Djevojčica koja želi svoje pravo da umre
Teško bolesna djevojčica izborila se za pravo na smrt odbivši transplantaciju srca koja bi joj mogla spasiti život.
Britanska bolnica odustala je od sudske parnice nakon što je dječji pravobranitelj ustvrdio da je Hannah Jones odlučna u svojoj odluci da ne želi operaciju.
Hannah je odbila transplantaciju zbog mogućnosti da presađivanje ne uspije. Ali i u slučaju uspjeha, neprekidno bi morala uzimati lijekove i obilaziti bolnice.
Izrazila je želju da ostatak života provede kod kuće, a ne u bolnici. Morala je uvjeriti sud u to da je o odluci dobro razmislila te da ju je donijela sama, bez ičije prisile, piše BBC.
Njezini roditelji ponosni su na nju te podržavaju njezinu odluku naglasivši to da "Hannah želi dostojanstven život i smrt kod kuće s roditeljima".
Hannah boluje od leukemije. Zbog velike količine lijekova, oslabjelo joj je srce.
pravo na smrt :S ?
- hakazvaka
#1 pravo na smrt :S ?
sta vi mislite o ovome? meni je malo
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2 Re: pravo na smrt :S ?
Mislim da svaka osoba,koja je pri zdvavoj svijesti i mogucnosti realnog rasudjivanja,ima pravo ,kako na zivot,tako i na svoju smrt.
- hakazvaka
#3 Re: pravo na smrt :S ?
pa i maloljetna osoba???
- Citizen-X
#4 Re: pravo na smrt :S ?
A sta bi ti jaruga? Stavi se u njenu poziciju ili pokusaj zamisliti kako bi ti sa svojim djetetom koje se mrcvari, bodu ga svaki dan, cackaju svaki dan, ne moze da sere, ne moze da pisa, ne moze da jede cestito kao covjek. Insan u muci odraste i sazrije vrlo brzo. Nekad mu ne treba 30-40-50 godina. Dovoljno mu je 5 godina patnje da nauci sta je a sta nije zivot. Curica je izgubila snagu, to ti je isto k'o da jases mrtvog konja i govoris mu "mozes ti to". Neko ce reci pa konj i covjek nisu isto - jebi ga mozda i nisu - mozda se konj vise pati - a mi manje - ko smo mi da znamo i da izmjerimo patnju onog koji pati. Patnja brise svaki smisao drug moj i ne daj boze da imas ti ili tvoje dijete priliku da shvatis sta je to patnja kao ta sirota djevojcica pa da razmisljas ho's repetirat' i zavrsit konacno po svaku cijenu, ili ces se cibnut sa zgrade ili bacit pod voz ili auto.hakazvaka wrote:sta vi mislite o ovome? meni je malo![]()
![]()
Djevojčica koja želi svoje pravo da umre
Teško bolesna djevojčica izborila se za pravo na smrt odbivši transplantaciju srca koja bi joj mogla spasiti život.
Britanska bolnica odustala je od sudske parnice nakon što je dječji pravobranitelj ustvrdio da je Hannah Jones odlučna u svojoj odluci da ne želi operaciju.
Hannah je odbila transplantaciju zbog mogućnosti da presađivanje ne uspije. Ali i u slučaju uspjeha, neprekidno bi morala uzimati lijekove i obilaziti bolnice.
Izrazila je želju da ostatak života provede kod kuće, a ne u bolnici. Morala je uvjeriti sud u to da je o odluci dobro razmislila te da ju je donijela sama, bez ičije prisile, piše BBC.
Njezini roditelji ponosni su na nju te podržavaju njezinu odluku naglasivši to da "Hannah želi dostojanstven život i smrt kod kuće s roditeljima".
Hannah boluje od leukemije. Zbog velike količine lijekova, oslabjelo joj je srce.
Vidis i sam sam bio gadno bolestan kad sam bio mali - sjecanje na bolove koje sam imao zvone mi u glavi cim ih se sjetim - pun kurac doktora i jedan kaze 5 operacija drugi kaze 6 operacija, pa trci 'vamo po misljenje pa trci tamo po misljenje a niko ne garantuje uspjeh - a svi bi malo rezali i sjekli k'o jebenog trabanta na servisu - a ne garantuju uspjeh. I gledas mater kako mrsa jer se pojede ziva sto joj dijete ne moze skociti u jebeni bazen i ne moze se okupat kako treba da kap vode ne bi zavrsila tamo gdje ne treba i napravila infekciju. I gledas kako tvoja bolest pojede kucni budzet - a osjecas krivicu sto postojis - jer vidis da te ljudi vole - dokazali su to srcem, dusom i tijelom - ali nema fajde.
