PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
-
ActionWoman
#1 PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Možete li mi preporučiti nekoga ko će me odgovorno zastupati u radnom sporu tj. nekoga ko na kraju neće raditi u korist suprotne strane? Godinama mi se razvlači spor na sudu. Trenutno čami negdje na drugostepenom sudu.
1. Da li u ovoj fazi mogu zamijeniti dosadašnjeg advokata kojim nisam zadovoljna jer se ništa ne trudi i stalno moram kontrolisati rad i kakve su moje obaveze prema sadašnjem advokatu, ukoliko ga zamijenim, a u smislu sudskih troškova ukoliko dobijem drugostepenu presudu u svoju korist?
2. Kada se donese drugostepena presuda, ukoliko bude u moju korist (moj zahtjev je da mi nadoknade plate, da nadoknade doprinose pio mio, da me vrate na radno mjesto ili ekvivalent radnog mjesta koje sam obavljala) da li druga strana može kočiti izvršenje presude i na koji način? Ukoliko može kočiti, šta ja mogu uraditi da ubrzam ostvarivanje svojih prava?
3. Kolika je zatezna kamata u radno-pravnim sporovima?
4. Inspekcija rada me je najprije pismeno obavijestila da sam u pravu kada sam prijavila poslodavca za krsenje mojih prava, a onda nista nisu poduzeli da kazne poslodavca ni u smislu podnosenja prekrsajne prijave ni u smislu novcane kazne. To je bilo prije 4 godine. Sta mogu sada uraditi povodom toga? Da li mogu prijaviti inspekciju nekome?
Hvala unaprijed na odogovorima.
1. Da li u ovoj fazi mogu zamijeniti dosadašnjeg advokata kojim nisam zadovoljna jer se ništa ne trudi i stalno moram kontrolisati rad i kakve su moje obaveze prema sadašnjem advokatu, ukoliko ga zamijenim, a u smislu sudskih troškova ukoliko dobijem drugostepenu presudu u svoju korist?
2. Kada se donese drugostepena presuda, ukoliko bude u moju korist (moj zahtjev je da mi nadoknade plate, da nadoknade doprinose pio mio, da me vrate na radno mjesto ili ekvivalent radnog mjesta koje sam obavljala) da li druga strana može kočiti izvršenje presude i na koji način? Ukoliko može kočiti, šta ja mogu uraditi da ubrzam ostvarivanje svojih prava?
3. Kolika je zatezna kamata u radno-pravnim sporovima?
4. Inspekcija rada me je najprije pismeno obavijestila da sam u pravu kada sam prijavila poslodavca za krsenje mojih prava, a onda nista nisu poduzeli da kazne poslodavca ni u smislu podnosenja prekrsajne prijave ni u smislu novcane kazne. To je bilo prije 4 godine. Sta mogu sada uraditi povodom toga? Da li mogu prijaviti inspekciju nekome?
Hvala unaprijed na odogovorima.
-
lawyer
#2 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
pa otkazi tom punomoc, a nadji drugog pa ga opunomoci..
sve ces plate, a i ostalo sto te sljedujed dobiti do povratka na posao odnosno do ponovnog zasnivanja radnog odnosa!!!
to da ce ti poslodavac izbjegavati platiti, cisto sumnjam jer moze uloziti prigovor na izvrsenje, ali nemoguce da moze sprijeciti u konacnici...
tako opusti se i salji urgencije sudu da ti izadju u susret i ubrzaju postupak..
drugo sta ces ganjat putem inspekcije.. ti ono bas krenula odo im i dusu uzeti
Pozz..
sve ces plate, a i ostalo sto te sljedujed dobiti do povratka na posao odnosno do ponovnog zasnivanja radnog odnosa!!!
to da ce ti poslodavac izbjegavati platiti, cisto sumnjam jer moze uloziti prigovor na izvrsenje, ali nemoguce da moze sprijeciti u konacnici...
tako opusti se i salji urgencije sudu da ti izadju u susret i ubrzaju postupak..
drugo sta ces ganjat putem inspekcije.. ti ono bas krenula odo im i dusu uzeti
Pozz..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Evo ti spisak svih advokata/odvjetnika u Sarajevskom kantonu. Neki imaju i e-mail adrese, a rijetki imaju i svoje web. stranice:
http://www.advokomfbih.ba/index.php?opt ... &Itemid=34
http://www.advokomfbih.ba/index.php?opt ... &Itemid=34
-
BASS
#4 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Odkud ti to da sad čovjek radi "u korist druge stranke"
I nije do advokata što se odugovlači,ne može on i podnijet tužbu i donijet presudu i napisati žalbu i odlučit po žalbi na višem sudu,on odradi svoj zadatak a što šteka na sudu - to je do suda.
