Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
- alica.k
#676 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
ma ne nadajte se ljudi, informacije su toliko razbacane...mozda su se i dogovorili, mozda ce i pustiti plin, ali na svim vijestima javljaju treba najmanje 36 sati, najmanje 24 sata, najmanje 72 sata...da dodje plin do BiH. a u sta cemo se kladit kad se i rasporede ti posmatraci, neka ce frka izac, i opet ce 5 dana nakon sto dodje zavrnut plin. i tako sve dok EU ne plati dug od ukrajine. to odgovara i rusima i ukrajincima.
-
vratnik
#677 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
sto i nije nemoguce..karanana wrote:hahaha, bilo bi dobro da rusi odvrnu plin ali da kazu da smo mi i ukrajina na crnoj listi i da za nas nema zbog dugovanja.
-
anda 1
#678 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Zato i nisam pisala to ˝iz prve ruke ˝, to je samo zadnja vijest koju su objavili na kraju Dnevnika 
-
zoka213
#679 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Analitičari na BBC kažu da je realna opcija zatezanja i oduglovačenja tako da je realno očekivati puštanje plina za balkan za otprilike deset do petnaest dana.
- to sam ja
#680 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
A jel' istina da nas koji smo na centralnom grijanju ne smiju skroz iskljuciti da se cijevi ne bi smrzle pa pocele pucati 
-
anda 1
#681 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
kod nas se sve smije, tako da se ja ne bih baš pouzdala u to.Svakako NISU oni krivi 
- shuriken
#682 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
anda 1 wrote:kod nas se sve smije, tako da se ja ne bih baš pouzdala u to.Svakako NISU oni krivi
mislis nisu ONI krivi?
- slavkoimamodilera
#683 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Posmatraci stigli u Ukrajinu, Rusi objavili da je moguce pustanje plina kasnije danas... naglasak na "moguce"..
- karanana
#684 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
a sta ako nemaju opciju nego da ugase? pa zar je grijalo u ratu te 2-3 godine? vjerovatno nije pa opet cijevi nisu pukle.to sam ja wrote:A jel' istina da nas koji smo na centralnom grijanju ne smiju skroz iskljuciti da se cijevi ne bi smrzle pa pocele pucati
- to sam ja
#685 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Nisu mjenjane cijevi u zgradama, ali sta je s cijevima ispod zemlje...odkud znas da te cijevi nisu mijenjane..ja ne znam...mozda i nisu...zato pitamkaranana wrote:a sta ako nemaju opciju nego da ugase? pa zar je grijalo u ratu te 2-3 godine? vjerovatno nije pa opet cijevi nisu pukle.to sam ja wrote:A jel' istina da nas koji smo na centralnom grijanju ne smiju skroz iskljuciti da se cijevi ne bi smrzle pa pocele pucati
- CiCiban
#686 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
ispuste vodu iz sistema
zato nisu popucale
a ispod zemlje nic ne mrzne ako je ukopano -90cm(za nasu klimatsku zonu)
ne znam za sibir
a ispod zemlje nic ne mrzne ako je ukopano -90cm(za nasu klimatsku zonu)
ne znam za sibir
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#687 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Meni su najlegendarniji ovi posmatraci
, asociraju me na neshto

- terapija
#688 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Brankovicu, Heco i ostala .... Ovako se radi kada se RADI, a ne kao vi slijeganje ramenima i mlacenje usima. Da mi nije zao obicnih ljudi, zazelio bih da nikad ne dodje taj plin do nas. Da vidim kako biste nas izvukli iz krize hehe...Mađarski MOL i njemački Rurgas Srbiji će danas dostaviti ukupno 4,7 mil. m3 plina, a Srbija je dogovorila s Austrijom i dobavu dodatna 3 mil. m3 plina.
