Povratak na stari posao

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anita2

#1 Povratak na stari posao

Post by anita2 »

Povratak na stari posao.

Posto namjeravam da se vratim u Sarajevo,a za egzistenciju mi je potrebno zaposlenje.
Za pocetak se namjeravam obratiti na adresu stare firme.

Sarajevo sam napustila u Januaru 1995 godine,a od Aprila 1992 godine sam bila nesto kao cekanju,odnosno nisam bila potrebna firmi. ( ? )
Po nekom rjesenju dobila sam otkaz sa 31.01.1995 ,a razlog je taj sto sam napustila Sarajevo. ( ? )

A sada kako se namjeravam vratiti i potraziti staro zaposlenje,sta mogu ocekivati ?

Hvala na komentarima.
melb26sa

Post by melb26sa »

Iskreno? Mozes ocekivati vrlo malo. Tvoja firma, ako jos postoji, je nastavila i bez tebe, uposlila nove ljude. Mislis da zato sto se vracas nakon 12 godina da ce oni sada otpustiti nekoga da bi tebi dali stari posao?

Nego se ti radije uputi na biro, pogledaj oglase i prijavi se na novi posao.

Nemoj sta zamjeriti ali ja to tako vidim.
Neelix

Post by Neelix »

:lol:

joj ove dijaspore :D

kratko i jasno - ne mozes ocekivati nista.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

tako je moja mama pitala direktora jedne sarajevske firme inače sina veeeelikog komunjare
smije li ići na neplaćeno zbog 2 maloljetne djece

idi idi SPAŠAVAJ djecu bona, svašavaj živu glavu

i za tri dana otkaz zbog nejavljanja na posao i tako pola firme dobi otkaze

danas izdaje prostor....eeee šta ti je markovićeva privatizacija...

:D
držali joj knjižicu do 1998. valjda se bojali tužbi pa čekali zastaru i davali nade ljudima da će ih zvati
GoschaUkuchi

#5 Re: Povratak na stari posao

Post by GoschaUkuchi »

anita2 wrote:Povratak na stari posao.

Posto namjeravam da se vratim u Sarajevo,a za egzistenciju mi je potrebno zaposlenje.

Sarajevo sam napustila u Januaru 1995 godine,a od Aprila 1992 godine sam bila nesto kao cekanju,odnosno nisam bila potrebna firmi. ( ? )
Po nekom rjesenju dobila sam otkaz sa 31.01.1995 ,a razlog je taj sto sam napustila Sarajevo. ( ? )

A sada kako se namjeravam vratiti i potraziti staro zaposlenje,sta mogu ocekivati ?

Hvala na komentarima.

Gdje živiš ti? :? U toj firmi nema arhive u kojoj si bila zevedena, a ne da te se sjećaju i da budu toliko susretljivi pa da ti pomognu da se vratiš na posao!! Halloooooo!!!
nokia6170

Post by nokia6170 »

za anitu:

pravno gledajuci, ti si bila duzna da po urucenju bilo kakvog rjesenja od strane poslodavca podneses prigovor protiv istog, a onda ukoliko oni ne odgovore ili ti negativno odgovore, pokrenes radno-pravni spor pred nadleznim sudom, trazeci da te vrate na posao, isplate plate i uplate doprinose.

e sad iz tvoje price, ja bas ne mogu da skontam jesil ti ikad to rjesenje dobila ili si samo cula da je doneseno. ako ga nikad nisi dobila, ili ako urucenje istog od strane poslodavca nije uradjeno u skladu sa odredbama zakona o upravnom postupku kad je dostava u pitanju, onda prakticno ti jos uvijek imas pravo da se obratis sudu i ostvaris svoja prava iz radno-pravnog odnosa.

slijedeca situacija je ta da ukoliko to je uruceno rjesenje o prestanku radnog odnosa, a ti nista pravno nisi preduzela nakon sto ti je uruceno, onda si propustila da iscrpis domace pravne lijekove i izgubila si pravo na sudsku zastitu.

ukoliko je situacija kod tebe kao iz prethodnog stava, onda ti jedino preostaje da se obratis poslodavcu sa zahtjevom da ti se obracuna naknada a to sve u skladu sa clanom 143. Zakona o radu FBiH, a ukoliko ti oni to ne urade onda se obratis zahtjevom Kantonalnoj agenciji za implementaciju clana 143. Zakona o radu u Kantonu Sarajevo.

