Povratak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rizvan

#76 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Rizvan »

sadie_forever wrote:
palermo wrote:
sadie_forever wrote:Ali su ljudi negativni ,ne mogu da vjerujem.Pa kako se zivi na zapadu? sta mislite?
Al i ti si našla mjesto gdje ćeš da pitaš :D .

Dijaspora, baš kao i roditelji, reći da se i ovdje može živjeti smatra svojim ličnim porazom. Oni koji se ovdje još nisu snašli naravno da će ispoljiti svoje nezadovoljstvo. A istina je da se i ovdje može kvalitetno živjeti, kao što se i ne mora kvalitetno živjeti. Baš kao i na onom što se zove zapad
zelis reci ovdje dominira dijaspora? onda mi je jasnije ovo
Većina nikova koji negativno ovdje pišu su iz dijaspore.....To ti sve govori :wink:
Deda Kurcoje

#77 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

Rad u nekom marketu nije perspektiva, nije pozicija, vec puko prezivljavanje, bilo gdje u Svijetu. Dakle, ako ti je toliko stalo, dodji, pusti se foruma i probaj. Daj sebi neki rok, od recimo sest mjeseci, pa se poslije saberi i oduzmi.
susc_ovjek

#78 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by susc_ovjek »

Fascinantno je kako ljudi samo gledaju iz svog ugla.

Poznajem ljude, tj. rodbinu koja je otisla vani, cijeli zivot rad, rad, skolovanje, rad, izgrad, kupi... i umre, ukopaju ih ovdje... i kad saberes i oduzmes... život im je bio za kurac. Napatili se, plakali cijeli život.. i ništa.
Imali su status dijasporaca i vazda su mogli kupit novu tehiniku - eto to je dobro :), jebo te taj život.
susc_ovjek

#79 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by susc_ovjek »

Deda Kurcoje wrote:Rad u nekom marketu nije perspektiva, nije pozicija, vec puko prezivljavanje, bilo gdje u Svijetu. Dakle, ako ti je toliko stalo, dodji, pusti se foruma i probaj. Daj sebi neki rok, od recimo sest mjeseci, pa se poslije saberi i oduzmi.
Možda je IT stručnjak i nadje posao bez problm za platu 1500KM+ :D
Last edited by susc_ovjek on 10/05/2015 17:33, edited 1 time in total.
sadie_forever

#80 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

Deda Kurcoje wrote:Rad u nekom marketu nije perspektiva, nije pozicija, vec puko prezivljavanje, bilo gdje u Svijetu. Dakle, ako ti je toliko stalo, dodji, pusti se foruma i probaj. Daj sebi neki rok, od recimo sest mjeseci, pa se poslije saberi i oduzmi.
Moj muz ima svoj posao vec,koji je dobro placen i solidan.Ja kazem za pocetak bi mogla i to radiit cisto da i ja pridonosim nesto.nije to moranje i ne trazi on to od mene nikako
Ci-Nick

#81 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Ci-Nick »

Na život i odluke ne treba gledati kao na nešto trajno,... nepopravljivo,.. nepovratno.
Ne treba se plašiti ni odlaska ni povratka.
Neki ljudi su u ratu išli iz BiH jer su se plašili rata a neki su ostajali jer su se plašili odlaska kao nepoznanice pa im je i ostanak u ratu bio prihvatljiviji.
Čovjek može biti sretan i nesretan na svakom mjestu na planeti. Koliko god mi to htjeli priznati ili ne,..Sve je do nas samih !
Sretno !
sha_ba

#82 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

@sadie radis li ti ista gore?
radiša

#83 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

sadie_forever wrote:
Moj muz ima svoj posao vec,koji je dobro placen i solidan.Ja kazem za pocetak bi mogla i to radiit cisto da i ja pridonosim nesto.nije to moranje i ne trazi on to od mene nikako
Pa ja zna se sta mi muski trazimo,da se ne lazemo :lol: :lol:
sadie_forever

