ja dosad vala osim sto sam polozila neke ispite iz 2 ili treceg puta nemam neke neuspjehe
dijelim tvoje misljenje samo ne u tom tvom omalovazavajucem tonu
drago mi je zbog togaIrm@ wrote:@A1fa: dobro jasno mi je da ti nisi iz sarajeva..![]()
ja dosad vala osim sto sam polozila neke ispite iz 2 ili treceg puta nemam neke neuspjehe![]()
dijelim tvoje misljenje samo ne u tom tvom omalovazavajucem tonu
Moram priznati, ovaj post (kao i prethodni tvoj) k'o šaka u okoA1fa wrote:drago mi je zbog togaIrm@ wrote:@A1fa: dobro jasno mi je da ti nisi iz sarajeva..![]()
ja dosad vala osim sto sam polozila neke ispite iz 2 ili treceg puta nemam neke neuspjehe![]()
dijelim tvoje misljenje samo ne u tom tvom omalovazavajucem tonua ne omalovazavam sigurno one koji se bore za sebe, samo mi pravo na zivce idu ljudi kojima je uvijek, ama bas uvijek neko drugi kriv, sto nisu upisali sta su htjeli, sto ne mogu naci posao koji zele, sto im vazda ,,onaj sa lovom i dobrim autom'' curu pokupi
u ovom slucaju su to neke individue kojima zivot prodje trazeci alibi za sebe, ovdje se prica o nemogucnosti sarajlija da pored ,,dosljaka'' pronadju posao u svom gradu, iako vecina vas koji ste mozda i rodjeni i citav zivot zivite u Sarajevu, a niste sa Vratnika ili Bistrika
, za Bajram zna cesto obici nanu i dedu u nekoj manjoj mahali u drugom kantonu ili entitetu!
Ovo je istina, Sarajlije uvijek nadju isprike za svoj neuspjeh, ali je istina da onaj sa strane dodje i vise zapne, e sad kako dobiju poslove to ne znam.A1fa wrote:
drago mi je zbog togaa ne omalovazavam sigurno one koji se bore za sebe, samo mi pravo na zivce idu ljudi kojima je uvijek, ama bas uvijek neko drugi kriv, sto nisu upisali sta su htjeli, sto ne mogu naci posao koji zele, sto im vazda ,,onaj sa lovom i dobrim autom'' curu pokupi
u ovom slucaju su to neke individue kojima zivot prodje trazeci alibi za sebe, ovdje se prica o nemogucnosti sarajlija da pored ,,dosljaka'' pronadju posao u svom gradu, iako vecina vas koji ste mozda i rodjeni i citav zivot zivite u Sarajevu, a niste sa Vratnika ili Bistrika
, za Bajram zna cesto obici nanu i dedu u nekoj manjoj mahali u drugom kantonu ili entitetu!
Slažem se sa tobom da ima onih kojima je najlakše da sjede na kafi i kukaju nad svojom sudbinom. Takvih ima mnogo u Sarajevu koji misli da samim tim što su iz Sarajeva treba da imaju već po rođenju spreman posao. Po mogućnosti kancelarijski sa kakvom dobrom sekretaricom. S druge strane si nepravedan prema onima koji se zaista trude da pronađu posao, ali nemaju šanse pored raznih zemljaka i onih koji donesu pare samo da bi se zaposlili u Sarajevu preko kakvog rođaka. Takvih vjeruj mi ima isto tako veliki broj. Jednostavno nit im roditelji imaju kakvu jaku vezu nit im finansijska situacija dozvoljava da daju pare. Družim se sa ljudima koji nisu iz Sarajeva, 70% društva mi je tako, i znam kako oni funkcionišu. Za mnoge stvar im skidam kapu, ali takođe nekad znaju i preko mrtvih gaziti samo da bi ostali ovdje. Vjeruj da znam šta ti pričam. S druge strane mislim da je nepravedno da u strukturama npr. kantona radi neko ko je tek došao u Sa, a da mnogi čiji roditelji godinama tom kantonu plačaju kojekakve dađbine trunu na birou.A1fa wrote:drago mi je zbog togaIrm@ wrote:@A1fa: dobro jasno mi je da ti nisi iz sarajeva..![]()
dijelim tvoje misljenje samo ne u tom tvom omalovazavajucem tonua ne omalovazavam sigurno one koji se bore za sebe, samo mi pravo na zivce idu ljudi kojima je uvijek, ama bas uvijek neko drugi kriv, sto nisu upisali sta su htjeli, sto ne mogu naci posao koji zele, sto im vazda ,,onaj sa lovom i dobrim autom'' curu pokupi
Da...ali sta ces. Suti i trpi koliko god da je nepravedno. Jednostavno ljudi su uvezani nevjerovatno, narocito Sandzaklije i to nije nikakva tajna.lerdi wrote: S druge strane si nepravedan prema onima koji se zaista trude da pronađu posao, ali nemaju šanse pored raznih zemljaka i oh koji donesu pare samo da bi se zaposlili u Sarajevu preko kakvog rođaka. Takvih vjeruj mi ima isto tako veliki broj. Jednostavno nit im roditelji imaju kakvu jaku vezu nit im finansijska situacija dozvoljava da daju pare. Družim se sa ljudima koji nisu iz Sarajeva, 70% društva mi je tako, i znam kako oni funkcionišu. Za mnoge stvar im skidam kapu, ali takođe nekad znaju i preko mrtvih gaziti samo da bi ostali ovdje. Vjruj da znam šta ti pričam. S druge strane mislim da je nepravedno da u strukturama npr. kantona radi neko ko je tek došao u Sa, a da mnogi čiji roditelji godinama tom kantonu plačaju kojekakve dađbine trunu na birou.
