a ti?radiša wrote:Danska garant
Povratak
- sadie_forever
#351 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
- radiša
#352 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
švepskasadie_forever wrote:a ti?radiša wrote:Danska garant
- sadie_forever
#353 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
i mogu mislit ne razmisljas o povratkuradiša wrote:švepskasadie_forever wrote:a ti?radiša wrote:Danska garant
- radiša
#354 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Majka kad jednom izbaci povratka nema.sadie_forever wrote: i mogu mislit ne razmisljas o povratku
-
razonoda
#356 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
sadie_forever wrote:ma ima i ovdje svaki dan nesto,eto neki dan curica krenula u skolu i na putu je spopao manijak i silovao
- JThomas
#357 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
naravno da imaš. ali puno drukčije stvari hodaju i privikavanje može biti vrlo teško za nekoga ko je odrastao u nekoj od najuređenijih i najsocijalnijih zemalja svijeta. za neke stvari koje tamo dobiješ činjenicom da postojiš ovdje se moraš krvavo izboriti. i zato ipak ljudi iz bijelog svijeta hrle u skandinaviju, njemačku, kanadu, australiju u potrazi za boljim životom, a malo manje u bosnu i hercegovinu.palermo wrote:I ovdje imaš šansu da sam upališ svoju vatru.JThomas wrote:i upravo taj sloj ljudi zagovara priču kako se ovdje malo radi a puno ima i divno živi. jeste, ako si blizu vatre. a onaj ko je u regularnoj državi blizu vatre - ovdje prije da neće biti. jer se druge stvari traže i gledaju.
I nisam baš vidio da neko zagovara priču da se ovdje malo radi a puno ima i divno živi. Jedino to sam pročitao je da se i ovdje, ako radiš, imaš solidan posao odnosno primanja, može lijepo živjeti.
- radiša
#358 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
To za vrata je tacno,evo ja svoja ne zakljucavam jer se svakako sa vana otvorit ne mogu 
(bez kljuca)
(bez kljuca)
- Saian
#359 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Trebam te wrote:Uspjeh covjeka ne zavisi od situacije i drzave, vec od samog sebe i koliko je vrijedan.
Ako si vrijedna i naravno tvoj buduci muz, mozete imati sasvim pristojan zivot i u Bosni...Ja se ne bih bas toliko bojala. Tacno u Bosni ima puno stvari koje nisu bas uredjene!!??...ali sa obzirom da ti dolazis sa drugacijom perspektivom (roditelji u EU, pasos, znanje jezika, ...mogucnost povrtka kad hoces u EU) mislim da se uopste ne trebas dvoumiti za zivot u Bosni.
Probaj, nista te ne kosta![]()
Vjerujem bice ti dobro!
ucini mi se da je ovaj post ispod nekako prosao prilicno ispod radara, pa samo u svrhu potpunosti iako nije lichno nego prepricano iskustvo
Bloody wrote:
Navesti cu ti primjer:
Djevojka za vrijeme rata otisla sa roditeljima iz BiH,tada imala oko 12 godina otprilike,u Evropi zavrsila jedan od najprestiznijih fakulteta,zanimanje potpuno deficitarno i trazeno,ali ona patila za Sarajevom i nicim nije bila zadovoljna tamo gdje je bila. Zalud uvjeravanja roditelja,dobar posao,izvrzna primanja ona se vrati u porodicni stan u Sarajevu i kako nije mogla naci posao pocne da volontira u firmi koja je prije rata bila gigant.Poslije je prime i zastalno na posao,plata mizerna ali njoj dosta,samo neka je ona u svom Sarajevu. Govori 5 stranih jezika,sposobna kao malo ljudi koje znam,prvo promaknuce na poslu je promasi,pa onda i drugo,a radila i trudila se i sve sto su radili bila najzasluznija.Tako nekoliko puta dok nije diektno podnijela zahtjev za nekakvo bolje radno mjesto,obecali joj i naravno promaknuli direktorovu neku rodicu(bezbeli "rodicu"). Pala u depresiju cura![]()
Pokupila svoje prnje i nazad u Evropu,sad razvaljuje na Bliuskom Istoku,na poziciji i u zemlji kakvu vecina evropljana moze samo sanjati a mi u Bosni ni to.
