Prevaranti na PIK-u
-
zippoo87
#7202 Re: Prevaranti na PIK-u
Katastrofa,web stranica je neupotrebljiva.
Evo sada sam bas bas jedva objavio 2 artikla preko web stranice...sve je usporeno ,sve vrti po desetke sekundi...upload slika je trajao 3 minute.
Kao da je stranica pod DDOS napadima ,toliko je usporena...radi na nekih 10% kapaciteta.
Evo sada sam bas bas jedva objavio 2 artikla preko web stranice...sve je usporeno ,sve vrti po desetke sekundi...upload slika je trajao 3 minute.
Kao da je stranica pod DDOS napadima ,toliko je usporena...radi na nekih 10% kapaciteta.
- law2
- drug_profi
#7204 Re: Prevaranti na PIK-u
Po pravu, kako se sjecam, ako 10 godina koristis zemljiste, a vlasnik ti to ne osporava, imas pravo da postane tvoje.
Ima ovdje pravnika pa ce neki znati.
- ZoomZoomKiwi
#7205 Re: Prevaranti na PIK-u
Da, samo trebaš dokaz o početnom datumu uzurpacije odnosno o početku korištenja.drug_profi wrote: ↑18/10/2024 00:24 Po pravu, kako se sjecam, ako 10 godina koristis zemljiste, a vlasnik ti to ne osporava, imas pravo da postane tvoje.
To je stari zaostali zakon, ono kao "I claim this land". Ako se niko zvanično ne pobuni u periodu od deset godina, to što si ogradio postaje tvoje.
Samo kažem, moraš imati dokaz o tome kad je započeto korištenje, odnosno kad si ga ogradio.
I da, uzurpirati se ne može zemljište pod šumom, to je jako bitno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7206 Re: Prevaranti na PIK-u
Apsolutna zastara 10 god
- ZoomZoomKiwi
#7207 Re: Prevaranti na PIK-u
Ovdje se ne radi o zastari jer nije u pitanju nikakav prekršaj, krivično djelo, niti potraživanje/dugovanje.
U pitanju je pravo vlasništva nad nekretninom nastalo uzurpacijom zemljišta, i isto je tačno i precizno bilo definisano još davno u Zakonu o uzurpaciji iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Danas to sve stoji u Zakonu o stvarnim pravima (član 58. - Sticanje (prava vlasništva) na osnovu zakona - Sticanje dosjelošću)
U pitanju je pravo vlasništva nad nekretninom nastalo uzurpacijom zemljišta, i isto je tačno i precizno bilo definisano još davno u Zakonu o uzurpaciji iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Danas to sve stoji u Zakonu o stvarnim pravima (član 58. - Sticanje (prava vlasništva) na osnovu zakona - Sticanje dosjelošću)
- ElRe
#7208 Re: Prevaranti na PIK-u
Jao betonski blokovi
- skafiskafsnjak
#7209 Re: Prevaranti na PIK-u
Cekaj …. Ja imam zemlju. Dozvolim komsiji da je koristi , i nakon 10 godina je njegova !?drug_profi wrote: ↑18/10/2024 00:24 Po pravu, kako se sjecam, ako 10 godina koristis zemljiste, a vlasnik ti to ne osporava, imas pravo da postane tvoje.
Ili ovo vazi samo za drzavno
- dječak sa šibicama
#7211 Re: Prevaranti na PIK-u
Postoji li razlika u "moze koristiti kao svoje, iako je tudje, ali 10 godina, zastara bla bla" i "10 godina, zastara, prodaje kao svoje".
U papirima to sto ja koristim tudje 10 godina, a niko se ne buni, po papirima postaje moje i mogu prodati?
Da odem jedno 20 hektara sume ograditi, pa ako se niko ne bude bunio 10 godina...
U papirima to sto ja koristim tudje 10 godina, a niko se ne buni, po papirima postaje moje i mogu prodati?
Da odem jedno 20 hektara sume ograditi, pa ako se niko ne bude bunio 10 godina...
- ZoomZoomKiwi
#7212 Re: Prevaranti na PIK-u
Šuma ne može.dječak sa šibicama wrote: ↑19/10/2024 23:28 Postoji li razlika u "moze koristiti kao svoje, iako je tudje, ali 10 godina, zastara bla bla" i "10 godina, zastara, prodaje kao svoje".