Dok god "stare Sarajlije" (bilo one iz '72, bilo one sa Vratnika i Bistrika, koji su tu od ameba) svako mjesto u BiH osim Sarajeva smatraju selom, dešavaće se to što se dešava. "Seljaci" će se boriti i napredovati, a stare Sarajlije (model '72.) će se ibretiti otkud to nekome pravo da pomisli da živi i radi tamo gdje nije rođen.Erzsebet wrote:A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Meni je i Sarajevo selo, prema tome ne vidim razloga za ovakvu konstataciju. To sam i gore spomenuo, kako mi je Sarajevo premalo.Pera Trta wrote:Dok god "stare Sarajlije" (bilo one iz '72, bilo one sa Vratnika i Bistrika, koji su tu od ameba) svako mjesto u BiH osim Sarajeva smatraju selom, dešavaće se to što se dešava. "Seljaci" će se boriti i napredovati, a stare Sarajlije (model '72.) će se ibretiti otkud to nekome pravo da pomisli da živi i radi tamo gdje nije rođen.Erzsebet wrote:A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Jesi li i tei svom podstanru objasnjavao kako se otvara prozor na "kipu" i kako se koristi daljinski za tv????Erzsebet wrote:Meni je i Sarajevo selo, prema tome ne vidim razloga za ovakvu konstataciju. To sam i gore spomenuo, kako mi je Sarajevo premalo.Pera Trta wrote:Dok god "stare Sarajlije" (bilo one iz '72, bilo one sa Vratnika i Bistrika, koji su tu od ameba) svako mjesto u BiH osim Sarajeva smatraju selom, dešavaće se to što se dešava. "Seljaci" će se boriti i napredovati, a stare Sarajlije (model '72.) će se ibretiti otkud to nekome pravo da pomisli da živi i radi tamo gdje nije rođen.Erzsebet wrote:A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Ako ćemo pravo, ovaj moj podstanar zaista jeste sa sela, što meni uopšte ne smeta, jer ga smatram odličnim čovjekom. Ali problem je što njemu smeta jer ne želi tamo biti doktor i možda jedina "faca", nego će ovdje biti ispod - prosječni radnik, koji će dati pare da ga zaposle i uvijek će to breme nositi na leđima. Nemam ništa protiv ovih koji žele da žive u Sarajevu, ali imam protiv njihovog načina borbe, gdje vrlo često gaze preko mrtvih, samo da bi ostali u gradu.
Alkos wrote:Imao bih svasta reci na ovu temu, ali necu puno zakuhavat, samo malo...
Svaki dosljo mrzi i pljuje po ovom gradu, ali opet zeli uvaliti svoje guzove i ostati "zauvijek"... To im je urodjeno! Cast izuzecima, znam nekolicinu raje koji nisu rodjeni ovdje, ali se ne druzim sa njima, jer njih ne mozes nigdje ni sresti osim cetvrtkom u Slogi kada se druze coporativno! Cast izuzecima opet ponavljam!
A ova suplja o njihovom osamostaljivanju od roditelja, kuhanju i peglanju, spremanju, njihovoj mukotrpnoj borbi, jer eto oni su kao sposobniji za zivot od Sarajlija - to je prica za vesele sveske! Ima ih koji ovdje studiraju po 7-8 godina, starci im salju pare, oni fini i uzorni studenti, a ovdje druga slika - prave orgije i pijanke u svojim stanovima. Dan danas se zna da su najbolji derneci bili kod studentica - cimerki, koje same sebi kuhaju i peglaju... Tako da je to pozitivna strana, Sarajlije uvijek imaju bolju "prolaznost" naspram ostalih...![]()
S druge strane, Sarajlije su mnogo pasivne, nisu spremne za borbu sa "onim" koji su uvijek spremni da se laktaju, da ti podmetnu nogu, udare te ispod pojasa, jer to je njihv mentalitet i njihov nacin opstajanja i borbe... Vjerovatno u tudjoj sredini se ponasas tako!I ono sto me jos nervira kod Sarajlija jeste to sto masa njih studira po 8 godina, a kada zavrsi odmori jos godinu i onda trazi posao i tada ima prohtjeve da to ne bude posao ispod struke i ispod 1000 KM. Onaj koji dodje iz drugog grada, i ima namjeru ovdje i ostati, ce i volontirati ako treba, jer ima jedan cilj u zivotu. Sarajlije, nazalost nemaju nikakvog cilja!