Pamet u glavu i neka ti je sa srecom sta god da odlucis.
-
palermo
#360 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Pa naravno da je bolje prati tanjure u Danskoj nego u BiH. Ne vjerujem da će iko pametan reći nešto drugoJThomas wrote:
naravno da imaš. ali puno drukčije stvari hodaju i privikavanje može biti vrlo teško za nekoga ko je odrastao u nekoj od najuređenijih i najsocijalnijih zemalja svijeta. za neke stvari koje tamo dobiješ činjenicom da postojiš ovdje se moraš krvavo izboriti. i zato ipak ljudi iz bijelog svijeta hrle u skandinaviju, njemačku, kanadu, australiju u potrazi za boljim životom, a malo manje u bosnu i hercegovinu.
Ali reći curi koja hoće da se uda, ima gdje doći, ima zaposlenog muža, ima mogućnost da završi fakultet, konačno ima i mogućnost povratka ako ne uspije, dakle njoj reći....ne dolazi jadna ne bilo,kao da mi koji ovdje živimo smo neka druga, rasa, jedini koji se nisu uspjeli snaći, a samo odlazak van BiH je uspjeh.....nekako mi to glupo.
A cura je lijepo u svom uvodnom postu detektovala stvari, povratak u BiH je roditeljski poraz.....mogu ih zamisliti kako govore, mi smo krv propišali da ti obezbijedimo da odeš iz one vukojebine, a ti bi sad da se vraćaš.....
- radiša
#361 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ako je roditeljski poraz niko njih ne tjera da se vamo vrate.Oni su uspjeli u tome sto su naumili a to je da nju izvedu na pravi put.Izveli su je i sad je na njoj da dalje misli svojom glavom.Ima dovoljno godina, pa nece roditelji citav zivot za nju mislit.Ako smatra da treba doci ovde ne vidim razlog da njima to predstavlja problem,djevojka ima pravo na svoj zivot,jelte...palermo wrote: A cura je lijepo u svom uvodnom postu detektovala stvari, povratak u BiH je roditeljski poraz.....mogu ih zamisliti kako govore, mi smo krv propišali da ti obezbijedimo da odeš iz one vukojebine, a ti bi sad da se vraćaš.....
- amortizer
#362 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Aha, ispalili se radi svojih, a ne njenih guzova, kao i 99% koji su otisli (dosli odjepalermo wrote:Pa naravno da je bolje prati tanjure u Danskoj nego u BiH. Ne vjerujem da će iko pametan reći nešto drugoJThomas wrote:
naravno da imaš. ali puno drukčije stvari hodaju i privikavanje može biti vrlo teško za nekoga ko je odrastao u nekoj od najuređenijih i najsocijalnijih zemalja svijeta. za neke stvari koje tamo dobiješ činjenicom da postojiš ovdje se moraš krvavo izboriti. i zato ipak ljudi iz bijelog svijeta hrle u skandinaviju, njemačku, kanadu, australiju u potrazi za boljim životom, a malo manje u bosnu i hercegovinu.
Ali reći curi koja hoće da se uda, ima gdje doći, ima zaposlenog muža, ima mogućnost da završi fakultet, konačno ima i mogućnost povratka ako ne uspije, dakle njoj reći....ne dolazi jadna ne bilo,kao da mi koji ovdje živimo smo neka druga, rasa, jedini koji se nisu uspjeli snaći, a samo odlazak van BiH je uspjeh.....nekako mi to glupo.
