Povratak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drinski

#776 Re: Povratak

Post by Drinski »

Paul F. wrote:U Bosni ima provala ko nigdje. Neki dan u banci u Sa. Neka žena došla na šalter i bankarka kaže: to je 28 KM. Ova je pita: šta je KM ? Bankarka odgovara: pa qrac moj, šta će biti ? :lol: :lol:
:lol: :lol:
JThomas

#777 Re: Povratak

Post by JThomas »

e vala joj je dobro i rekla.
Drinski

#778 Re: Povratak

Post by Drinski »

JThomas wrote:e vala joj je dobro i rekla.
ma vidis da se izmotavala, đe nece znati sta je KM.
JThomas

#779 Re: Povratak

Post by JThomas »

zato i kažem.
HAVANA

#780 Re: Povratak

Post by HAVANA »

Dopada mi se :D simpaticno,duhovito...bolje nego namrgodjene i nakurcene...a satro ljubazne.
mousstapha

#781 Re: Povratak

Post by mousstapha »

HAVANA wrote:Dopada mi se :D simpaticno,duhovito...bolje nego namrgodjene i nakurcene...a satro ljubazne.
Samo mrtva reala, bajo moj. :lol:

Iako nije nesto pozitivno, ali se covjek posteno nasmije. Ovo nikad neces dozivjeti u nekoj zapadnoj drzavi. :bih:
JThomas

#782 Re: Povratak

Post by JThomas »

doduše teško će i blagajnik u americi doživjeti da ga neko pita šta znači ono s sa ćizom...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#783 Re: Povratak

Post by Truba »

mora da je baš iznervirala :lol:
Ridjobrki

#784 Re: Povratak

Post by Ridjobrki »

pupa hava wrote:
Edin H. wrote:
Paul F. wrote:U Bosni ima provala ko nigdje. Neki dan u banci u Sa. Neka žena došla na šalter i bankarka kaže: to je 28 KM. Ova je pita: šta je KM ? Bankarka odgovara: pa qrac moj, šta će biti ? :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: , to je to, konacno se vide plodovi mukotrpnog rada i obuke s ciljem poboljsanja i unapredjenja odnosa prema komitentima :skoljka:
zaposlenicu sa saltera pod hitno unaprijediti i dati joj bonus na platu, pokazuje izrazit smisao sa humor, osjecaj za trenutak i ljubaznost prema klijentima :D
:lol: :lol: :lol:

Ovo treba uvrstiti u neku antologiju šalterskog poslovanja! :lol: :lol: :lol:
Forsaken

#785 Re: Povratak

Post by Forsaken »

AKo se vratis, pazi da se ne razbolis inace ti sljedi upoznavanje sa ovima:

http://radiosarajevo.ba/novost/188661/b ... e-u-evropi
Ridjobrki

#786 Re: Povratak

Post by Ridjobrki »

pustopoljina wrote::kiss:
maksuz :)

i rahmetli rile nas je ucio da sreca prati hrabre ;)
:) Nek je rahmet starom old school profesoru.

biscanka2 wrote:
Ridjobrki wrote:
Nije šega, ozbiljno :) Pustopoljina je raja iz bihaćke gimnazije i osoba sa kojom se redovno slažem u haman svim diskusijama. A morebit da fakat ima nešto u tom našem mentalitetu. :)
Ma jasta neg ima. :oops:
Pa nekazu dzaba da smo cudni - 1 kermu u vis bacimo 5 nam se odozgo vrati. :lol:
Ima stvarno nešto u toj razlici u mentalitetima, evo i na temi se to primijeti. Jednostavno, Krajina je uvijek bila polje velikih migracija i generalno je ljudima u Krajini lakše promijeniti posao, mjesto boravka, stil života i sve nego ljudima u centralnoj Bosni a pogotovo u Sarajevu. Sarajlije su u zadnjih 100 i više godina od dolaska AU mogli u svom gradu zadovoljiti potrebe za obrazovanjem i poslom, to je tek došlo do izražaja u komunističkoj industrijskoj revoluciji - dok su ljudi u Krajini i drugim provincijskim regijama morali svako malo pakovati kofere i mijenjati život. Za početak, ako si htio studirati morao si se halaliti sa svojim dotadašnjim životom i ići bar u Zagreb ili Sarajevo.