Mađarski MOL drugi dan zaredom isporučit će više od 2 mil. m3 plina, njemački Rurgas 2,7 mil. A prema ugovoru potpisanom u 2 sata u noći, Njemačka će u idućih osam dana slati oko 3 mil. m3 plina na dan. Toplane su osigurane, ima dovoljno plina za bolnice, a radijatori su ponovno topli u Pančevu, Novom Sadu, Kikindi, Jagodini, Velikoj Plani, Novom Bečeju, Subotici, Senti, Čačku, Zrenjaninu...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#689 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
slavkoimamodilera wrote:Posmatraci stigli u Ukrajinu, Rusi objavili da je moguce pustanje plina kasnije danas... naglasak na "moguce"..
Brzi su ovi Europejci...
- atom62
#690 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
ZAHVALNICA
mislim da su se rusija i ukrajina uplasile kada su cule da bosna i hercegovina uvodi od ponedjeljka vanredno stanje.
zbog toga na ovom mjestu zelim, u svoje ime i u ime moje porodice, da se zahvalim vijecu ministara, vladi federacije, vladi manjeg entiteta kao i distrikta brcko, koji su nadljuskim naporima doveli do skore normalizacije u snadbjebvanj sa plinom.
posebno bih istakao bekrajnu pozrtvovanost slijedece gospode:
h. silajdzica, (sto je ukazao na krivicu manjeg entiteta)
v.hecu, (sto je pravovremeno ukazao na posljedice pogresne energeste politike koju vodi njegovo ministarstvo)
n. brankovica (sto je sinu kupio novi ipod)
m. dodika (the incredible hulk from laktasi - sto je svojim izjavama u zadnja dva dana uspio da me nasmije i unese malo topline u moj hladni dom)
s. tihica (sto ovoga puta nije nista rekao)
semihi borovac (koja i dalje kako kaze ulaze sve napore da nam bude bolje, jer i ako nema plina imamo bazen sa toplom vodom i vrtice bez grijanja ali sa vjeronaukom)
gospodinu m. lajcaku (zbog napretka u jacanju parlamentarne demokratije u bih tj. bosanske kafanske demokratije - prud)
islamskoj zajednici, katolickoj i pravoslavnoj crkvi za njihove danonocne molitve
hrabrim vehabijama sto nas tuku da bi nam bilo toplije,
kao i strankama: stranka za bih, sda, nsds, hdz kao i sdp-u!
jos jednom
VELIKOM VAM HVALA I DABOGDA SE SMRZAVALI I NA OVOM I NA ONOM SVIJETU
mislim da su se rusija i ukrajina uplasile kada su cule da bosna i hercegovina uvodi od ponedjeljka vanredno stanje.
zbog toga na ovom mjestu zelim, u svoje ime i u ime moje porodice, da se zahvalim vijecu ministara, vladi federacije, vladi manjeg entiteta kao i distrikta brcko, koji su nadljuskim naporima doveli do skore normalizacije u snadbjebvanj sa plinom.
posebno bih istakao bekrajnu pozrtvovanost slijedece gospode:
h. silajdzica, (sto je ukazao na krivicu manjeg entiteta)
v.hecu, (sto je pravovremeno ukazao na posljedice pogresne energeste politike koju vodi njegovo ministarstvo)
n. brankovica (sto je sinu kupio novi ipod)
m. dodika (the incredible hulk from laktasi - sto je svojim izjavama u zadnja dva dana uspio da me nasmije i unese malo topline u moj hladni dom)
s. tihica (sto ovoga puta nije nista rekao)
semihi borovac (koja i dalje kako kaze ulaze sve napore da nam bude bolje, jer i ako nema plina imamo bazen sa toplom vodom i vrtice bez grijanja ali sa vjeronaukom)
gospodinu m. lajcaku (zbog napretka u jacanju parlamentarne demokratije u bih tj. bosanske kafanske demokratije - prud)
islamskoj zajednici, katolickoj i pravoslavnoj crkvi za njihove danonocne molitve
hrabrim vehabijama sto nas tuku da bi nam bilo toplije,
kao i strankama: stranka za bih, sda, nsds, hdz kao i sdp-u!
jos jednom
VELIKOM VAM HVALA I DABOGDA SE SMRZAVALI I NA OVOM I NA ONOM SVIJETU
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#691 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Zaboravio si Haretov wireless kazahstanski gas... 
