Problem pasa lutalica
- drug_profi
#3801 Re: Problem pasa lutalica
Naravno da bi se nasao zakon koji je stariji po vaznosti od ovog o zastiti zivotinja pa bi se on primjenio u ovom slucaju. A los zakon bi pod hitno bio korigovan.
-
razonoda
#3802 Re: Problem pasa lutalica
uglavnomja wrote:razonoda wrote:Zar je neki problem --pokupiti lutalice u kombi i pravac''POLJINE HIILS''. Cuke na cistom zraku, narod u smogu al bez cuka.Jokericious wrote:Pakice sto puta si rekla da neces vise komentarisati ovo. Ako volis pse vise od ljud, voli, niko ti ne brani. Shvati da je ljudima preko glave lutalica na ulicama.
jok, eto nije ... prosjecan gradjanin sarajeva ima kombi, koji je spreman unistiti, koji ima boksove, uz to svaki gradjanin je istreniran da lovi pascad i ima potrebnu opremu, ukljucujuci tetanus i strucno znanje davanje istog ...
malo realnosti
-
huxley
#3803 Re: Problem pasa lutalica
Ne znam ni ko si ni sta si, a tako inace oslovljavam druge, pa ako te pogodilo, izvini, ali vidim da jedva cekas da vrijedjas.uuuuuuu jesi mi to sukn'o s tim buco
Nazad na temu.
-
pakica_
#3804 Re: Problem pasa lutalica
ma heb'o to, nije me pogodilo, nego sta cemo s pascadijom? evo ja sam fakat voljna saslusat' sve prijedloge u granicama normalnog ljudskog razmisljanja.. trovanje i kojesta- o tome necu da citam..huxley wrote:Ne znam ni ko si ni sta si, a tako inace oslovljavam druge, pa ako te pogodilo, izvini, ali vidim da jedva cekas da vrijedjas.uuuuuuu jesi mi to sukn'o s tim buco
Nazad na temu.
koliko mogu pomoci, pomoci cu.. ali ne vidim kako iko od nas moze ista rijesiti...
- irac300
#3805 Re: Problem pasa lutalica
Danas sam bio svjedok borbi 1 koza vs 5 džukela.
Sporedna uloga jedno prase.
Samo mi žao što nisam imao mobitel pri ruci, ostao mi u vikendici. Napao čopor džukela, malo prase (haman pobjeglo odnekle), sabili ga u neko granje, i vjerovatno bi ga poderali, kad eto ti koze s obližnje livade, kao kamikaza se zaleti među njih, jednog je nabila rogom, ostali se razbježali uz cijukanje.
Uglavnom, nevjerovatan prizor. Koza. 
-
razonoda
#3806 Re: Problem pasa lutalica
irac300 wrote:Danas sam bio svjedok borbi 1 koza vs 5 džukela.Sporedna uloga jedno prase.
Samo mi žao što nisam imao mobitel pri ruci, ostao mi u vikendici. Napao čopor džukela, malo prase (haman pobjeglo odnekle), sabili ga u neko granje, i vjerovatno bi ga poderali, kad eto ti koze s obližnje livade, kao kamikaza se zaleti među njih, jednog je nabila rogom, ostali se razbježali uz cijukanje.
-
bluesjunior
#3807 Re: Problem pasa lutalica
Pripazite se na mostu kod Bristola! (tačnije parkić između zgrada kad dolazite s Grbavice neposredno prije mosta). Nekad je tamo bilo 3 - 4 onako lijena bezopasna primjerka pored kojih se moglo hodati saasvim normalno... izgleda da su dobili novog vođu čopora -- vrlo agresivan!!! (jutrošnje iskustvo).
Čime bi se moglo najefikasnije braniti a da nije ilegalno? Mislim na osobnu odbranu ne na "sistemska rješenja"...
Čime bi se moglo najefikasnije braniti a da nije ilegalno? Mislim na osobnu odbranu ne na "sistemska rješenja"...
- irac300
#3808 Re: Problem pasa lutalica
Planina, vikendica, priroda...nema kakvih životinja nema.razonoda wrote:irac300 wrote:Danas sam bio svjedok borbi 1 koza vs 5 džukela.Sporedna uloga jedno prase.
