Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#5076 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote: Normalno da ce doci. I kad ove sve sad istrijebe, opet ce doci drugi. .
Kad ponovo dodju opet ce biti pobijeni.
Vidis, nesto kao copor pasa ne postoji u civilizacijskim gradovima. Ima ih u Africi i pokojom prcijom u Aziji.
Na Zapadu neces vidjeti psa na ulici. Zasto ? Jer ih pobiju ako ne nadju vlasnike za njih.
Hajde na zapadu izbaci cuku vani pa da vidimo sta ce se desiti. Druga je stvar sto ljudi tamo i imaju bolje uslove, kod nas svaka fukara koja ima 1000 KM hoce nekog rasnog, a onda ga za mjesec nabije nogom. I nikom nista. A cisto sumnjam da na zapadu izbacuju ko kod nas.
Ne znam kako funkcionise to sa komunom za pse, koliko ih drze i tako to. Ni kod nas ni vani. Nije moj problem, nego vlasti (gradskih, kantonalnih, entiteskih, drzavnih cili vec sta ja znam). Ja postupam prije svega kao covjek prema zivom bicu.
I ovo sto kazes za ubijanje svake nove ture pasa....a dokle tako? Zar ne bi bolje bilo da malo da vlast profuncionise? Jebeni cipovi nisu nikakva nuklearna fizika. Nema cuke bez cipa i gotovo. Pa kad ga pustis na ulicu, da vidimo ko si. Kazna. Sankcije. I nema potrebe za ubijanjem. Yebo to kad drzava i tu stiti klosare.
Adriatic

#5077 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote: Normalno da ce doci. I kad ove sve sad istrijebe, opet ce doci drugi. .
Vidis, nesto kao copor pasa ne postoji u civilizacijskim gradovima. Ima ih u Africi i pokojom prcijom u Aziji.
Na Zapadu neces vidjeti psa na ulici. Zasto ? Jer ih pobiju ako ne nadju vlasnike za njih.
Hajde na zapadu izbaci cuku vani pa da vidimo sta ce se desiti. Druga je stvar sto ljudi tamo i imaju bolje uslove, kod nas svaka fukara koja ima 1000 KM hoce nekog rasnog, a onda ga za mjesec nabije nogom. I nikom nista. A cisto sumnjam da na zapadu izbacuju ko kod nas.
Ne znam kako funkcionise to sa komunom za pse, koliko ih drze i tako to. Ni kod nas ni vani. Nije moj problem, nego vlasti (gradskih, kantonalnih, entiteskih, drzavnih cili vec sta ja znam). Ja postupam prije svega kao covjek prema zivom bicu.
I ovo sto kazes za ubijanje svake nove ture pasa....a dokle tako? Zar ne bi bolje bilo da malo da vlast profuncionise? Jebeni cipovi nisu nikakva nuklearna fizika. Nema cuke bez cipa i gotovo. Pa kad ga pustis na ulicu, da vidimo ko si. Kazna. Sankcije. I nema potrebe za ubijanjem. Yebo to kad drzava i tu stiti klosare.
Koliko puta tebi treba ponavljati?
Evo moraću i ja: NA ULICAMA NEMA NI 1-2% NAPUŠTENIH PASA.
Naslovnica