- shipak
#692 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Misliš smrzavali na ovom, a gorili na onom svijetu

-
in33sa
#693 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Europejcima bas i nisu ledenice u dupetu, oni imaju zalihe, dovoljne da izguraju dva-tri mjeseca.
Nije iim hladno, a zele rijesiti problem zbog svoje privrede koja trpi zbog nestasica plina sigurno. Medjutim, njihovi gradjani su u toplim stanovima.
Nije iim hladno, a zele rijesiti problem zbog svoje privrede koja trpi zbog nestasica plina sigurno. Medjutim, njihovi gradjani su u toplim stanovima.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#694 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Od ponedjeljka socijalnim slucajevima vlada daje po pola metra drva
(nije moglo biti citav metar),ukoliko ne bude plina.Jebo te zivot gdje mi zivimo
!
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#695 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Ovo definitivno ulazi u legenduza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Zaboravio si Haretov wireless kazahstanski gas...
-
zimomor
#696 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Admir_1984 wrote:Meni su najlegendarniji ovi posmatraci, asociraju me na neshto
![]()
Da nam je jos jedan Hrvat.
- vee-jay
#697 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Direktor KazTransGasa: Brankoviću smo 2007. ponudili projekt sa BH gasom
Direktor kazahstanskog energetskog giganta krajem godine bio je gost Foruma o globalnoj krizi i razvojnim projektima Vlade FBiH. Nakon opće nestašice plina i nagađanja da li bi krizu izbjegli da smo se strateški vezali za Kazastance, uputili smo pitanja Kadyrzhanovu ...
Razgovarao: Faruk BORIĆ (Oslobođenje)
Gasna kriza je pogodila i BiH i cijeli Balkan. Možete li komentarisati aktuelnu gasnu krizu u Evropi, posebno sa osvrtom na BiH i ulogu KazTransGasa?
- KazTransGas isporučuje plin Gaspromu na redovnoj godišnjoj osnovi u količini od 180 milijardi kubnih metara. Pitanje odnosa između Rusije i Ukrajine je dugotrajni problem koji će biti riješen u bliskoj budućnosti. Ipak, efekat posljedica je bolan budući da BiH nema spremnike za skladištenje plina - zbog toga ovaj problem će egzistirati još neko vrijeme. U toku našeg posjeta Sarajevu, u novembru 2007. generalni direktor Daniyar Berlibayev ponudio je premijeru Brankoviću konkretnu rezoluciju za rješenje navedenog problema sa BH Gasom, ali sve se zadržalo na našem prijedlogu.
Ministar Hećo je izjavio da bi strateško partnerstvo sa KazTransGasom pomoglo BiH u savladavanju krize. Da li je tačno i da li je KTG bio spreman pomoći BiH oko rješavanja našeg duga prema Ruskoj Federaciji?
- Da, tačno je. Postoji dokumentacija ponuđena Adnanu Terziću, Vahidu Heći i Ahmetu Hadžipašiću koja se odnosila na konkretno rješenje problema. Nažalost, nisu izrazili nikakav detaljniji interes kako bi se razriješilo dotično pitanje. Naravno, ukoliko KazTransGas ostane prisutan u BiH sa svojim investicijama, riješili bi se mnogi problemi koje imate u ovom momentu. U suštini, BiH je mala država sa malim brojem potrošača plina, prema tome Gazprom ne bi imao interesa da ugrozi odnose sa KazTransGasom i njihovim partnerima. Naprotiv, Gazprom bi nas podržao radi zajedničkih interesa.
Konkretno, da je ostvareno strateško partnerstvo i da ste radili termoelektranu u Kaknju sa gasnim blokom, da li bi i pitanje snabdijevanja gasa u BiH bilo olakšano i na koji način ste mogli pomoći?