A cura je lijepo u svom uvodnom postu detektovala stvari, povratak u BiH je roditeljski poraz.....mogu ih zamisliti kako govore, mi smo krv propišali da ti obezbijedimo da odeš iz one vukojebine, a ti bi sad da se vraćaš.....
-
palermo
#363 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Apsolutno se slažem, i pri tome joj treba reći istinu, može ti biti zajebano, može ti biti i super. Zavisi malo od tebe, malo od muža, a malo i od nafake koja te prati kroz život.radiša wrote:Ako je roditeljski poraz niko njih ne tjera da se vamo vrate.Oni su uspjeli u tome sto su naumili a to je da nju izvedu na pravi put.Izveli su je i sad je na njoj da dalje misli svojom glavom.Ima dovoljno godina pa nece roditelji citav zivot za nju mislit.Ako smatra da treba doci ovde ne vidim razlog da njima to predstavlja problem,djevojka ima pravo na svoj zivot,jelte...palermo wrote: A cura je lijepo u svom uvodnom postu detektovala stvari, povratak u BiH je roditeljski poraz.....mogu ih zamisliti kako govore, mi smo krv propišali da ti obezbijedimo da odeš iz one vukojebine, a ti bi sad da se vraćaš.....
- JThomas
#364 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
pa meni se i čini da je tu previše želje za bijegom od roditelja, a premalo trezvenog razmišljanja o drugim okolnostima.
-
Deda Kurcoje
#365 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Iz Skandinavije u Bosnu... Skandinavija je u vrhu po svemu, uvijek su prvih pet mjesta Skandinavci po kvaliteti zivota, najhumanija drustva na ovoj planeti su na sjeveru Evrope. A, Bosna...ne znam sta je Bosna, spoj bogomoljki i pasa lutalica, uz nedostatak vakcina protiv tetanusa. Teoretski sekularna, de facto teokratska drzavica, najbolje opisana u djelima Mese Selimovica i Ive Andrica. Nista se nije promijenilo stotinama godina, puteva jos uvijek nema, do mora se putuje satima, mada je relativno blizu, jer je BiH jedina zemlja u Evropi bez auto puta (Albanija ga ima, ali ne stoji poredjenje sa Albanijom, jer su po svemu ispred BiH). Feudalci i begovi vladaju, raja k'o papagaj ponavlja "dobro je, samo nek' se ne puca i zdravlje je najvaznije" i medjusobno su politicki korektni, cestitaju jedni drugima vjerske praznike, a ocima se ne mogu vidjeti. U bolnicama su izuzetno drski i osorni prema pacijentima. Vecina muzeja na radi, kina nema, tramvaji se raspadaju, ljudi kockastih glava voze Titovom 120 km na sat, apsolutno ne razmisljajuci da li preko ulice moze da predje dijete, starac, invalid, trudnica, normalan covjek. A, vole i zapucati i bombu baciti. Kada ni to nije dovoljno, pale se automobili. Ljepota. Kladim se da je i u Skandinaviji slicno. Da ne zaboravim, u Vilsonovom su promenade pit bul terijera i rotvajlera, bez brnjice i uzice, setaju nesmetano pored djecice (vlasnici su opet ljudi kockastih glava). Ne vjerujem da su vakcinisani. Policija uglavnom sutira cigancad, kao najvece krivce za stanje u gradu. Koji opet prose na sred Ferhadije i "sviraju" instrumente, na radost turista. Sve wunderkind do wunderkinda.
-
palermo
#366 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Možda, ni ja ni ti to ne znamo, a možda je cura samo svjesna da ne srećeš svaki tren momka sa kojima možeš i hoćeš da dijeliš sudbinu, pa ne bi htjela da se sutra pita, jesam li se zajebala.....ko će ga znati, to je mislim izvan okvira ove teme, jedino što ja želim reći je da možeš solidno živjeti u Bosni i Hercegovini, hoćeš li tako živjeti....kao što rekoh, to ovisi o tebi i o nafaci koja te kroz život pratiJThomas wrote:pa meni se i čini da je tu previše želje za bijegom od roditelja, a premalo trezvenog razmišljanja o drugim okolnostima.
