Ukratko, ja sam jednog malog mjesta u Sandzaku, u Sarajevu sam zavrsio fakultet. Inace sam iz relativno skromne familije, roditelji fizicki radnici ali su bukvalno odvajali od usta da se brat i ja skolujemo buduci da smo bili vrijedni u skoli, ucestvovali na svim mogucim sekcijama, volontiranjima, uclanjivali se u studentske organizacije...
Moj problem sa okruzenjem je poceo jako davno. Na primjer dok sam studirao u Sarajevu par puta mi se javljao jedan komsija iz Srbije da mi nudi da napustim fakultet i u sred ljetnjih ispitnih rokova idem kod njega da berem maline. Nije sprdnja. Covjek je i prije nego sto sam otisao na fakultet nonsalantno bacao otrovne strelice tipa... da od skole nema nista... da je to za ljude s vezom da bi poslije fakulteta nasli poso... a da ja treba da se drzim "postenog posla"... Na neki nacin me je to jako vrijedjalo jer sam za njega krkana i ja bio isti krkan ko on... vjerovatno osudjen da cijelog zivota berem maline ko moji stari da bih mogo da priustim osnovne stvari. A opet na neki drugi nacin mi je bilo motivacija.
Ipak razlog sto sam odlucio da podjelim ovo i pitam za neki savjet i misljenje je sto sam u medjuvremenu dobio Erasmus stipendiju za master i preselio se u Amsterdam, na jedan od najboljih univerziteta u Evropi. Preselio sam se i podijelio na fejsbuku ovu vijest sa slikom iz Amsterdama. Naravno, ljudi su srecni i cestitali... A onda se nasao jos jedan krkan, inace hodza (lol) , koji je ostavio komentar "ma najsladje je kad negdje odes ko ti a sve ti je placeno..." Ni sam nisam siguran sta je htio da kaze, valjda da nisam dobio stipendiju da ne bih mogao da posjetim Amsterdam a kamoli da studiram u njemu... ali sam osjetio neku cudnu nepristojnu ljubomoru u tom komentaru, kao da je htio da me ponizi.
I tako, spartam kroz zivot boreci se protiv nekih stereotipa da ako si rodjen u skromnoj porodici gdje su roditelji neobrazovani, da si osudjen da i ti cijelog zivota nosis isto breme. I ako se usudis da pobjegnes od toga, odmah ti se nakaci na vrat gomila ljubomornih dusa koji su imali 100x bolju porodicnu i materijalnu situaciju, ali su ostali primitivni.