@shuriken, boldirao sam ti kako ih ja prepoznajemgurman wrote:danas sam ćuo priču jednog od novinara koji su prisustvovali događaju, koji nije pokušao pomoći ni ošamarenoj ženi niti novinarki. Kaže ovako: Prije samog početka snimanja situacija je bila napeta i bilo je nekog komešanja. On je upitao novinarku FTV šta se dešava da bi mu dotična rekla: "sad češ vidjeti šta će se desiti". On sumnja da je bilo iscenirano. Da li je to istina ili se on pravda ja u to ne ulazim.
Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
- upravnik
#951 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
- TarikSA
#953 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Sad je najbolje njih dvije okriviti, jos ih tuziti i mirna Bosna, tj klasicna Bosna, okrivi zrtvu....joj ovog naroda naseg, fujjjjjgurman wrote:Da ne govorim kako su se kamere nasle na licu mjesta u pravo vrijeme, kao slucajno? da ih nije mozda neko narucio, neko ko je znao da ce incident biti izazvan?!
danas sam ćuo priču jednog od novinara koji su prisustvovali događaju, koji nije pokušao pomoći ni ošamarenoj ženi niti novinarki. Kaže ovako: Prije samog početka snimanja situacija je bila napeta i bilo je nekog komešanja. On je upitao novinarku FTV šta se dešava da bi mu dotična rekla: "sad češ vidjeti šta će se desiti". On sumnja da je bilo iscenirano. Da li je to istina ili se on pravda ja u to ne ulazim.
Last edited by TarikSA on 23/04/2009 14:44, edited 1 time in total.
- gurman
#954 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
@shuriken, boldirao sam ti kako ih ja prepoznajem
[/quote]
Hvala na lektorisanju teksta. Prilikom kucanja nikada ne pazim na gramatičke greške jer uvijek ima onih koji nemaju šta drugo reći osim toga.
Hvala na lektorisanju teksta. Prilikom kucanja nikada ne pazim na gramatičke greške jer uvijek ima onih koji nemaju šta drugo reći osim toga.
- gurman
#955 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
nije mi prijatelj i već sam mu to rekao.mIRCerka wrote:i jos nesto GURMANE, poruci prijatelju da je ckapi i to veca, jer je posmatrao i mahalao, a Tetki prisao nije...
- gurman
#956 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Dakle, uspio si optuziti Bakira, SDP, te jos i izraziti sumnju da je iscenirano. Da si sam, nazvao bih te smijesnim i jadnim. Problem je sto su takvi kao ti u vecini...[/quote]
Ja bih volio da su ovakvi kao ja u većini jer bi kritikovali sve što nije uredu i što nije po pravilima a ne samo ono što im je servirano na tanjiru.
Ja bih volio da su ovakvi kao ja u većini jer bi kritikovali sve što nije uredu i što nije po pravilima a ne samo ono što im je servirano na tanjiru.
- uvjek dobar gost
#957 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
gurman wrote:danas sam ćuo priču jednog od novinara koji su prisustvovali događaju, koji nije pokušao pomoći ni ošamarenoj ženi niti novinarki. Kaže ovako: Prije samog početka snimanja situacija je bila napeta i bilo je nekog komešanja. On je upitao novinarku FTV šta se dešava da bi mu dotična rekla: "sad češ vidjeti šta će se desiti". On sumnja da je bilo iscenirano. Da li je to istina ili se on pravda ja u to ne ulazim.
Kao da sam se vratio u prošlost i slušam neke novinare u doba opsade i agresije na BiH...
Jok to nego sve je ono izmontirano i lažirano, ako imate odgovarajući kompijuter doma možete usporiti sliku i vidjeti kako u stvari tetka tuče Kučevića, kako ga baca na pod i gaza ga nogama, a onda iznenada pada na zemlju iako se ne vidi očit razlog... ona zapomaže i vidno je potresena....
Ebote ja ne mogu da vjerujem...
Last edited by uvjek dobar gost on 23/04/2009 15:32, edited 1 time in total.
- upravnik
- TarikSA
#959 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Hebes ti takve ljude koji po cijenu i da je iscenirano brane kriminalce, ama sve da je iscenirano, neka je, nisu nikog postenog zavalili i desilo se sto se nije trebalo desiti...naravno da sad valja svoja zenska m.uda taj novinarcic da opravda, jer su ga prozvali...uffff...kako mrzim nas pogani narod...gurman wrote:Dakle, uspio si optuziti Bakira, SDP, te jos i izraziti sumnju da je iscenirano. Da si sam, nazvao bih te smijesnim i jadnim. Problem je sto su takvi kao ti u vecini...
