Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seoBIH

#1376 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

I ja sam jedno vrijeme skrivao sve svoje transakcije bas iz tog razloga, zasto neko mora znati cime ja opremam stan, sta kupujem sebi od opreme i slicno !? Takodjer, je li mora znati ako sam nekada imao akciju i prodao neki telefon 20KM nize, a sada 20KM skuplje pa da me cima radi toga !?

No na kraju sam odustao od skrianja artikala jer ljudi su me pitali zasto skrivam i da sam im "nepovjerljiv".
ambition

#1377 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by ambition »

123456789 wrote:I ja sam jedno vrijeme skrivao sve svoje transakcije bas iz tog razloga, zasto neko mora znati cime ja opremam stan, sta kupujem sebi od opreme i slicno !? Takodjer, je li mora znati ako sam nekada imao akciju i prodao neki telefon 20KM nize, a sada 20KM skuplje pa da me cima radi toga !?

No na kraju sam odustao od skrianja artikala jer ljudi su me pitali zasto skrivam i da sam im "nepovjerljiv".
E ja imam 87 izbrisanih artikala (jer sam neke artikle stalno brisao i ponovo kreirao) e sad kako da sakrijem artikle tamo u djelu "zavrseni artikli" zna li neko, molim Vas?
meth

#1379 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

Sanchez22 wrote: Koliko ti imas skrivenih pa napisa roman :lol:
Najveći prodavači na piku imaju sve skrivene transakcije, tako da ti je razmišljanje ograničeno k'o balkon...
Samo izbjegavaj skrivene pa kad klinji platiš sapun 200 KM dođi nam s temom HELP HELP HITNOOOO JEEEE :lol: :lol: :lol:
meth

#1380 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

ambition wrote:
123456789 wrote:I ja sam jedno vrijeme skrivao sve svoje transakcije bas iz tog razloga, zasto neko mora znati cime ja opremam stan, sta kupujem sebi od opreme i slicno !? Takodjer, je li mora znati ako sam nekada imao akciju i prodao neki telefon 20KM nize, a sada 20KM skuplje pa da me cima radi toga !?

E ja imam 87 izbrisanih artikala (jer sam neke artikle stalno brisao i ponovo kreirao) e sad kako da sakrijem artikle tamo u djelu "zavrseni artikli" zna li neko, molim Vas?
Otvoriš "završene" i klikneš "sakrij artikal", tebi će i dalje biti vidljiv s opcijom "otkrij" a ostali ga neće vidjeti...

A "završene" možeš i brisati ako želiš, imaš desno opciju.
Sanchez22

#1381 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sanchez22 »

meth wrote:
Sanchez22 wrote: Koliko ti imas skrivenih pa napisa roman :lol:
Najveći prodavači na piku imaju sve skrivene transakcije, tako da ti je razmišljanje ograničeno k'o balkon...
Samo izbjegavaj skrivene pa kad klinji platiš sapun 200 KM dođi nam s temom HELP HELP HITNOOOO JEEEE :lol: :lol: :lol:
Vidi se da si dno dna,od takvih ne kupujem,najveci broj transakcija imaju radnje i oni ne skrivaju.Svako te moze zeznuti osim radnji koji daju neku garanciju.Opet cast izuzecima :lol:
Schlauf2

#1382 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Schlauf2 »

Za ovo skrivanje transakcija, ja ne skrivam transakcije, imam ih trenutno 112, tek rijetko poneku sakrijem i to samo onda ako je druga strana sakrije. Ovi sto imaju hrpu transakcija a sve sakrivene bas i nisu povjerljivi, jer popis razmijenjenih dojmova nije napravljen bezveze, to je isto kao neka vrsta CV-a na Piku, da se zainteresovani mogu upoznat sa njihovim radom i historijom, što na kraju ima veliku ulogu u procjeni povjerljivosti.