Iskreno da sam ti advokat i da mi kažeš kako radim u korist druge stranke i dosađuješ što TVOJ predmet (među milionima drugih) šteka na sudu
svako malo - ja bi tebi odkazao punomoć.
I nije do advokata što se odugovlači,ne može on i podnijet tužbu i donijet presudu i napisati žalbu i odlučit po žalbi na višem sudu,on odradi svoj zadatak a što šteka na sudu - to je do suda.
Iskreno da sam ti advokat i da mi kažeš kako radim u korist druge stranke i dosađuješ što TVOJ predmet (među milionima drugih) šteka na sudu
- JThomas
#5 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
nažalost, prosjek "ležanja" predmeta na kantonalnom sudu u sarajevu je trenutno više od tri godine. to je katastrofa, i tu i vrlo jaki advokati u sporovima vrlo velike vrijednosti teško mogu da "poguraju", koliko je sud spor i neefikasan. u nekom biltenu sam čitao da je u 2009. godini riješio najmanje predmeta od svih sudova u državi 
-
ActionWoman
#6 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Eh moj contraBASS. Nista se ja ne zalim svom advokatu. Ako nista, advokat mi dodje nespreman na rociste, ali se zato ja spremim pa mu dodajem dokumente i pisem pitanja kao da sam asistent. By the way, moj advokat je jedan od onih na spisku na stranici US Ambasade u Sarajevu, al' shtash.
-
BASS
#7 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
ko ti je kriv što si uzela advokata koji radi za fatcats i kojem si ti i tvoj radni spor boranija pa tek pred sudnicom čita tvoj spisActionWoman wrote:Eh moj contraBASS. Nista se ja ne zalim svom advokatu. Ako nista, advokat mi dodje nespreman na rociste, ali se zato ja spremim pa mu dodajem dokumente i pisem pitanja kao da sam asistent. By the way, moj advokat je jedan od onih na spisku na stranici US Ambasade u Sarajevu, al' shtash.
-
ActionWoman
#8 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
lawyer,
To za inspekciju, pa vidis, advokati suprotne strane tj. Tuzenog ili ti mog poslodavca su ujedno zastupali u nekom predmetu i Inspektorat rada KS pa su se desavale neke cudne stvari kad sam se zalila inspekciji. Nakon prve obavijesti u kojoj mi kazu da sam u pravu, da su nalozili poslodavcu da me vrati na radno mjesto i isplati plate, te da ce me obavijestiti o rezultatima, nazvala sam inspektoricu koja je zaduzena za moj predmet i ona je mislila da zovem sa strane poslodavca i umiljato je rekla "Ma to mi samo rad reda dolazimo, nista se ne sekirajte.". Uglavnom, kada sam je pitala sta misli pod tim i kada sam ponovo naglasila ko sam onda je ona pobjesnila i derala se na mene. Lud, zbunjen, normalan. Advokat mi kaze da trebam cekati i da kad sud donese drugostepenu odluku druga strana ce odugovlaciti izvrsenje dok mi je prije u toku trajanja prvostepenog postupka drugacije govorila. Svaki put neka druga prica, a nikad u moju korist. Pa ja sam sama sve napisala sto se tice tuzbe, a advokat je samo stavio svoj logo i muhur i naravno naplatio. Mislim ok, ima muhur pa to trebam i platiti, ali vidim da me cesto nasanka. Helem...
To za inspekciju, pa vidis, advokati suprotne strane tj. Tuzenog ili ti mog poslodavca su ujedno zastupali u nekom predmetu i Inspektorat rada KS pa su se desavale neke cudne stvari kad sam se zalila inspekciji. Nakon prve obavijesti u kojoj mi kazu da sam u pravu, da su nalozili poslodavcu da me vrati na radno mjesto i isplati plate, te da ce me obavijestiti o rezultatima, nazvala sam inspektoricu koja je zaduzena za moj predmet i ona je mislila da zovem sa strane poslodavca i umiljato je rekla "Ma to mi samo rad reda dolazimo, nista se ne sekirajte.". Uglavnom, kada sam je pitala sta misli pod tim i kada sam ponovo naglasila ko sam onda je ona pobjesnila i derala se na mene. Lud, zbunjen, normalan. Advokat mi kaze da trebam cekati i da kad sud donese drugostepenu odluku druga strana ce odugovlaciti izvrsenje dok mi je prije u toku trajanja prvostepenog postupka drugacije govorila. Svaki put neka druga prica, a nikad u moju korist. Pa ja sam sama sve napisala sto se tice tuzbe, a advokat je samo stavio svoj logo i muhur i naravno naplatio. Mislim ok, ima muhur pa to trebam i platiti, ali vidim da me cesto nasanka. Helem...
