TrueFairplayer wrote:@sarajevonekad,
Pozdravljam izbor teme (tačnije tema, iako su usko povezane).
Zapravo, po mom mišljenju, sve tri teme koje si povezao ovdje odnose se na štetu nanesenu onom "običnom malom čovjeku". Naravno ne sugerišem da izmjeniš naslov, samo dijelim jedan opšti utisak po pitanju jezičkog koncipiranja teme.
Zapravo, veliki broj tema se bavi tom nepravdom nad "običnim malim nemoćnim čovjekom", uključujuću naravno i česte nepravde i ovdje, na internetu, bilo među "sagovornicima" bilo od strane pojedinih moderatora i administratora, koji kao da nisu svjesni toga.
I šta čovjek može uraditi?
mogu se pokrenuti i konkretni koraci ............ ima ona starinska "svaki se posao ruku boji"![]()
Ako ništa, razmijeniti mišljenje sa istmišljenicima za početak, mada je to samo prividno i kratkoročno rješenje u odnosu na pokretanje konkretnih koraka.
pozdrav
TrueFairPlayer
PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
- eluna
#751 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
- drndalo
#752 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Sorry sto si naletio, ja sam im se na "slobodnoj" zahvalio iako sam prije 20% ogranicenja uredno 36 mjeseci imao istu, samo bez ogranicenja... Kad mi je rekla "mala" sa saltera uslove produzenja, rekoh hvala, pod tim uslovima moje pare necete prodavati dalje, i najavim podizanje kompletne sume (minus minimum za otvorenost racuna)... Neka ih kuci...zonbirile wrote:--------------------------------
fercera,ali moraš biti Ajnštajn.Uzmi primjer od 1000eura i imaš svaki mjesec pravo dići 20% sume.Izračunaj kada češ doći na 5eura da ne zatvoriš račun.
Cuj slobodna, a mogu "slobodno" dici 20% svojih para... Prije (Raiffeisen) im je transfer KM -> EUR sa tekuceg na stedni bio besplatan po srednjem kursu, pa sam u kombinaciji sa slobodnom stednjom prilicno i ustedio, ali kako su to ukinuli, pa naplacuju po prodajnom kursu, plus "sloboda" stednje, moji odnosi s njima su spali samo na tekuci...
Njih boli dupe, ali na prodaji mojih para drugim jadnicima nece dodatno zaraditi...
- mayab
#753 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Necu nijednu banku da reklamiram, jer sve je to bagra, ali znam da jedino kod unikredit banke dizes pare bez provizije u cijeloj Evropi, bitno je da je banka u njihovoj grupaciji, isprobano u HR i Turskoj.karanana wrote:cak sam imao i situaciju gdje imam raifiessen bh karticu i dizem na bankomatu raifeissena u drugoj drzavi i skinuta mi je provizija.
I jos jedan slucaj- 2003. prodavao pa kupovao stan i kuda sa parama od prodatog nego u banku, ali pod uslovom da kada kupim drugi stan mogu odmah sve podici i predati prodavcu u ruke.Kod Raifa kazu ne moze se sve podici odjednom(a uloziti se moze , naravno
- Pasiflora
#754 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Ok, ako hoces nepametna, jer se ne napusavammetar_drva wrote:tita mi, ja se nadam da si dobro napušena ovo pisala. u suprotnom si pravo nepametna.sitno wrote:Nekidan kupila novi frizider i hodajuci po trgovinama u jednoj mi kazu: imate xxx popusta ako placate gotovinom.
Ok, super. Podjem da platim, izvadim karticu, kaze teta: samo na gotovinu popust!
Mislim - zar se karticno placanje ne tretira kao gotovina?
Pa cijeli zapad vrsi svakodnevne kupovine (npr. 1 hljeb) placanjem iskljucivo karticama. I svima je to normalno. Zasto kod nas nije?
- Sunrise00
#755 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
ne kaze niko da je nenormalno, ali nije gotovinasitno wrote:Ok, ako hoces nepametna, jer se ne napusavammetar_drva wrote:tita mi, ja se nadam da si dobro napušena ovo pisala. u suprotnom si pravo nepametna.sitno wrote:Nekidan kupila novi frizider i hodajuci po trgovinama u jednoj mi kazu: imate xxx popusta ako placate gotovinom.
Ok, super. Podjem da platim, izvadim karticu, kaze teta: samo na gotovinu popust!