Samo moje pacenje je bilo kratkog vijeka - a ova djevojcica se pati cijeli skoro svoj zivot. Pa pomnozi moju i njenu i ubaci faktor trajanja i shvatices sta to jadno bice misli o zivoj smrti iz dana u dan.
-
elSaik
#5 Re: pravo na smrt :S ?
Što je to bol maloljetne osobe manji od boli punoljetne? Ako pati i ako joj dosta svega što da ne. Naravno da će se mnogima odnas činiti, kao što haka napisa "
", ali rijetko ko od nas zna kako je nalaziti se u koži tako jedne osobe.
-
calendula
#6 Re: pravo na smrt :S ?
Potpuno bih se složio sa "sitizen x" i dodao bih da u ovom slučaju to nije eutanazija. Jedini crnjak u svemu tome je da djevojčici nude operaciju a ovdje nešto takvo moraš debelo platiti i skupljati pare preko raznih donatora.
- Motokultivator
#7 Re: pravo na smrt :S ?
Svaki covjek MORA imati nadu, ako se prepusti, onda 'mozda' prestaje biti covjek. Niko od nas ne zna sta nas ceka sutra. Nisam jednom upoznao covjeka, koga su svi otpisali, a poslije toga se oporavio za relativno kratko vrijeme i zivi jos 10tak 20godina poslije i nikada ne osjeca nikakve posljedice. Ovo mi je primjer cistog pesimizma.
-
calendula
#8 Re: pravo na smrt :S ?
"Motokultivator" jedini koji mogu ulijevati nadu u ovakvim slučajevima su licemjerni liječnici. Nekoga svoga bližnjeg nikada ne bi osudili na takvu patnju.
- [Matrix]
#9 Re: pravo na smrt :S ?
Začudili bi se vjerovatno kad bih vam rekao da su ljudi,strucnjaci ozbiljno nabilavaju po simpozijumima pa i kod nas oko samo
jednog pitanja .Trebam li ,jer mogu ? Ovo je oblast bioetike koja osim ovog osnovnog pitanja,problem eutanazije razmatra
iz dualizma :zivot je sveet ,jer stvorio ga je Bog i mi smo obavezni da ga ocumvamo cak i pod ovakvim okolnostima,to je jedno
misljenje i uglavnom ga bastine krscansko-judejska i islamska religija a drugo je naprosto modernisticko pa i ljudsko.Naime
prednost se daje kvaliteti zivota,ako je ona ugrozena zivot je patnja i treba je se rijesiti.Culi ste i za onu "i konje ubijaju zar ne ?"
Ako je zivot svet,u religijskom smislu,onda mi sigirno ocekujemo neku potvrdu toga a svakodnevno ponistavanje ove tvrdnje
i besmisleno gasenje mladih zivota govori da je ,nasljedje religije samo "princip nada" tj nije utemeljen i lazan je.Ipak
tesko je suditi "za i protiv",zivot i oduzimanje zivota pogotovo svijesnom bicu kako sto je covjek uvijek izaziva pomamu
negodovanja i moraliziranja ali ne oduzima zivot covjek vec nesnosljiva i neprekidna patnja i bol.Dakle ne radi se o pravu
vec o mogucnosti.Opet se vracamo na pitanje "Trebam li jer mogu ?"
jednog pitanja .Trebam li ,jer mogu ? Ovo je oblast bioetike koja osim ovog osnovnog pitanja,problem eutanazije razmatra
iz dualizma :zivot je sveet ,jer stvorio ga je Bog i mi smo obavezni da ga ocumvamo cak i pod ovakvim okolnostima,to je jedno
misljenje i uglavnom ga bastine krscansko-judejska i islamska religija a drugo je naprosto modernisticko pa i ljudsko.Naime
prednost se daje kvaliteti zivota,ako je ona ugrozena zivot je patnja i treba je se rijesiti.Culi ste i za onu "i konje ubijaju zar ne ?"
