PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
žuta

#776 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

žuta wrote:i još ja radim u velikoj firmi u knjigovotsvu pa znam banka nam jednom sedmično prebacuje pare sa svih transakcija u toku sedmice zna či ti kupiš robu u utorak mi lovu dobijemo umanjenu za 3% u sljedeči ponedeljak
ljudi banke deru trgovce i prodavače i svi vi stručnjaci al bakna svima uzima proviziju i tebi što kupiš i njemu što ti proda
karanana

#777 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by karanana »

u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
Pasiflora

#778 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Pasiflora »

hvala @metar drva na objasnjenjima. Molim ako ima ovdje jos ekonomista da nam pojasni da li se karticno placanje tretira kao gotovinsko.
metar_drva

#779 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by metar_drva »

karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.
O'zone
Globalni moderator

#780 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by O'zone »

Da je fer situacija banka ne bi naplaćivala proviziju za svaku transkaciju preko POS-a 3% nego bi se jagmile da imaš njihov POS i otvoren račun kod njih kako bi novac dolazio na taj račun a oni onda mogli da rade sa njim i dalje ga plasiraju te tako zarađuju a ovako ti uzmu 3% od transakcije pa još vrte tvoj novac.

Na žalost to slučaj nije nego doslovice gule koga stignu gdje stignu pa onda imate naprimjer:
naknade za vođenje računa obično oko 1,90 do 2,00 KM pa ako imate kreditne kartice imate i tu naknadu od 5 do 10 KM mjesečno a kaže nema kamata kako nema kad je to cca 60 do 120 KM mjesečno koristio je ili ne, pa onda proviziju za POS transkacije od 2,5 do 3 % pa provizije trgovcima za plaćanje robe na rate koja se kreće od 3 do 12 % zavisno od broja rata na koje prodate prozvod i na to jos onih 3% za transakciju pa konverzije valuta,...itd

I što je najgore sve su u 5 deka nisi u mogućnosti da tražiš manje zlo.
karanana

#781 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by karanana »

metar_drva wrote:
karanana wrote:u londonu se zvakace gume, mcdonalds hamburger, novine, gradski prevoz....placaju karticom. niko ne postavlja pitanje jeli to gotovina ili nije. zakljucak: banke nas pljackaju i na ovome tako sto pljackaju trgovce i naplacuju enormno velike provizije za koristenje i POS transakcije.
ne kontam šta hoćeš reć? sve što u londonu možeš platit karticom, možeš i ovdje. banke deru i u londonu, kao što deru i ovdje. ima li kakva poenta u ovome što si napisao, il samo naivno vjeruješ da banke u bih deru, a u ostatku svijeta rade na svoju štetu? jel misliš da u ostatku svijeta banke ne uzimaju provizije na POS uređajima? da bi se POS uređaj postavio, potreban je ugovor o zakupu i instaliranju istog. to je, po tvojoj priči, svugdje osim ovdje -džaba?! mislim, fakat si naivan.

hocu da kazem - kako to da nigdje drugo u svijetu nisam naisao na gotovinske popuste i akcije?
i da, ja vjerujem da je procenat provizije po transakciji ovdje mnogo veci nego drugdje.
Gospoda Ministarka

#782 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Gospoda Ministarka »

karanana wrote:
metar_drva wrote:

hocu da kazem - kako to da nigdje drugo u svijetu nisam naisao na gotovinske popuste i akcije?
i da, ja vjerujem da je procenat provizije po transakciji ovdje mnogo veci nego drugdje.
Kod nas postoji "gotovinski popust" zato sto vjerovatno taj proizvod prode ne prijavljen.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 30/04/2015 07:29, edited 2 times in total.
sary

#784 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by sary »

DEFINICIJA
Gotov novac, gotovina (engl. cash, njem. Bargeld) je novac u obliku u kojem se može momentalno upotrijebiti. Sastoji se od novčanica i metalnog novca :dance: :dance:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#785 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by enko 1964 »

Gospoda Ministarka wrote:
Kod nas postoji "gotovinski popust" zato sto vjerovatno taj proizvod prode ne prijavljen.
To jeste čest slučaj kada se radi o švercovanoj robi odnosno o robi na koju nisu plaćeni carina i porez.
Ako je otkucan račun na POS ili fiskalnoj kasi, proizvod mora biti prijavljen i u njegovu cijenu su uključene sve dadžbine.
drndalo

#786 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by drndalo »

drndalo wrote:Pare su roba, kod banaka kupujes pare... :cry:
Opet se vracamo na pocetak, procitajte gore ! Tudje pare kostaju, i tvoje kostaju, jer je banka napravila nacin da ti ih "vodi"... Mozes samo birati manje zlo...

Ako neko ima popusta na cash, to znaci da je cijena mimo toga prilagodjena "anti-cash" nacinima placanja... I da za cash moze biti niza... Jer se onda raznim mandjama te pare mogu vrtiti, a da ih Poreska manje vidi... Ili jednostavno kroz dovoljno cash-a, oni dobiju tu istu robu iduci put po boljoj cijeni od svojih dobavljaca... I tako u krug...