Mislim - zar se karticno placanje ne tretira kao gotovina?. Nisu u pitanju cekovi, ni rate, nego kartica - znaci ja platim i istog trena taj iznos para nije vise na mome racunu. Zasto to nije gotovinsko placanje? Ja ne kontam (i nije me stramota to priznati pa taman i da mi kazu da sam nepametna Ok - ovo je malo
).
Pa cijeli zapad vrsi svakodnevne kupovine (npr. 1 hljeb) placanjem iskljucivo karticama. I svima je to normalno. Zasto kod nas nije?
- metar_drva
#756 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
ko kaže da kod nas nije normalno? gotovina je ovo na slici. plaćanje karticama to nije. simple as that.sitno wrote: Ok, ako hoces nepametna, jer se ne napusavam. Nisu u pitanju cekovi, ni rate, nego kartica - znaci ja platim i istog trena taj iznos para nije vise na mome racunu. Zasto to nije gotovinsko placanje? Ja ne kontam (i nije me stramota to priznati pa taman i da mi kazu da sam nepametna Ok - ovo je malo
).

- terra_incognita
#757 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Prosto receno, razlika je u tome sto trgovac kada na kraju dana zakljuci kasu, kod gotovinskog placanja ima taj iznos a kod elektronskog nema jer je on na tvom racunu samo "rezervisan" a na njegov jos nije dosao.
U direktnoj je vezi sa likviddnoscu ali to te vec ne interesuje.
U direktnoj je vezi sa likviddnoscu ali to te vec ne interesuje.
- vozač
#758 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
metar_drva wrote:tita mi, ja se nadam da si dobro napušena ovo pisala. u suprotnom si pravo nepametna.sitno wrote:Nekidan kupila novi frizider i hodajuci po trgovinama u jednoj mi kazu: imate xxx popusta ako placate gotovinom.
Mislim - zar se karticno placanje ne tretira kao gotovina?
- drndalo
#759 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Zato sto oni banci na tu transakciju moraju platiti 2-3% provizije... I jos nesto, ali ne manje bitno, sa cash-om mogu malo vise manipulisati, i predavati ga kao pazar kad hoce, ili ga ne predavati...sitno wrote:Zasto kod nas nije?
- karanana
#760 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
ja ne kontam sta je izvalila?
edit: drndalo djelomicno objasni mada i ja debitnu karticu, odnosno sve kartice smatram gotovinom jer radnja dobije lovu isti dan.
edit: drndalo djelomicno objasni mada i ja debitnu karticu, odnosno sve kartice smatram gotovinom jer radnja dobije lovu isti dan.
- metar_drva
#761 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
majke mi, loša trava se prodaje ovih dana.karanana wrote:ja ne kontam sta je izvalila?
probajte ovako shvatit; gotovina = cash = novčanice = papir koji se može opipat i vidjet.
pare na računu/kartici nemaju ta obilježja i nisu gotovina.
-
žuta
#762 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Vegetastar wrote:dobro djeca su posebna, i naravno da će svako uraditi sve da mu djetetu ništa ne fali. I tu nema ni kukanja ni bilo šta drugo. Dijete je dijete.žuta wrote:ja kad bi čekala da skupim lovu za dječiju sobu djeca bi i porasla
Ali ja sam mislio na generalne tendencije u našem društvu, kao ono "sve na kredit sve na raju jarane".
Jednostavno, dosta ljudi razmišlja od danas do sutra, daj da kupim bengu na kredit, daj da odem na bahame, tursku egipat.
O tome pričam. Licemjerno je živjeti tako. Vjeruj mi, kad nisam imao dovoljno da odem na more, nisam otišao ni do Neuma. Nigdje ne piše da se moram osoliti. Sad idem u skladu sa mogućnostima. Mogao bih uzeti kredit, otić na Kubu, Sejšele, Bahame ili ko zna već gdje, biti beg 10 dana i šta onda?? Otplaćivati to 1-2 godine i pljuvati po bankama kako su mi one krive.
Puno ljudi kod nas uživa u luksuzu koji ne mogu priuštiti. Meni samo to smeta. Naprimjer, vidiš nosa mobitel od hiljadu maraka, a s njega proziva jer nema kredita. Apsurd. Ili vozi auto koje košta minimalno 30.000 KM a sipa goriva za cenera. Apsurd. Ili kupi TV od 1.500 KM a plata mu 600 KM. apsurd.