Gdje ti nadje na jednom mjestuta tri ''ljubimca''
-
Zastozato
#3809 Re: Problem pasa lutalica
Pa nije valjda da ih ima i na planinama? Zar je moguce da se ne moze skupiti nekoliko lovaca, gdje su lovacka drustva? Sta smo dozvolili, jesmo bruka od naroda da ne kazem nesto gore. Malo prije gledam, dosli ovi iz rada da nose smece, a u krugu od 100 metara se ne vidi zelenilo od smeca, razbacanih kesa, psi razbacili. Dokle ide ljudska glupost da ne postujemo sami sebe a kamoli sta drugo.irac300 wrote:Planina, vikendica, priroda...nema kakvih životinja nema.razonoda wrote:irac300 wrote:Danas sam bio svjedok borbi 1 koza vs 5 džukela.Sporedna uloga jedno prase.
Gdje ti nadje na jednom mjestuta tri ''ljubimca''
- irac300
#3810 Re: Problem pasa lutalica
Ma u selima je ista stvar, znam 1001 primjer gdje džukele ljudima na selu poderu ovce, kokoši... Jedina prednost kada je selo u pitanju, što gamad možeš mirno potamanit', a da ti ove hinje iz tih šugavih organizacija ne nakače policiju na vrat. Valjda ima nisu zanimljivi seoski psi, nisu u centru pažnje kao ovi gradski.Zastozato wrote: Pa nije valjda da ih ima i na planinama? Zar je moguce da se ne moze skupiti nekoliko lovaca, gdje su lovacka drustva? Sta smo dozvolili, jesmo bruka od naroda da ne kazem nesto gore. Malo prije gledam, dosli ovi iz rada da nose smece, a u krugu od 100 metara se ne vidi zelenilo od smeca, razbacanih kesa, psi razbacili. Dokle ide ljudska glupost da ne postujemo sami sebe a kamoli sta drugo.
Last edited by irac300 on 08/12/2014 14:51, edited 1 time in total.
- irac300
#3811 Re: Problem pasa lutalica
.
Last edited by irac300 on 08/12/2014 14:51, edited 1 time in total.
-
Zastozato
#3813 Re: Problem pasa lutalica
Upravo zbog toga mi nije bilo jasno kako to da ih ima na planinama kad se mogu patamaniti, za sta lovci sluze. Zamisli sta su ti psi postigli zahvaljujuci nekoliko organizacija da su iznad svih zivih bica. Kod nas u naselju skoro da nema macaka, sve ih razderali. Smijesan smo mi narod kako god pogledas.irac300 wrote:Ma u selima je ista stvar, znam 1001 primjer gdje džukele ljudima na selu poderu ovce, kokoši... Jedina prednost kada je selo u pitanju, što gamad možeš mirno potamanit', a da ti ove hinje iz tih šugavih organizacija ne nakače policiju na vrat. Valjda ima nisu zanimljivi seoski psi, nisu u centru pažnje kao ovi gradski.Zastozato wrote: Pa nije valjda da ih ima i na planinama? Zar je moguce da se ne moze skupiti nekoliko lovaca, gdje su lovacka drustva? Sta smo dozvolili, jesmo bruka od naroda da ne kazem nesto gore. Malo prije gledam, dosli ovi iz rada da nose smece, a u krugu od 100 metara se ne vidi zelenilo od smeca, razbacanih kesa, psi razbacili. Dokle ide ljudska glupost da ne postujemo sami sebe a kamoli sta drugo.
-
Jokericious
#3814 Re: Problem pasa lutalica
Ma njih barem nije problem otrovati. Svaki dan leze na istom mjestu. Doneses im hrane i rijesen problem zauvijek. Nije mi jasno kako ne smeta ljudima koji tu stanuju.bluesjunior wrote:Pripazite se na mostu kod Bristola! (tačnije parkić između zgrada kad dolazite s Grbavice neposredno prije mosta). Nekad je tamo bilo 3 - 4 onako lijena bezopasna primjerka pored kojih se moglo hodati saasvim normalno... izgleda da su dobili novog vođu čopora -- vrlo agresivan!!! (jutrošnje iskustvo).
-
razonoda
#3815 Re: Problem pasa lutalica
Smetaju im druge stvari --kad neko ima vise od njih, smeta im ''toranj' , kockaste glave, papci, itd, a smrad, prljavstna, redukcije vode.....Jokericious wrote:Ma njih barem nije problem otrovati. Svaki dan leze na istom mjestu. Doneses im hrane i rijesen problem zauvijek. Nije mi jasno kako ne smeta ljudima koji tu stanuju.bluesjunior wrote:Pripazite se na mostu kod Bristola! (tačnije parkić između zgrada kad dolazite s Grbavice neposredno prije mosta). Nekad je tamo bilo 3 - 4 onako lijena bezopasna primjerka pored kojih se moglo hodati saasvim normalno... izgleda da su dobili novog vođu čopora -- vrlo agresivan!!! (jutrošnje iskustvo).