Varijacija ove cijene za ne-cash vam je Mercatorova Pika... Skupljas Pike zbog popusta od 3-5%, a vecina stvar im je bar 5-10% skuplja od vecine slicnih trgovaca... Sto ne platis na mostu, platis na cupriji...
harla_kurla

#787 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by harla_kurla »

Bezgotovinsko plaćanje (engl. cashless payment, njem. bargeldlose Zahlung) se provodi knjižnim prijenosom određene novčane svote s računa dužnika na račun vjerovnika u knjigama banaka i drugih novčanih institucija.
Osnovni instrumenti ovog načina plaćanja su virmanski nalozi u odgovarajućim oblicima i obračunski čekovi. U tu se svrhu, negdje manje a negdje više, koriste i drugi instrumenti bezgotovinskih plaćanja kao što su akreditivi, mjenice, kreditne kartice, kreditna pisma i prelevmani. Oblici bezgotovinskih plaćanja su žiro promet i obračunski platni promet.

Gotov novac (engl. cash, njem. Bargeld) su kovani novac i papirne novčanice koji služe kao zakonsko sredstvo plaćanja u nekoj zemlji. Pri definiranju novca dio je monetarnog agregata M, i uz depozitni novac čini novčanu masu. Prosječno obuhvaća do oko 25% ukupnog novca u optjecaju, a ostatak čini depozitni novac. Iz upotrebe ga istiskuje bezgotovinski način plaćanja s masovnom primjenom tzv. plastičnog novca (kartice) i širenjem "elektroničkog" novca, a širenju doprinosi tzv. siva, podzemna ekonomija.

Gotovina u širem smislu:
U širem smislu pojam cash obuhvaća i depozite na tekućim računima u bankama kao i kratkoročno plasirana likvidna novčana sredstva poduzeća.
metar_drva

#788 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by metar_drva »

karanana wrote:
metar_drva wrote:

samo mi reci, koliko si to zemalja svijeta obišao?
za tvoj info, popusti za keš su sasvim normalni i u tom "svijetu" u kojem si ti bio. razlog popusta za keš je u tome što se naknada troškova transakcije putem POS terminala ne može prebaciti na potrošača, nego je mora platiti prodavac, ukoliko plaćate karticama. troškovi obrade i transakcije su oko 5%, i ukratko to znači da se na taj način rješavaju posrednika. dobro za njih, dobro za kupca. ukoliko su zalihe robe velike, i ukoliko je ta roba "zastarila" (pojavljuju se novi modeli, izlaze stvari iz mode, itd) trgovac će se odreći dodatnih 5% svoje marže, + 5% koje će uštedit na transakciji za korištenje POS terminala, i opet bit dobar. na taj način će vam ponudit tih famoznih 10% popusta na gotovinsko plaćanje.
priča kako vani nema gotovinskog popusta je bullshit.
Pasiflora

#789 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Pasiflora »

harla_kurla wrote:Gotov novac (engl. cash, njem. Bargeld) su kovani novac i papirne novčanice koji služe kao zakonsko sredstvo plaćanja u nekoj zemlji. Pri definiranju novca dio je monetarnog agregata M, i uz depozitni novac čini novčanu masu. Prosječno obuhvaća do oko 25% ukupnog novca u optjecaju, a ostatak čini depozitni novac. Iz upotrebe ga istiskuje bezgotovinski način plaćanja s masovnom primjenom tzv. plastičnog novca (kartice) i širenjem "elektroničkog" novca, a širenju doprinosi tzv. siva, podzemna ekonomija.

Gotovina u širem smislu:
U širem smislu pojam cash obuhvaća i depozite na tekućim računima u bankama kao i kratkoročno plasirana likvidna novčana sredstva poduzeća.
Hvala ti lijepo - to sam trazila :-D
žuta

#790 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
i muž kaže prodavaču idi pitaj šefa može li šta niže i levat pito gazdu i gazda dao popust 150 km
tako da i to probate
žuta

#791 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

ja ne znam šta nije jasno niko ti u bih neće dati popust na kartice -al niko
sary

#792 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by sary »

žuta wrote:a pazi sad ovo išli smo u lg da kupimo tv -lcd
i muž kaže prodavaču idi pitaj šefa može li šta niže i levat pito gazdu i gazda dao popust 150 km
tako da i to probate
Eto i kada ti daju popust, opet su LEVATI, cccccccccc
vjesticanametli

#793 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by vjesticanametli »

sary wrote:
tako da i to probate

nezahvalno do bola ....................dobre su nama ove cijene kakvi smo mi
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 30/04/2015 07:28, edited 2 times in total.
metar_drva

#795 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by metar_drva »

sary wrote:
tako da i to probate
a ne konta ko je levat u stvari. ovaj dao popusta 150 maraka za jedan tv, i opet bio dobar na njemu 150 maraka. prodao ih jedno 50 po cijeni bez popusta i bio dobar 15 milja. jednom dao popust, kupio mušterije da mu opet dođu kad im zatreba drugi tv, dvd player, šta god, a konkurenciji otkinuo kupca. šta ćeš, levat frajer :D
drndalo

#796 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by drndalo »

dzemmo wrote:mislim da je ovo levat bilo usmjereno na to da
on nije sam ponudio popust i da nije znao da to moze uraditi
Bez "gazde" popust? E ne mere to bas tako... :evil:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 30/04/2015 07:28, edited 2 times in total.
žuta

#798 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

znaći ko je levat ja reko nako a vi se upecaste al sve su opcije otvorene i za sve treba pitat ima li popusta pitaj gazdu
mislim da se u mom slučaju i gazda zateko jer je neko tražio popust jer to u bosni niko ne radi nama da kažu hljeb je 5 km mi bi rekli ok malo bi pričali al i to bi prošlo
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#799 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by enko 1964 »

tako da i to probate
Jest malo off al' gdje daju taj popust od 150KM? Otišla mi katodna. :mrgreen:
žuta

#800 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

prije godinu dana lg stanić -grbavica
Post Reply