- Univerzum36
#960 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Ja bih predlozio da mi isceniramo jednu Scenu
da svaki od nas Lupi Samarom onog koji tvrdi da je sve iscenirano pa da vidimo ocel poslije 355 samara misliti isto

da svaki od nas Lupi Samarom onog koji tvrdi da je sve iscenirano pa da vidimo ocel poslije 355 samara misliti isto
- TarikSA
#961 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
PotpisujemUniverzum36 wrote:Ja bih predlozio da mi isceniramo jednu Scenu
da svaki od nas Lupi Samarom onog koji tvrdi da je sve iscenirano pa da vidimo ocel poslije 355 samara misliti isto![]()
- mirzazmaj
#962 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
ma jasta, uzela "tetka" pare da primi samar, sta je briga malu samarcinu primi i uzme koju milju, cccc... ja kakvih ovdje ima idiota 
- mirzazmaj
#963 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
a ako joj i koji zubi slucajno izbije, platice joj porculanske
- Mikado
#964 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Izgleda da sam jedini ili jedan od rijetkih koji je danas bio pred sudom a da nisam novinar
Bruku kamera i mikrofona je bil0 na press konferenciji koja je trajala 5 minuta i novinari su obavjesteni da je sastanak nadleznih trajao dugo i da su odredjeni zakljucci doneseni a novinari ce ih dobiti u pismenoj formi. Sud zali zbog onoga sto se desilo, a ministarstvo pravde ce provest postupak utvrdjivanja odgovornosti za propuste i ako utvrde da ih je bilo svi su spremni snositi posljedice
Uglavnom nista konkretno nije se moglo saznati iz danasnje press konferencije pred sudom BiH.
Uglavnom nista konkretno nije se moglo saznati iz danasnje press konferencije pred sudom BiH.
- uvjek dobar gost
#965 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Istina .. danas nas je trebalo biti tamo barem deset sa velikim transparentom... mediji su bili tamo... ali avaj.. propustili smo još jednu priliku..Mikado wrote:Izgleda da sam jedini ili jedan od rijetkih koji je danas bio pred sudom a da nisam novinarBruku kamera i mikrofona je bil0 na press konferenciji koja je trajala 5 minuta i novinari su obavjesteni da je sastanak nadleznih trajao dugo i da su odredjeni zakljucci doneseni a novinari ce ih dobiti u pismenoj formi. Sud zali zbog onoga sto se desilo, a ministarstvo pravde ce provest postupak utvrdjivanja odgovornosti za propuste i ako utvrde da ih je bilo svi su spremni snositi posljedice
![]()
I jeste krivo mi je što smo kao ljudi toliko postali tvrdi da reagujemo samo na najtragičnije događaje...
- Johnny071
#966 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
ja sam to vec jednom ranije napisao, ali evo opet, znaci par stranica prije nego sto je bilo sta spomenuto ovako... ne kazem ja da je tetka uzela pare, ma da ne govori ni da nije, ja stvarno ne znam sta se desilo, ali ono sto ZNAM jeste sljedece:
na TVu se vidi kad ona "tetka" prilazi kucevicu, vidi se kad fino sa njim razgovra i rukuje se i onda je jedan veliki dio isjecen do onog djela kada joj pocinje govoriti "ma ti si kuja teska" poslije cega ubrzo slijedi samar. Neka FTV pusti cjeli tok razgovora ? To je jako mutno, kako je razgovor od rukovanja i osmjeha presao u to da joj govori "ma ti si kuja teska", to niko od nas ne zna, zasto FTV to ne pusti, nece jer im ne odgovara. Opet ne kazem da znam kako je i sta namjesteno ali ima jako mutnih stvari... nemojmo zaboraviti kako je covjek koji se rukuje sa tuziocem, covjek koji je kriminalac i kriminalom sve postigao u zivotu napravio apsurdnu gresku i udario samar zeni da padne sa nogu, i kazu nije znao da se snima, vidi se fino kako ga kamera snima iz vise uglova kako se priblizava i udaljava od njega u toku razgovora, nije moguce da nije znao da se snima. Ono sto je moguce je SKRETANJE PAZNJE, pored ostalih bitnih tema na koje su bile uprete oci javnosti do ovog dogadjaja je bio gospodin brankovic i njegove kradje, neko u takvoj poziciji sigurno moze uticati da kucevic dobije mozda koju godinu manje robije ili plati manju novcanu kaznu u zamjenu za onakvu scenu, vrlo vjerovatno i vrlo moguce, opet kazem da ne tvrdim nista, zasto ne iskoristiti nekog ko ce vec svakako da robija, a zasto ne iskoristiti i jednu zenu da dobije samar, mozda je znala sta ce da se desi, mozda i nije, jer, i onda se isto vrlo lagodno ponasala sa njim kada mu je prisla i kada su se rukovali a onda se pocela tresti ?!? ponovo ne kazem da je nesto tacno tako, ali jedna jako zanimljiva verzija dogadjaja jer ima sakrivenih stvari. isto tako, hapsi se naser oric pa se pusta i to je u udarnom terminu, naime nadjen mu je pistolj, pa ako hoce da ga hapse, svaki put kad ga zaustave naci ce mu u autu vatreno oruzje, to nije nikakva tajna.. ne znam cemu tolika frka. sta kriju i sta petljaju i ko je zrtveno jagnje, ko je kolateralna steta a sta veci cilj u ovoj predstavi... ostaje da se vidi, ili ne ?
