Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Miki123

#1 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by Miki123 »

Ako je raspolaganje učinjeno za života punca koji je umro, onda je vjerovatno riječ o ugovoru o poklonu, a može biti i testament. Ono što je za tebe važno je da se i poklon i testament mogu osporavati od strane nužnih nasljednika ako im je povrijeđen nužni dio, a u tvom slučaju jest. Sin i kćerka moraju dobiti svoj dio iza umrlog djeda. Samo neka se na ostavinskoj raspravi ne odreknu naslijedstva i neka traže svoj nužni nasljedni dio.
Erzsebet

#2 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by Erzsebet »

Ne vjerujem da će ti baš ljudi s foruma moći mnogo pomoći. Ipak, slučaj je prilično jednostavan, tako da bi ga "Ljiljan" mogao riješiti uz pomoć zastupnika kojeg mu dodijeli sud, jer vjerujem da naš junak nema novaca za advokata.
Miki123

#3 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by Miki123 »

Ugovor o doživotnom izdržavanju je teretan ugovor i imovina koja je obuhvaćena tim ugovorom ne ulazi u ostavinsku masu i samim time nema nužnog nasljednog dijela za zlatnog ljiljana. Nužni nasljedni dio se može tražiti od ostatka ostavinske mase, ako je ima, možda taj dio što je ostavio supruzi, pa od njega tražit nužni nasljedni dio ako je raspolaganje učinjeno za života poklonom.

To što je otac bio alkoholičar i imao parkinsonovu bolest.. teško će se dokazati da je to utjecalo na njegovu volju prilikom sastavljanja ugovora o doživotnom izdržavanju jer takav ugovor se ovjeravao u općini i onda išao na nadovjeru sudiji koji je pozivao stranke i objasnjavo im posljedice tog ugovora. Od prije 3 godine notari sastavljaju te ugovore, a sudija opet vrši nadovjeru i meni se čini nemoguće dokazati da su otac i sin "zafrkali" i notara i sudiju, odnosno da otac nije znao šta potpisuje. Ja bih vam preporučio da ni u kom slučaju pokušavate osporavati taj ugovor jer će vas koštati para i živaca, a praktično je nemoguće.

Ako je i taj put do njegove kuće obuhvaćen tim ugovorom o doživotnom izdržavanju, on prelazi na sina i mislim da se ni tu ništa ne može uraditi. Čini mi se da ni građevinsku ne možeš dobiti ako nemaš puta u svom vlasništvu/suvlasništvu.
Prvo pravilo kod kupovanja bilo kakve parcele je regulisanje pristupa (puta) toj parceli na način da se kupi dio puta ili u najgorem slučaju uspostavi stvarna služnost puta.

Bojim se da zlatni ljiljan ništa ne može. Kako sam rekao, neka zaboravi svu imovinu koja je obuhvaćena ugovorom o doživotnom izdržavanju, a i sudija mu je to rekla pod onim da je sve jasno, jer pravno jeste.

Jedini savjet je da se "zakači" na imovinu koju je otac ostavio svojoj zadnjoj supruzi, pogotovo ako je riječ o ugovoru o poklonu, jer taj ugovor nužni nasljednici mogu osporavati!
Miki123

#4 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by Miki123 »

Nema na čemu.

Žao mi je tvog rođaka, ali ispao je naivan, ali opet kad razmisliš valjda se nije nadao da će za njega sve tako završiti.

Pretpostavljam da je ljiljanova pokojna/rahmetli supruga dobila parcelu neku njivu koja ima jedan k.č. (katastarska čestica) broj, dok je put na drugom k.č.-u koji joj je otac "zaboravio" poklonit u suvlasništvo u nekom dijelu i sada ne bi bilo nikakvih problema.

Pošto se problemi sa putevima i prilazima najčešće dešavaju na selu u ruralnim sredinama, tako "seljak" (čovjek koji živi na selu :D da neko ne shvati pogrešno) ZNA da kad kupuje parcelu za kuću, prvo ili NAJKASNIJE istovremeno se obezbijedi PUT ili prilaz do te parcele (kupovina u suvlasništvo najčešće), jer kako oni kažu: nemam helikopter da slijećem na svoju parcelu :D
Miki123

#5 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by Miki123 »

Objasnio sam gore za ovaj put. Ako je k.č. koji predstavlja put naveden u ugovoru o doživotnom izdržavanju, a vjerovatno jeste, onda ništa od njega :sad:

Ovo drugo pitanje je nejasno. Kada kažeš "geometarski ucrtan" misliš otcijepljen. Na kome se vodi taj dio? Ljudi, u svakoj gruntovnici ili katastru ako nema gruntovnice, možete BESPLATNO izvršiti uvid u stanje nekretnina. Zato, pravac zk. ured pa vidjeti ko je upisan kao vlasnik - suvlasnik na toj parceli. Ovako se ništa ne može razriješiti.
vinja

#6 Re: Pravna pomoc za "Zlatnog Ljiljana"

Post by vinja »

lejla2603 wrote:
Miki123 wrote:Nema na čemu.