Da kojim slucajem mene roditelji mogu poslati u neki veci grad da studiram, svakako bih se vratio u svoj rodni grad!![]()
![]()
Inace, rodjen sam u ovom gradu, diplomirani ekonomista, uskoro i magistar i vise od godinu dana cucim na birou i bezuspjesno se prijavljujem na svaki konkurs! Ali hajde, svako ima svoju nafaku...Znam samo da se borim i da sam ucio, i dalje ucim, da sebi ne dozvolim da me sutra papak handri u mom gradu!
Hvala i prijetno!
Alkos wrote:Imao bih svasta reci na ovu temu, ali necu puno zakuhavat, samo malo...
Svaki dosljo mrzi i pljuje po ovom gradu, ali opet zeli uvaliti svoje guzove i ostati "zauvijek"... To im je urodjeno! Cast izuzecima, znam nekolicinu raje koji nisu rodjeni ovdje, ali se ne druzim sa njima, jer njih ne mozes nigdje ni sresti osim cetvrtkom u Slogi kada se druze coporativno! Cast izuzecima opet ponavljam!
A ova suplja o njihovom osamostaljivanju od roditelja, kuhanju i peglanju, spremanju, njihovoj mukotrpnoj borbi, jer eto oni su kao sposobniji za zivot od Sarajlija - to je prica za vesele sveske! Ima ih koji ovdje studiraju po 7-8 godina, starci im salju pare, oni fini i uzorni studenti, a ovdje druga slika - prave orgije i pijanke u svojim stanovima. Dan danas se zna da su najbolji derneci bili kod studentica - cimerki, koje same sebi kuhaju i peglaju... Tako da je to pozitivna strana, Sarajlije uvijek imaju bolju "prolaznost" naspram ostalih...![]()
S druge strane, Sarajlije su mnogo pasivne, nisu spremne za borbu sa "onim" koji su uvijek spremni da se laktaju, da ti podmetnu nogu, udare te ispod pojasa, jer to je njihv mentalitet i njihov nacin opstajanja i borbe... Vjerovatno u tudjoj sredini se ponasas tako!I ono sto me jos nervira kod Sarajlija jeste to sto masa njih studira po 8 godina, a kada zavrsi odmori jos godinu i onda trazi posao i tada ima prohtjeve da to ne bude posao ispod struke i ispod 1000 KM. Onaj koji dodje iz drugog grada, i ima namjeru ovdje i ostati, ce i volontirati ako treba, jer ima jedan cilj u zivotu. Sarajlije, nazalost nemaju nikakvog cilja!
Da kojim slucajem mene roditelji mogu poslati u neki veci grad da studiram, svakako bih se vratio u svoj rodni grad!![]()
![]()
Inace, rodjen sam u ovom gradu, diplomirani ekonomista, uskoro i magistar i vise od godinu dana cucim na birou i bezuspjesno se prijavljujem na svaki konkurs! Ali hajde, svako ima svoju nafaku...Znam samo da se borim i da sam ucio, i dalje ucim, da sebi ne dozvolim da me sutra papak handri u mom gradu!
Hvala i prijetno!
ja sam Sandžaklija, i svud se dičim timerespo wrote:last one sve ono sto sam rekao potvrdila si svojim postom
samo obrnutim redom
da su ljudi koji su dosli u sa ambiciozni uspjesni jer znaju tj sto zele nauciti i sve to potvrdjuje da su ovdje rodjeni pomalo lijeni a sve im na dohvat ruke
da su ovdje obrazovani da govore strane jezike skolovali ili doskolovavali se vani i dosli ovdje i uzme im sandzaklija posao ispred nosa potvrdjuje moju prvu tvrdnju da se oni laktaju da koriste rodbinsko prijateljsko placenicke veze jer zeli ostati ovdje i niko ga ne moze vratiti tamo odakle je dosao
opet da napomenem kao i u prvom mom postu nisu svi takvi ali vecina i u prvoj grupi i u drugoj
Last_one wrote:Dragi moji,
ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati.....![]()
komi wrote:postoji i ona... kad konkurišeš u neku državnu instituciju u drugom kantonu da te odbiju i kažu nisi iz njihovog kantona
što ne sprečava one sa strane da se zaposle u sarajevu