-
Rizvan
#3816 Re: Problem pasa lutalica
207 napada u jednom mjesecu, i niko ništa ne poduzima! Običnom čovjeku ništa ne preostaje nego da čeka kada će doći na red da bude sljedeća žrtva napada.Napadi pasa lutalica: Najkritičnije na Sedreniku, Breki, Dobrinji
U novembru 207 prijava koje su se odnosile na napad ili ugrize pasa-lutalica
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u novembru je putem triju dežurnih telefona, maila, faxa ili poštom, primila 207 prijava koje su se odnosile na napade ili ugrize pasa-lutalica.
-Najveći broj njih tiče se prisustva čopora napuštenih pasa u svim općinama Kantona Sarajevo, što kod podnosilaca prijava izaziva strah - pojasnila je u izjavi za Agenciju Fena stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno.
Prema evidencijama Inspektorata veterinarske inspekcije, najveći broj prijava s područja općine Stari Grad primili su od mještana Sedrenika i Kovača.
Bosno navodi da su u općini Novo Sarajevo kao kritične lokacije građani ocijenili naselja Pofaliće, Socijalno, Hrasno i Maltu, a u općini Centar to su Breka, Koševsko Brdo, te uži i širi lokalitet Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Na osnovu dobijenih telefonskih prijava s područja općine Novi Grad, problem pasa-lutalica najizraženiji je u naseljima Otoka, Stup, Dobrinja, Rajlovac, Buča i Boljakov Potok.
Na području općine Ilidža kritične lokacije su Sokolović-Kolonija, Hrasnica i Vrelo Bosne, dok najveći broj prijava iz Vogošće je iz centralnog dijela ove općine. Sporadične prijave dobijaju i iz Ilijaša i Hadžića.
S obzirom na to da se veći broj prijava odnosio na iste lokalitete, ili su određene lokacije već obuhvaćene nalozima inspektora, u toku prošlog mjeseca izdato je 106 zahtjeva za nadležno postupanje Higijenskom servisu JP "Lokom".
-Slanje naloga KJKP "Rad" privremeno je obustavljeno dok se ne privede kraju postupak registracije higijenskog servisa, što je obaveza ovog preduzeća koja proizilazi iz zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 5. novembra - naglašava Bosno.
Osim toga, dodala je, preduzeće "Murai-komerc" d.o.o. pismeno se očitovalo da ne može postupati po dobijenim zahtjevima Inspektorata veterinarske inspekcije jer firma nema podršku nadležnih organa u smislu finansiranja usluga rada skloništa za životinje i higijenskog servisa.
-
Zastozato
#3817 Re: Problem pasa lutalica
Rizvan wrote:207 napada u jednom mjesecu, i niko ništa ne poduzima! Običnom čovjeku ništa ne preostaje nego da čeka kada će doći na red da bude sljedeća žrtva napada.Napadi pasa lutalica: Najkritičnije na Sedreniku, Breki, Dobrinji
U novembru 207 prijava koje su se odnosile na napad ili ugrize pasa-lutalica
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u novembru je putem triju dežurnih telefona, maila, faxa ili poštom, primila 207 prijava koje su se odnosile na napade ili ugrize pasa-lutalica.
-Najveći broj njih tiče se prisustva čopora napuštenih pasa u svim općinama Kantona Sarajevo, što kod podnosilaca prijava izaziva strah - pojasnila je u izjavi za Agenciju Fena stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno.
Prema evidencijama Inspektorata veterinarske inspekcije, najveći broj prijava s područja općine Stari Grad primili su od mještana Sedrenika i Kovača.
Bosno navodi da su u općini Novo Sarajevo kao kritične lokacije građani ocijenili naselja Pofaliće, Socijalno, Hrasno i Maltu, a u općini Centar to su Breka, Koševsko Brdo, te uži i širi lokalitet Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Na osnovu dobijenih telefonskih prijava s područja općine Novi Grad, problem pasa-lutalica najizraženiji je u naseljima Otoka, Stup, Dobrinja, Rajlovac, Buča i Boljakov Potok.