na TVu se vidi kad ona "tetka" prilazi kucevicu, vidi se kad fino sa njim razgovra i rukuje se i onda je jedan veliki dio isjecen do onog djela kada joj pocinje govoriti "ma ti si kuja teska" poslije cega ubrzo slijedi samar. Neka FTV pusti cjeli tok razgovora ? To je jako mutno, kako je razgovor od rukovanja i osmjeha presao u to da joj govori "ma ti si kuja teska", to niko od nas ne zna, zasto FTV to ne pusti, nece jer im ne odgovara. Opet ne kazem da znam kako je i sta namjesteno ali ima jako mutnih stvari... nemojmo zaboraviti kako je covjek koji se rukuje sa tuziocem, covjek koji je kriminalac i kriminalom sve postigao u zivotu napravio apsurdnu gresku i udario samar zeni da padne sa nogu, i kazu nije znao da se snima, vidi se fino kako ga kamera snima iz vise uglova kako se priblizava i udaljava od njega u toku razgovora, nije moguce da nije znao da se snima. Ono sto je moguce je SKRETANJE PAZNJE, pored ostalih bitnih tema na koje su bile uprete oci javnosti do ovog dogadjaja je bio gospodin brankovic i njegove kradje, neko u takvoj poziciji sigurno moze uticati da kucevic dobije mozda koju godinu manje robije ili plati manju novcanu kaznu u zamjenu za onakvu scenu, vrlo vjerovatno i vrlo moguce, opet kazem da ne tvrdim nista, zasto ne iskoristiti nekog ko ce vec svakako da robija, a zasto ne iskoristiti i jednu zenu da dobije samar, mozda je znala sta ce da se desi, mozda i nije, jer, i onda se isto vrlo lagodno ponasala sa njim kada mu je prisla i kada su se rukovali a onda se pocela tresti ?!? ponovo ne kazem da je nesto tacno tako, ali jedna jako zanimljiva verzija dogadjaja jer ima sakrivenih stvari. isto tako, hapsi se naser oric pa se pusta i to je u udarnom terminu, naime nadjen mu je pistolj, pa ako hoce da ga hapse, svaki put kad ga zaustave naci ce mu u autu vatreno oruzje, to nije nikakva tajna.. ne znam cemu tolika frka. sta kriju i sta petljaju i ko je zrtveno jagnje, ko je kolateralna steta a sta veci cilj u ovoj predstavi... ostaje da se vidi, ili ne ?
- Univerzum36
#967 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Johny imas na snimku kada on misli da je novinarka na drugom snimku imas kada laze kako mu ona pokazaivala slike Ganica,Spegelja i ostalih takodje imas snimku gdje tvrdi da ju je samo gurnuo a sto se tice ona se tresla pa i ja bi se tresao od bjesa i huje kada bi pokazivao nekom krvoloku sliku od moj cerke,brata,snahe ili sta vec,takodje kamera prilikom snimanja i udaranja samare se vidi kako kamerman bjezi sa kamerom unazad da nebi i on dobio po usima a Kurcevic je mislio da se ne snima sve to.
Znaci sumnji nema potrebe u ovakvim slucajevima ali mi ne bi bili mi kada nebi u nesto posumnjali zar ne.
Znaci sumnji nema potrebe u ovakvim slucajevima ali mi ne bi bili mi kada nebi u nesto posumnjali zar ne.
- Johnny071
#968 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
da si ti trebao dobit 20 godina zatvora i neko ti kaze dobices 12, neces odma izlezavat, i mjesto 500 000 kazne i oduzimanja sve imovine a poslije izlezavanja kazne oduzimanja drzavljanstva i deportacije, dobit ces 12 godina (u tih 12 godina skinuce se malo za ponasanje, pogodice te koja amnestija skinuce ti se jedno 4-5-6 godina jos), 280 000 kazne, nece ti se oduzet drzavljanstvo i mozes ostat tu, nece ti s eoduzet sva imovina itd, ti nebi uradio isto sto i on ? opalio samarcinu pa potom lagao... slusaj taj covjek koliko god ga se mi svi grozili nije toliko bogatstvo stekao svojom gluposcu, iako je kriminalac, t.j. pogotovo zato... nemoj misliti da nije znao da se snima, kamera fino obilazi oko njega vise puta, ne kazem da je uslovno bilo tako, ali vjerujem da postoji velika mogucnost toga.