Sad je došlo vrijeme da Sarajevo stagnira u ekonomskom smislu a u društvenom otvara i probija neke granice tako da svjetonazor i svijest ljudi o stvarima koje bi im trebale biti dostupne nije u skladu sa realnim mogućnostima a svaki raskorak između želja i mogućnosti rađa frustraciju. Generalno, oprostite na zapažanju, Sarajevo je grad sa jako puno akumulirane frustracije.

S druge strane, ništa bolje nije ni u provinciji ali haman da su ljudi naviknutiji da nemaju neke privilegije i da im valja deverati i tražiti rješenja. Šta ćeš, u Krajini se nakon agrarne reforme znalo da ćeš 18 od tri sina u obitelji dvojica bar u Sloveniju i nama je dijaspora glavna grana ekonomije, da se ne lažemo. Da nije dijaspore Krajina bi pokrepala do sad.

U svakom slučaju, da se vratim temi - ko god se može i hoće vratiti neka se vrati, ko god nema perspektivu ili ju ne vidi nek pokuša otići. Svako zna gdje ga vuče srce a gdje nafaka. Kome se to dvoje poklopi - puna šaka brade.
Leo_alfa

#787 Re: Povratak

Post by Leo_alfa »

Ne vjerujem da postoji samo jedna prilika kako bi se neko vratio, tako da sto se ovog pitanja tice nista ne mora biti definitivno. Uvijek se moze odluka promijeniti ma sta da se odluci.
pupa hava

#788 Re: Povratak

Post by pupa hava »

Ridjobrki wrote:
pupa hava wrote:
zaposlenicu sa saltera pod hitno unaprijediti i dati joj bonus na platu, pokazuje izrazit smisao sa humor, osjecaj za trenutak i ljubaznost prema klijentima :D

Ovo treba uvrstiti u neku antologiju šalterskog poslovanja! :lol: :lol: :lol:
pa 'dje si, Brko, p...itd itd ? :D (volis ti ovaj pozdrav u originalu, ali ja cu ipak preskociti onaj drugi dio :P )
Ridjobrki

#789 Re: Povratak

Post by Ridjobrki »

pupa hava wrote: pa 'dje si, Brko, p...itd itd ? :D (volis ti ovaj pozdrav u originalu, ali ja cu ipak preskociti onaj drugi dio :P )
Ma evo me, goni me u k.... :lol: :lol: :lol: (standardni odgovor)
stakasa

#790 Re: Povratak

Post by stakasa »

Nigdje nema provala i humora ko u Bosni
biscanka2

#791 Re: Povratak

Post by biscanka2 »

Ridjobrki wrote:
pupa hava wrote: pa 'dje si, Brko, p...itd itd ? :D (volis ti ovaj pozdrav u originalu, ali ja cu ipak preskociti onaj drugi dio :P )
Auuu, sram te bilo kud bas tamo.
Nego ja se nesto nesjecam u koju regiju nam se Seida vraca -kontam nas seher ili dje drugdje.
:roll: Mozda bi joj se uzput jos koji savjed mogao dati (onako specifican za to podrucje). :D
biscanka2

#792 Re: Povratak

Post by biscanka2 »

biscanka2 wrote:
Ridjobrki wrote:
Auuu, sram te bilo kud bas tamo.
Nego ja se nesto nesjecam u koju regiju nam se Seida vraca -kontam nas seher ili dje drugdje.
:roll: Mozda bi joj se uzput jos koji savjet mogao dati (onako specifican za to podrucje). :D
HAVANA

#793 Re: Povratak

Post by HAVANA »

