam razlog
-
tandrkalo
#6 Re: Razvod braka :(
Pa neko mora pokrenuti postupak....zato sam ja tuziteljkekec wrote:Meni je ovaj "obrazac" malo smijesan.Pronasla sam slijedeci "obrazac".....i mislim da mi je on ok za pokretanje postupka.![]()
Zasto: "Tuzba" ?
Valjda je u pitanje "Zahtjev za razvod". Zasto "Tuzitelj", zasto "Tuzeni" ?
I zasto bi tvoj muz potpisao i priznao, na neki nacin, da je kriv (jer je on taj "Tuzeni") ?
Otidji bona kod advokata po savjet ili u sud koji je nadlezan za ovu vrstu "prekrsaja".
Do suda svakako mislim ici...ali obzirom na nasu administraciju i koliko su (ne)voljni pomoci i uputiti, lakse mi je da znam sta me ceka nego da idem grlom u jagode..
Vjerujem da ovdje ima odredjeni broj forumasa koji su prosli istu proceduru...pa se nadam savjetu i pomoci ..
Bivsi ce potpisati jer kao sto rekoh sporazumno je sve...zelimo samo da to zavrsimo i okrenemo novu stanicu
- kekec
#7 Re: Razvod braka :(
Nisam ti tu strucnjak, ali evo ti pogledaj (pa prilagodi):
...................................................................
...................................................................
A mozda ima toga jos na "google"Općinski sud u...........
Ulica i broj
Grad
Predmet: Sporazumni zahtjev za razvod braka
Predlagatelji: Imena, prezimena i adrese
Dana _________. godine sklopljen je brak koji se vodi u Matici vjenčanih____ ( grad), pod rednim brojem _____.
Dokaz:izvod iz matice vjenčanih
U braku je rođeno _ dijete – ime i dat. rođenja.
Dokaz:izvod iz matice rođenih
Zbog nesuglasnosti naravi,bračni odnosi su predlagatelja su trajno i teško poremećeni.pa predlagatelji jedini izlaz iz postojeće situacije vide u razvodu braka..
Predlagatelji su suglasni da posredovanje prije razvoda braka provede CZSS u ________.
_________je zaposlena na radnom mjestu _______u _______ i ima mjesečna primanja u
iznosu od _____ kn.
________je zaposlen na radnom mjestu _______u _______ i ima mjesečna primanja ____kn.
Dogovoreno je da će dijete po razvodu braka živjeti sa majkom uz zajedničku roditeljsku skrb. a susreti i druženja s ocem će se odvijati prema dogovoru roditelja, minimalno dva puta tjedno(navesti dane i sate) i svaki drugi vikend(od______do________)
Otac djeteta je dužan plaćati mjesečno uzdržavanje za malodobno djete u iznosu od ____kn.
U, _______
Potpis predlagatelja:
-
upsala
#9 Re: Razvod braka :(
Postoji jedan mali problem u ovom slučaju,a to je da je tvoj brak međunarodnog karaktera,te se u njemu pojavljuje inostrani element,pa su i pravila za razvod malo drugačija u odnosu na razvod braka državljana iste zemlje.Evo nekoliko članova jednog zakona koji će ti pomoći da koliko-toliko razbistriš svoju situaciju(zanemari što piše SFRJ):
Za razvod braka merodavno je pravo države čiji su državljani oba bračna druga u vreme podnošenja tužbe.
Ako su bračni drugovi državljani različitih država u vreme podnošenja tužbe, za razvod braka merodavna su kumulativno prava obe države čiji su oni državljani.
Ako se brak ne bi mogao razvesti po pravu određenom u stavu 2. ovog člana, za razvod braka merodavno je pravo Savezne Republike Jugoslavije ako je jedan od bračnih drugova imao u vreme podnošenja tužbe prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji.
Ako je jedan od bračnih drugova jugoslovenski državljanin koji nema prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, a brak se ne bi mogao razvesti po pravu određenom u stavu 2. ovog člana, za razvod braka merodavno je pravo Savezne Republike Jugoslavije.
Nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije postoji u sporovima radi utvrđivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništaja braka ili razvoda braka (bračni sporovi) i kad tuženi nema prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji:
1) ako su oba bračna druga jugoslovenski državljani, bez obzira na to gde imaju prebivalište, ili
2) ako je tužilac jugoslovenski državljanin i ima prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ili
3) ako su bračni drugovi imali svoje poslednje prebivalište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a tužilac u vreme podnošenja tužbe ima prebivalište ili boravište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.
Ako je tuženi bračni drug jugoslovenski državljanin i ima prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije je isključiva.
U sporovima za razvod braka nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije postoji i ako je tužilac jugoslovenski državljanin, a pravo države čiji bi sud bio nadležan ne predviđa ustanovu razvoda braka.