- U slučaju da smo gradili postrojenja sa pogonom na plin u Kaknju, koji bi naravno iziskivao snabdijevanje plinom, iskoristili bi smo pravo prema kriterijima dogovora koji imamo sa Gazpromom da dostavljamo naš sopstveni plin. Nikome ne bi išlo u korist da opstruira isporuku plina budući da bi to predstavljalo dodatni trošak koji bi neko morao da plati. Naravno, izgradnja postrojenja sa plinskim pogonom u Kaknju zahtijevala bi izgradnju i adekvatnih skladišta koji bi slijedili takvu investiciju.
Da li je tačno da je Kazahstan kao država izdvojila 2 milijarde eura za investicije u BiH i da li je moguće da se ti razgovori obnove?
- Tačno je. Ministri Alkalaj i Hećo imali su naklonost i visok publicitet tokom posjete Kazakhstanu. Tom prilikom premijer i ministar energetike Kazahstana izrazili su spremnost na investiranje 1,7 milijardi američkih dolara u energetski sektor FBiH. Na tom sastanku dogovoreno je i otvaranje ambasada te definisani planovi o Sarajevu kao mogućem centru za regiju jugoistočne Evrope, dakle kao dio plana da Kazahstan preko vas uđe na evropsko tržište. U međuvremenu, Kazahstan je investirao tri milijarde eura u Rumuniju (kupovinu Rompetrola, op. F. B.) te na taj način ušao na evropsko energetsko tržište. S druge strane, bosanski dio nije izrazio interes za provedbu ovih sporazuma.
Moram da naglasim da je naša kompanija naišla na mnogo suprotnosti u vašoj zemlji uprkos našem godišnjem proračunu koji iznosi 20 milijardi dolara. Uporedite to sa budžetom BiH.
Na vaše pitanje da li je moguće obnoviti pregovore, odgovor je potvrdan. Sve je moguće, ali daljnji pregovori zahtijevali bi maksimalnu ozbiljnost sa vaše strane i više napora budući da se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije godine.
Mi smo prošli isto što vi prolazite
Kakav dojam, nakon svega, imate o BiH?
- Shvatamo i razumijemo ljude u BiH što i dokazujemo kroz dobre namjere sa naše strane. Također smo svjesni da je BiH mala zemlja koja još proživljava posljedice rata. Shvatamo da prolazite kroz problematični period tranzicije koju smo mi proživjeli prije 15 godina i shvatljivo je da ne slijedite većinu svjetskih poslovnih strujanja. Vjerujemo da bi ste trebali prepoznati istinske prijatelje te da shvatite da u poslovanju nema čekanja jer sve što ne uradite danas neko drugi će to uraditi sutra. Vaše najveće blago i snaga jeste vaš narod; sve ostalo je relativnijeg značaja u usporedbi sa svjetskim okolnostima.
- suncica24
#698 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
E ako meni Heco objasni kako da se zagrije na ta drva, kad nije donirao i pec, a naravno da nakon rata one pecice su delozirane iz stanova i ljudi se razrahatili sa plinom i centralnim, glasat cu za njega na izborima za prečednika, hocu svega migrunt wrote:Od ponedjeljka socijalnim slucajevima vlada daje po pola metra drva(nije moglo biti citav metar),ukoliko ne bude plina.Jebo te zivot gdje mi zivimo
!
-
vratnik
#699 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Osvrt na ovo sto postavi vee-jey
Ovo je tuga i sramota. Sazaljenje od strane Kazahstana..(!) Sposobniji Rumuni od nas..(!) Eto gdje vodi politika tipa: samo nek je nas...
Ovo je tuga i sramota. Sazaljenje od strane Kazahstana..(!) Sposobniji Rumuni od nas..(!) Eto gdje vodi politika tipa: samo nek je nas...
- shalla
#700 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona
Yebo majku za nas je i Kazahstan velesila