Najveci razlog za nesakrivanje transakcija je taj da dojam kao dojam nije svaki isti, pojašnjenja za to su sljedeća:

Nije isti dojam koji se dobije kad je u pitanju artikal vrijednosti npr. 500 KM i 5 KM. Može neko imati 100 dojmova a da ih je nakupio na stvari manje vrijednosti tipa sličica, stripova itd, dođe jedan kupac, pokupuje 10 artikala ukupne vrijednosti 100 KM i eto odmah 10 dojmova lako zarađenih, dok se nekom ko se bavi mobitelima teško može to desiti, jer za jedan mobitel od 500 KM dobije 1 dojam. Ovaj što je dobio 10 dojmova ih je dobio puno lakše nego ovaj što se napatio za 1, a jedna njegova transakcija je bila veće vrijednosti nego kod ovog svih 10 zajedno.

I šta sad, da oba korisnika sakriju svoje transakcije i da ispadnu isti a zapravo su različiti ko nebo i zemlja.

Osim vrijednosti artikala bitan je i broj korisnika sa kojima se radilo. Neko ostvari 100 transakcija sa samo 3 korisnika (logično je pitanje zašto ni sa kim drugim nego samo s njima), što inače bude jako sumnjivo jer mu navedeni mogu biti jarani ili lažni profili. S druge strane, neko ostvari 100 transakcija radeći sa skoro isto toliko ljudi, valjda je bolji ovaj što je radio sa skoro 100 ljudi nego ovaj sa 3.

Iz strukture transakcija se može vidjeti svašta, ali to nekima ne odgovara pa zato skrivaju transakcije.

Da neko ovo ne shvati pogrešno, drugo je kad neko kupuje stan ili opremu za stan, tj. za sebe, ali tih artikala teško da može biti 100 ili više, tako da skrivanje apsolutno svakog od tih 100 ili više artikala ne može biti opravdanje.
kakavdanakneiskustvu

#1383 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by kakavdanakneiskustvu »

http://www.pik.ba/profil/convict/

je li ko kupovao na pik-u a da je plaćao na račun,ovaj lik samo tako traži da mu se plaća
seoBIH

#1384 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Pa sto bi kupovoa od njega ? Fino na ebay i naruci bez "njegove provizije".
kakavdanakneiskustvu

#1385 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by kakavdanakneiskustvu »

123456789 wrote:Pa sto bi kupovoa od njega ? Fino na ebay i naruci bez "njegove provizije".

ne bi ni kupovao,upitao ga za cijenu i da mu lično donesem pare,on se kao uvrijedio kako mu ne vjerujem
meth

#1386 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by meth »

kakavdanakneiskustvu wrote:
123456789 wrote:Pa sto bi kupovoa od njega ? Fino na ebay i naruci bez "njegove provizije".

ne bi ni kupovao,upitao ga za cijenu i da mu lično donesem pare,on se kao uvrijedio kako mu ne vjerujem
http://www.pik.ba/profil/radoznalica/

Njoj slobodno smiješ uplatiti unaprijed, duša od žene :-D

Tih par KM provizije nećeš ni osjetiti a nemaš peglanje sa ebayom, samo joj reci šta ti treba
gradskadjeca

#1387 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by gradskadjeca »

Schlauf2 wrote:Za ovo skrivanje transakcija, ja ne skrivam transakcije, imam ih trenutno 112, tek rijetko poneku sakrijem i to samo onda ako je druga strana sakrije. Ovi sto imaju hrpu transakcija a sve sakrivene bas i nisu povjerljivi, jer popis razmijenjenih dojmova nije napravljen bezveze, to je isto kao neka vrsta CV-a na Piku, da se zainteresovani mogu upoznat sa njihovim radom i historijom, što na kraju ima veliku ulogu u procjeni povjerljivosti.

Najveci razlog za nesakrivanje transakcija je taj da dojam kao dojam nije svaki isti, pojašnjenja za to su sljedeća:

Nije isti dojam koji se dobije kad je u pitanju artikal vrijednosti npr. 500 KM i 5 KM. Može neko imati 100 dojmova a da ih je nakupio na stvari manje vrijednosti tipa sličica, stripova itd, dođe jedan kupac, pokupuje 10 artikala ukupne vrijednosti 100 KM i eto odmah 10 dojmova lako zarađenih, dok se nekom ko se bavi mobitelima teško može to desiti, jer za jedan mobitel od 500 KM dobije 1 dojam. Ovaj što je dobio 10 dojmova ih je dobio puno lakše nego ovaj što se napatio za 1, a jedna njegova transakcija je bila veće vrijednosti nego kod ovog svih 10 zajedno.