-
ActionWoman
#9 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
contraBASS, ti si jedna dushevna osoba. Nadam se da tebe nece niko zezati kad ti bude tesko i kad budes kontao/la sta ces sutra jesti, mislim, cime ces to platiti. Zato sam ovdje da vidim sta mogu uraditi da zamijenim advokata u ovoj fazi postupka.
-
BASS
#10 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
ok,sad ozbiljno.ActionWoman wrote:contraBASS, ti si jedna dushevna osoba. Nadam se da tebe nece niko zezati kad ti bude tesko i kad budes kontao/la sta ces sutra jesti, mislim, cime ces to platiti. Zato sam ovdje da vidim sta mogu uraditi da zamijenim advokata u ovoj fazi postupka.
U vezi inspekcije,žena ti je rekla kako stoji realnost.Inspekcija nema ovlasti da te vrati na posao.To može jedino po presudi,koju treba sačekati i tražiti izvršenje.
Što se tiče zamjene advokata,ide odkazom punomoći,samo ne znam ima li to smisla sad jer on ionako nema šta da uradi sada,napisao je predpostavljam žalbu (ili odgovor na žalbu) i treba sačekati drugostepenu presudu.Ako nisi u punomoći napisala da mu daješ ovlast i u izvršnom postupku (ako npr. piše da te zastupa do pravosnažnog okončanja postupka) onda više sa njim nemas praktično ništa osim da te obavijesti kada podigne presudu.
A za pisanje prijedloga za izvršenje jednostavno možeš angažovati drugog advokata.
Preporučio bih ti da napišeš urgenciju,ako već nisi i ako je već toliko dugo na sudu,a za urgenciju ti i ne treba advokat.
-
ActionWoman
#11 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Hvala svima na odogovorima. Bass, nije napisan odgovor na zalbu. U pravu si, napisacu urgenciju i odoh prve srijede u mjesecu julu kod predsjednika Kantonalnog suda pa sta Bog da.
-
BASS
#12 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Ako nije napisan odgovor na žalbu,a prvostepena odluka je bila u tvoju korist,dakle ako ste na kantonalnom po žalbi tuženog,onda advokat vjerovatno nije našao shodno da išta napiše i da je žalba podnešena čisto sa ciljem odugovljačenja (što je riskantno s obzirom da mu rastu kamate i troškovi procesa,al hajd)ActionWoman wrote:Hvala svima na odogovorima. Bass, nije napisan odgovor na zalbu. U pravu si, napisacu urgenciju i odoh prve srijede u mjesecu julu kod predsjednika Kantonalnog suda pa sta Bog da.
Treba dosta strpljenja s obzirom na brzinu našeg sistema,razumijem tvoju poziciju,samo stalno slušam svakave neosnovane priče stranaka prema advokatima pa sam malo odreagovao.Sretno.
-
ActionWoman
#13 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Bass, znas li kolike su te zatezne kamate?
-
BASS
#14 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Ide zakonska zatezna kamata,osim ako nije bilo kakvog ugovora ili sporazuma.
Ona,ja mislim iznosi 12% , ali nisam siguran.
Ona,ja mislim iznosi 12% , ali nisam siguran.
-
sandra01
#15 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Bas kao i moj advokat s kojim imam problem ,mada je kod mene u pitanju povratak vlasnistvaActionWoman wrote:Eh moj contraBASS. Nista se ja ne zalim svom advokatu. Ako nista, advokat mi dodje nespreman na rociste, ali se zato ja spremim pa mu dodajem dokumente i pisem pitanja kao da sam asistent. By the way, moj advokat je jedan od onih na spisku na stranici US Ambasade u Sarajevu, al' shtash.
Ako ti nije tesko posalji mi poruku na private sa imenom idiota cisto da vidim je li se radi o istoj osobi.