Dobro jutro.Jos malo lijepih stvari iz nase drage, veze se u jednom dijelu ovog klipa o investiranju mojih prijatelja iz inostranstva u bih,uspjesnom. :-D
Krene to tako,samo za ino trziste,jeftinije poslovanje...pa uocis par stvari,pa jos par...pa se pojavi nesto i ovde,pa pocne i ovde i tamo...Pa zaposlis 25 ljudi...Ko gleda,nekad i ugleda...Ko ne gleda il vazda lose gleda,nikad taj nista ugledat nece,osim mozda ako uspije i ako mu je vrhunac neka socijala u svedskoj...Polako,bice bolje,nek se djeca skoluju,rastu,bice to bolje...Jos da mogu malo vise putovat,ih...ko sundjer bi to upilo...
Eh taj drug kad mi kritikuje,ja sve slusam i nista mi ne smeta...al i to kritikovanje kratko traje,obicno ide gdje ima dobar prostor sa nekakvom posebnom konekcijom,dobar radnik...
Ko ce ba o dodiku,bakiru,hodzi i popu razmisljat,reko ovaj,reko onaj...prodje zivot u budalastinama...

SARAJEVO SMART CITY – GRAD BUDUĆNOSTI?

PRIJE 2 MJESECA INTERVJU DANA
Edin Saračević: Želimo da Sarajevo postane jedan od vodećih Smart Citya na svijetu

Razgovarala: Lamija Al Hasan

U roku od pet godina Sarajevo bi mogli posjećivati ljudi iz cijelog svijeta sa željom da vide kako je jedan grad na pametan način umrežio javne sektore, očistio zagađenja i popravio ekonomsku i ekološku sliku države.

Osim što sve zvuči kao dobar naučno fantastični film, uspješni i poduzetni, uglavnom mladi ljudi, odlučili su pokrenuti inicijativu i očistiti sarajevski vazduh, poboljšati javni gradski prevoz, ekološki osvjestiti građane BiH i konačno ih izvući iz sivila, te Sarajevo učiniti jednim od vodećih gradova.

Može li Sarajevo preskočiti sadašnjost i zakoračiti u daleku budućnost zahvaljujući projektu Smart City Sarajevo koji bi se trebao realizirati u narednih pet godina? Može li jedan grad, trenutno marginalan u svim sektorima, oživjeti kao jedan od svjetskih tehnoloških centara?

Razgovarali smo sa Edinom Saračevićem, direktorem IT HUB 387, jednim od inicijatora projekta iz Sarajeva, u želji da saznamo kakvu nam to budućnost pripremaju:

Šta tačno predstavlja Sarajevo Smart City projekat i koji je primarni cilj?

Sarajevo Smart City projekat je u suštini pokušaj da se preskoči prostor i vrijeme, odnosno kako bi preskočili sve u čemu zaostajemo, te se pozicionirali na sami vrh apsolutno najnaprednijih tehnologija, koje su trenutno popularne u svijetu.

Novi ekosistem koji će eksplodirati u svijetu tehnologije je često spominjani Internet of Things, koji u suštini jeste inspiracija ili srž ideje Smart Citya.

Smart City predstavlja jako puno pametnih senzora ili pametnih hardwarea koji su raspoređeni po gradu; od senzora za temperaturu, zagađenje, kretanje, gradski saobraćaj, a svi prikupljeni podaci se stavljaju u tzv. cloud i na osnovu njega prikupljene informacije koristimo za uštedu električne energije, poboljšanje javnog transporta, te na taj način stvaramo jedan potpuno novi ekosistem.

Na ovaj način bi znali kada je npr. korpa za smeće puna, a komunalno preduzeće bi automatski bilo obavješteno, te bi mogli otići da je isprazne, mogli bi znati je li vrijeme za navodnjavanje usjeva i slično.

Cilj je kroz mrežu malih pametnih senzora, različitih namjena, na neki način kreirati veliki broj novih aplikacija, koji će riješavati jedan ili više problema.