Da odem jedno 20 hektara sume ograditi, pa ako se niko ne bude bunio 10 godina...![]()
Odnosno može ako je sasiječeš i platiš kaznu (ako nisi sad previše posjekao pa da odeš u tvorza). Od momenta zapisnika šumarskog inspektora se računa deset godina. Ukoliko u tih deset godina niko zvaničnim putem ne zatraži da ukloniš ogradu i napustiš premise, to je i de facto i de jure - tvoje! Imaš pravo upisa vlasništva u ZK, naravno prije toga u katastru s geometrima moraš odraditi identifikaciju i iscrtavanje parcele. Nakon upisa vlasništva u ZK nadležnog suda, vlasnik odmah može raspolagati imovinom na način da je može i prodati ako želi.
E sad namjena zemljišta, građevinske dozvole, urbanističke dozvole, planovi itd, to je već druga priča.
Što se tiče ovog davanja na korištenje nekome, zbog toga se sastavljaju ugovori o davanju na korištenje u kojima između ostalog se mora navesti da čak ako je to davanje na korištenje bez vremenskog ograničenja, ne može doći do prelaska vlasništva. Itd. To notari svakako znaju.
Ukoliko ti gradnjom ograde uđeš u komšijino, i on se u adekvatnom razumnom roku ne pobuni, ta ograda postaje nova međa.
Sve piše u Zakonu o stvarnim pravima. Vrlo jasno i precizno.
- dječak sa šibicama
#7213 Re: Prevaranti na PIK-u
Dakle, ona mafija oko Delimustafica i sutkinje u bijegu u Kroaciji, samo se zajebala sto nije cekala 10 godina.
Da su sacekali, sve sto su uradili, bilo bi po zakonu.
Laicki receno.
Laicki receno.
- ZoomZoomKiwi
#7214 Re: Prevaranti na PIK-u
Nisam u toku, ali pretpostavljam da je tako.dječak sa šibicama wrote: ↑19/10/2024 23:44 Dakle, ona mafija oko Delimustafica i sutkinje u bijegu u Kroaciji, samo se zajebala sto nije cekala 10 godina.
Laicki receno.
Naravno uslov je da unutar 10 godina niko ne ospori to, npr. ne traži povrat svojine sudskim putem ili slično.
- ZoomZoomKiwi
#7215 Re: Prevaranti na PIK-u
Ta “uzurpacija” potiče još od davnih vremena kad je u državama bilo puno manje stanovnika i puno labaviji zakoni su bili.
Pa čitav zapad USA je tako izgrađen.
Čak i prije željeznica, ljudi su sa konjskim konvojima išli i naseljavali nepregledne ravnice i polja, tamo gdje nije bilo ni Indijanaca. Najbitnije je bilo ograditi “svoj” plac, i to je to.
Poslije se s dolaskom uređenja društva zatečeno stanje samo ucrtalo i ostalo je historija.
Takav zakon postoji svugdje, a mi ovdje možemo zahvaliti sporosti i potkupljivosti svih nivoa vlasti, pa se jako često desi da 10 godina prođe a niko ne mrdne prstom. Et voila, tvoje je.
Ja znam najmanje 30 vikendica u okolici Zenice koje su pravljene na “ničijim” livadama prije 15ak godina.
Sad kad odem na geoportal katastra, sve su uredno ucrtane sa vlasnicima i ostalim podacima.
Pa čitav zapad USA je tako izgrađen.
Čak i prije željeznica, ljudi su sa konjskim konvojima išli i naseljavali nepregledne ravnice i polja, tamo gdje nije bilo ni Indijanaca. Najbitnije je bilo ograditi “svoj” plac, i to je to.
Poslije se s dolaskom uređenja društva zatečeno stanje samo ucrtalo i ostalo je historija.
Takav zakon postoji svugdje, a mi ovdje možemo zahvaliti sporosti i potkupljivosti svih nivoa vlasti, pa se jako često desi da 10 godina prođe a niko ne mrdne prstom. Et voila, tvoje je.
Ja znam najmanje 30 vikendica u okolici Zenice koje su pravljene na “ničijim” livadama prije 15ak godina.
Sad kad odem na geoportal katastra, sve su uredno ucrtane sa vlasnicima i ostalim podacima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7216 Re: Prevaranti na PIK-u
Sutkinja ne spada u to jer je pokrenut spor
-
pinkman
#7217 Re: Prevaranti na PIK-u
To se zove sticanje vlasnistva dosjeloscu i odredjeno je Zakonom o pravnim stvarima FBIH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/10/2024 20:39Da, samo trebaš dokaz o početnom datumu uzurpacije odnosno o početku korištenja.drug_profi wrote: ↑18/10/2024 00:24 Po pravu, kako se sjecam, ako 10 godina koristis zemljiste, a vlasnik ti to ne osporava, imas pravo da postane tvoje.