#84 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

radiša wrote:
sadie_forever wrote:
Pa ja zna se sta mi muski trazimo,da se ne lazemo :lol: :lol:
sta to :D
Bambi_na_kofeinu

#85 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Bambi_na_kofeinu »

Mrsko mi sve čitati, u principu ti vagaš između roditelja i momka.
Ako je to ona prava osoba za tebe roditelji s tim više nemaju ništa, imaš pravo da formirate svoju porodicu, pa bilo to gdje god vas dvoje odlučite.
Odrasla si i donosi svoje odluke sama, roditelji su ponekad sebični u svojoj brizi.
E sad, ti jedina znaš da li je momak onaj pravi.
U životu nalete i šanse za posao i za selidbu, na pravu osobu pak naiđemo daleko rjeđe, a ako naiđemo sve te odluke se lakše donose.
insomnia78

#86 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:
Jel ima svoj stan il cete zivjeti kod njegovih?
Jeste li vec zivjeli zajedno?
Troll_Happens

#87 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Troll_Happens »

sadie_forever wrote:
Troll_Happens wrote:Nisi ti svoja... Vidi da nije temperatura presla kriticnu tacku pa da nisi pocela vec buncati. Kakva Bosna i vracanje u istu. Pa ljudi (roditelji) propisali krv da bi tebe izveli na pravi put i da ti bude bolje a ti njima tako zabijas noz u ledja. Zivot u Bosni izgleda lezerniji i bez stresa kad se sa zapada dovuces i rasiris vrecu para pa zagrabis i izlazis te dvije sedmice koliko dodjes preko ljeta. Ali ako je za tebe vrhunac zivota okretati se sa guza na guz i ispijati kafe i jesti pite i cevape cega je naravno dijaspora najzeljnija onda seko dodji u bosnu svi te cekaju objerucke. Ali ti mora biti jasno kad se shuske potrose pobjeces brze nego sto si dosla osim ako taj tvoj nije neki krimos ili politicar koji lopatom uzima onda je svedno gdje ces zivit mozes i na saturnu biti....
Ali ocito je i on neki shish dok kazes da ces cim dodjes poceti u marketu raditi. Pa oni tamo rade za sicu. Nisam siguran da ce ti poslije zapada to lako pasti jos pogotovo kad imas na umu da ce te taj tvoj zagondzija izdrzavat znaci moraces igrati po njegovim pravilima ili se mozes odmah pakovati i prvim busom na zapad nazad. Ali u svakom slucaju sta odlucis dijaspora je i bosna uz tebe :skoljka:
I moja cjenjena mama je otisla za svojom srecom i ostavila svoju majku koja je i umrla u medjuvjeremenu i nije je vidjela jer mama nije mogla napustiti ovu drzavu zbog papira tada

Sve se u zivotu mjenja.Eto treba se otac vratiti u RS jer je njegov otac zivot dao i borio se za onu zemlju da bi ostala iza njega djeci.Ja bi njih i razumjela da ja gubim sva prava ovdje ako se vratim,ali ja se mogu vratiti sutra a mogu i za 10 godina..jer imam drzavljanstvo i necu ga izgubiti nikada
Pa eto onda odi probaj i nakon 6 mjeseci ces znati sta ces. Ipak su tvoji roditelji stariji ljudi i imaju vise mozga u glavi a bogami i zivotnog iskustva nego pile koje se tek izleglo koje bi da vidi svijeta i na sto strana da bude.... :run:
uglavnomja

#88 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by uglavnomja »

Ridjobrki wrote: U Bosni se živi bolje nego na 95% globusa i ne znamo ni cijeniti i biti zahvalni na onom što imamo.

