Prevaranti na PIK-u
- anonimnaosoba
#851 Re: Prevaranti na PIK-u
on prvo plati, pa uzme paket, ti jedino što možeš izgubiti je pare za poštarinu, a to se dešava samo ako primalac ne primi pošiljku, tebi se vraća ako hoćeš, ali, ti onda plaćaš poštarinu...
- dingosp0
#852 Re: Prevaranti na PIK-u
aaha , hvalaanonimnaosoba wrote:on prvo plati, pa uzme paket, ti jedino što možeš izgubiti je pare za poštarinu, a to se dešava samo ako primalac ne primi pošiljku, tebi se vraća ako hoćeš, ali, ti onda plaćaš poštarinu...
- awaken
#853 Re: Prevaranti na PIK-u
Ne može preuzeti ništa dok ne plati.dingosp0 wrote:pitanje, kad posaljes nesto preko brze poste ... mozel se desiti da postar preda paket a levat koji preuzma(kupac) ne plati novac... u tom slucaju jel firma snosi trosak ...
Najbolja iskustva imam sa 24vip
EDIT: nazovi kupca i provjeri o kome se radi, da ne plaćaš poštarinu zbog nekoga ko se samo dosađivao na PIK-u ali više od poštarine ne možeš izgubiti
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#854 Re: Prevaranti na PIK-u
Ja se ovde zastitim tako sto kupcu kazem da klikne na kupi. Poruke su sve spremljene i neka proba da zezne ide negativan dojam sa slikama tako da cega svkao izbjeci kod naredne kupoprodajeawaken wrote: EDIT: nazovi kupca i provjeri o kome se radi, da ne plaćaš poštarinu zbog nekoga ko se samo dosađivao na PIK-u ali više od poštarine ne možeš izgubiti
- respo
#855 Re: Prevaranti na PIK-u
to mozda vrijedi za postenog kupca/prodavca za neke da im stavis video snimak zaboli ih neka stvarun1ted wrote:Ja se ovde zastitim tako sto kupcu kazem da klikne na kupi. Poruke su sve spremljene i neka proba da zezne ide negativan dojam sa slikama tako da cega svkao izbjeci kod naredne kupoprodajeawaken wrote: EDIT: nazovi kupca i provjeri o kome se radi, da ne plaćaš poštarinu zbog nekoga ko se samo dosađivao na PIK-u ali više od poštarine ne možeš izgubiti
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#856 Re: Prevaranti na PIK-u
Ima i toga, ali moji kupci su svi s 20tak pozitivnih transakcija, tako da cisto sumnjam da ce me neko izraditi 
Eto 2 su artikla poslata s 24VIP bez da sam kontaktirao kupca pa jaivm dojmove
Prije toga 5 artikala prodato na isit nacin bez ikakakvih problema
Eto 2 su artikla poslata s 24VIP bez da sam kontaktirao kupca pa jaivm dojmove
Prije toga 5 artikala prodato na isit nacin bez ikakakvih problema
-
Cafe Camargue
#857 Re: Prevaranti na PIK-u
Zaboli, samo ako ga ne interesuje više išta raditi na PIK-u.respo wrote:to mozda vrijedi za postenog kupca/prodavca za neke da im stavis video snimak zaboli ih neka stvarun1ted wrote:Ja se ovde zastitim tako sto kupcu kazem da klikne na kupi. Poruke su sve spremljene i neka proba da zezne ide negativan dojam sa slikama tako da cega svkao izbjeci kod naredne kupoprodajeawaken wrote: EDIT: nazovi kupca i provjeri o kome se radi, da ne plaćaš poštarinu zbog nekoga ko se samo dosađivao na PIK-u ali više od poštarine ne možeš izgubiti
Zato brate radi samo sa verifikovanim ljudima (sa pozitivnim dojmovima), i 98% ćeš smanjiti mogućnost prevare. Nema tu velike mudrosti.
-
Sid the sloth
- TDK-90
#860 Re: Prevaranti na PIK-u
PIK je u većini slučajeva koristan i dobar način oglašavanja i kupovine robe i usluga. Tu i tamo ima nekih negativnosti među korisnicima , kao i u svakodnevnom životu uglavnom je puno više pozitivna stranica na kojoj je mogući pronaći sitnice koje nas čine sretnim i koje nam koriste.
Ono što je meni trn u oku je to što pojedini oglašivači postave nenormalno visoke cijene tako da je kupovina novog povoljnija. Nešto što je korišteno i polovno često se prodaje po cijeni koja iznosi i 75 % nove cijene.