#5078 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:
Daj ba, kakva je to šuplja priča?!
Ko to daje 1000 ili koliko već KM za rasnog psa, pa ga izbacuje na ulicu.
Ono nekoliko rasnih što se nađe na ulici su uglavnom oni koji su pobjegli od vlasnika. Ne kažem da je 100% tako, ali 99,5% je tako.
A što se tiče novih tura pasa ako se ovi ubiju, šta će se desiti ako se ovi ne ubiju?! Je li to garancija da neće biti novih pasa?! Problem se samo gomila.
Dakle, rješenje je APSOLUTNO UKLANJANJE SA ULICA SVIH PASA, momentalna eutanazija onih koji po zakonu mogu da budu eutanizirani, ostali u azil, VREMENSKI OGRANIČEN boravak u azilu (15-30 dana, sasvim dovoljno), ako se ne usvoje - euutanazija. Obavezno čipiranje vlasničkih i usvojenih pasa. Drakonske kazne.
I to je to
U čemu je problem da se zakon tako formuliše? Zašto je DT protiv tog zakona?! (tip - nema lutalica, nema para, nema DT). :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5079 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote:
Tomahawk11 wrote:@uglavnomja, eto, logika ili ne, kod mene je to jednostavno. Ja ne mogu ni insana ni hajvana gledati gladnog. Taj hajvan nije kriv sto ga je neko nabio nogom na ulicu. Sto si ga nabavljao? Vidio svi imaju, pa daj i meni, a nemam hljeba da jedem?!
Normalno da ce doci. I kad ove sve sad istrijebe, opet ce doci drugi. A znas li zasto? Zato sto ce tvoj komsija pustiti cuku, a moj komsija ce pustiti kujicu, pa ce se oni spare, pa dodju mali kucici, pa jos kucica i citav copor. E, to je problem. Al nema veze, nisu krivi taj tvoj i moj komsija, nego su zivotinje krive, koji qrtz rade na ulici?!
Mene ni jedan taj cuko nije jos napao. Niti vidim da imaju afiniteta prema tome. Znalo se desiti zato da idem nekim dijelovima grada i vidim izgladnjele, poludjele pse. E, ti su opasni. Gladni, gdje nece biti. A kriv je - tvoj i moj komsija u ovom gradu. A ti kako hoces.
P.S. ne cucim po cijele dane hraneci cuke. To je ono sto se desi spontano, vidim cuku, dam mu da jede. Blizu pekara, dam mu da jede. Jednom sam vidio malo kuce i malu macu. Zajedno. Po tvom, trebao sam ih zaobici, pustiti da krepaju. Ja to ne mogu. Jbg, svako za sebe.

ziv bio, dobro pogledaj tu pascad pa reci je li to ikada imalo vlasnika, bilo u kuci ... ko drzi avlijanere za ljubimce? ljudi kupuju rasne pse, broj milionite generacije divljih mjesanaca koje je neko udoomio je u promilima.

ako neko izbaci rasnog psa - eto pakica ekspres stize sa parama za smjestajj i udomljavanje. i slikanje, nravno. ali samo RASNIH pasa. kojih je 1-2% medju ulicarima.
Ima svega. Ima rasnih pasa. A kako su nastali ti avlijaneri, ti nerasni? Pa pustio Meho, Saban, Ivan, Jovan vucijaka, retrivera i sta ja znam kojeg rasnog psa i oni se izmjesaju i eto avlijanera. Skoro sam vidjao na jednoj stanici ogromnog psa, ne znam je li rasni ili mjesanac ne razmim se bas toliko, uglavnom veliki kao tele, tuznog pogleda, tacno se vidi da ga je strah, ljudi ga se vjerovatno boje zbog izgleda i tuku ga, a on se sklanja. Od cega je on nastao, konja i bernardinca? Nisu ni ti avlijaneri spali s neba. Meni su tu glavni krivci nesavjesni vlasnici, a ti kako hoces. Danas pobijemo, sutra nove cuke na ulici, za par godina eto opet avlijanera, mi pobijemo i sve tako. Mogli smo i konc logor osnovati, neku rupu natrpati gumama ko u Simpsonima i bacati ih. Nisam nikakav dog trust ili borac za prava zivotinja, al ne mogu ih ubijati i nisam za to.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5080 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

Adriatic wrote:
Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:
Koliko puta tebi treba ponavljati?
Evo moraću i ja: NA ULICAMA NEMA NI 1-2% NAPUŠTENIH PASA.
Nemoj zezati? Svojim laickim okom cesto vidim rasne pse. Koliko ih je jos sto ne prepoznajem rasu. Ide lola s autom, samo otvori vrata, presao je iz jednog kvarta u drugi (ili dosao iz drugog grada) i pusti psa. Avlijanera, dakako :zzzz:
to 1-2% posto je premalo. Ima ih sigurno vise.
The BEN10

#5081 Re: Problem pasa lutalica

Post by The BEN10 »

Naslovnica wrote:Dakle, rješenje je APSOLUTNO UKLANJANJE SA ULICA SVIH PASA, momentalna eutanazija onih koji po zakonu mogu da budu eutanizirani, ostali u azil, VREMENSKI OGRANIČEN boravak u azilu (15-30 dana, sasvim dovoljno), ako se ne usvoje - euutanazija. Obavezno čipiranje vlasničkih i usvojenih pasa. Drakonske kazne.
I to je to
U čemu je problem da se zakon tako formuliše? Zašto je DT protiv tog zakona?! (tip - nema lutalica, nema para, nema DT). :wink:
:thumbup: :bih: :thumbup: :bih: :thumbup: :bih:
Gabrielo