:lol: :lol: :lol: :D
mayab

#89 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by mayab »

Vidim da to sve pise jedna zaljubljena osoba puna entuzijazma (da ne kazem naivna!), dakle, ti si vec odlucila doci ovamo, i dodji, biti ce to veliko zivotno iskustvo za tebe sa zapada!
Jer kada udjes u tu neku kolotecinu zivota i sama spoznas-osjetis ovo sto napisa kolega
Kriminal, nepotizam, zdrastveni sistem katastrofalan, mogucnost izbijanja rata, nesigurnost, moguca pojava epidemija, stanovnistvo uglavnom jako primitivno, prljavstina, mrznja izmedju naroda...u sta se ti vracas? Ovo je zemlja bez perspektive za narednih 100 godina, a poslije, ko dozivi, pricat ce.
onda se čujemo!
Ako nije tajna u kojoj zapadnoj zemlji zivis?
I da, dobro je da imas uvijek mogucnost da elegantno odes odavde nazad, samo to vidi sa muzem, sta on misli o tome :mrgreen:
Deda Kurcoje

#90 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

uglavnomja wrote:
Ridjobrki wrote: U Bosni se živi bolje nego na 95% globusa i ne znamo ni cijeniti i biti zahvalni na onom što imamo.

:lol: :lol: :lol: :D

Narocito zimi, kada se ne dise od smoga.
sadie_forever

#91 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:
On zivi s svojom mamom,i za pocetak bi zivjeli s njom ...i to je jedino sto me sprijecava ,inace bi bila 100%.Ali eto ima i gorih slucajeva,mogao je tu biti i svekar,braca,sestre

Ma jesmo ali ne dugo
Last edited by sadie_forever on 10/05/2015 17:45, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#92 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by _BataZiv_0809 »

Ja znam dvojicu koji su otisli na zenino u dijesporu (SAD, Svedska), pa se zajebali i vratili.

Ovaj Svedjanin, mentol, napusti posao u Elektroprivredi, nije ni pokusao prvo neplaceno uzeti, i zalaufao se odozgo za pola godine.

Americanin je izdrzao godinu i po, ali taj je bio ko u Gvantanamu, radio za punca. :run:

Tako da nista ne mora znaciti. Zivot je jedan i uvijek se bolje kajati radi necega sto jesi, nego sto nisi :sax:
Bloody

#93 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Bloody »

sadie_forever wrote:Jel jos u slicnom problemu?

Zivim na zapadu,odavno zelja mi je da se vratim u BIH,moji roditelji su apsolutno protiv.U njihovoj glavi to je njihov poraz jer pobogu "oni su zivot dali da me dovedu ovdje a ja se vracam". U njihovoj glavi u Bosni je sve mrak,nije se pomaklo ni dan od 1992!! Ja vidim da nije tako,ljudi zive prilicno normalno. i ne razumijem ih nikako.Moja zelja je odavno da se vratim ali s njima to nikako ne mogu da diskutujem

Navesti cu ti primjer:

Djevojka za vrijeme rata otisla sa roditeljima iz BiH,tada imala oko 12 godina otprilike,u Evropi zavrsila jedan od najprestiznijih fakulteta,zanimanje potpuno deficitarno i trazeno,ali ona patila za Sarajevom i nicim nije bila zadovoljna tamo gdje je bila. Zalud uvjeravanja roditelja,dobar posao,izvrzna primanja ona se vrati u porodicni stan u Sarajevu i kako nije mogla naci posao pocne da volontira u firmi koja je prije rata bila gigant.Poslije je prime i zastalno na posao,plata mizerna ali njoj dosta,samo neka je ona u svom Sarajevu. Govori 5 stranih jezika,sposobna kao malo ljudi koje znam,prvo promaknuce na poslu je promasi,pa onda i drugo,a radila i trudila se i sve sto su radili bila najzasluznija.Tako nekoliko puta dok nije diektno podnijela zahtjev za nekakvo bolje radno mjesto,obecali joj i naravno promaknuli direktorovu neku rodicu(bezbeli "rodicu"). Pala u depresiju cura :roll:
Pokupila svoje prnje i nazad u Evropu,sad razvaljuje na Bliuskom Istoku,na poziciji i u zemlji kakvu vecina evropljana moze samo sanjati a mi u Bosni ni to.