Navest ću primjer:
Hvala Bogu danas je internet svima dostupan ...nekima je internet dostupniji od hljeba
pa ljudi imaju tačne informacije o svojoj robi
.
Tačnije da je roba koju su nabavili npr. u Njemačkoj da li na nekom otpadu ili nekom sabirnom centru za odjeću , da je npr. zimska čizmica marke LOWA nova oko 150,- Eura i frajer je prodaje polovnu ( doduše očuvanu
) često za cijenu od preko 150,- KM
a nekada također neke cipele koje hem su pre pre stare i samo zbog imena MEINDL prodaju za neku astronomsku cijenu....realno nekad je tako stara obuća da ne vrijedi ništa..ali šta je tu je.
Drugi primjer:
Danas neukom i često siromašnom puku ( siromašnom i materijom i na žalost dušom
) oči zasjaju kad se pomene LCD tehnika ( u narodu je sve svedeno na ime plazma
) .... i sad vlasnik a Boga mi i prodavač te svemirske tehnike na televizor neke nepoznate marke postavi cijenu 350,- KM ...nikakve veze nema što je TV iz 1998 i što nema ni jedan digitalni birač ( nema DVB-T ni DVB-C) i što nekad nema ni daljinski. VAŽNO JE DA JE PLAZMA i da "ide" na zid
Treći primjer
Poznajući našu omladinu znam da često ima potrebu za korišenjem najnovije tehnike, zatim zamjenu te tehnike uz doplatu za nešto još novije. Ovdje spadaju i laptopi, tableti ( sa kojih se ne skida zaštitna folija
a kutija čuva na ormaru ) telefoni, satovi, nakit, pa čak i djelovi obuće i odjeće
I takva roba se vrlo često prodaje kao NOVO.... što je definicija za NEUPOTREBLJNO!!! ali kod nas riječi kao i djela imaju često "naše" nazive.
Četvrti primjer
Auto staro 6 godina se prodaje nao NOVO
obično iz Njemačke fAmelije
VW Daimler BMW itd.. Zatim prodaje se odlično očuvano auto ispravan do najmanje sitnice i može zamjena za slično
zašto ga mijenjati ako je tako dobro!!!???. Auto na kojem je sve živo promijenjeno svi potrošni dijelovi su netom zamijenjeni uz obavezan ovjeren račun
Odlično auto ( često japansko i talijansko) kubikaže iznad 1.6 benzin koji troše 5 i po litara
a opcija može zamjena za manje auto
itd...itd...itd..
Ista stvar je na pijacama širom BiH

Ono što je meni trn u oku je to što pojedini oglašivači postave nenormalno visoke cijene tako da je kupovina novog povoljnija. Nešto što je korišteno i polovno često se prodaje po cijeni koja iznosi i 75 % nove cijene.
Navest ću primjer:
Hvala Bogu danas je internet svima dostupan ...nekima je internet dostupniji od hljeba
Tačnije da je roba koju su nabavili npr. u Njemačkoj da li na nekom otpadu ili nekom sabirnom centru za odjeću , da je npr. zimska čizmica marke LOWA nova oko 150,- Eura i frajer je prodaje polovnu ( doduše očuvanu
Drugi primjer:
Danas neukom i često siromašnom puku ( siromašnom i materijom i na žalost dušom
Treći primjer
Poznajući našu omladinu znam da često ima potrebu za korišenjem najnovije tehnike, zatim zamjenu te tehnike uz doplatu za nešto još novije. Ovdje spadaju i laptopi, tableti ( sa kojih se ne skida zaštitna folija
Četvrti primjer
Auto staro 6 godina se prodaje nao NOVO
itd...itd...itd..
Ista stvar je na pijacama širom BiH
- respo
#861 Re: Prevaranti na PIK-u
ja cu ti odgovoriti za cetvrtu rubriku
sto prodajem auto u koje ne treba ulagati nista
kupio novo dobio novo nebitno i necu zamjene
slazem se da ima i toga sto govoris sve cakum pakum mjenjam za slicno je nigdje veze al ti govorim recimo moj primjer
sto prodajem auto u koje ne treba ulagati nista
kupio novo dobio novo nebitno i necu zamjene
slazem se da ima i toga sto govoris sve cakum pakum mjenjam za slicno je nigdje veze al ti govorim recimo moj primjer
-
quarterback
#862 Re: Prevaranti na PIK-u
pa vidis tdk ja sam prije pola godine recimo zelio prodati svoje auto koje je u tom momentu bilo staro 5 godina, presao je bio 45.000 KM, uvijek odrzavan u ovlastenom servisu, stalno garaziran, zaista nije vozen po gradu (jer po gradu idem biciklom ili GSPom) i zaista je auto bilo u idealnom stanju, nije bila nikakva prevara ili bilo sta slicno, prodavao sam ga jer sam u tom momentu imao ponudu za isto tako ocuvano auto samo iz vise klase
nije na piku uvijek prevara
nije na piku uvijek prevara
-
SPQR.SA
#863 Re: Prevaranti na PIK-u
Sid the sloth wrote:????? Vidi naslov teme (Prevaranti na PIK-u).