#5082 Re: Problem pasa lutalica

Post by Gabrielo »

Nisu mi jasni ljudi koji vise vole pse nego druge ljude. A cini mi se da ima dosta takvih. Ne znam koji je razlog, ali da je normalno, nije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5083 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

Hocemo li onda i prosjake, beskucnike i ostale sto su na ulici u sinteraj? Nije ni njima mjesto na ulici (a jos ljudi :shock: zamisli), a eto po coskovima, ne dao Bog, mogu i kakve zaraze nama (koji nismo na ulici) prenijeti. Ili to nije isto, oni su ipak ljudi, nema veze sto cesto znaju biti gori od tih pasa?
lavic

#5084 Re: Problem pasa lutalica

Post by lavic »

Evo do sad, (6 godina) smo mi trpili vas "keroljupce" i vase lutalice, sad vi 6 godina trpite sintore i tako na smjenu i svi sretni.
Naslovnica

#5085 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Tomahawk11 wrote:Hocemo li onda i prosjake, beskucnike i ostale sto su na ulici u sinteraj? Nije ni njima mjesto na ulici (a jos ljudi :shock: zamisli), a eto po coskovima, ne dao Bog, mogu i kakve zaraze nama (koji nismo na ulici) prenijeti. Ili to nije isto, oni su ipak ljudi, nema veze sto cesto znaju biti gori od tih pasa?
Naravno da nećemo prosjake, beskućnike i ostale u šinteraj.
Oni nisu psi (Canis lupus familiaris) nego ljudska bića (Homo sapiens).

Ljudi psi

Kapiraš?
Forsaken

#5086 Re: Problem pasa lutalica

Post by Forsaken »

Naslovnica wrote:
Tomahawk11 wrote:Hocemo li onda i prosjake, beskucnike i ostale sto su na ulici u sinteraj? Nije ni njima mjesto na ulici (a jos ljudi :shock: zamisli), a eto po coskovima, ne dao Bog, mogu i kakve zaraze nama (koji nismo na ulici) prenijeti. Ili to nije isto, oni su ipak ljudi, nema veze sto cesto znaju biti gori od tih pasa?

Ljudi psi

Kapiraš?
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5087 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

Naslovnica wrote:

Ljudi psi

Kapiraš?
Tom logikom bi trebali pobiti sve zivotinje, pogotovo ako nam se nadju na putu. Ironija je da smo upravo mi doveli te pse u grad pa ih pustali da se mnoze, a sad ih treba pobiti. Trebalo bi mozda i one golubove (ako ih jos ima) pobiti. Ako se pojave kakve zirafe, slonovi i to treba pobiti. Treba sve pobiti. Lakse je to, nego priznati da smo neodgovorni, da smo zapravo mi hajvani. Evo, opet kazem, sta ce nekom pasce ako ce ga nakon nekog vremena pustiti na ulicu? I odakle ta svijest, ne treba mi/nemam vise uslova, daj da ga pustim na ulicu?! Otkud ti pravo?!
Dzabe je ovdje rasprava. Ti vidis problem u psima, ja ga vidim u ljudima. Ljudi su ti koji su napravili situaciju s psima. Kapiras?
Naslovnica

#5088 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Tomahawk11 wrote:
Naslovnica wrote:

