Problemi sa naplatom prevođenja
-
aldin vuk
#1 Problemi sa naplatom prevođenja
Forumaši zdravo,
Interesuje me kakva su vaša iskustva sa sarajevskim izdavačima? Nedavno sam dobio ponudu za prevođenje knjige sa engleskog. Malo sam se raspitivao unaokolo i došao do (neprovjerenih) informacija o nekorektnom odnosu prema prevodiocima, problemima sa naplatom prevoda i sl. Da li je neko od vas imao slično iskustvo?
Unaprijed hvala na pomoći.
Interesuje me kakva su vaša iskustva sa sarajevskim izdavačima? Nedavno sam dobio ponudu za prevođenje knjige sa engleskog. Malo sam se raspitivao unaokolo i došao do (neprovjerenih) informacija o nekorektnom odnosu prema prevodiocima, problemima sa naplatom prevoda i sl. Da li je neko od vas imao slično iskustvo?
Unaprijed hvala na pomoći.
- ReapingSouls
#2 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
Ja studiram engleski i ono što čujem od lektora itd. je stvarno razočaravajuće. Znači, ono što im plaćaju za prevođenje (da li na TV-u, nekoj manifestaciji, knjige itd.) je premalo pa čak i ponižavajuće.
Prije nekih mjesec dana je prof. Zvonimir Radeljković je izjavio za Dnevnik 2 Federalne Televizije da je posao prevoditelja u ovoj državi podcijenjen te da se zapravo od toga praktično ne može ni živjeti s obzirom na to koliko se malo novca za to i daje.
Iskreno se nadam da će biti bolje.
Nisam još srela osobu koja je rekla da im se prevođenje pošteno plati.
Prije nekih mjesec dana je prof. Zvonimir Radeljković je izjavio za Dnevnik 2 Federalne Televizije da je posao prevoditelja u ovoj državi podcijenjen te da se zapravo od toga praktično ne može ni živjeti s obzirom na to koliko se malo novca za to i daje.
Iskreno se nadam da će biti bolje.
Nisam još srela osobu koja je rekla da im se prevođenje pošteno plati.
- kokuz_sa
#3 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
znam da je u mene jaranica nosila knjigu nekom da je prevede sa engleskog znam da je kazala
stranica 1KM da je placala
a taj lik ako oces neki text da ti sa naseg na eng prevede je naplacivao redak 1Km
a taj lik ako oces neki text da ti sa naseg na eng prevede je naplacivao redak 1Km
- Zox
#4 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
Dok sam radio kao prevodilac, uvijek sam sve naplatio kako je bilo i pogodjeno. Nisam, doduse, nikad radio s izdavacima, vec sa kulturnim manifestacijama, ambasadama, novinarima (iz inostranstva) i BH produkcijskim kucama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce
a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red fali
pa nek se snalaze ako ne plate
a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red fali
- Edin H.
#6 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
komi wrote:prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce
a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red falipa nek se snalaze ako ne plate
A sta ako nagode sta pise
Ne znam zasto postavljac teme ne napise konkretno ko mu nije platio, pa neka se zna.
-
aldin vuk
#7 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
Hvala na informacijama. Uglavnom ono što sam čuo od drugih, jedno žalosno stanje. Sjećam se kako sam negdje naletio na podatak da je bivša Juga bila u vrhu zemalja po broju prevodjenih knjiga...
@Edin H.
Nisam ni rekao da mi neko nije platio. Pročitaj post još jednom.
@Edin H.
Nisam ni rekao da mi neko nije platio. Pročitaj post još jednom.
- wewa
#8 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
kokuz_sa wrote:znam da je u mene jaranica nosila knjigu nekom da je prevede sa engleskog znam da je kazala
1 km po stranici moze naplatiti samo neko ko "prevodi" pomocu sofwarea - a pitanje je da li taj "prijevod" vrijedi i marke...
prijevod se obracunava po kartici teksta, koja iznosi 1800 karaktera (sa ili bez spejsova, zavisno od ugovora), a civilizovana cijena je dvocifrena, sve ispod je rusenje kredibiliteta profesionalnih prevodilaca. studenti mozda prevode i za manje...
-
aldin vuk
#9 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
@wewa
Hvala na informaciji - ovo je korisno. Ponuda koju sam dobio, onda, mora se kategorisati kao necivilizovana...
Hvala na informaciji - ovo je korisno. Ponuda koju sam dobio, onda, mora se kategorisati kao necivilizovana...
- Jara
#10 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
komi wrote:prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce
a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red falipa nek se snalaze ako ne plate
- wewa
#11 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
pazi, ja govorim o strucnim prijevodima, nisam imala priliku prevoditi knjizevnost a cini mi se da su tu pravila nesto drugacija zbog kolicine teksta. a i zbog rokova...aldin vuk wrote:@wewa
u svakom slucaju, prevodjenje knjizevnih djela ne slovi kao posao koji bude placen u roku
- Edin H.
#12 Re: Problemi sa naplatom prevođenja
Ili mozda prevedes pisuci onom (spijunskomJara wrote:komi wrote:prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce
![]()
![]()
Pa neka onda izdavaci vide cija majka crnu vunu prede