Ovaj lik nije prevarant, poznajem ga licno. Ovo spada u neku rubriku "provale na PIK-u" zbog odgovora mozda.
Iskreno nisam znao da radi za ovu agenciju ali nije ni bitno, uglavnom nije prevarant kao sto naslov teme kaze
Vidis li ti temu "provale na PIK-u"?
Pozdravi prijatelja i reci mu neka ponekad pogleda u bazu svojih korisnika (ako je imaju) prije nego posalje upit!
-
exAprilica
- Benny Lava
#865 Re: Prevaranti na PIK-u
A kako bi covjek znao da mu je ovaj klijent samo na osnovu njegovog korisnickog imena (nik-a) na piku?SPQR.SA wrote:Sid the sloth wrote:????? Vidi naslov teme (Prevaranti na PIK-u).
Ovaj lik nije prevarant, poznajem ga licno. Ovo spada u neku rubriku "provale na PIK-u" zbog odgovora mozda.
Iskreno nisam znao da radi za ovu agenciju ali nije ni bitno, uglavnom nije prevarant kao sto naslov teme kaze
Vidis li ti temu "provale na PIK-u"?
Pozdravi prijatelja i reci mu neka ponekad pogleda u bazu svojih korisnika (ako je imaju) prije nego posalje upit!
Nego, na piku sasvim sigurno ima vise "slucajeva", nego prevaranata.
U mom slucaju a vezano za suradnje na piku, su se najvecim prevarantima pokazali -Intereuropa. Ne preporucujem nikakvu suradnju s njima.
- Benny Lava
#866 Re: Prevaranti na PIK-u
E da, i zaboravih spomenuti, oprez pri angazovanju ovih likova sto prave kuhinje i namjestaj, nama je jedan napravio havariju.
- un1ted
#867 Re: Prevaranti na PIK-u
http://www.pik.ba/profil/classico34/uplatim ti 15 KM 01.03.
sad sam skroz slab s parama.. :/
Zaobilazite ga
-
Mustang1
#868 Re: Prevaranti na PIK-u
Meni su najjaci ovi stave mobitel "ostecen displej ostalo ko novo" "ostecen nazad ostalo ko novo" "ostecen u pizdi materinoj ostalo ko novo"
-
RLewis
#869 Re: Prevaranti na PIK-u
prodaja automobila je najgora stvar na piku
ma koliko puta napises da nema nikakve zamjene i da zelis samo novac ljudi i dalje samo zamjena, zamjena i zamjena!
i lik koji se javlja na skoro svaki oglas i postavlja poruku imam djelove za tvoje vozilo pa ako sta treba javi se, covjece ja prodajem vozilo a ne trazim djelove
ma koliko puta napises da nema nikakve zamjene i da zelis samo novac ljudi i dalje samo zamjena, zamjena i zamjena!
i lik koji se javlja na skoro svaki oglas i postavlja poruku imam djelove za tvoje vozilo pa ako sta treba javi se, covjece ja prodajem vozilo a ne trazim djelove
-
Schlauf2
#870 Re: Prevaranti na PIK-u
Što se rizika od vraćanja artikla (slanje pouzećem) zato što kupac nije htio preuzeti, to se može riješiti (čitaj: rizik se može svesti na minimum). Ja radim (kao prodavac) tako što prvo zatražim da se uplati mali avans od 20 KM (koji se naravno odbije od cijene artikla) na žiro račun pa onda šaljem. Korist od ovog je dvostruka,
1. neko ko se samo dosađivao na PIK-u sigurno neće htjeti to uraditi nego samo ozbiljan kupac.
2. kupac će više pažnje obratiti na detalje oko podataka koje bude dao jer će se poštarina, ako se artikal slučajno vrati, platiti iz tog njegovog avansa, tako da mu je u još većem interesu da ne dadne pogrešnu adresu i sl.
Zašto baš avans od 20 KM? Prvo, to je otprilike cijena dvostruke poštarine/transporta ako se artikal vrati, možda koju marku više, drugo, 20 KM nisu neke velike pare a da tražim nekome da uplati cijeli iznos unaprijed nije korektno iz razumljivih razloga.