i jos nesto da dodam, naravno da hocu i moje je pravo da sumnjam u sve, pogotovo ono sto je "dobro prikriveno", ovo je demokratska drzava, a nebi bilo prvi put da se zrtvuje par ljudi, pozicija ili bilo cega da bi se postigao veci cilj, vec smo dosad nasjedali politickim i medijskim trikovima... u svakom slucaju sto se desilo je neoprostivo, kako god da se gleda i treba traziti STA SE, ZASTO i KAKO DESILO i naravno KO JE KRIV ?
nemoj zaboraviti, DOBROJ LAZI JE LAKSE POVJEROVATI NEGO ISTINI!
i jos nesto da dodam, naravno da hocu i moje je pravo da sumnjam u sve, pogotovo ono sto je "dobro prikriveno", ovo je demokratska drzava, a nebi bilo prvi put da se zrtvuje par ljudi, pozicija ili bilo cega da bi se postigao veci cilj, vec smo dosad nasjedali politickim i medijskim trikovima... u svakom slucaju sto se desilo je neoprostivo, kako god da se gleda i treba traziti STA SE, ZASTO i KAKO DESILO i naravno KO JE KRIV ?
nemoj zaboraviti, DOBROJ LAZI JE LAKSE POVJEROVATI NEGO ISTINI!
-
pengpeng
#969 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Pa sta je sa tim prisutnim policajcima, jesu li oni ustrojeni ili zasto niko nije to sprijecio odnosno reagovao na ponasanje te zivotinje??
U normalnim drzavama veliki kriminalsci/mafijasi imaju lisice na rukama, te se u teskim slucajevima poput ovoga ne dopusta branjenje sa slobode.
Ukoliko bi se desio neki napad na nekog od clanova moje porodice slican ovome, shodno ponasnjem pravosudnih organa, ne ostaje nika druga mogucnost nego licno izvrsavanje pravde, kada drzavni organi nisu u stanju.
Treba tome majmunu polomiti ledja.
U normalnim drzavama veliki kriminalsci/mafijasi imaju lisice na rukama, te se u teskim slucajevima poput ovoga ne dopusta branjenje sa slobode.
Ukoliko bi se desio neki napad na nekog od clanova moje porodice slican ovome, shodno ponasnjem pravosudnih organa, ne ostaje nika druga mogucnost nego licno izvrsavanje pravde, kada drzavni organi nisu u stanju.
Treba tome majmunu polomiti ledja.
- uvjek dobar gost
#970 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Odgovornost je ključna riječ, treba se utvrditi ko je kriv i taj neko mora da bude sankcionisan , da ostane bez posla i da nikad, ponavljam nikad ne bude uposlen u državnoj službi !
A veoma jednostavno se može utvrditi lanac odgovornosti !
A veoma jednostavno se može utvrditi lanac odgovornosti !
- Univerzum36
#971 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Johny zar ti zelis reci da je on pametan jer je stekao bogastvo silom i otimanjem jadnih djevojaka po izbjeglickim kampovima u kojima se nezna ni njen registarski broj a da ne pricam za ID/Licnu Kartu???Johnny071 wrote:da si ti trebao dobit 20 godina zatvora i neko ti kaze dobices 12, neces odma izlezavat, i mjesto 500 000 kazne i oduzimanja sve imovine a poslije izlezavanja kazne oduzimanja drzavljanstva i deportacije, dobit ces 12 godina (u tih 12 godina skinuce se malo za ponasanje, pogodice te koja amnestija skinuce ti se jedno 4-5-6 godina jos), 280 000 kazne, nece ti se oduzet drzavljanstvo i mozes ostat tu, nece ti s eoduzet sva imovina itd, ti nebi uradio isto sto i on ? opalio samarcinu pa potom lagao... slusaj taj covjek koliko god ga se mi svi grozili nije toliko bogatstvo stekao svojom gluposcu, iako je kriminalac, t.j. pogotovo zato... nemoj misliti da nije znao da se snima, kamera fino obilazi oko njega vise puta, ne kazem da je uslovno bilo tako, ali vjerujem da postoji velika mogucnost toga.
Stvarno je to mozak nema sta,pogotovo kada je sirotinja u pitanju...
Ja neznam u kojem ti okruzenju zivis ali samo cu ti jednu stvar reci mozda je samo jos BiH,Srbija i HR zemlja u kojima mogu kriminalci na kamerama da prijete,udaraju,i sa silom se faliti
Pa iz toga izvlacis zakljucak da su i jako pametni,ja znam oni kriminalci koji su pametni nikada se potukli nisu izgledaju smotano povuceno mirno i znaju da rade sa kompjutorima recimo kao Maydof i piramidalna prevara od 60 milijardi dolara.