Ljudi psi

Kapiraš?
Tom logikom bi trebali pobiti sve zivotinje, pogotovo ako nam se nadju na putu. Ironija je da smo upravo mi doveli te pse u grad pa ih pustali da se mnoze, a sad ih treba pobiti. Trebalo bi mozda i one golubove (ako ih jos ima) pobiti. Ako se pojave kakve zirafe, slonovi i to treba pobiti. Treba sve pobiti. Lakse je to, nego priznati da smo neodgovorni, da smo zapravo mi hajvani. Evo, opet kazem, sta ce nekom pasce ako ce ga nakon nekog vremena pustiti na ulicu? I odakle ta svijest, ne treba mi/nemam vise uslova, daj da ga pustim na ulicu?! Otkud ti pravo?!
Dzabe je ovdje rasprava. Ti vidis problem u psima, ja ga vidim u ljudima. Ljudi su ti koji su napravili situaciju s psima. Kapiras?
Vidim da ti slabo ide logika.
Ne ubijaju se sve životinje, naravno. Ubijaju se štetočine, i time se kontroliše njihova populacija. Jer, ako se ne na adekvatan način ne kontroliše populacija, bubam, glodara, ili komaraca, ode sve u 3 lijepe. Isto kao što se sada ne kontroliše populacija lutalica na adekvatan način, evo do čega smo došli.
I mani se priče o kupovini pasa, pa puštanju na ulicu. To je druga strana medalje, i to je vrlo mali procenat slučajeva, i to se treba drakonski kažnjavati. Naravno, vlasnički psi moraju biti pod kontrolom, čipovani, i sve po zakonu. Nemoj pričom o napuštenim vlasničkim psima (veoma mali broj) skretati temu sa HILJADA pasa lutalica koji su generacijama na ulici, tu se razmnožavaju, žive i umiru! Pa je li to normalno i da li tako treba?!
Ali, opet se vraćam, hiljadama lutalica nije mjesto na ulici, hiljade lutalica se ne mogu zbrinuti po azilima (DOŽIVOTNO), i zakon kakav je sada na snazi mora se mijenjati. Sve drugo je suvišna priča i drugog rješenja nema.
uglavnomja

#5089 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

de ba ne lupaj ... prosjacenje je organizovani biznis i sva ona bosonoga djeca, poluparalizovane nane i stuhe sa krpenim lutkama na semaforima imaju kuce i sve ostalo sto im treba. jer zaradjuju pare. i to fine pare. ni bllizu kao dogtrust, naravno, ali sasvim ok.

koliko ima beskucnika u sarajevu???? znas li da postoje centri za takve? mislim da gore iznad jagomira ima jedan takav, nekad se zvao centar ernest grin mislim.

i popusti sa vlasnickim psima. milionita generacija bezvlasnickih nerasnih direktnih potomaka prvog polupripitomljenog vuka ...
Tomahawk11
Globalni moderator

#5090 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

@Naslovnica, ima ono pas ganja svoj rep. Tako se mi sad ponasamo. Ja tebi jedno, ti meni drugo. Tom logikom ispade da ne razumijemo jedan drugog, nikako da ''samo ja nemam pojma'' i da ''samo meni slabo ide logika''. Ni ti nikako da skontas kako je ljudski faktor kriv sto imamo toliko pasa na ulicama. Prosle godine sam bio u Innsbrucku. Nigdje fakin lutalice. Ljudi vodaju milion pasa, ali nema lutalica. Kako li su to izveli? Nisu ih Marsovci posjetili kao nas.
Jeste, decenijama je problem sa cukama. Prve cuke na sarajevske ulice su donijeli Marsovci. Od njih su se namnozili silni psi po gradu. Treba sve pobiti i stvar rijesena. Jedino ostaje problem sa Marsovcima. Ako dodju opet, eto novog problema sa psima.
prog321

#5091 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote:
Hajde na zapadu izbaci cuku vani pa da vidimo sta ce se desiti.
Nece se nista desiti, ako te niko ne vidi.
I na Zapadu pustaju pascad sa lanca. Ali sluzba pohvata te pse. I ako ne nadju vlasnika za 1 mjesec onda se oni ubiju. Jer je humanije ubiti psa nego ga pustati da se pati po ulici.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5092 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Hajde na zapadu izbaci cuku vani pa da vidimo sta ce se desiti.
Nece se nista desiti, ako te ne vide.
I na Zapadu pustaju pascad sa lanca. Ali sluzba pohvata te pse. I ako ne nadju vlasnika za 1 mjesec onda se oni ubiju. Jer je humanije ubiti psa nego ga pustati da se pati po ulici.
Sto je opet sigurno u manjem omjeru nego kod nas. Kod nas treba konc logor da pobijes masu pasa.
Desi se vjerovatno, ali je rizik i slucajevi su sigurno rijetki. Rizikujes velike kazne. Ima po proceduri ako hoces da se rijesis psa. Odvedes, platis i to je to, a ne na ulicu s njim.
prog321

#5093 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

-
Last edited by prog321 on 19/03/2015 16:07, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5094 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote:

de ba ne lupaj ... prosjacenje je organizovani biznis i sva ona bosonoga djeca, poluparalizovane nane i stuhe sa krpenim lutkama na semaforima imaju kuce i sve ostalo sto im treba. jer zaradjuju pare. i to fine pare. ni bllizu kao dogtrust, naravno, ali sasvim ok.