Ako je zivot svet,u religijskom smislu,onda mi sigirno ocekujemo neku potvrdu toga a svakodnevno ponistavanje ove tvrdnje
i besmisleno gasenje mladih zivota govori da je ,nasljedje religije samo "princip nada" tj nije utemeljen i lazan je.Ipak
tesko je suditi "za i protiv",zivot i oduzimanje zivota pogotovo svijesnom bicu kako sto je covjek uvijek izaziva pomamu
negodovanja i moraliziranja ali ne oduzima zivot covjek vec nesnosljiva i neprekidna patnja i bol.Dakle ne radi se o pravu
vec o mogucnosti.Opet se vracamo na pitanje "Trebam li jer mogu ?"
- Pasiflora
#10 Re: pravo na smrt :S ?
Strasno je to sve skupa. Ne zelim ni pokusati zamisliti da se radi o nekome meni bliskom, jer je svaki covjek svijet za sebe i nikad situacija nije ni slicna, a pogotovo ista - znaci nema sanse da se donese generalna odluka o eutanaziji.
Pogotovo ovo nema neke narocite veze sa vjerom, sve vjere imaju otprilike isto misljenje na tu temu. I svi smo svjesni da je to sa stanovista vjere ogroman grijeh.
U principu, mislim da se treba boriti. Ako covjek uspije pronaci snagu za borbu - ima sanse da izađe kao pobjednik. Znam covjeka koji je trebao umrijeti od raka max za 6 mjeseci, ali zahvaljujuci njegovoj borbi i dan danas je ziv i jako dobro izgleda (bolestan je bio prije nekih 30-tak godina).
Isto tako mislim da ako covjek odustane.... treba ga pustiti - on je vec odlucio da ode.
Pogotovo ovo nema neke narocite veze sa vjerom, sve vjere imaju otprilike isto misljenje na tu temu. I svi smo svjesni da je to sa stanovista vjere ogroman grijeh.
U principu, mislim da se treba boriti. Ako covjek uspije pronaci snagu za borbu - ima sanse da izađe kao pobjednik. Znam covjeka koji je trebao umrijeti od raka max za 6 mjeseci, ali zahvaljujuci njegovoj borbi i dan danas je ziv i jako dobro izgleda (bolestan je bio prije nekih 30-tak godina).
Isto tako mislim da ako covjek odustane.... treba ga pustiti - on je vec odlucio da ode.
- Motokultivator
#11 Re: pravo na smrt :S ?
U zadnja tri posta svi govore kao da ne treba generalizovati, ali ipak generalizuju. Prema pomenutim postovima dalo bi se zakljuciti da je najbolje svu africku gladnu djecu pobiti, jer ionako ce umrijeti, a bolje da ih mi pobijemo da se ne pate, jer 'znamo' da ce zivjeti jos najvise dvije godine. Svaka nam cast, kad smo pokupilo toliko 'znanja' pa sve znamo.
- Pasiflora
#12 Re: pravo na smrt :S ?
Motokultivator wrote:U zadnja tri posta svi govore kao da ne treba generalizovati, ali ipak generalizuju. Prema pomenutim postovima dalo bi se zakljuciti da je najbolje svu africku gladnu djecu pobiti, jer ionako ce umrijeti, a bolje da ih mi pobijemo da se ne pate, jer 'znamo' da ce zivjeti jos najvise dvije godine. Svaka nam cast, kad smo pokupilo toliko 'znanja' pa sve znamo.
sitno wrote:U principu, mislim da se treba boriti. Ako covjek uspije pronaci snagu za borbu - ima sanse da izađe kao pobjednik.