To je stari zaostali zakon, ono kao "I claim this land". Ako se niko zvanično ne pobuni u periodu od deset godina, to što si ogradio postaje tvoje.
Samo kažem, moraš imati dokaz o tome kad je započeto korištenje, odnosno kad si ga ogradio.
I da, uzurpirati se ne može zemljište pod šumom, to je jako bitno.
Nije bas tako jednostavno.
Zakon kaze:
Dakle, uslov je da je posjed ZAKONIT i SAVJESTAT, a nije pribavljen, SILOM, PRIJETNJOM ili ZLOUPOTREBOM POVJERENJA. To je za deset godina. A dvadeset je uslov savjesnosti.Član 58.
Sticanje dosjelošću
(1) Samostalni posjednik stiče dosjelošću pravo vlasništva na nekretnini, ako mu je posjed
zakonit i savjestan, a nije pribavljen silom, prijetnjom ili zloupotrebom povjerenja, protekom
deset godina neprekidnoga posjedovanja.
(2) Samostalni posjednik nekretnine, čiji je posjed savjestan, stiče dosjelošću vlasništvo na
nekretnini protekom dvadeset godina neprekidnog posjedovanja.
(3) Vrijeme potrebno za dosjelost počinje teći onoga dana kad je posjednik stupio u samostalni
posjed stvari, a završava se istekom posljednjeg dana vremena potrebnog za dosjelost.
(4) U vrijeme posjeda uračunava se i vrijeme, za koje su prethodnici sadašnjega posjednika
neprekidno posjedovali stvar kao zakoniti i savjesni samostalni posjednici, odnosno kao
savjesni samostalni posjednici.
(5) Uračunavanje vremena je moguće i ukoliko su posjednici različitog kvaliteta, pri čemu se
vrijeme za koje su posjedovali prethodnici sadašnjeg posjednika preračunava u vrijeme
potrebno za dosjelost.
(6) Smatra se da je nasljednik savjesni posjednik od trenutka otvaranja nasljedstva i u slučaju kad
je ostavilac bio nesavjestan posjednik, ako se ne dokaže da je znao ili morao znati da mu ne
pripada pravo na posjed.
(7) Na prekid odnosno zastoj proteka vremena dosjelosti na odgovarajući način se primjenjuju
odredbe o prekidu, odnosno zastoju proteka rokova za zastaru potraživanja
A savjesnost je definisana clanom 326:
Znaci, osoba ne zna ili ne moze znati da nema pravo na posjed.Savjestan posjed
(1) Posjed je savjestan ako posjednik ne zna ili ne može znati da nema pravo na posjed.
Savjesnost prestaje saznanjem posjednika da mu ne pripada pravo na posje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7218 Re: Prevaranti na PIK-u
Ne.dječak sa šibicama wrote: ↑19/10/2024 23:44 Dakle, ona mafija oko Delimustafica i sutkinje u bijegu u Kroaciji, samo se zajebala sto nije cekala 10 godina.
Laicki receno.
Oni su nesavjesno usli u posjed stvari.
Zakon o stvarnim pravima propisuje da se pravo vlasnistva stize dosjeloscu ako je posjed (fakticko drzanje stvari) zakonit i savjestan, a nije pribavljen silom, prijetnjom ili zloupotrebom povjerenja, protekom deset godina neprekidnoga posjedovanja.
Ako je posjed samo savjestan onda treba 20 godina.
- Laplace
#7219 Re: Prevaranti na PIK-u
Znači, posiječeš malo šume, ogradiš parcelu, anonimno sebe prijaviš šumarskom inspektoru, platiš kaznu,sačekaš deset godina i parcela je tvoja? Naravno, ako te neko ne zezne i otjera sa posjeda.ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/10/2024 23:42Šuma ne može.dječak sa šibicama wrote: ↑19/10/2024 23:28 Postoji li razlika u "moze koristiti kao svoje, iako je tudje, ali 10 godina, zastara bla bla" i "10 godina, zastara, prodaje kao svoje".