SLAŽEM SE U POTPUNOSTI
- Pasiflora
#763 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Hvala ti druze, vec sam se bila zabrinula. A sada da vama ostalima kazem, provjerila sam sa 2 osobe kojima je ekonomije i bankarstvo profesija i obje kazu da je karticno placanje gotovinsko placanjekaranana wrote:ja ne kontam sta je izvalila?
Ako ovdje ima profesionalaca iz ove oblasti - molim misljenje.
Last edited by Pasiflora on 16/05/2011 12:44, edited 3 times in total.
- karanana
#764 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
to je mozda kod nas tako u pijachnoj ekonomiji gdje, s pravom, niko ne vjeruje nikome, pa tako ni trgovci debitnim karticama i bankama koje stoje iza njih.metar_drva wrote:majke mi, loša trava se prodaje ovih dana.karanana wrote:ja ne kontam sta je izvalila?
probajte ovako shvatit; gotovina = cash = novčanice = papir koji se može opipat i vidjet.
pare na računu/kartici nemaju ta obilježja i nisu gotovina.
svugdje drugo se gotovina na racunu u banci tretira kao gotovina u dzepu.
- drndalo
#765 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
U principu, istina je negdje izmedju... Nije gotovina, jer nije suskava, a i ne zveci... Nije ni kreditna kartica, jer je ne posudjujes (ako nisi u dozvoljenom minusu), nego je to lova koju imas na racunu, ali ipak je to ziralni novac... Dakle, prodavcu za taj iznos koji bi ti da uzmes garantuje neko od njegovog povjerenja, npr. VISA, preko XY banke, koja nekada nema svoj POS u radnji, nego od YX banke... E sve te garancije kostaju, tj. to je onih 1-2-3-4% od transakcije koje prodavac placa toj banci za tu uslugu da garantuje za tebe, kao nosioca plastike, koja znaci da toj banci ti "toliko i toliko para DOBRA"...
Trebala bi imati isti tretman kao gotovina, i na papiru jeste, osim sto ponekad ponegdje gotovina ima vise "ravnopravnosti", ukoliko neko nadje neki nacin da cash "bolje naplati"... Pare su roba, kod banaka kupujes pare...
Trebala bi imati isti tretman kao gotovina, i na papiru jeste, osim sto ponekad ponegdje gotovina ima vise "ravnopravnosti", ukoliko neko nadje neki nacin da cash "bolje naplati"... Pare su roba, kod banaka kupujes pare...
-
žuta
#766 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Ok, ako hoces nepametna, jer se ne napusavam
. Nisu u pitanju cekovi, ni rate, nego kartica - znaci ja platim i istog trena taj iznos para nije vise na mome racunu. Zasto to nije gotovinsko placanje? Ja ne kontam (i nije me stramota to priznati pa taman i da mi kazu da sam nepametna Ok - ovo je malo
).
Pa cijeli zapad vrsi svakodnevne kupovine (npr. 1 hljeb) placanjem iskljucivo karticama. I svima je to normalno. Zasto kod nas nije?[/quote]
ne kaze niko da je nenormalno, ali nije gotovina
sve se slažem lova na debitnoj jeste gotovina za nas korisnike ali kada je prodavac u pitanju njemu banka uzima u zavisnosti od ugovora postotak najčešče je 3 % pa zato prodavci neće da daju popust na karticu jer im još idioti iz banke skinu lovu pan plus još troškova
Pa cijeli zapad vrsi svakodnevne kupovine (npr. 1 hljeb) placanjem iskljucivo karticama. I svima je to normalno. Zasto kod nas nije?[/quote]
ne kaze niko da je nenormalno, ali nije gotovina
sve se slažem lova na debitnoj jeste gotovina za nas korisnike ali kada je prodavac u pitanju njemu banka uzima u zavisnosti od ugovora postotak najčešče je 3 % pa zato prodavci neće da daju popust na karticu jer im još idioti iz banke skinu lovu pan plus još troškova
-
žuta
#767 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
i još ja radim u velikoj firmi u knjigovotsvu pa znam banka nam jednom sedmično prebacuje pare sa svih transakcija u toku sedmice zna či ti kupiš robu u utorak mi lovu dobijemo umanjenu za 3% u sljedeči ponedeljak
- Pasiflora
- metar_drva
#769 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
hm, i ja sam ekonomista i kartično plaćanje (bilo da je to debitna ili kreditna kartica) predstavljaju bezgotovinsko plaćanje. kad se plaća karticom, pripadajući račun se tereti za napravljeni trošak i to u trenutku plaćanja. uprošteno, pare sa jednog računa (vlasnika kartice) prelaze na račun prodavca (obično trgovine) i tu nema gotovine na mapi. to dvoje što su ti rekli da je kartično plaćanje jednako gotovinskom plaćanju il nisu pratili predavanja il žive u zabludi, kao i ti. ono što tebe buni (bar ja mislim) su natpisi u pojedinim trgovinama gdje kažu da popust vrijedi za gotovinsko i kartično plaćanje (obrati pažnju, odvojeno je jedno od drugog, nema znaka jednakosti između). dakle, u oba slučaja popust vrijedi zato što su cjelokupni iznosi, bilo gotovinski, bilo preko kartice, dostupni jako brzo i nije obročno, tj. plaćanje na rate.