Znam dosta bivsih Magupa kao Tasima Kurcevica u USA ali sada rade na gradjevini cudno zar ne ? jer za jednu samaru u USA ce da radis za drzavu 2 godine da bi isplatio Ticket/kaznu a slijedeci put par godina zatvora pa pokazuj snagu pred Crncima,Mexikancima,KKK itd.
- Johnny071
#972 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
svako ima svoje misljenje, ja sam iznjeo svoje, i nema potrebe da govoris kakav je kod mene mozak... necu d aulazim u raspravu oko toga uopste, provociras me bez veze, ali ja kazem da ovo nije sve tako kako se cini, i u to sam siguran, dobroj lazi je lakse povjerovati nego dobroj istini i iza toga stojim. koliko god ti mislio da su neki ljudi gkupi uopste nisu, i da jesu, sa svojim parama mogu uvjek kupiti jedno 20 pametnih oko sebe da ih nasavjetuju, to je zalosno ali i istina, nemoj gledati tako plitko, ovo u svakom slucaju nije onako kako se cini, probaj malo da razmislis.
-
jefferson
#973 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
BiH ocito nije "failed state" kao sto je to slucaj sa Somalijom, Afganistanom, Sudanom i slicnim drzvama. Ako Vam se nesto desi i nazovete hitnu, ista ce doci za kratko vrijeme u nekim slucajevima treba im duze, ali uglavnom postoji sistem. Problem je sto su vlastodrsci davno skontali na koji nacin trebaju da igraju igru a da pri tom ne izazovu gnjev medjunarodne zajednice, a onda tek gnjev naroda. Treba shvatiti da ljudi u BiH nikad do pocetka devedesetih nisu imali pravo birati svoje predstavnike u vlasti. Kada se to desilo, izbio je rat, i dan danas ja se susrecem s ljudima koji kazu da nakon toga vise nikad nece glasat. Problem je takodje sto se u ex-Yu relativno dobro zivjelo gledajuci globalnu sliku, EXTRA dobro zivjelo gledajuci danasnju sliku BiH. Znaci ljudi imaju u podsvjesti i dalje taj mentalitet gdje treba neki vodja, neko drugi ko ce biti odgovoran. Spremni su da mjenjaju neke svoje slobode za predvidivost.
Problem toga jeste sto u normalnim drzavama kada vlast podbaci, tj. izabrani predstavnici naroda, oni na sljedecim izborima budu smjenjeni. To je kako treba funkcionisati. medjutim, treba shvatiti da je BiH prije rata isto tako zivjela u sistemu koji je je preuvelicavao svoje uspjehe.
Danas, ljudi zive u ubjedjenju da su nacionalne stranke jedina opcija koju imaju, jer su te iste nacionalne stranke pronasle nacin na koji ce vladati ali daju i vec spomenutu predvidivost. Drzi narod relativno siromasnim, ne toliko da se pobune, jer bi se pobunili kad tad, ali ne i prosvjecenim jer bi mogli traziti previse. Zato je Avaz kriticna karika u toj medijskoj kampanji, kao i mediji na ostale dvije strane. Pri tom, desava se nesto necuveno. Npr. Bakir Izetbegovic optuzuje "nekoga" za namjestene procese protiv Brankovica, i pri tome samo sto nije rekao da je to SDP, ali prosjecni citaoc Avaza ce dobiti mutnu sliku, kada dodju izbori onda ce taj isti reci da ne trebamo SDP ili neku slicnu stranku jer je to zaostavstina komunizma itd. Jednu stvar jos niko nije objasnio glasacima, a to je da je u SDA vise bivsih komunista nego u SDP, i da bi ti ljudi sutra opet promjenili dres ako je to potrebno. Naravno, sama opozicija u BiH je jedan poseban problem.
Time, drzeci ljude na nekoj granici extremnog siromastva, ne radeci nista na ukidanju viza, ljudi zive u svom nekom izmisljenom svijetu, gdje BiH kod mnogih kotira jos uvijek visoko (kod ljudi u BiH), visoko onoliko koliko je visoko kotirala ex-yu prije raspada. Medjutim, istina je da ce BiH vrlo brzo postati najsiromasnija i najzaostalija drzava u Evropi, jer ce je Moldavija preteci. Razloga ima puno, a najvazniji razlog je obrazovanje. Neki dan je na portalu SA-Xa bila vijest da je u BiH 750,000 nepismenih, i niko se nije ni osvrnuo. To mozda jos kod ljudi nije problem, ali ce biti ogroman problem za 10 godina. Sada, sta ce ti ljudi raditi, na koga ce se ugledati?