Za razvod braka merodavno je pravo države čiji su državljani oba bračna druga u vreme podnošenja tužbe.
Ako su bračni drugovi državljani različitih država u vreme podnošenja tužbe, za razvod braka merodavna su kumulativno prava obe države čiji su oni državljani.
Ako se brak ne bi mogao razvesti po pravu određenom u stavu 2. ovog člana, za razvod braka merodavno je pravo Savezne Republike Jugoslavije ako je jedan od bračnih drugova imao u vreme podnošenja tužbe prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji.
Ako je jedan od bračnih drugova jugoslovenski državljanin koji nema prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, a brak se ne bi mogao razvesti po pravu određenom u stavu 2. ovog člana, za razvod braka merodavno je pravo Savezne Republike Jugoslavije.
Nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije postoji u sporovima radi utvrđivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništaja braka ili razvoda braka (bračni sporovi) i kad tuženi nema prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji:
1) ako su oba bračna druga jugoslovenski državljani, bez obzira na to gde imaju prebivalište, ili
2) ako je tužilac jugoslovenski državljanin i ima prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ili
3) ako su bračni drugovi imali svoje poslednje prebivalište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a tužilac u vreme podnošenja tužbe ima prebivalište ili boravište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.
Ako je tuženi bračni drug jugoslovenski državljanin i ima prebivalište u Saveznoj Republici Jugoslaviji, nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije je isključiva.
U sporovima za razvod braka nadležnost suda Savezne Republike Jugoslavije postoji i ako je tužilac jugoslovenski državljanin, a pravo države čiji bi sud bio nadležan ne predviđa ustanovu razvoda braka.
-
tandrkalo
-
Lesli Eldridž
#11 Re: Razvod braka :(
Napiši Tužbu. Tužba mora biti, to je pravilo. Ništa sporazumni razvod braka, kad do njega ne mogu da dođu. Ako ne htjedne da dođe na raspravu, dodijelit će mu se staratelj (tj, po službenoj dužnosti će neko to preuzeti da ga zastupa). Ako se on pojavi na sudu podijelit ćete troškove po pola, a to je u mom slučaju bilo 50KM/2=25KM. Svako svoga advokata plaća, ali tebi onda ne treba, jer kako je tu sve čisto, biće samo jedno ročište, i poslije 7 dana ide presuda u tvoju korist. Ako mu se dodijeli staratelj i on ne dođe, opet ćeš ti sve platiti, možda malo više, ne znam koliko, ali će te vjerovatno onda uputiti na sudsku parnicu da ti on nadoknadi troškove sudskog postupka. Ne vjerujem da je to neka prevelika suma i aki ne mogneš do njega da dođeš, plati i skini ga s vrata. Sretno. 
-
tandrkalo
#12 Re: Razvod braka :(
hvala puno na informaciji!Lesli Eldridž wrote:Napiši Tužbu. Tužba mora biti, to je pravilo. Ništa sporazumni razvod braka, kad do njega ne mogu da dođu. Ako ne htjedne da dođe na raspravu, dodijelit će mu se staratelj (tj, po službenoj dužnosti će neko to preuzeti da ga zastupa). Ako se on pojavi na sudu podijelit ćete troškove po pola, a to je u mom slučaju bilo 50KM/2=25KM. Svako svoga advokata plaća, ali tebi onda ne treba, jer kako je tu sve čisto, biće samo jedno ročište, i poslije 7 dana ide presuda u tvoju korist. Ako mu se dodijeli staratelj i on ne dođe, opet ćeš ti sve platiti, možda malo više, ne znam koliko, ali će te vjerovatno onda uputiti na sudsku parnicu da ti on nadoknadi troškove sudskog postupka. Ne vjerujem da je to neka prevelika suma i aki ne mogneš do njega da dođeš, plati i skini ga s vrata. Sretno.
stvarno korisna
a ako su troskovi do 100KM ...super stvarno...to bi i ja mogla pregurat i da vise zavrsim s tim
hvala jos jednom!
- Blaka
#13 Re: Razvod braka :(
Ovakvi primjeri pokazuju da je brak samo komad papira, te da kad se više ne može zajedno, umjesto da se par civilizovano raziđe, mora se mjesecima povlačiti po sudu, što košta živaca i novaca a hoštopleri advokati trljaju ruke 
- mofo33
#14 Re: Razvod braka :(
ma ja, bolje bez braka (pogotovu kad je za papire)...Blaka wrote:Ovakvi primjeri pokazuju da je brak samo komad papira, te da kad se više ne može zajedno, umjesto da se par civilizovano raziđe, mora se mjesecima povlačiti po sudu, što košta živaca i novaca a hoštopleri advokati trljaju ruke
-
zijancer
#15 Re: Razvod braka :(
ne komad papira
vec definitiFno
nekakaF oblik smrti
vec definitiFno
nekakaF oblik smrti