Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nemoj mi se smijat ali vidio sam mali milion puta da ljudi otovre kompjuter ( skinu poklopce sa strane ) i upale najobicniji ventialtor da puse u njega.
moj prijatelj je odrzavao par servera kod kuce i u sobi su mu bili serveri poredani a ispred njih najobicniji ventilator...to je bilo prije par godina...sad je nabavio neke nove( kaze da su liquid cooled...ako je mene slagao slagao sam i ja )
exliberal wrote:nemoj mi se smijat ali vidio sam mali milion puta da ljudi otovre kompjuter ( skinu poklopce sa strane ) i upale najobicniji ventialtor da puse u njega.
moj prijatelj je odrzavao par servera kod kuce i u sobi su mu bili serveri poredani a ispred njih najobicniji ventilator...to je bilo prije par godina...sad je nabavio neke nove( kaze da su liquid cooled...ako je mene slagao slagao sam i ja )
Jeste, i ja sam tako, pa izmedju ventilatora i uredjaja stavio veću probusenu pvc kantu, a u zamrzivaču zaledio nekoliko pvc flaša vode, te ih stavio na put zraku od ventilatora.
Ukoliko si ove vrijednosti postigao bilo kakvim overclockom (memorije, procesora, sabirnice, graficke kartice), vrati vrijednosti na nominalne.
Ukoliko nisi radio overclock a racunar je ipak ovako topal onda moras investirati u bolje hladjenje na procesoru i na kucistu.
Nisi napisao koji ti je procesor recimo da je intel. Boxirnai intelovi hladnjaci sasvi dobro hlade proceore uz koje su prodani na nominalim radnim taktovima tako da u tom slucaju moras popraviti hladjenje na kucistu. Najjednostavnije je ovako sto postici ugradjivanjem dodatnih venitilatora. Recimo dva ventilatora od kojih jedan na straznjoj strani ispuhuje topao zrak vani a jedna sa prednje strane koji hladan vazduh upuhuje u kuciste.
Takodje pomaze bolje organizovati kablove unutar kucista kako bi protok vazduha bio sto bolji. Ovo se posebno odnosi na racunare koji jos uvijek koriste flat IDE kablove.
Dakl,e ventilator naprijed i ventilator na straznju stranu i time ces bitno umanjiti temperaturu uz minimalnu investiciju. Nesto vece izdavanje bi trazila kupovina boljeg kucista s optimiziranim tunelima za protok vazduha.
Nadam se da je ovo pomoglo bolje od paracetamola. Cheers.