Da bi opstali, politicari su se utalili sa kriminalcima od kojih uzimaju reket i time ih stite. Tasim kucevic nije uopce kao pojedinac problem. Onaj snimak sam gledao 20 puta minimalno, pokusavajuci dokuciti sustinu. Onaj samar u covjeku izazove bijes, medjutim, to nije sto covjeka zaboli najvise, jer ta ista ruka je lomila ruke, noge i ubijala djevojcice, ali sljed dogadjaja poslije toga otkriva koliko je rak metastazirao u BH drustvu.
Imate nekoliko policajaca SIPA-e koji nisu mrdnuli. Portparol SIPA-e, koja je isto dobila posao vjerovatno po nacionalnom kljucu ili stelom, je rekla da to nije njihova nadleznost! Koga to briga? Oni su policajci, koji trebaju stititi ustavni poredak, javni red i mir i najvaznije, sigurnost gradjana, pa taman i da uopste nisu bili na duznosti.
Drugo, reakcija sudske policije je blago receno odraz ko radi u toj sudskoj policiji, tj. ljudi koji su preko noci nadosli na ideju da se zaposle u sudskoj policiji jer je plata "dobra" ne misleci o samom cilju i odgovornosti posla.
Nakon toga, niko nije podnio ostavku sto bi bilo sasvim normalno u bilo kojoj normalnoj drzavi. Medzida Kreso, cija je to "kuca" morala je podnjeti ostavku i povuci se sa svih javnih funkcija, jer nije svoju kucu sredila. Tarik Sadovic je to isto morao uraditi, Bosnjak komadant sudske policije, direktor SIPA-e itd. Medjutim, od svih ljudi najmanje bi me iznenadilo da Medzida podnese ostavku, znajuci nju, dok ce vjerovatno Bosnjak biti zrtveno janje. I onda, sve po starom!
Tasim Kucevic ce otici u zatvor iz kojeg ce nastaviti svoj "biznis" a nakon nekoliko godina ce izlaziti na vikende i vozati se u nekom BMW-u ili Mercedesu. Kada neko ko ima jedva za kafu i cigare izadje sa fakulteta i pogleda Tasima, normalno da ce se zapitati "pa cemu moja muka."
Rjesenje ovog problema nije jednostavno, i trajat ce sigurno sljedecih 20 godina kada bi danas se odlucili da se stvarno uhvatimo u kostac sa time.
Prvo, pravosudje se ne mora reformisati, ali ljudi koji idu u pravosudje se moraju selektirati. Ljudi koji postaju tuzioci moraju vise izgledati kao Oleg Cavka a manje kao Mihajlovic. Sudije koje rade moraju vise izgledati kao Salem Miso a ne ovaj sto je izrekao presudu Kucevicu.
Institucije nece rjesiti problem BiH, institucije cine ljudi, znaci ljudi moraju da usmjere institucije i njihov rad u pravom smjeru!
Sam KZ i ZKP se moraju hitno promjeniti, a kazne izuzetno poostriti. Nemoguce je da ovaj covjek dobije 12 godina pored postojanja takvih dokaza. U svim naprednim demokratijama on bi dobio minimalno 25-30 godina zatvora. Onda necuvena stavka ZKP u kojem takvi ljudi mogu cekati rjesenje o zatvoru na slobodi. To se pod hitno mora mjenjati, a ta stavka vazi samo za Sud Bih, sto znaci da je vladajuca oligarhija provukla tu stavku u ZKP onog trenutka kada se neko usudio da njih procesuira.
Tek kada pravosudje bude odlucno, "naoruzano" dobrim zakonom, mozemo krenuti graditi ostatak drzave. Nemoguce je ocekivati da nam se vize sutra ukinu ako u Zenici od "sanera" odjecu i nakit kupuju sluzbenici Carine BiH u njihovim kucama! Nemoguce je praviti drzavu sve dok glavni posao policije i dalje predstavlja kontrola saobracaja.
Kada ljudi u BiH konacno shvate da MORAJU da uce od drugih (posto ljudi od kojih uce trenutno su optuzeni za korupciju, podvodjenje na prostituciju itd) tek tada se mozemo boljem nadati.
Sami ljudi moraju da prevladaju apatiju koja u BiH vlada i glasati na svakim izborima, ali i raditi na vlastitom obrazovanju i nadogradi istog! Sve dok Bih ima 750,000 nepismenih i sve do se taj broj povecava, bit ce sve vise Tasima ali i sve vise apaticnih sluzbenika SIPA-e i Sudske Policije. Jer u tom segmentu snaga u obrazovanju, konkurencija medju ucenicima i studentima ce biti sve manja i sama kvaliteta sve manja. Vrijeme je da se BiH probudi iz sna (iako je to ustvari nocna mora) i konacno ljudi prestanu cekati da dodje neko iz Brisela ili Washingtona da njihove probleme rjesava!