Na području općine Ilidža kritične lokacije su Sokolović-Kolonija, Hrasnica i Vrelo Bosne, dok najveći broj prijava iz Vogošće je iz centralnog dijela ove općine. Sporadične prijave dobijaju i iz Ilijaša i Hadžića.
S obzirom na to da se veći broj prijava odnosio na iste lokalitete, ili su određene lokacije već obuhvaćene nalozima inspektora, u toku prošlog mjeseca izdato je 106 zahtjeva za nadležno postupanje Higijenskom servisu JP "Lokom".
-Slanje naloga KJKP "Rad" privremeno je obustavljeno dok se ne privede kraju postupak registracije higijenskog servisa, što je obaveza ovog preduzeća koja proizilazi iz zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 5. novembra - naglašava Bosno.
Osim toga, dodala je, preduzeće "Murai-komerc" d.o.o. pismeno se očitovalo da ne može postupati po dobijenim zahtjevima Inspektorata veterinarske inspekcije jer firma nema podršku nadležnih organa u smislu finansiranja usluga rada skloništa za životinje i higijenskog servisa.
U ratu smo birali rute da se krecemo kuda ne puca snajper, a sad da izbjegnemo pse lutalice, dok njihov izmet, smece koje raznose, lavez, skoro da je nemoguce izbjeci. Tu jos treba dodati da dok vozis moras paziti kad izleti na cestu da ga ne udaris pa tako ne ugrozis ne samo sebe vec i druge u saobracaju. Desilo mi se da sam na autoputu za Tarcin ugledao psa pred samim tunelom, neko naselje je tu u blizini, srecom prilicno na vrijeme pa se moglo usporiti.
-
haos1
#3818 Re: Problem pasa lutalica
nisam znao da su cuke dobile svoje predstavnike pa da se i njih zastupa u parlamentu, forumu itd.. jebote sta ti je ova drzava.
- Internetowska
#3819 Re: Problem pasa lutalica
Apsolutno se slazem, osim kad je jedna stvar u pitanju. Mi na kafi mozemo teorizirati do sutra, cinjenica je da prakticno rjesenje postoji. Azil, 60 dana rok, humana eutanazija. Nazalost, jer ja smatram da pas jeste covjekov najbolji prijatelj i da to nije samo floskula. I na toj ulici zaista ima predivnih pasa, koji su inteligenti i umiljati i za kojima mi se srce slama, ali kad gledam siru sliku, shvatam problem koji cak i ti bezopasni psi cine - a to su govna i smece na sve strane. Lajanje po cijelu noc da ni ne spominjem.pakica_ wrote:ne volim sve pse vise od svih ljudi, volim neke pse vise od nekih ljudi, velika razlika..Jokericious wrote:Pakice sto puta si rekla da neces vise komentarisati ovo. Ako volis pse vise od ljud, voli, niko ti ne brani. Shvati da je ljudima preko glave lutalica na ulicama.
mislis da je meni drago da su na ulici? nop! ali radim nesto po pitanju toga sto mi ne odgovara.. do sam ih sklonila vagon! i sklanjam ih i dalje.. nisu svi kerovi po ulici isti, macak..
da mogu, prvo bih "ukinula" copor kod bolnice koji spomenu @car2ist jer su mi zivotu mom dodijali.. i onaj kod ekonomije sto me atakova kad sam setala sa svoja tri pasceta neku noc.. sreca, znam se izvuci iz takvih situacija, sreca imam "zajebano" pasce pored sebe koje je tu da mi cuva ledja kao i ja njemu, pa smo otisli kuci bez posljedica i rana.. neko nije te srece i rado bih sve i jedno pasce sklonila s ulice, ali evo naprdjujemo iz posta u post istu pricu i imamo li rjesenje? nemamo! eutanaziju podrzavam, ukoliko je stvarno eutanazija i ukoliko stvarno eutanaziraju agresivne pse.. taman da je moje licno pseto- ako si ujeo bez razloga, abuba bejb.. ali ako zvanicnici ceskaju jaja sto narod biva napadnut iz dana u dan, sta ja tu mogu promijeniti kad me niko ne pita za zdravlje.. ja radim koliko mogu.. sta mi, forumasi, i oni koji vole i oni koji ne vole i oni koji se boje mozemo uraditi?! evo hajde da skupa dumamo rjesenje.. ja sam za svaki vid saradnje sa svima.. evo hocete da organizujemo kafu pa nek' svako iznese svoj plan, izglasamo i predamo zvanicnicima na razmatranje? hocete djavola, svima je lakse truniti po forumu
ja rekoh predizborna patka, mnogi se ponadase, kad ono http://www.avaz.ba/clanak/150420/sramot ... a-lutalica
Muka mi je od ljudi koji su dozvolili da problem eskalira na ovakav nacin. Kao sto je prije nekoliko godina lobi Coca Cole potkupio nasu vrlu politicku postavu koja bi trebala voditi racuna o ekologiji po pitanju plasticnih boca, tako je i Dogtrust lobi potkupio glupane koji su donijeli zakon koji je trenutno na snazi kod nas. Eutanazija Dogtrusta je rjesenje problema pasa lutalica.