- amortizer
#367 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Subhanallah! Boze na hajr i na dobroDeda Kurcoje wrote:Iz Skandinavije u Bosnu... Skandinavija je u vrhu po svemu, uvijek su prvih pet mjesta Skandinavci po kvaliteti zivota, najhumanija drustva na ovoj planeti su na sjeveru Evrope. A, Bosna...ne znam sta je Bosna, spoj bogomoljki i pasa lutalica, uz nedostatak vakcina protiv tetanusa. Teoretski sekularna, de facto teokratska drzavica, najbolje opisana u djelima Mese Selimovica i Ive Andrica. Nista se nije promijenilo stotinama godina, puteva jos uvijek nema, do mora se putuje satima, mada je relativno blizu, jer je BiH jedina zemlja u Evropi bez auto puta (Albanija ga ima, ali ne stoji poredjenje sa Albanijom, jer su po svemu ispred BiH). Feudalci i begovi vladaju, raja k'o papagaj ponavlja "dobro je, samo nek' se ne puca i zdravlje je najvaznije" i medjusobno su politicki korektni, cestitaju jedni drugima vjerske praznike, a ocima se ne mogu vidjeti. U bolnicama su izuzetno drski i osorni prema pacijentima. Vecina muzeja na radi, kina nema, tramvaji se raspadaju, ljudi kockastih glava voze Titovom 120 km na sat, apsolutno ne razmisljajuci da li preko ulice moze da predje dijete, starac, invalid, trudnica, normalan covjek. A, vole i zapucati i bombu baciti. Kada ni to nije dovoljno, pale se automobili. Ljepota. Kladim se da je i u Skandinaviji slicno. Da ne zaboravim, u Vilsonovom su promenade pit bul terijera i rotvajlera, bez brnjice i uzice, setaju nesmetano pored djecice (vlasnici su opet ljudi kockastih glava). Ne vjerujem da su vakcinisani. Policija uglavnom sutira cigancad, kao najvece krivce za stanje u gradu. Koji opet prose na sred Ferhadije i "sviraju" instrumente, na radost turista. Sve wunderkind do wunderkinda.
- Saian
- madner
#369 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Realno, bolje biti domacica odje nego se gore baviti nekim akrobacijama. 
- ho oponopono
#370 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Bosnom behar probeharao, mene zivot razocarao... 
-
razonoda
#371 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Deda Kurcoje wrote:Iz Skandinavije u Bosnu... Skandinavija je u vrhu po svemu, uvijek su prvih pet mjesta Skandinavci po kvaliteti zivota, najhumanija drustva na ovoj planeti su na sjeveru Evrope. A, Bosna...ne znam sta je Bosna, spoj bogomoljki i pasa lutalica, uz nedostatak vakcina protiv tetanusa. Teoretski sekularna, de facto teokratska drzavica, najbolje opisana u djelima Mese Selimovica i Ive Andrica. Nista se nije promijenilo stotinama godina, puteva jos uvijek nema, do mora se putuje satima, mada je relativno blizu, jer je BiH jedina zemlja u Evropi bez auto puta (Albanija ga ima, ali ne stoji poredjenje sa Albanijom, jer su po svemu ispred BiH). Feudalci i begovi vladaju, raja k'o papagaj ponavlja "dobro je, samo nek' se ne puca i zdravlje je najvaznije" i medjusobno su politicki korektni, cestitaju jedni drugima vjerske praznike, a ocima se ne mogu vidjeti. U bolnicama su izuzetno drski i osorni prema pacijentima. Vecina muzeja na radi, kina nema, tramvaji se raspadaju, ljudi kockastih glava voze Titovom 120 km na sat, apsolutno ne razmisljajuci da li preko ulice moze da predje dijete, starac, invalid, trudnica, normalan covjek. A, vole i zapucati i bombu baciti. Kada ni to nije dovoljno, pale se automobili. Ljepota. Kladim se da je i u Skandinaviji slicno. Da ne zaboravim, u Vilsonovom su promenade pit bul terijera i rotvajlera, bez brnjice i uzice, setaju nesmetano pored djecice (vlasnici su opet ljudi kockastih glava). Ne vjerujem da su vakcinisani. Policija uglavnom sutira cigancad, kao najvece krivce za stanje u gradu. Koji opet prose na sred Ferhadije i "sviraju" instrumente, na radost turista. Sve wunderkind do wunderkinda.