I šta sad, da oba korisnika sakriju svoje transakcije i da ispadnu isti a zapravo su različiti ko nebo i zemlja.

Osim vrijednosti artikala bitan je i broj korisnika sa kojima se radilo. Neko ostvari 100 transakcija sa samo 3 korisnika (logično je pitanje zašto ni sa kim drugim nego samo s njima), što inače bude jako sumnjivo jer mu navedeni mogu biti jarani ili lažni profili. S druge strane, neko ostvari 100 transakcija radeći sa skoro isto toliko ljudi, valjda je bolji ovaj što je radio sa skoro 100 ljudi nego ovaj sa 3.

Iz strukture transakcija se može vidjeti svašta, ali to nekima ne odgovara pa zato skrivaju transakcije.

Da neko ovo ne shvati pogrešno, drugo je kad neko kupuje stan ili opremu za stan, tj. za sebe, ali tih artikala teško da može biti 100 ili više, tako da skrivanje apsolutno svakog od tih 100 ili više artikala ne može biti opravdanje.
Logika ti je bezveze skroz, imam 140 transakcija i 100% povjerenje. Imam prikazano 15-ak transakcija.

Ne zelim da bilo ko zna sta kupujem i koliko trosim love. Zar i to nije dovoljan razlog da se sakriju transakcije.

Sta ko ima znati da sam u mjesec dana kupio, iMac, sat od 400 KM, 2 umjetnicke slike po 300 KM i graficku od 500 KM, i jos skupih stvarcica.

Nisam imao DP karticu, PIK-a ili sl upravo iz tog razloga, neko moze uletiti u bazu i vidjeti da trosim sedmicno 250 KM na snabdjevanje u najblizem konzumu i zakljuciti, oho evo finog plijena, ovaj dobro zivi. Ne kazem da se ovaj konkretan primjer odnosi na mene ali samo navodim primjer. Supruga mi je kupila cizme nedavno od nekoliko stotina maraka, i nisam htio uzeti karticu sa kojom mogu ostvariti ustede pri buducim kupovinama. Svaki mjeec smo tu pazarili artikle vrijdenosti do 100-150 KM, ali tek kad smo presli neku njihovu granicu i kupili skupe cizme traze mi sve licne podatke.

Ma marsh, nikad vise nisam tamo otisao....

Takodjer dosta puta sam nalijetao na jeftinu stvar koju poslije preprodam, zasto bi neko morao da vidi koliko sam nesto plati. Ostavio sam neke transkacije tek da se vidi da mi nije sve sakriveno
zLatk0

#1388 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by zLatk0 »

http://www.pik.ba/artikal/6069097/iphone-5-16gb-novo/

Detaljni opis
NOVO GARANCIJA
ORGINAL
DOSTAVA
FULJ PAKOVANJE
CaneBos

#1389 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by CaneBos »

Zar ne bi bilo mnogo efektivnije za sve da napravimo jednu listu POUZDANIH prodavaca sa ovog pik-a, recimo po kategorijama.
Pa recimo za kompjutere i kompjutersku opremu da vidimo koji su to prodavci od kojih nikog nece zaboliti glava, pa za auto dijelove, pa za mobitele, pa za nakit, kozmetiku, namjestaj, kucne potrepstine itd..

Otvoriti fajl na Gdrive-u i dodavati. Naravno neka za svakog tog predlozenog prodavca ima bar po 3-4 razlicitih korisnika koji ce potvrditi vjerodostojnost istog.
Ovako, od ove teme ko je koga zavalio i kako mala fajda..meni bi bilo bitnije da imam recimo adrese ljudi s kojima mogu bez bojazni nesto odraditi, nego da citam o likovima od kojih trebam bjezati.
xamp

#1390 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by xamp »

CaneBos wrote:Zar ne bi bilo mnogo efektivnije za sve da napravimo jednu listu POUZDANIH prodavaca sa ovog pik-a, recimo po kategorijama.
Pa recimo za kompjutere i kompjutersku opremu da vidimo koji su to prodavci od kojih nikog nece zaboliti glava, pa za auto dijelove, pa za mobitele, pa za nakit, kozmetiku, namjestaj, kucne potrepstine itd..