koliko ima beskucnika u sarajevu???? znas li da postoje centri za takve? mislim da gore iznad jagomira ima jedan takav, nekad se zvao centar ernest grin mislim.

i popusti sa vlasnickim psima. milionita generacija bezvlasnickih nerasnih direktnih potomaka prvog polupripitomljenog vuka ...
Jeste, i ja to isto znam. Lola izvalio trbuhe i lova kaplje. A ovi po ulici. Kakva je to slika grada? Pun prosjaka.
Nisam mislio na prave beskucnike, nego na ove nazovi, sto rade za nekog hadziju.
Sta cu popustiti? Usao jednom na temu, komentarisao da ne mogu gledati gladnu zivotinji i treba me odmah kamenom :-)
prog321

#5095 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote: Sto je opet sigurno u manjem omjeru nego kod nas. Kod nas treba konc logor da pobijes masu pasa.
Desi se vjerovatno, ali je rizik i slucajevi su sigurno rijetki. Rizikujes velike kazne. Ima po proceduri ako hoces da se rijesis psa. Odvedes, platis i to je to, a ne na ulicu s njim.
Ti nagadjas kako je na zapadu, a ja ti govorim kako je jer znam.
Velika razlika.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5096 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:Ti nagadjas kako je na zapadu, a ja ti govorim kako je jer znam.
Velika razlika.
Pa eto maloprije post napisah da sam bio prosle godine u Innsbrucku i kako je aktuelna tema kod nas o psima, bas sam onako primjetio da nema govora o lutalicama, a da ljudi imaju bas puno kucnih ljubimaca. Dakle, ne govorimo o izolovanim slucajevima, sam si rekao ''zna se desiti''. U Sarajevu pricamo o hiljadama pasa na ulicama.
uglavnomja

#5097 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Tomahawk11 wrote:@Naslovnica, ima ono pas ganja svoj rep. Tako se mi sad ponasamo. Ja tebi jedno, ti meni drugo. Tom logikom ispade da ne razumijemo jedan drugog, nikako da ''samo ja nemam pojma'' i da ''samo meni slabo ide logika''. Ni ti nikako da skontas kako je ljudski faktor kriv sto imamo toliko pasa na ulicama. Prosle godine sam bio u Innsbrucku. Nigdje fakin lutalice. Ljudi vodaju milion pasa, ali nema lutalica. Kako li su to izveli? Nisu ih Marsovci posjetili kao nas.
Jeste, decenijama je problem sa cukama. Prve cuke na sarajevske ulice su donijeli Marsovci. Od njih su se namnozili silni psi po gradu. Treba sve pobiti i stvar rijesena. Jedino ostaje problem sa Marsovcima. Ako dodju opet, eto novog problema sa psima.
u insbruku i u ostatku planete ljudi su pobili ulicne pse. prije 5-6-7 decenija.

sta vodaju ti ljudi po insbruku? avlijanere ili markirane i brendirane primjerke?

svaka mahala i svaka zgrada u sarajevu je imala svojih par lutalica avlijanera, svacijih i nicijih, koje sintori nisu dirali. odrzavali su broj na nekom podnosljivom nivou.

kad je dosla stoka sa engleskim parama - nastao je raj za lutalice, kocenje bez ogranicenja. nidje sintora. stvarnje copora itd ... udio vlasnickih pasa minoran!
prog321

#5098 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

Pa i u Innsbrucku su morali poceti sa hiljadu pasa.
Od necega se mora poceti.
NIje problem pobiti ni milion pasa ako znas da je to humanije nego ih gledate kako se po velikoj vrucini i hladnoci gladni i promrzli pate kroz zivot.
Da li razumijes da je smrt nekada humana ???
Last edited by prog321 on 19/03/2015 16:12, edited 1 time in total.
sizifinho

#5099 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Naslovnica wrote: Naravno da nećemo prosjake, beskućnike i ostale u šinteraj.

Ljudi psi

Kapiraš?
Jesi uradio zadacu?
Napisi mi zasto covjek nije jednako psu?
Gdje je razlika?
Ako su stakor i pas jednaki, koja je razlika izmedju covjeka i psa?
Spominjes logiku, a logika ti nije nazalost jaca strana.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5100 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

Ja samo kazem kad pobiju ove sad, da cemo brzo imati slicnu situaciju. Kod nas nista nije uredjeno.
Ne znam je li se meni ucinilo, ali Mostar ima macke, nema pse. Jesam li u pravu?
Locked