Problem toga jeste sto u normalnim drzavama kada vlast podbaci, tj. izabrani predstavnici naroda, oni na sljedecim izborima budu smjenjeni. To je kako treba funkcionisati. medjutim, treba shvatiti da je BiH prije rata isto tako zivjela u sistemu koji je je preuvelicavao svoje uspjehe.
Danas, ljudi zive u ubjedjenju da su nacionalne stranke jedina opcija koju imaju, jer su te iste nacionalne stranke pronasle nacin na koji ce vladati ali daju i vec spomenutu predvidivost. Drzi narod relativno siromasnim, ne toliko da se pobune, jer bi se pobunili kad tad, ali ne i prosvjecenim jer bi mogli traziti previse. Zato je Avaz kriticna karika u toj medijskoj kampanji, kao i mediji na ostale dvije strane. Pri tom, desava se nesto necuveno. Npr. Bakir Izetbegovic optuzuje "nekoga" za namjestene procese protiv Brankovica, i pri tome samo sto nije rekao da je to SDP, ali prosjecni citaoc Avaza ce dobiti mutnu sliku, kada dodju izbori onda ce taj isti reci da ne trebamo SDP ili neku slicnu stranku jer je to zaostavstina komunizma itd. Jednu stvar jos niko nije objasnio glasacima, a to je da je u SDA vise bivsih komunista nego u SDP, i da bi ti ljudi sutra opet promjenili dres ako je to potrebno. Naravno, sama opozicija u BiH je jedan poseban problem.
Time, drzeci ljude na nekoj granici extremnog siromastva, ne radeci nista na ukidanju viza, ljudi zive u svom nekom izmisljenom svijetu, gdje BiH kod mnogih kotira jos uvijek visoko (kod ljudi u BiH), visoko onoliko koliko je visoko kotirala ex-yu prije raspada. Medjutim, istina je da ce BiH vrlo brzo postati najsiromasnija i najzaostalija drzava u Evropi, jer ce je Moldavija preteci. Razloga ima puno, a najvazniji razlog je obrazovanje. Neki dan je na portalu SA-Xa bila vijest da je u BiH 750,000 nepismenih, i niko se nije ni osvrnuo. To mozda jos kod ljudi nije problem, ali ce biti ogroman problem za 10 godina. Sada, sta ce ti ljudi raditi, na koga ce se ugledati?
Da bi opstali, politicari su se utalili sa kriminalcima od kojih uzimaju reket i time ih stite. Tasim kucevic nije uopce kao pojedinac problem. Onaj snimak sam gledao 20 puta minimalno, pokusavajuci dokuciti sustinu. Onaj samar u covjeku izazove bijes, medjutim, to nije sto covjeka zaboli najvise, jer ta ista ruka je lomila ruke, noge i ubijala djevojcice, ali sljed dogadjaja poslije toga otkriva koliko je rak metastazirao u BH drustvu.
Imate nekoliko policajaca SIPA-e koji nisu mrdnuli. Portparol SIPA-e, koja je isto dobila posao vjerovatno po nacionalnom kljucu ili stelom, je rekla da to nije njihova nadleznost! Koga to briga? Oni su policajci, koji trebaju stititi ustavni poredak, javni red i mir i najvaznije, sigurnost gradjana, pa taman i da uopste nisu bili na duznosti.
Drugo, reakcija sudske policije je blago receno odraz ko radi u toj sudskoj policiji, tj. ljudi koji su preko noci nadosli na ideju da se zaposle u sudskoj policiji jer je plata "dobra" ne misleci o samom cilju i odgovornosti posla.
Nakon toga, niko nije podnio ostavku sto bi bilo sasvim normalno u bilo kojoj normalnoj drzavi. Medzida Kreso, cija je to "kuca" morala je podnjeti ostavku i povuci se sa svih javnih funkcija, jer nije svoju kucu sredila. Tarik Sadovic je to isto morao uraditi, Bosnjak komadant sudske policije, direktor SIPA-e itd. Medjutim, od svih ljudi najmanje bi me iznenadilo da Medzida podnese ostavku, znajuci nju, dok ce vjerovatno Bosnjak biti zrtveno janje. I onda, sve po starom!
Tasim Kucevic ce otici u zatvor iz kojeg ce nastaviti svoj "biznis" a nakon nekoliko godina ce izlaziti na vikende i vozati se u nekom BMW-u ili Mercedesu. Kada neko ko ima jedva za kafu i cigare izadje sa fakulteta i pogleda Tasima, normalno da ce se zapitati "pa cemu moja muka."