Otvoriti fajl na Gdrive-u i dodavati. Naravno neka za svakog tog predlozenog prodavca ima bar po 3-4 razlicitih korisnika koji ce potvrditi vjerodostojnost istog.
Ovako, od ove teme ko je koga zavalio i kako mala fajda..meni bi bilo bitnije da imam recimo adrese ljudi s kojima mogu bez bojazni nesto odraditi, nego da citam o likovima od kojih trebam bjezati.
Nesto kao sto sluze Dojmovi i pouzdanost na piku? Kako znas da npr ja sam necu dodati nekog da vas mogu zajebat?
Mehemed
Vozim: automobil

#1391 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

xamp wrote:
CaneBos wrote:Zar ne bi bilo mnogo efektivnije za sve da napravimo jednu listu POUZDANIH prodavaca sa ovog pik-a, recimo po kategorijama.

Nesto kao sto sluze Dojmovi i pouzdanost na piku? Kako znas da npr ja sam necu dodati nekog da vas mogu zajebat?
Ako niko ne potvrdi jos tog korisnika kojeg si ti naveo tesko da ce mu opet vjerovati...

Sto se tice racunara i racunarske opreme ja preporucujem PCOS
http://www.pik.ba/profil/PCOS/
ambition

#1392 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by ambition »

meth wrote:
ambition wrote:

Otvoriš "završene" i klikneš "sakrij artikal", tebi će i dalje biti vidljiv s opcijom "otkrij" a ostali ga neće vidjeti...

A "završene" možeš i brisati ako želiš, imaš desno opciju.
Ne vjerujem da nisam vidio ovoliku opciju :D . Hvala ti
Sanchez22

#1393 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sanchez22 »

Mehemed wrote:
xamp wrote:

Ako niko ne potvrdi jos tog korisnika kojeg si ti naveo tesko da ce mu opet vjerovati...

Sto se tice racunara i racunarske opreme ja preporucujem PCOS
http://www.pik.ba/profil/PCOS/
:thumbup: :thumbup:
GoodTaste

#1394 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by GoodTaste »

Ima i tehnike, jeftinije nego u prodavnicama a sa garancijom je, preporuke :thumbup:

(tjeralica za pse lutalice, laptopi, tableti, auto playeri ...)

http://www.pik.ba/profil/Pappers/

:bih:
holowey

#1395 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

GoodTaste wrote:Ima i tehnike, jeftinije nego u prodavnicama a sa garancijom je, preporuke :thumbup:

(tjeralica za pse lutalice, laptopi, tableti, auto playeri ...)

http://www.pik.ba/profil/Pappers/

:bih:
ovo tvoj profil? jedna jedina transakcija i odmah preporuke? :-)
GoodTaste

#1396 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by GoodTaste »

Nije moj, vec sam ja od njega kupio 3x ove tjeralice za pse lutalice, i uvijek je bio korektan. A sada vidim da je poceo i sa drugim stvarima. Inace do sada sam samo jednom kupovao preko Pik-a, ove tjeralice.

:thumbup:
shandrprcSA

#1397 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by shandrprcSA »

sto se tice kupovine racunarske opreme na piku, samo kod didi_sa
seoBIH

#1398 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Inace, posto je ovo najaktivnija tema glede pika, da li mi neko moze reci kako ubaciti youtube u opis artikla ?
L.e.g

#1399 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by L.e.g »

123456789 wrote:Inace, posto je ovo najaktivnija tema glede pika, da li mi neko moze reci kako ubaciti youtube u opis artikla ?
Probaj ovako

Image
seoBIH

#1400 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Hvala ti, malo si se potrudio da mi pokazes, no nije to sto mi treba :)

Treba mi ovako nesto

Znaci da se pojavi youtube zaljepljen, a ne da ide na artikal..
Post Reply