Smart City sam po sebi je i platforma za grad, kao što je i platforma za IT sektor, podatke i kompanije koje će sarađivati na projektu, ne samo one koje se nalaze kod nas u HUB-u već i šire, jer ovakav projekat bi bilo nemoguće da realizujemo sami.

Da li Grad ima razumjevanja za projekat?

Grad čini se da ima razumijevanja. Inicijativa je stara nekih tri mjeseca, iako je ideja mnogo starija. Ima jako mnogo zainteresovanih, što nas na neki način ohrabruje, jer ljudi prepoznaju kompletnu priču i namjeru i mislim da će se stvoriti kritična masa i u gradskim vlastima kao i u mnogim kompanijama, bez obzira na to da li su to tehnološke, IT kompanije ili druge, koje će učestvovati. Kao što sam rekao, poenta jeste između ostalog i izgradnja platforme koja nudi prilike ljudima koji proizvode razne hardware komponente i ljude koji proizvode stvari od plastike ili za one koji se bave elektronikom.

Želimo stvorti savršenu vezu hardware-a, software-a i gradskih infrastruktura, što na neki način po ambiciji i obimu može postati velika priča koja za cilja ima, da Sarajevo postane jedan od vodećih Smart Citya na svijetu.

Tehnologije, odnosno solucije koje mi budemo implementirali u Sarajevu želimo da budu solucije koje će poslužiti kao inspiracija drugim gradovima.

Pitanje je jedino implementacije koja će uvijek zahtjevati puno unapređivanja, odnosno, prva verzija koju uradimo tražit će stalno unaprjeđivanje i bit će stalni proces od prve do neke finalne solucije, jer tek kada vi to primjenite na realan prostor, na realne ljude, kad uradite dobijete feedback, možete unaprijediti soluciju da bude potentnija, jednostavnija za korištenje, zatvorite neki bug i slično.

Sarajevo je prije Beča imali i tramvaj, da li ćemo prije nekih velikih gradova postati Smart City?

Sarajevo je prije Beča imalo tramvaj jer je Beč želio prvo eksperimentisati, jer nisu bili sigurni šta će se tačno dogoditi kada tramvaj puste u vožnju; da li će on zapaliti grad ili možda neće raditi. Na sreću, ovo što mi danas radimo ne nosi opasnost, niti je nešto nepoznato kao što je to bio slučaj sa tramvajem.

Ima li Sarajevo novca za ovakav projekat?

Ako ćemo priotizirati, mislim da je ovo inicijativa koja apsolutno može biti strateški bitna ne samo za grad nego i za kompletnu državu, jer ima u sebi dovoljno snage da povuče jako mnogo ostalih sistema i segmenata. Nije samo pitanje izolovanosti par kompanija i tehnologija već, opet ponavljam, gradimo platformu i puno kompanija se može uključiti direkno i indirektno.

Amerikanci su na sličan način podržali državu kada ekonomski nisu bili baš na zavidnom nivou. Preskočili su nekoliko stepenica i unaprijedili državu, te ostvarili novi progres.

Projekat jeste skup, ali koliko može uštedjeti novac gradu?

Kompletna logika Smarta upravo i jeste da kada napravite konačnu računicu, na kraju shvatite da ste uštedjeli na resursima, energiji, novcu i da je ta ušteda znatno veća od prvobitne investicije.

Da li je 5 godina dovoljno vremena da Sarajevo dođe pameti?

Mislim da smo u stanju pokazati rezultate i prije tih 5 godina i želimo implementirati ideje možda već i u narednih 6 do 12 mjeseci. Pet godina smo uzeli kao simboličan rok jer da bi jedan sistem zaživio i doživio potpunu zrelost, kako bi napravili pravi centar i potresli sistem, procjenili smo da nam je toliko potrebno, iako mi očekujemo da će promjene biti primjetne i ranije.

Lijep je broj 2020 i zvuči lijepo. Na neki način bi bilo simbolično kada bi Sarajevo moglo uči na listu najboljih Smart City gradova baš tad.