Pamet u glavu i neka ti je sa srecom sta god da odlucis.
Zoya

#94 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Zoya »

A Ono roditelji se ne brinu bez veze. Svaki roditelj zeli dobro svom djetetu (iako to nekad znacilo lose po njemu i njegovim odlukama). Jedino ih mogu razumijeti ako ti imas ekstra posao koji neces kasnije naci pa se brinu za tebe da se ne zeznes i ne pocnes raditi u Bingu za 400 maraka.
Nemas razloga za strah. Idi, probaj da zivis, ako ti se ne svidja uvijek imas soluciju da se vratis. Sta taj tvoj hairlija misli na sve to? Bi li on ikad zivio u inostranstvu? Jeste li sve solucije protabirili? Razmisljaj uvijek jedno 10-15 godina unaprijed, ma i kad ti djeca krenu na fakultet i kad ga zavrse kakvu ce perspektivu imati u BiH.
sadie_forever

#95 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

_BataZiv_0809 wrote:Ja znam dvojicu koji su otisli na zenino u dijesporu (SAD, Svedska), pa se zajebali i vratili.

Ovaj Svedjanin, mentol, napusti posao u Elektroprivredi, nije ni pokusao prvo neplaceno uzeti, i zalaufao se odozgo za pola godine.

Americanin je izdrzao godinu i po, ali taj je bio ko u Gvantanamu, radio za punca. :run:

Tako da nista ne mora znaciti. Zivot je jedan i uvijek se bolje kajati radi necega sto jesi, nego sto nisi :sax:
Vratili se iz dijaspore? jesul poveli zene ?
uglavnomja

#96 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by uglavnomja »

sadie_forever wrote:
insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:
On zivi s svojom mamom,i za pocetak bi zivjeli s njom ...i to je jedino sto me sprijecava ,inace bi bila 100%.Ali eto ima i gorih slucajeva,mogao je tu biti i svekar,braca,sestre

Ma jesmo ali ne dugo
pisi propalo :zzzz:
nema zivota u zajednici. kraj price.
Zoya

#97 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Zoya »

Kako mi ide na zivac generalizacija, cuj nema zivota u zajednici. Pa sta ce sa mamom pobogu?
ActionWoman

#98 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by ActionWoman »

Sadie_forever, napisi ti nama sta je to sto se tebi dopada u BiH? Sta je to, u toj zemlji gdje zivi sada, sto ti poredis sa ovim u BiH pa izvlacis zakljucak da je bolje u BiH?
Bambi_na_kofeinu

#99 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Bambi_na_kofeinu »

Jebes mu sve, meni ovo tuzno.
Curi od 26 godina se govori da je tek izleglo pile.
Pa naravno da je pokrece ljubav, sta bi je drugo trebalo pokrenuti u zajednicki zivot.
Lik radi, haman se volite, dovoljno ste zreli, i nije da se selite u ebolom zarazeno podrucje.
Mozes cekati idealne uslove, ali nista nije garant da ces to docekati uz idealnu osobu. Ako mislis a je on onaj pravi za tebe onda je sve vrijedno borbe.
Sto se tice zajednice...ja bih sa svojim zivjela i u plemenskoj zajednici i u kolektivnom smjestaju, ako u tom momentu nemam alternativu, jer znam da se samo s njim vidim.
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 10/05/2015 17:53, edited 2 times in total.
radiša

#100 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

Zoya wrote:Kako mi ide na zivac generalizacija, cuj nema zivota u zajednici. Pa sta ce sa mamom pobogu?
Cuj sta ce pa u dom,đe joj je i mjesto.
Post Reply