Žao mi je tvog rođaka, ali ispao je naivan, ali opet kad razmisliš valjda se nije nadao da će za njega sve tako završiti.

Pretpostavljam da je ljiljanova pokojna/rahmetli supruga dobila parcelu neku njivu koja ima jedan k.č. (katastarska čestica) broj, dok je put na drugom k.č.-u koji joj je otac "zaboravio" poklonit u suvlasništvo u nekom dijelu i sada ne bi bilo nikakvih problema.

Pošto se problemi sa putevima i prilazima najčešće dešavaju na selu u ruralnim sredinama, tako "seljak" (čovjek koji živi na selu :D da neko ne shvati pogrešno) ZNA da kad kupuje parcelu za kuću, prvo ili NAJKASNIJE istovremeno se obezbijedi PUT ili prilaz do te parcele (kupovina u suvlasništvo najčešće), jer kako oni kažu: nemam helikopter da slijećem na svoju parcelu :D
U pravu si!!Na zalost"Ljiljan" nije tada razmisljao o tome,bolje reci nije imao iskustva te vrste.Nije ruralna sredina vec gradska(danas je nemoguce naci takvo mjesto u gradu),shvatam sta zelis reci sve je OK!Ljiljan"je dobio novi poziv za 23 novembar.Nadam se da ce makar uspjeti da se "zakaci" na dio imovine punceve supruge!Ne znam samo da li bi ukoliko dobije neki "nuzni" dio, imao "Pravo"koristenja puta automatski sa tim djelom, ili mora traziti?Ili se "Pravo"puta odbija od povrsine dobijenog "nuznog"djela??Dalje,interesuje me da li bi to "Pravo" koristenja puta moglo da vazi i za plac koji Ljiljan"ima, ali mu ne dozvoljavaju prilaz placu??!!Jer, put na tom kompletnom placu vodi(do) pored "Ljiljanovog" placa??Kakva su mu prava da to trazi,ili uslovljava pravo puta...???
Drugo pitanje;Od rahmetli punice "Ljiljanova"djeca imaju mali plac koji je vec "Geometarski "ucrtan",ali nije sudski ovjereno.. jer mu bivsa svastika(koja je takodje dobila svoj dio kada je podjeljena zemlja) NE DA saglasnost jer je cula da "Ljiljan"hoce da proda plac,ona bi htjela kupiti ali para nema da kupi.Kako "Ljiljan" da je zakonski primora da tu saglasnost da??? Jer mu treba novac djeca se skoluju,sin studira...Unaprijed Ti zahvaljujem.Pozdrav
Pravo nuznog prolaza ili sluznost puta (sto vec zeli da se dobije) se moze obezbjediti BILO KADA. Ukoliko je tvoj rodjak tu odredjenu parcelu bez puta uknjizio na sebe (ako je na njemu 1/1 u gruntu) tada moze da trazi nuzni prolaz ili sluznost puta, sto vec hoce. Ukoliko je rijec o gradskom gradjevinskom zemljistu - tada je za utvrdjenje sluznosti puta nadlezan organ uprave (odjel za nekretnine pri opstini), a ukoliko nije rijec o gradskom gradjevinskom zemljistu, tada se sluznost puta utvrdjuje sudskim putem. U svakom slucaju, tvoj rodjak nije nista propustio da ucini, do parcele mu se MORA obezbijediti prolaz i logicno je da se ljudi o tome staraju pri sticanju nekretnine, medjutim traziti da se utvrdi sluznost puta ili pravo nuznog prolaza se moze traziti uvijek. Koliko sam mogla da shvatim rodjak nije u situaciji da plati advokata, ali moze da ode u neku od onih sluzbi koje nude besplatnu pravnu pomoc i koje rade skroz solidno, barem ove u Mostaru. Takodjer moze traziti da se oslobodi placanja svih troskova postupka ukoliko takav zahtjev istakne odmah u tuzbi (barem ovdje, posto je rijec o kantonalnim propisima) i uz tuzbu podnese dokaze da ne moze podmiriti te troskove (kucna lista, pa za svakog s liste da li radi - ako da kolika su primanja, ako ne- uvjerenje da je na redovnom skolovanju/birou/prima penziju i kolika je...) Sretno!
Post Reply