Postoji li pošta BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DrTony

#1 Postoji li pošta BiH

Post by DrTony »

Da li postoji pošta Bosne i Hercegovine koja pokriva cijelu državu ili su u pitanju različite pošte. Naljećem na neke nazive tipa JP Pošta, Hrvatska pošta Mostar i sl. Što to znaći? Jel to znaći da postoji više pošta od kojih svaka pokriva jedan dio države.

Da konkretiziram. Ja recimo želim poslati paket s otkupninom i dođem u poštu u Mostaru. Da li ja mogu iz te pošte poslati jedan paket s otkupninom u Livno, drugi u Sarajevo, a treći u Banja Luku ili moram svaki od tih paketa predati u posebni poštanski ured?

Možda će vam moje pitanje zvučati glupavo, ali ja nisam iz Bosne i Hercegovine pa me malo zbunjuju oni nazivi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Postoji li pošta BiH

Post by Truba »

hm
unutar BiH mozes poslati paket sa otkupninom samo je mnogo lakše i brže ako ide

BH posta - BH posta
karanana

#3 Re: Postoji li pošta BiH

Post by karanana »

bh posta ti je kao bh telecom. znaci iako se zove bh operira na jednom dijelu federacije koji je bio pod kontrolom armije bih. u drugim krajevima u zavisnosti od linije fronta koja je bila 95. postoje i poste srpske i hrvatske poste.

ali mislim da oni za medjuentiteski i medjukantonalni saobracaj imaju dobre odnose tako da ne moras ici u postu koja pokriva destinaciju paketa nego to mozes uraditi iz bilo koje poste u tvojoj blizini.
Vilenjak Lego

#4 Re: Postoji li pošta BiH

Post by Vilenjak Lego »

U BiH postoji nekoliko poštanskih operatora (isto kao i telekoma, elektroprivreda...), ali ako hoćeš poslati pošiljku odeš u bilo koju napišeš adresu i to je to. nezgodno je ako šalješ iz Sarajeva u Kiseljak ili Lukavicu onda paket prvo ide u Mostar ili Banjaluku, pa se vraća. Isto je ako iz Bihaća šalješ u Prijedor, ide prvo u Sa, pa iz Sa za BL, pa onda u Prijedor.
To je tako. Nažalost, ali je tako. Malo se neefikasno, ali sve pošiljke stignu.
uvjek dobar gost

#5 Re: Postoji li pošta BiH

Post by uvjek dobar gost »

Ne, toga nema... čak nema jedinstvenog broja na informacijama gdje možeš dobiti broj telefona koji god te zanima..u bilo kom entitetu, čak ni na nivou FBiH nema jedinstven broj informacija... već imamo tri.. Da agonija bude veća... bliži nam se vrijeme u kojem ćemo imati tri koda za slanje i primanje pošiljki iz inostranstva...

Ostati ću na ovome jer svaka naredna rečenica veže se za politiku...
Co0l

#6 Re: Postoji li pošta BiH

Post by Co0l »

Uglavnom,iako imas 3 poste iz jedna mozes poslat posiljke na bilo koju adrsu u BiH slobodno.
softly

#7 Re: Postoji li pošta BiH

Post by softly »

Sta pitas kad znas da je u ovoj zemlji i zrak podijeljen na tri dijela.
Tako je i sa postama, ali mi jedan detalj govori da nije samo rijec o politici vec i o nesvakidasnjem BEZOBRAZLUKU.
Kad nazoves informacije 1182 i trazis broj izvan njihovog podrucja, upute te na 1188 (HT mostar) i 1186 (RS).

Mamu im yebem, i imenik su podijelili !
Vilenjak Lego

#8 Re: Postoji li pošta BiH

Post by Vilenjak Lego »

Kao prvo ne treba mješati poštu i telekom. Pošta (bilo koja) nema veze sa pozivnim brojevima i informacijama o telefonskim brojevima.

Čovjek je pitao kako može poslati pošiljku i odgovor mu je da može predati u bilo koju poštu i da će ona otići i stići na adresu.

O drugim stvarima bi se moglo diskutovati i diskutovati, ali živimo gdje živimo (ko je u BiH) i šta ćemo sad. Pljuvati po svemu nema koristi. Hajdemo gledati kako da ovo što ima radi što bolje. :bih:
JThomas

#9 Re: Postoji li pošta BiH

Post by JThomas »

Vilenjak Lego wrote:U BiH postoji nekoliko poštanskih operatora (isto kao i telekoma, elektroprivreda...), ali ako hoćeš poslati pošiljku odeš u bilo koju napišeš adresu i to je to. nezgodno je ako šalješ iz Sarajeva u Kiseljak ili Lukavicu onda paket prvo ide u Mostar ili Banjaluku, pa se vraća. Isto je ako iz Bihaća šalješ u Prijedor, ide prvo u Sa, pa iz Sa za BL, pa onda u Prijedor.
To je tako. Nažalost, ali je tako. Malo se neefikasno, ali sve pošiljke stignu.
to, tačno tako.

sve možeš predati u bilo kojoj pošti, i stići će, ali mnogo sporije ako je kod "anamo onih". sve pošiljke iz drugih "fildžana" idu prvo za sarajevo, banja luku ili mostar, pa tek onda na odredište.
Post Reply