Npr. ako prodajem artikal od 140 KM, prvo mi kupac uplati 20 KM, zatim ja šaljem, pa kad mu artikal dođe plati poštaru 120 KM + na to poštarina.
Sad se neko vjerovatno pita koja je garancija da ja neću uzeti tih 20 KM i napraviti se lud i ne poslati?
Tu najčešće dolaze PIK dojmovi i verifikacije kao glavno mjerilo obje strane, koja bolje tu stoji ta ima prednost. Što se mene konkretno tiče, verificirano mi je sve što se moglo verificirati i imam 100+ čistih transakcija od različitih korisnika tako da sam najčešće ja u prednosti. Bez avansa inače šaljem samo nekome ko ispunjava sljedeće uslove:
- ima barem 40 pozitivnih dojmova od uglavnom različitih korisnika,
- broj telefona verifikovan ili kućna adresa verifikovani
- ako su dojmovi koji su mu drugi ostavili većinom otkriveni (da nema ono ''Skriven'' svugdje pa da ne znaš s kim je radio i u vezi čega).
Na taj način obavio sam mnogo transakcija i nikad problem nije izbio.
1. neko ko se samo dosađivao na PIK-u sigurno neće htjeti to uraditi nego samo ozbiljan kupac.
2. kupac će više pažnje obratiti na detalje oko podataka koje bude dao jer će se poštarina, ako se artikal slučajno vrati, platiti iz tog njegovog avansa, tako da mu je u još većem interesu da ne dadne pogrešnu adresu i sl.
Zašto baš avans od 20 KM? Prvo, to je otprilike cijena dvostruke poštarine/transporta ako se artikal vrati, možda koju marku više, drugo, 20 KM nisu neke velike pare a da tražim nekome da uplati cijeli iznos unaprijed nije korektno iz razumljivih razloga.
Npr. ako prodajem artikal od 140 KM, prvo mi kupac uplati 20 KM, zatim ja šaljem, pa kad mu artikal dođe plati poštaru 120 KM + na to poštarina.
Sad se neko vjerovatno pita koja je garancija da ja neću uzeti tih 20 KM i napraviti se lud i ne poslati?
- ima barem 40 pozitivnih dojmova od uglavnom različitih korisnika,
- broj telefona verifikovan ili kućna adresa verifikovani
- ako su dojmovi koji su mu drugi ostavili većinom otkriveni (da nema ono ''Skriven'' svugdje pa da ne znaš s kim je radio i u vezi čega).
Na taj način obavio sam mnogo transakcija i nikad problem nije izbio.
- un1ted
#871 Re: Prevaranti na PIK-u
Mrsko je narodu ici do banke da uplati avans, a kamo i sta vise. Prodavao artikal, 150KM reko ako hoces da platis postarinu 5KM uplati mi u banci novce, a ako ces pouzecem onda ces 12KM.
Kaze, mrsko mi do banke
Kaze, mrsko mi do banke
-
Schlauf2
#872 Re: Prevaranti na PIK-u
Znam, mada su to samo izgovori da se ne uplati avans, zato i tražim tačno 20 KM (cvaja je čudoun1ted wrote:Mrsko je narodu ici do banke da uplati avans, a kamo i sta vise. Prodavao artikal, 150KM reko ako hoces da platis postarinu 5KM uplati mi u banci novce, a ako ces pouzecem onda ces 12KM.
Kaze, mrsko mi do banke
Što se tiče tih kojima je mrsko ići, ne mogu se sjetiti da mi je nekad baš zbog toga propala transakcija, iako prvo bude ''mrsko mi do banke'' opet na kraju ode (treba nekad znati ubijediti ljude).
- HaHaHa2
#873 Re: Prevaranti na PIK-u

i sta da mu covjek radi
-
Son1
#874 Re: Prevaranti na PIK-u
Cuvajte se zakljucanih iPhone-a na pik-u i to onih "samo 20/30€ za otkljucavanje, meni bilo mrsko odnjet" oglasa
To su najceste telefoni zakljucani na mreze koje se ne mogu otkljucati i one sto su preko 100€ za otkljucavanje
To su najceste telefoni zakljucani na mreze koje se ne mogu otkljucati i one sto su preko 100€ za otkljucavanje
- de facto.
- Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.
#875 Re: Prevaranti na PIK-u
Koliko košta poštarina za obično slanje jednolitarske flaše u Bihać?
Posjetila sam danas poštu i pitala tetu,kad ono nije teta nego krme bezobrazno
Posjetila sam danas poštu i pitala tetu,kad ono nije teta nego krme bezobrazno