Rjesenje ovog problema nije jednostavno, i trajat ce sigurno sljedecih 20 godina kada bi danas se odlucili da se stvarno uhvatimo u kostac sa time.
Prvo, pravosudje se ne mora reformisati, ali ljudi koji idu u pravosudje se moraju selektirati. Ljudi koji postaju tuzioci moraju vise izgledati kao Oleg Cavka a manje kao Mihajlovic. Sudije koje rade moraju vise izgledati kao Salem Miso a ne ovaj sto je izrekao presudu Kucevicu.
Institucije nece rjesiti problem BiH, institucije cine ljudi, znaci ljudi moraju da usmjere institucije i njihov rad u pravom smjeru!
Sam KZ i ZKP se moraju hitno promjeniti, a kazne izuzetno poostriti. Nemoguce je da ovaj covjek dobije 12 godina pored postojanja takvih dokaza. U svim naprednim demokratijama on bi dobio minimalno 25-30 godina zatvora. Onda necuvena stavka ZKP u kojem takvi ljudi mogu cekati rjesenje o zatvoru na slobodi. To se pod hitno mora mjenjati, a ta stavka vazi samo za Sud Bih, sto znaci da je vladajuca oligarhija provukla tu stavku u ZKP onog trenutka kada se neko usudio da njih procesuira.
Tek kada pravosudje bude odlucno, "naoruzano" dobrim zakonom, mozemo krenuti graditi ostatak drzave. Nemoguce je ocekivati da nam se vize sutra ukinu ako u Zenici od "sanera" odjecu i nakit kupuju sluzbenici Carine BiH u njihovim kucama! Nemoguce je praviti drzavu sve dok glavni posao policije i dalje predstavlja kontrola saobracaja.
Kada ljudi u BiH konacno shvate da MORAJU da uce od drugih (posto ljudi od kojih uce trenutno su optuzeni za korupciju, podvodjenje na prostituciju itd) tek tada se mozemo boljem nadati.
Sami ljudi moraju da prevladaju apatiju koja u BiH vlada i glasati na svakim izborima, ali i raditi na vlastitom obrazovanju i nadogradi istog! Sve dok Bih ima 750,000 nepismenih i sve do se taj broj povecava, bit ce sve vise Tasima ali i sve vise apaticnih sluzbenika SIPA-e i Sudske Policije. Jer u tom segmentu snaga u obrazovanju, konkurencija medju ucenicima i studentima ce biti sve manja i sama kvaliteta sve manja. Vrijeme je da se BiH probudi iz sna (iako je to ustvari nocna mora) i konacno ljudi prestanu cekati da dodje neko iz Brisela ili Washingtona da njihove probleme rjesava!
- mirzazmaj
#974 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
e haj reci nam kako ti to vidis, ne provociram nego fakat eto reci kako vidis? da i mi razmislimo o toj tvojoj teorijiJohnny071 wrote:svako ima svoje misljenje, ja sam iznjeo svoje, i nema potrebe da govoris kakav je kod mene mozak... necu d aulazim u raspravu oko toga uopste, provociras me bez veze, ali ja kazem da ovo nije sve tako kako se cini, i u to sam siguran, dobroj lazi je lakse povjerovati nego dobroj istini i iza toga stojim. koliko god ti mislio da su neki ljudi gkupi uopste nisu, i da jesu, sa svojim parama mogu uvjek kupiti jedno 20 pametnih oko sebe da ih nasavjetuju, to je zalosno ali i istina, nemoj gledati tako plitko, ovo u svakom slucaju nije onako kako se cini, probaj malo da razmislis.
- Univerzum36
#975 Re: Pred sudom BiH ošamario ženu!!!
Znaci onaj tko se ne slaze sa tvojim misljenjem je Provokator i provocira svaka castJohnny071 wrote:svako ima svoje misljenje, ja sam iznjeo svoje, i nema potrebe da govoris kakav je kod mene mozak... necu d aulazim u raspravu oko toga uopste, provociras me bez veze, ali ja kazem da ovo nije sve tako kako se cini, i u to sam siguran, dobroj lazi je lakse povjerovati nego dobroj istini i iza toga stojim. koliko god ti mislio da su neki ljudi gkupi uopste nisu, i da jesu, sa svojim parama mogu uvjek kupiti jedno 20 pametnih oko sebe da ih nasavjetuju, to je zalosno ali i istina, nemoj gledati tako plitko, ovo u svakom slucaju nije onako kako se cini, probaj malo da razmislis.
Ja mislim da ja i ti vise nemamo sta da raspravljamo i drago mi je da i citaoci foruma mogu da citaju nase razlike i stavove
Lijep pozdrav i ugodno chatanje