- metar_drva
#770 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
nema ekonomije na svijetu gdje su gotovina i bezgotovinski načini plaćanja isto.karanana wrote:[
to je mozda kod nas tako u pijachnoj ekonomiji gdje, s pravom, niko ne vjeruje nikome, pa tako ni trgovci debitnim karticama i bankama koje stoje iza njih.
svugdje drugo se gotovina na racunu u banci tretira kao gotovina u dzepu.
što se tiče plaćanja karticom, i kod nas je prihvaćeno i ide bez problema, pa se može tretirati kao gotovina, u smislu da će plaćanje biti obavljeno. ali, ako piše da je popust od 10% na gotovinsko plaćanje, onda to vrijedi samo ako solarno plaćaš - pare na sunce.
- enko 1964
- Grijem se na: južnu konekciju
#771 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Debitna ili kreditna kartica je samo stvar odnosa između banke i korisnika kartice.drndalo wrote:U principu, istina je negdje izmedju... Nije gotovina, jer nije suskava, a i ne zveci... Nije ni kreditna kartica, jer je ne posudjujes (ako nisi u dozvoljenom minusu), nego je to lova koju imas na racunu, ali ipak je to ziralni novac... Dakle, prodavcu za taj iznos koji bi ti da uzmes garantuje neko od njegovog povjerenja, npr. VISA, preko XY banke, koja nekada nema svoj POS u radnji, nego od YX banke... E sve te garancije kostaju, tj. to je onih 1-2-3-4% od transakcije koje prodavac placa toj banci za tu uslugu da garantuje za tebe, kao nosioca plastike, koja znaci da toj banci ti "toliko i toliko para DOBRA"...
Trgovcu je apsolutno svejedno da li je kartica debitna ili kreditna ( ako prolazi ). Ni jedna ni druga nisu gotovina.
Pa majka mu stara, davno je rečeno " pare su da se broje ".
- amrica
#772 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Nigdje, osim na balkanu se ne koristi keš ni za šta veće od sitnica u granapu.
Podjes kupiti garnituru : trosjed, dvosjed, dvije fotelje, sto... i poneses kofer love
Svakako ne možes sa bankomata skinuti love koliko hoces, ima neko ogranicenje, zavisi od banke
. Mislim da preko tisuce ne može nigdje.
Banke nas gule i deru i uzimaju lopatom.
Podjes kupiti garnituru : trosjed, dvosjed, dvije fotelje, sto... i poneses kofer love
Svakako ne možes sa bankomata skinuti love koliko hoces, ima neko ogranicenje, zavisi od banke
-
zonbirile
#773 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
pisah o šoping kartici RB.Kupio u Gorenju za 1000KM,fino piše bez kamata i troškova,razbojnici se dosjetili i šalju mi obavjesti o skidanju računa-5KM po izvještaju x 12 mjeseci= 60KM.Reklamirao,tjerao u MP3,neću izvještaj,čemu,kada znam da moram dati 12x ratu,dao im trajni nalog-ali jok.
-
Gospoda Ministarka
#774 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
Naknada za koristenje soping kartice je 5 KM mjesecno, i to nema neke veze sa kupovinom i sa izvjestajima.zonbirile wrote:pisah o šoping kartici RB.Kupio u Gorenju za 1000KM,fino piše bez kamata i troškova,razbojnici se dosjetili i šalju mi obavjesti o skidanju računa-5KM po izvještaju x 12 mjeseci= 60KM.Reklamirao,tjerao u MP3,neću izvještaj,čemu,kada znam da moram dati 12x ratu,dao im trajni nalog-ali jok.
- metar_drva
#775 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!
apsolutno, to niko ne spori. međutim, prije nego što se počnemo žalit i kukat, trebali bi znat osnovne pojmove. npr, šta je gotovina, a šta bezgotovinsko plaćanje.amrica wrote: