Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#501 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by karanana »

kad je ova kriza tek pocela, bio sam optimista jer sam kontao da njemci i austijanci nece dozvoliti da im se zavrce plin i da ce na taj nacin i nama biti pusten kroz njihove proteste rusiji. sad vidim da su jedini gubitnici ove sugave zemlje na balkanu kao sto smo mi, moldavija, bugarska, srbija makedonija i rumunija i da njemci i ostali zapadno i ne ovise toliko o rusima koliko sam mislio. i sad sam manji optimista da ce se ovo brzo rjesiti.
x0z0y0

#502 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by x0z0y0 »

sa index.hr..objavljeno prije 10 min
RUSIJA je otkazala sastanak na kojem su se u Bruxellesu trebali naći sa predstavnicima Rusije i Europske unije.
:shock: :( :( :-?
Martian_Kyo

#503 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Martian_Kyo »

Pa austrija koliko sam procitao ima zalihe za TRI mjeseca, sto je dovoljno da izgura do proljeca. Prema tome njima se ne zuri.
A koliko citam jutrasnji razgovori propali, a ostali razgovori za danas otkazani.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7817043.stm

Uvijek se vise isplati biti pesimista. Tako kupujte grijalice.
homo_sapiens

#504 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by homo_sapiens »

karanana wrote:kad je ova kriza tek pocela, bio sam optimista jer sam kontao da njemci i austijanci nece dozvoliti da im se zavrce plin i da ce na taj nacin i nama biti pusten kroz njihove proteste rusiji. sad vidim da su jedini gubitnici ove sugave zemlje na balkanu kao sto smo mi, moldavija, bugarska, srbija makedonija i rumunija i da njemci i ostali zapadno i ne ovise toliko o rusima koliko sam mislio. i sad sam manji optimista da ce se ovo brzo rjesiti.
Tek sad nam mora biti jasno koliko je značila SFRJ u geostrateškom ili političkom položaju u Evropi. I danas je mudrije političko zagovaranje integracije balkanskih zemalja nego ulazak u EU, kako su to uradile Bugarska, Rumunija ...
jazzer

#505 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by jazzer »

Ja mislim da su se Rusi prepali napretka BH ekonomije i zele na svaki
nacin da onemoguce plan naseg vrlog premijera Branka. On je porucio
rusima da ce do 2012 primiti 2000000 njihovih radnika kako bi radili
na mrezi autoputeva u BiH i drugim projektima. Skonto Putin da ce mu to urusiti ugled u Rusiji
i sada na svaki nacin zeli da nas sprijeci u napretku kojem nas vodi nas Branko.
A taj spor sa Ukrajinom je prica za malu djecu. :D :D
x0z0y0

#506 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by x0z0y0 »

RUSIJA je otkazala sastanak na kojem su se u Bruxellesu trebali naći sa predstavnicima Ukrajine i Europske unije. Kraj plinske krize se ne nazire.

Čelnik ruskog energetskog giganta Gazproma Aleksej Miller i njegov ukrajinski kolega iz Naftogaza Oleg Dubin tijekom današnjeg dana su trebali pokušati pronaći izlazak iz sukoba te postići dogovor o ponovnoj isporuci plina. Dvojac je s pregovorima započeo još noćas, a raspravljalo se o svim mogućim opcijama rješavanja rusko-ukrajinskog plinskog sukoba te o cijeni po kojoj će se plin isporučivati Ukrajini.

Tijekom dana su obojica trebali otputovati u Bruxelles te su ondje zajedno s predstavnicima Europske unije trebali pokušati odrediti krivca za nastalu krizu i pronaći izlazak iz ove teške situacije. Međutim, tripartitni sastanak je na rusku inicijativu otkazan.

Dubina je rekao kako ni noćašnji pregovori sa Gazpromom nisu urodili nikakvim plodom te kako je trenutno prioritet nastavak opskrbe europskih potrošača ruskim plinom.
:(
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#507 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by ladyblue18 »

Znaci receno je bilo ako se danas dogovore da ce nam sutra pustiti plin.
Ovako velika vjerovatnoca da ove sedmice necemo vidjeti p od plina.
Ja stopala ne osjetim, ne znam kako vi :(
The__Doctor

#508 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by The__Doctor »

Jedina sansa zapadno balkanskih zemalja da budu razvijene u utjecajne je udruzivanje u jednu drzavnu zajednicu...
sheilak

#509 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by sheilak »

Pa, naravno da su otkazali! Cinice sve kako bi demonstrirali silu.
Last edited by sheilak on 08/01/2009 13:30, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#510 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by slavkoimamodilera »

The__Doctor wrote:Jedina sansa zapadno balkanskih zemalja da budu razvijene u utjecajne je udruzivanje u jednu drzavnu zajednicu...
Taj recept je na srecu i opste odusevljenje naroda oslobodjenog mraka totalitarizma propao na prvim demokratskim, visestranackim izborima... yebo mu ja mater ko upali svjetlo...
Last edited by slavkoimamodilera on 08/01/2009 13:31, edited 1 time in total.
in33sa

#511 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by in33sa »

Pa logicno, normalne drzave odnosno njihove vlade razmisljaju unaprijed, kod njih na pozicijama sjede sposobni i za svoj posao skolovani ljudi, koji nisu kupili diplome kod Scekica i ne znam ti gdje... pa imaju rezerve, s obzirom da i ptice na grani (a kamoli ljudi koji rade u tom resoru) znaju da Rusi nakon toliko godina prijetnji, plin ce jednom zaista i ugasiti.

Ali bitno da na ovom forumu postoje ljudi koji tvrde da smo mi "u pet deka" sa naprednim drzavama Evrope, i kad kazes nesto protiv nasih vlastodrzaca i uredjenja drzave opcenito, odmah si antipatriota i sta sve ne.

A cinjenice neumoljivo govore svoje.
ladyblue18

#512 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by ladyblue18 »

Razgovori između predstavnika Europske unije, Ukrajine i Rusije, kojima se pokušalo doći do rješenja energetske krize koja je zahvatila Europu nakon ruskog prekida isporuke plina preko Ukrajine, završili su bez ikakvog pomaka.

Štoviše, nema naznaka da će dijalog uopće u skoro vrijeme biti nastavljen, a izravni dijalog Rusije i Ukrajine ne nazire se. Nada da bi moglo doći do pomaka u rješavanju problema podgrijana je nakon što je objavljeno da su ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz tijekom noći održali nove razgovore, no to se pokazalo nedostatnim.
Pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su 31. prosinca nakon što se Gazprom i Naftogaz nisu uspjeli dogovoriti oko rješavanja plinskog duga Kijeva i cijena plina za 2009. Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Europi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Europi.

EU smatra nastalu situaciju 'apsolutno neprihvatljivom' i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom. Kijev je zatvorio u srijedu četvrti i posljednji plinovod kroz koji plin dolazi u Europu nakon čega su bez plina ostale Austrija, Češka, Rumunjska i Slovačka.

U utorak su zatvorena tri plinovoda čime je prekinuta isporuka plina Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i BiH. Opskrba Italije, Poljske, Francuske i Slovenije znatno je smanjena. Dužnosnici Gazproma i Naftogaza, kao i dužnosnici vlada dviju zemalja, sastat će se kasnije u četvrtak s predstavnicima EU-a u Bruxellesu kako bi razmotrili moguća rješenja krize.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#513 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by grunt »

Tako se to radi!
Srbija danas dobija gas iz Mađarske

8. januar 2009. | 11:10 -> 12:57 | Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd, Pančevo, Novi Sad -- Predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio se sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjiim da ta zemlja Srbiji ustupi izvesnu količnu gasa iz svojih rezervi.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=338278
Forsaken

#514 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Forsaken »

Sto se brinete ba, pa nema brige mi smo istrenirani u ratu, podnosimo temperaturnu varijabilnost od -50 do +50 bez deke.

Nego evo jednog konkretnog i potencijalno produktivnog prijedloga za globalno rjesenje krize sa plinom. ZNaci primjetite da nama fali plina a ne nafte/benzina. Posto fala bogu nas narod ima bar jedan auto(golf 2 po mogucnosti) po glavi, ljepo svi natankamo pun rezervoar i grijemo se u autima povremeno turirajuci. Nakon par dana, kad nestane goriva ponovimo ovo. Sta smo time dobili? Pa troduplu korist. Prvo, akumulator nece crknut od zime. Drugo nije nam hladno i trece najvaznije povecali smo udio CO2 u zraku time pridonoseci globalnom zagrijavanju! Kada se zemlja dovoljno zagrije nece biti ni potrebe za plinom!!!

Eto, odo ja tankat
fenjer1982

#515 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by fenjer1982 »

Stanje nije puno bolje ni u Sarajevu, gdje se stanovništvo također smrzava. Vlasti u BiH upozoravaju kako toj zemlji, ne uspostavi li se uskoro ponovno isporuka plina, prijeti "humanitarna katastrofa".

Prema pisanju Dnevnog avaza, Rafinerija nafte Bosanski Brod ima zalihu 18.000 tona mazuta koje može odmah isporučiti u Sarajevo, ali je za to potrebno odobrenje sarajevskih toplana. Naime, iako su radnici rafinerije unatoč blagdanima pohitali na posao kako bi osigurali mazut, problem je u papirologiji, odnosno u Zakonu o javnoj nabavi koji trenutno komplicira situaciju oko isporuke.

ahhahhah ovo je dobro hahahah
ladyblue18

#516 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by ladyblue18 »

grunt wrote:Tako se to radi!
Srbija danas dobija gas iz Mađarske

8. januar 2009. | 11:10 -> 12:57 | Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd, Pančevo, Novi Sad -- Predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio se sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjiim da ta zemlja Srbiji ustupi izvesnu količnu gasa iz svojih rezervi.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=338278
tuga me hvata :(
fenjer1982 wrote:Stanje nije puno bolje ni u Sarajevu, gdje se stanovništvo također smrzava. Vlasti u BiH upozoravaju kako toj zemlji, ne uspostavi li se uskoro ponovno isporuka plina, prijeti "humanitarna katastrofa".

Prema pisanju Dnevnog avaza, Rafinerija nafte Bosanski Brod ima zalihu 18.000 tona mazuta koje može odmah isporučiti u Sarajevo, ali je za to potrebno odobrenje sarajevskih toplana. Naime, iako su radnici rafinerije unatoč blagdanima pohitali na posao kako bi osigurali mazut, problem je u papirologiji, odnosno u Zakonu o javnoj nabavi koji trenutno komplicira situaciju oko isporuke.

ma jok ba sta ti je, pa navikli smo mi :x :x
Odoh se pokusati zgrijati kako znam i umijem, jucer je u dnevnom bilo 21 sada 15 :(
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#517 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by grunt »

fenjer1982 wrote:Stanje nije puno bolje ni u Sarajevu, gdje se stanovništvo također smrzava. Vlasti u BiH upozoravaju kako toj zemlji, ne uspostavi li se uskoro ponovno isporuka plina, prijeti "humanitarna katastrofa".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Sve po zakonu!
sheilak

#518 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by sheilak »

Da, cini mi se da je jucer u stanu bilo toplije negodanas. Bas sam govorila " pa i nije tako hladno ". Sad su mi ruke i noge smrznute. :-D :-?
Drvosjeca iz Dejcica

#519 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Da li neko zna kakva je situacija u R.S-u po pitanju grijanja, BL, Bijeljina, Doboj...?
homo_sapiens

#520 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by homo_sapiens »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da li neko zna kakva je situacija u R.S-u po pitanju grijanja, BL, Bijeljina, Doboj...?
Milim da oni u domaćinstvima nisu bili pretjerano veliki potrošači plina. Grijanje na čvrsta goriva je u većini područja RS.
BSn

#521 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by BSn »

homo_sapiens wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da li neko zna kakva je situacija u R.S-u po pitanju grijanja, BL, Bijeljina, Doboj...?
Milim da oni u domaćinstvima nisu bili pretjerano veliki potrošači plina. Grijanje na čvrsta goriva je u većini područja RS.
U gradovima je centralno grijanje (vjerovatno su se i oni prebacili na mazut). Dok nase Toplane skontaju da kupe mazut iz RS-a, ovi ce vec sve prodati i potrositi.
lelica

#522 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by lelica »

Propali dogovori u Briselu, Rusija otkazala sastanak!!!!!!!! :sad:
suncica24

#523 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by suncica24 »

Moram ovo prenjeti, najinventivniji i mudriji prijedlog nacina zagrijavanja u ovim hladnim danima :D :

Usljed novonastale situacije sa prekidom dotoka prirodnog gasa organizujemo izlete na grijanje!

Lokacije:
- Predsjednistvo BiH
- Skupstina BiH

Smjene su u grupama od 10 osoba po 15 minuta (kako ne bismo pretjerano remetili pregalački rad naših dragih i nenadjebivih državnika).

Svi zainteresovani se mogu prijaviti u grupu!
http://www.facebook.com/group.php?gid=39937921596

Prednost imaju pripadnici tri konsitutivna naroda!

:thumbup:
(Gradski) prevoz obezbjeđen!

ZOVITE SVE PROMRZLE I ONE KOJI SVE TAKO OSJEĆAJU!
daddy_cool

#524 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by daddy_cool »

Uz ranije objavljenu vijest o propalim pregovorima u vezi sa nastavkom isporuke gasa, evo jedne male slike da nam bude toplo barem oko srca

Image
Alhemicarkaa

#525 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Alhemicarkaa »

I na HRTu i na BHT javljaju da se sastanak odrzao, ali odvojeno, a ne da su Rusi otkazali.
Nista mi nije jasno :(
Post Reply