-
Cober
#16 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Mater im lopovsku, ja sam promijenio nekoliko "vrhunskih" i svi prvenstveno rade za sebe i zastupanje svog interesa, od održavanja odnosa sa tuženom stranom kao ti tvoji iz inspekcije, informacija koje dobijaju i koriste za sebe i druge strane kada im zatreba, do odugovlačenja i neefikasnosti radi dugogodišnje naplate.. nikada ti ne daju korektne ni prave informacije koje drže za sebe, da bi lakše manipulisali, skrili svoj nerad, kao i odugovlačili i redovno naplačivali pisarske usluge. A i skloni su da rade za drugu stranu kada je jaka i moćna.
Možeš bez problema pismeno otkazati punomoć advokatu, on ti preda svu dokumentaciju, i možeš odmah angažovati drugog. Advokati moraju da dopisom obavijeste sud o otkazivanju/preuzimanju punomoći.
Možeš bez problema pismeno otkazati punomoć advokatu, on ti preda svu dokumentaciju, i možeš odmah angažovati drugog. Advokati moraju da dopisom obavijeste sud o otkazivanju/preuzimanju punomoći.
-
Innovation
#17 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Esref Gracic, kancelarija mu je u Titovoj u pasazu mislim kod Benettona. 
-
Bountiful
#18 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Innovation wrote:Esref Gracic, kancelarija mu je u Titovoj u pasazu mislim kod Benettona.
niposto kod njega, nama je lose skroz odradio svoj posao (a debelo je znao naplatiti naravno) i na kraju je cak zakasnio da posalje zalbu na presudu, a nas je lagao sve vrijeme i govorio kako je poslao na vrijeme
-
MAN-lion's coach
#19 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Samo mogu preporučiti autorici teme da izbjegava advokatsku kancelariju Eterović(mama i dva sina) i advokaticu Behiju Aganović Ljubović.
-
Cober
#20 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Advokatska kancelarija Hakija Kurtović, izbjegavati u širokom luku. Čovjek je majstor manipulacije al sa svojim klijenatima. Plaćeno unaprijed, jedno dogovoreno i plaćeno, čak i na njegov zahtjev i odlazak sa zaštitarima u sud u RS, poslije godinama petlja da je išao u RS a ni mrdnuo nije. Ja se sam pojavljivao u sudu bez ikakvih problema. Ma da ne nabrajam sve petljavine i laži. Dovoljno da dvije godine nije ni poslao predmet na sud a lagao svo vrijeme da jeste, što je bilo izvodljivo jer je sud u RS sam po sebi petljavina. Takođe nakon pet godina razvlačenja pri otkazu punomoći "zaboravio" poslati dokumente na sud koji su me umalo koštali nekrtenine, kaže otišao na put a dao nalog pomoćnicima. Vrlo nekorektan, folira sa visine a petljanac i vrlo ubjedljiv lažov. Po potrebi sve mogu i dokumentovati.
Last edited by Cober on 06/06/2011 22:25, edited 1 time in total.
-
Cober
#21 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Advokatska kancelarija Damir Alagić, to je tek pravi petljanac i hohštapler. Vratio mi pare jer sam htio ići u advokatsku komoru zbog laži i petljanja.
Last edited by Cober on 06/06/2011 22:25, edited 1 time in total.
-
Cober
#22 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Advokatska kancelarije Vahidin Kadić, vrlo korektan i profesionalan za radni spor. Drži se dogovora, korektno, transparentno i na vrijeme odradi potrebno.
-
Cober
#23 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Advokatska kancelarija Jelica Kapetanović, u zastupanju ustvari štitila interes suprotne stranke koju zastupa u drugom, velikom slučaju.
-
Cober
#24 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Koldžo Damir, radi prvo za sebe na sitnim profitabilnim slučajevima i predmetima kao razvodi, stanovi itd, a kao i skoro svi, ili bar velika većina razvlači godinama a onda to razvlačenje dobro naplaćuje i muze klijente.
-
ActionWoman
#25 Re: PREPORUČITE ADVOKATA radni spor
Evo, od sve muke sam se i nasmijala. Preporucili ste mi sta da zaobidjem u sirokom luku
ima li ijedan profesionalac da nije jad i cemer i sitna buranija ovosvjetska. Izgleda da su svi u 10deka. Ima li iko pozitivno iskustvo?