Zatim eutanazija nazovi aktivista. Ima par izuzetaka prema kojima imam veliki respekt i to su ljudi koji su za pocetak po dva, tri psa uzeli pod svoj krov. Moj pas je prosao sedam vlasnika prije mene, zahvaljujuci vjestom udomljavanju verziranih aktivista. Do mene je doslo napaceno bice koje nije nikada imalo adekvatnu njegu, bez potrebnih vakcina i nesocijalizirano.
Na teme trovanja i lovaca se jezim, neeticki i nemoralno, a nasilje nikad nije odgovor na bilo sta. Smrt trovanjem misomorom i humana eutanazija jako se razlikuju. Ako zanemarimo eticki kod, onda ostaje pitanje - sta sa tim otrovanim psima? Da ih bacimo u Miljacku? Svakako nam je ekologija na visokom nivou.
Kad bi smo imali koji milioncic da stavimo u dzepic uhljupa koje smo izabrali da nas predstavljaju, problem pasa bi nestao preko noci! Ovako Dogtrust kupi kajmak i politicari zajedno sa njima, a vi gradjani gazite po govnima i pazite se da vas pas ne ujede. Ne brinite, svakoj eksplataciji dodje kraj, pa ce tako biti i sa nesretnim zivotinjama na Sarajevskim ulicama.
- drug_profi
#3820 Re: Problem pasa lutalica
Sve sto si rekao potpisujem.
Zao mi pasa ali nema drugog izlaza.
Zao mi pasa ali nema drugog izlaza.
- JThomas
#3821 Re: Problem pasa lutalica
Zatim eutanazija nazovi aktivista
-
Forsaken
#3822 Re: Problem pasa lutalica
Ljudi od 5.novembra nisu u stanju da registruju kafileriju RAD-a sta reci koju posluku porati?
Ukratko sa ovako nesposobnom vlasti najebali smo
Ukratko sa ovako nesposobnom vlasti najebali smo
- SanskiBiser
#3823 Re: Problem pasa lutalica
JThomas wrote:Zatim eutanazija nazovi aktivista
valjda : Zatim "eutanazija" nazovi aktivista - tobejarabi ako nije greška bila i ako su navodnici bili namjerno izostavljeni.
- vješalica
#3824 Re: Problem pasa lutalica
Neko je slikao copor koji se vrti izmedju dva mosta onaj na Otoci i onaj drugi dole prema dzamiji.Nisu nimalo bezazleni,pogotovo ako neko ima svog psa pa ga izvodi vani.Cesto se spuste prema Miljacki i ganjaju patke.
- Internetowska
#3825 Re: Problem pasa lutalica
Ponudila sam konkretno rjesenje problema, navodnici bi bili suvisni. Ako ne razumijes sarkazam, steta za tebe. Strucni tretman i edukacija bi takodje pomogli, ali to kosta. Ovdje jos malo pa ce biti kao kod Orvela, ljudi nigdje, zivotinje vladaju. Sjecas li se kako se to zavrsilo?SanskiBiser wrote:JThomas wrote:Zatim eutanazija nazovi aktivista
valjda : Zatim "eutanazija" nazovi aktivista - tobejarabi ako nije greška bila i ako su navodnici bili namjerno izostavljeni.![]()
![]()
![]()
![]()
Prije nekoliko veceri, vracam se iz grada i zamalo ispred vrata stana u prizemlju da zgazim psa lutalicu sa povrijedjenom nogom, koji se tu zavukao na toplo da spava. Gdje su ti portparoli pseci? Gdje su aktivisti? Gdje je taj famozni Dogtrust?