- cHupjahalic@
#13 Re: pravo na smrt :S ?
sinoc sam gledala djevojcicu na TV-u, njene roditelje.
la`ko je sa 4-5 recenica napisati kako je to samo pesimizan, ne pitajuci se KAKVU borbu djevojcica i njeni roditelji vode vec godinama. djevojcici je 13 godina a od svoje 5. godine ona se pati.
roditelji vode borbu unutrasnju, ali niko od nas ne zna koja je to bol u njima. oni gledaju to dijete iz dana u dan. nije la`ko progutati pljuvacku i reci sve sto sinoc kazu na TV-u, ali njih boli svaka bol njihovog djeteta.
mislim da je jedna od najtezih bolesti ALS u covjecanstvu, gdje se svjesno covjek na kraju vise gusi jer misici otkazuju. vidjela sam slucajeva koji su voljeli da imaju tu mogucnost - da odaberu svoju smrt - ali zakon NE DA.
nije tu pesimizam u pitanju, nego smrt se bira kad drugog izlaza vise nema.
la`ko je sa 4-5 recenica napisati kako je to samo pesimizan, ne pitajuci se KAKVU borbu djevojcica i njeni roditelji vode vec godinama. djevojcici je 13 godina a od svoje 5. godine ona se pati.
roditelji vode borbu unutrasnju, ali niko od nas ne zna koja je to bol u njima. oni gledaju to dijete iz dana u dan. nije la`ko progutati pljuvacku i reci sve sto sinoc kazu na TV-u, ali njih boli svaka bol njihovog djeteta.
mislim da je jedna od najtezih bolesti ALS u covjecanstvu, gdje se svjesno covjek na kraju vise gusi jer misici otkazuju. vidjela sam slucajeva koji su voljeli da imaju tu mogucnost - da odaberu svoju smrt - ali zakon NE DA.
nije tu pesimizam u pitanju, nego smrt se bira kad drugog izlaza vise nema.
- JThomas
#14 Re: pravo na smrt :S ?
ti sad potpuno iskrivljavaš poentu. nije riječ o tome da ih mi pobijemo...nego da im ostavimo izbor da to sami urade ako to žele.Motokultivator wrote:U zadnja tri posta svi govore kao da ne treba generalizovati, ali ipak generalizuju. Prema pomenutim postovima dalo bi se zakljuciti da je najbolje svu africku gladnu djecu pobiti, jer ionako ce umrijeti, a bolje da ih mi pobijemo da se ne pate, jer 'znamo' da ce zivjeti jos najvise dvije godine. Svaka nam cast, kad smo pokupilo toliko 'znanja' pa sve znamo.
šta mi znamo kroz šta je ona prošla...ako želi smrt, to bi trebalo biti njeno pravo.
- Citizen-X
#15 Re: pravo na smrt :S ?
Drug moj pitam ja tebe sto je onda u Africi smrt smisao zivota - bez moraliziranja i zamotavanja - jer je 100% tako, kad je tako kako ti kazes?Motokultivator wrote:U zadnja tri posta svi govore kao da ne treba generalizovati, ali ipak generalizuju. Prema pomenutim postovima dalo bi se zakljuciti da je najbolje svu africku gladnu djecu pobiti, jer ionako ce umrijeti, a bolje da ih mi pobijemo da se ne pate, jer 'znamo' da ce zivjeti jos najvise dvije godine. Svaka nam cast, kad smo pokupilo toliko 'znanja' pa sve znamo.
Evo ja cu ti reci drug - jebu djeca majku majcinu i proklinju dan kad su se i rodila i dosla na svijet ovakav kakav je. S jedne strane imas Pol Alena koji potrosi 500 tona goriva na "jahti" od 130 metara sa 2 helikoptera i ljude na forumu koji tvrde da je takav kapitalizam ok - koji ce da potrosi zadnji jebeni resurs, kupajuci se u dzakuziju s kiselim ili slatkim mljekom- ovisno kako mu se slatko ili slano digne - jerbo je to "zasluzio svojim radom" i zato sto je "sposoban", a s druge strane imas ti koji moralises na forumu a mrdnut kitom ne mozes i da hoces i s trece imas tog klinca u Africi koji se savio od gladi i zedji i od kojeg jedinu korist vidi muha govnara i lesinar iz daljine.
Na kraju krajeva - sta ti kao pojedinac mozes da ucinis osim da upalis TV i vidis "sranje u Ruandi" ugasis ga - i okrenes se.
Nista - "show must go on".
- Motokultivator
#16 Re: pravo na smrt :S ?
