PREKRETNICA U TEHNOLOGIJI TELEPORTACIJE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kame

#1 PREKRETNICA U TEHNOLOGIJI TELEPORTACIJE

Post by kame »

Naučnici su po prvi put u historiji uspjeli teleportovati atom. Nauka je korak udaljena od brzih kvantnih računara.

U današnjem broju poznatog svjetskog naučnog časoopisa Nature, dr. Rainer Blatt (Univerzitet u Insbrucku) izjavio je «Uspjeli smo to po prvi put s masivnijim česticama». Mislio je, dakako, na teleportiranje.

Često viđena u mnogim naučno fantastičnim serijama (naročito u Zvjezdanim stazama), teleportacija je tehnologija koja omogućava transport jednog ili više objekata s jedne lokacije na drugu, uz pretpostavku da se prvi, izvorni objekt, uništi. Dr, Rainer Blatt, fizičar iz Insbrucka, objavio je dva naučna rada vezana uz teleportaciju.

Prijašnji su nam eksperimenti s teleportiranjem omogućavali teleportaciju fotona, ali nikada prije to nismo mogli s cijelim atomom. Proces teleportacije u sebi uključuje prenošenje tzv. kvantnih stanja (obiljžja) atoma: energije, spina...

Atomi na kojima su izvedeni ovi eksperimenti su obični atomi kalcija. Blattov je tim u Insbrucku postigao uspješnost od 75%, dok su kolege iz američkog NIST-a (National Institute of Standards and Technology) upotrebljavali atome berilija s uspjehom od 78%.

Osnova koja nam omogućava teleportaciju leži u pojavi koju su još Einstein i njegove kolege objašnjavali prije 70-ak godina. Pojava se zove kvantna spregnutost (quantum entanglement). Zahvaljujući njoj, dvije čestice kojima se manipulira uporabom koherentnog izvora svjetlost (npr. laserska zraka) mogu se ponašati kao fizikalni dvojnici – čak i kada su međusobno značajno udaljene. Ovo je svojstvo čak i sam Einstein nazvao "sablasnom pojavom".

Charles Bennett (IBM) je bio prvi koji je pretpostavio mogućnost uporabe svojstva kvantne spregnutosti za potrebe teleportacije. Nakon 4 godine uspješno je izvedena prva teleportacija qubita (kvantnog bita). Dakako bilo je do današnjeg dana i dodatnih napredaka, ali je današnja objava teleportacije atoma pravi kvantni skok u znanosti.

Premda smo i dalje vrlo daleko od uporabe teleportacije za svrhe transporta i nećemo tako skoro na ulici čuti kako netko govori "Scotty, beam me up!", ipak smo se približili stvaranju kvantnih računara.

Izvor: Univerzitet Innsbruck

Pročitajte i na BBC WORLD

lol.ba
morti

Post by morti »

ma ekstra...
...zamisli uđeš u ćevabdžinicu i naručiš laganu desetku,za 5 minuta ispred tebe,szwoooooop,i eto ti ga ćevapi...ali ovi će biti 4 marke :D
mum

Post by mum »

Kad si umoran :zzzz: samo se teleportiras u krevet!!! blagos se buducim generacijama!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ja se stalno teleportiram u šefičin grudnjak :roll: :roll: :roll:
hm jesam li normalan :D :D :D
morti

Post by morti »

komi wrote:ja se stalno teleportiram u šefičin grudnjak :roll: :roll: :roll:

pa kako bolan staneš...jel to neki velik broj :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ništa posebno ali se ja smanjim :D :D :roll:
irfan2

Post by irfan2 »

komi wrote:ja se stalno teleportiram u šefičin grudnjak :roll: :roll: :roll:
:lol: :lol: :lol:
nisi
konyan

Post by konyan »

Koliko bi to bilo dobro, toliko i ne bi. Unistilo bi svu car putovanja, nosanja ruksaka po nezamislivim zvjezdanima, spavanja po raznoraznim bjelosvjetskim rupama.
Doduse, ko ovako putuje, fukara je i nema para za teleportaciju, hehehe.

Komi, lakse ti je mozda skinuti grudnjak, nego se gurati tamo. :lol: :lol:
Post Reply