Treba joj-ADRENALIN-- KOJEG GORE NE MOZE DOBITI.
- radiša
#372 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Normalno,neme veceg adrenalina od razvijanja pite u Bosni. 
Nek slusa srce a jest ce se i suh ljeb ako treba.
- ho oponopono
#373 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
...hoce, hoce alah se uvalih, suza suzu goni...i svekrvu ce masirati pobogu...radiša wrote:Normalno,neme veceg adrenalina od razvijanja pite u Bosni.
- Bloody
#374 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Saian wrote:
ucini mi se da je ovaj post ispod nekako prosao prilicno ispod radara, pa samo u svrhu potpunosti iako nije lichno nego prepricano iskustvo
Htjela sam joj navesti primjer osobe koju znam licno i znam koliki je entuzijasta bila,znala je da ce biti tesko i nije je slomilo to nego nepotizam i stele.
Nazalost,u zivotu postoje situacije kada srce i razum govore suprotno,zato je potrebno biti svjesan svih faktora,i onih koji govore Za i onih koje su Protiv.Srce uvijek nije u pravu.
-
funeral blues
#375 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Istina. Raspad sistema.Deda Kurcoje wrote:Iz Skandinavije u Bosnu... Skandinavija je u vrhu po svemu, uvijek su prvih pet mjesta Skandinavci po kvaliteti zivota, najhumanija drustva na ovoj planeti su na sjeveru Evrope. A, Bosna...ne znam sta je Bosna, spoj bogomoljki i pasa lutalica, uz nedostatak vakcina protiv tetanusa. Teoretski sekularna, de facto teokratska drzavica, najbolje opisana u djelima Mese Selimovica i Ive Andrica. Nista se nije promijenilo stotinama godina, puteva jos uvijek nema, do mora se putuje satima, mada je relativno blizu, jer je BiH jedina zemlja u Evropi bez auto puta (Albanija ga ima, ali ne stoji poredjenje sa Albanijom, jer su po svemu ispred BiH). Feudalci i begovi vladaju, raja k'o papagaj ponavlja "dobro je, samo nek' se ne puca i zdravlje je najvaznije" i medjusobno su politicki korektni, cestitaju jedni drugima vjerske praznike, a ocima se ne mogu vidjeti. U bolnicama su izuzetno drski i osorni prema pacijentima. Vecina muzeja na radi, kina nema, tramvaji se raspadaju, ljudi kockastih glava voze Titovom 120 km na sat, apsolutno ne razmisljajuci da li preko ulice moze da predje dijete, starac, invalid, trudnica, normalan covjek. A, vole i zapucati i bombu baciti. Kada ni to nije dovoljno, pale se automobili. Ljepota. Kladim se da je i u Skandinaviji slicno. Da ne zaboravim, u Vilsonovom su promenade pit bul terijera i rotvajlera, bez brnjice i uzice, setaju nesmetano pored djecice (vlasnici su opet ljudi kockastih glava). Ne vjerujem da su vakcinisani. Policija uglavnom sutira cigancad, kao najvece krivce za stanje u gradu. Koji opet prose na sred Ferhadije i "sviraju" instrumente, na radost turista. Sve wunderkind do wunderkinda.