Ja uopste nisam spomenu tu gladnu djecu zbog kapitalizma i slicnih stvari, a ti skrenu tamo. Pomeno sam to dijete, koje vjerovatno kao sto i sam kazes proklinje dan kad se ikako i rodilo i sto se tako pati. Znaci to neko dijete, se osjeca tako da traba da skoci sa neke litice, objesi se ili nesto slicno i mi treba da kazemo da je to uredu, jer ono se pati i eto mi 'znamo' da mu nece biti bolje, pa ga u tome jos i podrzavamo. Ko sam to ja, ko si ti, ili bilo ko drugi da kaze sta ca sutra biti. Nemamo pojma ni sta ce biti za 5minuta, a ne sutra, za godinu, dvije, pet, milenij, ne bitno. Svako opravdavanje uzimanja zivota, zasto sto eto nema izlaza mi je nesto sto nemam rijeci da to mogu opisatiCitizen-X wrote:Drug moj pitam ja tebe sto je onda u Africi smrt smisao zivota - bez moraliziranja i zamotavanja - jer je 100% tako, kad je tako kako ti kazes?Motokultivator wrote:U zadnja tri posta svi govore kao da ne treba generalizovati, ali ipak generalizuju. Prema pomenutim postovima dalo bi se zakljuciti da je najbolje svu africku gladnu djecu pobiti, jer ionako ce umrijeti, a bolje da ih mi pobijemo da se ne pate, jer 'znamo' da ce zivjeti jos najvise dvije godine. Svaka nam cast, kad smo pokupilo toliko 'znanja' pa sve znamo.
Evo ja cu ti reci drug - jebu djeca majku majcinu i proklinju dan kad su se i rodila i dosla na svijet ovakav kakav je. S jedne strane imas Pol Alena koji potrosi 500 tona goriva na "jahti" od 130 metara sa 2 helikoptera i ljude na forumu koji tvrde da je takav kapitalizam ok - koji ce da potrosi zadnji jebeni resurs, kupajuci se u dzakuziju s kiselim ili slatkim mljekom- ovisno kako mu se slatko ili slano digne - jerbo je to "zasluzio svojim radom" i zato sto je "sposoban", a s druge strane imas ti koji moralises na forumu a mrdnut kitom ne mozes i da hoces i s trece imas tog klinca u Africi koji se savio od gladi i zedji i od kojeg jedinu korist vidi muha govnara i lesinar iz daljine.
Na kraju krajeva - sta ti kao pojedinac mozes da ucinis osim da upalis TV i vidis "sranje u Ruandi" ugasis ga - i okrenes se.
Nista - "show must go on".
- Citizen-X
#17 Re: pravo na smrt :S ?
Jebi ga jaro, skrenuh tamo jer je tamo uzrok, jer da je Ejmi Vajnhaos, onda bi se sastavilo 5 bolnica da je ljeci - i onda bi izasla zdrava i cista ko dren. Al' jebi ga, mrcvarila se sigurno - testirali je ko zamorca sigurno na neke ljekove - jebi ga i to neko treba - a vidjelo dijete nema vajde - pustite me da zivim ovako kako zivim i dov'djenja. Pun joj kurac brige i ljecenja kad ne ide - pati se sama - a pate se i drugi - zacarano kolo zivota koje uvijek ima jedan jedini kraj - smrt - ma koliko ti vjerovao u religijska ubjedjenja koja i ja imam i koja ne dozvoljavaju samoubojstvo ali religija ne zabranjuje klonulost i umor. Jebi ga nismo masine - samo smo slabi bolesljivi obicni insani koji se kvare, stare, umru i strunu - prah prahu pepeo pepelu - allahrahmetile i pokoj dusi.Motokultivator wrote: Ja uopste nisam spomenu tu gladnu djecu zbog kapitalizma i slicnih stvari, a ti skrenu tamo. Pomeno sam to dijete, koje vjerovatno kao sto i sam kazes proklinje dan kad se ikako i rodilo i sto se tako pati. Znaci to neko dijete, se osjeca tako da traba da skoci sa neke litice, objesi se ili nesto slicno i mi treba da kazemo da je to uredu, jer ono se pati i eto mi 'znamo' da mu nece biti bolje, pa ga u tome jos i podrzavamo. Ko sam to ja, ko si ti, ili bilo ko drugi da kaze sta ca sutra biti. Nemamo pojma ni sta ce biti za 5minuta, a ne sutra, za godinu, dvije, pet, milenij, ne bitno. Svako opravdavanje uzimanja zivota, zasto sto eto nema izlaza mi je nesto sto nemam rijeci da to mogu opisati.