Gdje konkretno planirate implementirati sve ove ideje o kojima pričate?

Imamo, za sad, pet projekata; pokušavamo napraviti smart rasvjetu, to jeste rasvjetu koja bi se po potrebi sama smanjivala i pojačavala, odnosno gasila, kada na primjer, nikoga nema u toj ulici i slično, Smart prevoz, jedan je od segmenata gdje korisnici pomoću aplikacija tačno mogu vidjeti kada stiže slijedeći prevoz odnosno gdje se trenutno autobusi nalaze; Smart shopping centar, koji će donijeti novi doživljaj potrošačima; zatim Smart navodnjavanje i možda najbitiniji, kojeg treba vjerovatno i prvog pomenuti jeste projekat kojim pokušavamo riješiti zagađenje vazduha u Sarajevu.
HAVANA

#794 Re: Povratak

Post by HAVANA »

I jos nesto,ako pesimisti pocnu nemoguce,nece...Sve je moguce,ako je bilo moguce tim nekim iz ovih prica preziviti skoro citav rat u sarajevu,pretrcati pistu,jebavat se po hrasnici kako i sta dalje,pjesaciti preko brda,na sto strana pod metcima,osvanuti u tarcinu,biti hapsen po mostaru,prosvercovati se na brod za anconu,ukrast pantole sa strika da imas sta obuci...a danas po svijetu otvarati firme...sve je moguce...
muha_sa

#795 Re: Povratak

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:I jos nesto,ako pesimisti pocnu nemoguce,nece...Sve je moguce,ako je bilo moguce tim nekim iz ovih prica preziviti skoro citav rat u sarajevu,pretrcati pistu,jebavat se po hrasnici kako i sta dalje,pjesaciti preko brda,na sto strana pod metcima,osvanuti u tarcinu,biti hapsen po mostaru,prosvercovati se na brod za anconu,ukrast pantole sa strika da imas sta obuci...a danas po svijetu otvarati firme...sve je moguce...
ma jebo to :-)
nek imam cenera za malo nafte, dvije kerma za dopunu i dvije za fuka ja hadžija :lol: :lol:

jebeš rad i inicijative---valja rintat
jao_situacije

#796 Re: Povratak

Post by jao_situacije »

bitno je kukati
Leo_alfa

#797 Re: Povratak

Post by Leo_alfa »

HAVANA wrote:PRIJE 2 MJESECA INTERVJU DANA
Edin Saračević: Želimo da Sarajevo postane jedan od vodećih Smart Citya na svijetu
Ajde da ne budem pesimista i ne kazem kako nije moguce, radi se o lijepoj ideji i ljudi koji su ubjedjeni da se ovako nesto moze ostvariti trebaju svu mogucu podrsku.
Sacekat cemo tu 2020. god pa sagledati rezultate i nadam se da se necemo tada smijati kako smo blesavo djelovali sa ovakvim idejama koje trenutno zaista djeluju nerealno.
biscanka2

#798 Re: Povratak

Post by biscanka2 »

dječak sa šibicama wrote:
Ridjobrki wrote: Da se i ja nakačim u ovaj zavičajni klub "Una" :) :thumbup:
Jedna za vas :D

Uz ovakvu omladinu, svijetla nam je buducnost :D

:roll: Ev ja naletih na ovaj slucaj pa se sjetih tvog posta.
Jest skora proslost ali takodjer govori o svjetlijoj buducnosti.
Kontam, haj postavit cu i ovo nebili te malo na optimizam podstakla. :D

http://www.biscani.net/pismo-dobojke-hr ... h-na-licu/

Uf neJma nam brke :roll: oso u banovice. :cry:
pupa hava

#799 Re: Povratak

Post by pupa hava »