Eto nadam se da sam ti imalo pomogao, ioako su ovo one situacije kada zbog nedostatka konkretnih cinjenica stvaras hipoteticka pravna rjesenja.

Pozdrav:)
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

7 dana nedolazenja na poso i dobijas otkaz...ne kontam zbog cega imas upitnike :D
kakva je ovo zaxe*ancija :lol:
belay_djecko

#8 Re: Povratak na stari posao

Post by belay_djecko »

Hvala na komentarima.
očekuj da te dočekaju raširenih ruku i da kažu: "Pa, majku mu, gdje si ti do sada, hajde sada brzo na posao!"
Ako je neki dobar šef, onda mozda i kakvu festu napravi tebi u čast
nokia6170

Post by nokia6170 »

ne znam zasto neki ostavljaju ovako zlobne i ironicne komentare pogotovo imajuci u vidu da je anita navela da je otisla iz sarajeva tek 1995. godine i prezivjela vecinu sranja koja su se desavala od 1992. do 1995. godine kao i ostali gradjani sarajeva tog vremena.

Hajmo malo respekta barem prema ljudskim nedacama, ako se vec nekom ne moze konkretno pomoci.
Vingo

Post by Vingo »

Joj pa stvarno kako ljudi mogu sebi dozvoliti da probleme i pitanja od zivotne vaznosti postavljaju sacici forumasa...Sta da radis no da im se natakaris???
:-)
anita2

Post by anita2 »

nokia6170,
hvala na odgovoru.

evo jos nekih podataka,pa ako imas vremena,zamolila bih te da dodas komentar.

Code: Select all

sad iz tvoje price, ja bas ne mogu da skontam jesil ti ikad to rjesenje dobila ili si samo cula da je doneseno. ako ga nikad nisi dobila, ili ako urucenje istog od strane poslodavca nije uradjeno u skladu sa odredbama zakona o upravnom postupku kad je dostava u pitanju, onda prakticno ti jos uvijek imas pravo da se obratis sudu i ostvaris svoja prava iz radno-pravnog odnosa. 
Rjesenje sam primila 2002 godine.
u rjesenju stoji,kao obrazlozenje sto sam napustila Sarajevo - a bez prethodnog obracanja staroj firmi,kako bi se regulisao radni odnos ( ? )

malo cudno obrazlozenje za otkaz.

a i samo cekanje na posao je bilo ne definisano,koliko se sjecam usmeno mije bilo saopsteno da nisam potrebna za posao na pocetku rata.

Tokom,1990,1991 a i u periodu prije rata 1992 ,moja firma je promjenila svoj nacin poslovanja i postaje Dionicarsko Drustvo,u tom periodu ( da li je to 15 ili 18 ili vise mjeseci ) iz licnog dohotka nam je izdvajano odredjen dio % ili promila plate za dionice,koje nikada nisam dobila.

Da li po tom osnovu,( hajmo reci kao ''suvlasnik'' s vjerovatno minimalnim ulogom - ako nista bar teoretskim )imam pravo na dobit ?
Pa neka ona iznosi i 1 KM za 10 godina,nije bitna zarada.
Kako to ostvariti ?

hvala na komentarima.
Hendrix

Post by Hendrix »

Moja mama ja mjesecima ganjala svoj posao nazad a to je bilo 1996. , pa ti vidi kako će biti lagano sada nakon toliko godina , ali opet sve zavisi od poslodavca.
nokia6170