Da odem jedno 20 hektara sume ograditi, pa ako se niko ne bude bunio 10 godina...![]()
Odnosno može ako je sasiječeš i platiš kaznu (ako nisi sad previše posjekao pa da odeš u tvorza). Od momenta zapisnika šumarskog inspektora se računa deset godina. Ukoliko u tih deset godina niko zvaničnim putem ne zatraži da ukloniš ogradu i napustiš premise, to je i de facto i de jure - tvoje! Imaš pravo upisa vlasništva u ZK, naravno prije toga u katastru s geometrima moraš odraditi identifikaciju i iscrtavanje parcele. Nakon upisa vlasništva u ZK nadležnog suda, vlasnik odmah može raspolagati imovinom na način da je može i prodati ako želi.
E sad namjena zemljišta, građevinske dozvole, urbanističke dozvole, planovi itd, to je već druga priča.
Što se tiče ovog davanja na korištenje nekome, zbog toga se sastavljaju ugovori o davanju na korištenje u kojima između ostalog se mora navesti da čak ako je to davanje na korištenje bez vremenskog ograničenja, ne može doći do prelaska vlasništva. Itd. To notari svakako znaju.
Ukoliko ti gradnjom ograde uđeš u komšijino, i on se u adekvatnom razumnom roku ne pobuni, ta ograda postaje nova međa.
Sve piše u Zakonu o stvarnim pravima. Vrlo jasno i precizno.
Edit: Znao sam da nije tako jednostavno.
-
dixi5
#7220 Re: Prevaranti na PIK-u
Zar nije ukinut taj zakon o pravnosti sluzenja ili kako vec? AKo imam podstanra 10g, ne moze uzeti stan i sl.
-
bumerangss
#7221 Re: Prevaranti na PIK-u
Trebam prodati knjigu tj imam naruđbu pa kako je upakovati jer nemam neke adekvatne kartonske kutije
Knjiga je 500 stranica tvrde korice onaj manji format, manji od A4 kako se zove taj firmat, kao mala đačka teka
Je li dovoljno obmotati ubrus papirom da bude mekše zbog eventualnih udaraca da se ne oštete tvrde korice pa staviti u masni papirni ceker i dobro oblijepiti?
Knjiga je 500 stranica tvrde korice onaj manji format, manji od A4 kako se zove taj firmat, kao mala đačka teka
Je li dovoljno obmotati ubrus papirom da bude mekše zbog eventualnih udaraca da se ne oštete tvrde korice pa staviti u masni papirni ceker i dobro oblijepiti?
- ZoomZoomKiwi
#7222 Re: Prevaranti na PIK-u
B5 format
Nađi negdje kutiju radije, pa je napuni nečim.
Nađi negdje kutiju radije, pa je napuni nečim.
-
zippoo87
#7223 Re: Prevaranti na PIK-u
Stare novine ili kupis avaz za marku. Ja u novine motam sve...odlicno stiti.bumerangss wrote: ↑25/10/2024 18:31 Trebam prodati knjigu tj imam naruđbu pa kako je upakovati jer nemam neke adekvatne kartonske kutije
Knjiga je 500 stranica tvrde korice onaj manji format, manji od A4 kako se zove taj firmat, kao mala đačka teka![]()
U zavisnosti od robe,odredim broj listova,presmotam i dobijem duplu debljinu i onda obmotam to da bude debljine otprilike barem 1cm mesa.
Najjeftinija i najbolja zastita. Ja tih novina imam jos uvijek par stotina komada na tavanu,prije mi sluzile za potpalu a sada za zastitu paketa
- kabal1337
#7224 Re: Prevaranti na PIK-u
mozes kao sto ti je predlozio, samo bi ja zguzvao novine da popunim prazan prostor.
-
bumerangss
#7225 Re: Prevaranti na PIK-u
Hvala svima na savjetu
U malom susjednom konzumu zamolio radnicu i dala mi manju kartonsku kutiju u koju cu staviti umotanu knjigu u papir i tako papira od avaza da popunim prazan peostor
Juce tj u petak oko 18:00 odobrio zahtjev za kupovinu pa rade li subotom, mogu li ocekivati kurira ili tek u ponedeljak jer predpostavljam da je i njima nedelja neradna?
U malom susjednom konzumu zamolio radnicu i dala mi manju kartonsku kutiju u koju cu staviti umotanu knjigu u papir i tako papira od avaza da popunim prazan peostor
Juce tj u petak oko 18:00 odobrio zahtjev za kupovinu pa rade li subotom, mogu li ocekivati kurira ili tek u ponedeljak jer predpostavljam da je i njima nedelja neradna?