Leo_alfa wrote:
Ajde da ne budem pesimista i ne kazem kako nije moguce, radi se o lijepoj ideji i ljudi koji su ubjedjeni da se ovako nesto moze ostvariti trebaju svu mogucu podrsku.
Sacekat cemo tu 2020. god pa sagledati rezultate i nadam se da se necemo tada smijati kako smo blesavo djelovali sa ovakvim idejama koje trenutno zaista djeluju nerealno.
Taj mentalitet i to sjedenje i cekanje 2020 (ili bilo kojeg datuma u buducnosti) da vidimo sta ce se desiti...pa ta je reakcija gora, po meni, i od samog pesimizma...pesimista makar kuka i u tom kukanju kaze i neku konstruktivnu (urijetko, ali... :D ) kritiku, koju neko ko ima zivaca da ga slusa :D moze i iskoristiti na pravi nacin. Davno su ljudi rekli da neki u jednoj stvari vide problem, a poduzetnici sansu...
Ovo sto je gospodin Saracevic rekao u citiranom tekstu nije smijesno, barem ne meni...doduse, kad malo bolje razmislim, ljudi su se u njegovo vrijeme smijali i Julesu Vernu kad je pisao o nekim cudima ispod mora :D ..i tako...;)
Leo_alfa

#800 Re: Povratak

Post by Leo_alfa »

pupa hava wrote:
Leo_alfa wrote:
Taj mentalitet i to sjedenje i cekanje 2020 (ili bilo kojeg datuma u buducnosti) da vidimo sta ce se desiti...pa ta je reakcija gora, po meni, i od samog pesimizma...pesimista makar kuka i u tom kukanju kaze i neku konstruktivnu (urijetko, ali... :D ) kritiku, koju neko ko ima zivaca da ga slusa :D moze i iskoristiti na pravi nacin. Davno su ljudi rekli da neki u jednoj stvari vide problem, a poduzetnici sansu...
Ovo sto je gospodin Saracevic rekao u citiranom tekstu nije smijesno, barem ne meni...doduse, kad malo bolje razmislim, ljudi su se u njegovo vrijeme smijali i Julesu Vernu kad je pisao o nekim cudima ispod mora :D ..i tako...;)
Svakako da jeste, samo sto moja reakcija "sacekati i vidjeti" ne znaci ispijati kafice u Ferhadiji i zaliti se na nezaposlenost i siromastvo koje me ne dotice jer uzivam u kafici, pa kao "hajde da vidimo te promjene, cekam sve na gotovo".
Volio bih da se stvari izmijene na bolje, volio bih da su ljudi sretniji i razlog zasto ne vidim da ce se stvari poboljsati je taj sto svaka moja kritika, svako moje nastojanje da se skrene paznja na bitno, udari u zid nacionalizma, straha, nepotizma, neobrazovanosti i nemarnosti. To se ne desava jednom, to se desava redovno, ljudi se isto ponasaju, a primitivizam cvjeta. Hocemo Sarajevo pretvoriti u jedan od vodecih Smart City-a na svijetu? Super, ja sam za, ali mozda je bolje krenuti sa promjenama sa nekim realnijim idejama i spreman sam dati punu podrsku.
Dok god imamo ovakvu svijest gradjana, dok su nam muzeji zatvoreni, dok drotovi ne znaju beknuti engleski, dok su nam psi lutalice problem, dok nam izbijaju problemi na vidjelo raznih gradjevinskih projekata zavrsenih na vrat na nos, sa promjenom vremena (poplave), dok god se raja iscudjava sta nam se desava sa sportom a politicari prave projekte izgradnje privatnih hotela na mjestu sportskih dvorana (Ledena dvorana Skenderija) itd. takve ideje smatram nerealnim. Hajmo napraviti prvo nesto po pitanju problema koji postoje, pa onda mozemo sanjati da gradimo neki centar koji bi bio interesantan svijetu. Ali jok, ni od toga nema nista, raja iste bira, podvija rep, kuka i sve u krug.
Last edited by Leo_alfa on 23/08/2015 22:23, edited 1 time in total.
Post Reply