Post by nokia6170 »

ok, anita. znaci rjesenje ti je ipak uruceno, mada sa velikim zakasnjenjem, ali to opet tebe nije oslobadjalo da podneses prigovor , odnosno tuzbu kod nadleznog suda. ukoliko je rjesenje sadrzavalo sve zakonom potrebne elemente, onda bi ti sud odbacio tuzbu iz formalnih razloga, odnosno neblagovremenosti. e sad jedina stvar koja bi ti mogla ici u korist je da je rjesenje o prestanku radnog odnosa manjkavo, recimo ako ne sadrzi uputu o pravnom lijeku. u slucaju manjkavog rjesenja, mogla bi se malo pozvati na praksu ustavnog suda bih i doma za ljudska prava, odnosno komisije gdje onda rokovi za podizanje tuzbe ne teku, sto bi ti dalo pravo da se obratis sudu i nakon zakonom predvidjenih rokova za obracenje sudu .

najbolje bi bilo, ako ti nije problem da mi posaljes na private skenirano to rjesenje (mozes slobodno zatamniti licne podatke, jer mi oni nisu bitni) pa da vidim o cemu se tu radi. nije to stvar nikakvog nepovjerenja prema tebi i tome sta mi ti ovdje kazes, ali volim vidjeti napismeno sve detaljno da ne bi bezveze lupali i usmjerili temu u pogresnom pravcu.

za ovaj dio koji spominjes u pogledu dionica i suvlasnistva i ostalih prava a koja proizilaze iz dionica, malo mi detaljnije opisi na privatnu poruku sta se sve desavalo i koje dokumente posjedujes kad je to u pitanju.
Šandor

Post by Šandor »

Bila je neka klauzula u zakonu koja je važila za sve. U klauzuli je pisalo da zaposleni u državnim firmama koji su napustili Sarajevo tokom rata i nisu se pojavili u roku od 30 dana gube pravo povratka na posao za sva vremena. Ovo su dosljedno primjenile sve jače firme. Ovo vjerovatno više ne važi. To je bilo u ono vrijeme kad nam se nisu mnogo petljali ovi iz Banja Luke, pjevala se Jedna si jedina....a ne onaj posmrtni marš..... :D Tako da sad možda i možeš dobiti stari posao (teoretski).
anita2

Post by anita2 »

rjesenje sa, poslala

Sandore,
sjecam se te odluke
(malo je cudna,ali nije jedina koja se kosila S OSNOVNIM PRAVIMA COVJEKA )
Neelix

Post by Neelix »

nemojte zeni davat laznu nadu :)
black

#17 Re: Povratak na stari posao

Post by black »

Hvala na komentarima.
sta mozes ocekivati? nista ! na stari posao se neces vratiti sigurno...trazi drugi i trazi stele a pusti ova supljiranja ovuda..;)
sretno..
suncokret13

Post by suncokret13 »

Šandor wrote:Bila je neka klauzula u zakonu koja je važila za sve. U klauzuli je pisalo da zaposleni u državnim firmama koji su napustili Sarajevo tokom rata i nisu se pojavili u roku od 30 dana gube pravo povratka na posao za sva vremena. Ovo su dosljedno primjenile sve jače firme. Ovo vjerovatno više ne važi. To je bilo u ono vrijeme kad nam se nisu mnogo petljali ovi iz Banja Luke, pjevala se Jedna si jedina....a ne onaj posmrtni marš..... :D Tako da sad možda i možeš dobiti stari posao (teoretski).
da,da,da...npr. selimović mujo - sarajevska pivara ( sin ),provede citav rat u CESKOJ republici...pa se vratio dugo godina poslije rata

nije za sve isto,
pa kcerka ejupa ganica,da ih sve ne spominjem.

uostalom to je sve ZAGARATOVANO i Sarajevskom Deklaracijom ,a i Daytonskim sporazumom.

A sada sto se to SVJESNO krsi,to je BITNA stvar !!!!
Post Reply