- cHupjahalic@
#18 Re: pravo na smrt :S ?
medicinsko osoblje se iz dana u dan nalaze u situacijama gdje padaju u velike dileme i gdje se mora naci odgovor. a nekad odgovor i rijesenje nisu dobri sa koje god strane to pogledas. i sta tada? u ovom slucaju je tesko nesto silom uciniti (a to se radi dosta puta, gdje pacijent kaze da mu je zivota i svega preko glave
, da zeli da sve to rijesi, a gdje zakon koci sav proces).
normalno da je tuzno da jedna djevojcica od svojih 13 godina razmislja o takvim stvarima, al` to dovoljno govori u kako teskoj situaciji se ona i njeno tijelo nalaze.
jeza me uhvati od same pomisli, ali nikad ne reci nikad: sad se to njoj desava, sutra se moze nekome (ne do Bog) i od nas desiti. cijeli zivot je lutrija.
nedavno je od brata mala bila vakcinisana, uzmem je ja (nisam znala da je dobila vakcinu na obe strane nogu), dijete podje vristati, ne prestaje plakati (a inace nikad ne place). vristala je oko 10-ak minuta, na kraju sam i ja pocela plakati. zamislite, 10 minuta slusam dijete- koje volim i za koje bih zivot dala- kako place i moja dusa puca (mada nije nikakva bolest u pitanju).
a zamislite samo kako je roditeljima od ove djevojcice gdje je situacija takva da se dijete bori vec 8 godina, u pitanju je bolest, njena patnja, njena bol koja ne napusta njeno tijelo nikada.
normalno da je tuzno da jedna djevojcica od svojih 13 godina razmislja o takvim stvarima, al` to dovoljno govori u kako teskoj situaciji se ona i njeno tijelo nalaze.
jeza me uhvati od same pomisli, ali nikad ne reci nikad: sad se to njoj desava, sutra se moze nekome (ne do Bog) i od nas desiti. cijeli zivot je lutrija.
nedavno je od brata mala bila vakcinisana, uzmem je ja (nisam znala da je dobila vakcinu na obe strane nogu), dijete podje vristati, ne prestaje plakati (a inace nikad ne place). vristala je oko 10-ak minuta, na kraju sam i ja pocela plakati. zamislite, 10 minuta slusam dijete- koje volim i za koje bih zivot dala- kako place i moja dusa puca (mada nije nikakva bolest u pitanju).
a zamislite samo kako je roditeljima od ove djevojcice gdje je situacija takva da se dijete bori vec 8 godina, u pitanju je bolest, njena patnja, njena bol koja ne napusta njeno tijelo nikada.
- [Matrix]
#19 Re: pravo na smrt :S ?
imas pravo.ovo su situacije kad je bolje da forum cuti i moli se.ima stvari o kojima sta god da kazes,pogrijesis.stvarna patnja i bol su samo neke od njih.cHupjahalic@ wrote:medicinsko osoblje se iz dana u dan nalaze u situacijama gdje padaju u velike dileme i gdje se mora naci odgovor. a nekad odgovor i rijesenje nisu dobri sa koje god strane to pogledas. i sta tada? u ovom slucaju je tesko nesto silom uciniti (a to se radi dosta puta, gdje pacijent kaze da mu je zivota i svega preko glave, da zeli da sve to rijesi, a gdje zakon koci sav proces).
ja licno bih izabrao smrt,ali ko sam ja sta sam ja ?!
-
shalaedin
#20 Re: pravo na smrt :S ?
Mislim da i djete kroz ozbiljne situacije, sazrije i nauci da rasudi sta mu je bolje...a sta po njega gore... Samo je tesko shvatiti djeciji izbor, a uciniti ga pravosnaznim kao sto je to u ovome slucaju.
o ovome je tesko donjeti bilo kakav sud i uopste nezahvalno pricati...
o ovome je tesko donjeti bilo kakav sud i uopste nezahvalno pricati...
- cHupjahalic@
#21 Re: pravo na smrt :S ?
[Matrix] wrote:ja licno bih izabrao smrt,ali ko sam ja sta sam ja ?!