Prevod filma The Expendables

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zox

#1 Prevod filma The Expendables

Post by Zox »

Znam, mnogi ce reci da bi ova tema trebala ici na podforum "film". Znam, isto tako, da ce mnogi, nakon sto procitaju ovaj post, reci pa sta, valjda ima bitnijih tema. Meni samom sve ovo sto cu napisati ne smeta pretjerano, shvatam da je u pitanju nekakav morbidni inside joke, ali isto toliko smatram da je situacija o kojoj je ovdje rijec po mnogo cemu simptomaticna.
Ne zelim diskutovati o totalnim fulama u prevodu kojima se nasmijao svako ko je ovih dana u Multiplexu u Sarajevu, ili u nekom drugom kinu diljem (valjda samo Federacije) BiH pogledao novi uradak Sylvestera Stallonea. Ne zelim pricati o previdima poput "Loose him up" fonetski prevedenim kao "saslusaj" i mnogim drugim greskama.
Zelim se osvrnuti na monolog Mickey Rourke-a kad u po frke govori o njegovom toboznjem ratovanju u Bosni. Na stranu sto je vrlo interesantno da je "sljivovica" izgleda ipak nas brand number 1 (mada, kao sto je podvukao danas jedan moj kolega, to uopste nije "nas" brand, osim ako sebe ne smatramo za "balkance" u sirem smislu), bilo mi je interesantno kad Rourkeov lik pripovijeda kako su po Bosni ubijali "bad guys" a prevodilac mrtav hladan prevodi te dvije rijeci sa "zli srbi".
Kako je moguce da takvo sto zavrsi u salama, kako je moguce da tamo neki lijevi i nestrucni prevodilac moze koristiti blockbuster film za svoju licnu kampanju protiv nekoga ili necega, i kako je na kraju krajeva moguce ocekivati nekakvo zblizavanje naroda u zemlji gdje se vrsi nekakva morbidna obrnuta cenzura, i koristi glupavi akcioni film da se ljudima uperi prst u to ko su "zapravo" losi momci?
darius_maximus

#2 Re: Prevod filma The Expendables

Post by darius_maximus »

Iskreno, cisto sumnjam da ista u vezi sa ovim filmom ima veze sa Bosnom, sem sto se prikazuje u Bosni.
Ne bih rekao da je bas prevodjen ovdje...
Vrlo vjerovatno da je prevodjen ili u Hrvatskoj ili u Srbiji, pa da smo mi "preuzeli" prijevod.
Moguce je da je npr. preuzet od distributera Taramount koji je iz Srbije (sto bi me cudilo, s obzirom na prijevod) ili od Continental Filma koji je iz Hrvatske (imalo bi vise smisla)... Tropic onda valjda samo otkupljuje distibucijska prava za teritorij BiH i to je to, cisto sumnjam da ih ovdje ponovo prevodi, ako nista zato sto je to dodatni (nepotreban) trosak...
Inace, sto se prijevoda tice, mislim da Rourke u nastavku izravno govori kako su se borili protiv Srba, ali nijesam vise siguran, pa cu samu sustinu prijevoda ostaviti po strani...
Comrad

#3 Re: Prevod filma The Expendables

Post by Comrad »

:-) Pa? Jel nesto slagao taj prevodilac?

Bas me zanima ko nas je tukao od 92' - 95', mora da su islanđani :?: :idea:

p.s. ne treba ljudima nikakav film da im pokaze ko su "bad guys", sjecamo se mi dobro ko su oni i nece se to te tako zaboraviti :wink:
HuLYGaN

#4 Re: Prevod filma The Expendables

Post by HuLYGaN »

Ako pažljivo obratiš pažnju čućeš da Rourke kaže " We took down Serb bad boys."
aldin vuk

#5 Re: Prevod filma The Expendables

Post by aldin vuk »

Jeste, i sam se pitam...Film nisam gledao, niti namjeravam; samo mi je upao u oči (uši?) prevod naslova. Po meni, sjajan prevod bio bi "Otpisani"...što je tačno ono šta termin i znači.
A o nekompetentnosti filmskih prevoda mogli bi danima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Prevod filma The Expendables

Post by Truba »

nisam odavno gori prevod vidio

i am out :D kao nemam više metaka
a prevod vani sam
to se vidi da niko nije film gledao dok je prevodio :roll: :roll:

a to za bosnu i srbe sam pokušao ne čuti jer ne volim to u filmu gledati
dosao sam da se opustim a ne da se smaram
vox-populi

#7 Re: Prevod filma The Expendables

Post by vox-populi »

Ko jos obraca paznju na prevod? Pa nije Zulu u pitanju nego engleski.
Post Reply