posao u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
black

#101 Re: posao u Sarajevu

Post by black »

sa jedne druge teme, ali odgovara i ovoj..
MonaNay wrote:
Ja sam došla u Sarajevo. Za tebe sam vjerovatno "došljo" (ili... Bože, kako li je ženski rod od "došljo", nemojte mi reći "došljakinja", jer to ima sasvim druge konotacije). U svojim košmarima ti me vidiš kako bacam vrećicu smeća kroz prozor, u Miljacku, otimam posao tebi, "rođenom" Sarajliji, "ne znam gdje je Općina ta i ta, ali znam sve ko u nju radi"... i slično. Ali, iako sam slučajno došla u Sarajevo, ništa od tog nisam: ja Sarajevo volim svim srcem, takvo kakvo je i kakvo bi moglo biti. Volim ga, ne samo po tome kako ga vidim, nego kako činim: nikada posao ne tražim "na štelu" - uvijek sam pozvana da radim kao najbolji kandidat, nikada nisam nikome iglu uzela, a kamoli posao... A, evo me, sad sam opet bez posla, dovijam se kako znam i umijem. Imam i okolišnu filozofiju koja mi nikad ne bi dopustila da prođem preko milih mi planinskih puteva, a da ne pokupim smeće na koje nabasam (da, odrondam i ja, ali nikada na "papke", samo na to skoro metafizičko zlo u ljudima). U nekim sam stvarima postigla čak i stanovit uspjeh i ja ga s radošću vezujem za ovu zemlju. Živim ovdje već dugo, dugo... odgajana i samoodgajana željom da dosegnem bar malo onog uzora, one antičke vrline "aristos". Bošnjakinja sam i muslimanka, ali mi je važno "ono što je svima važno", da parafrazim Camusa.
Ali, nema ni dana, a da mi neko ne kaže: "Kako ti se svidja u mom Sarajevu?", "Kada ćemo vam vidjeti ledja?", "Vi nam uzimate posao, prljate grad, kvarite čaršijski duh...". To se ponavlja tako često i tako dugo to traje, da ja, @cistunac, razmišljam da stavim kakvu traku na ruku, na kojoj bi, eto, ti predloži, moglo pisati "ne-Sarajka" ili kakav drugi znak... Evo, ti odredi i dan i datum, pa ću gradom u kojemu, ja hoću vjerovati još dahće kozmopolitizam, prošetati s takvom trakom, a ti me čekaj na Čaršiji... Ja ću skupiti snage i zamišljati neko dobročinstvo iz Kreševljakovićevih priča o čaršijskoj solidarnosti i pomisliti kako ćeš ti prići i skinuti mi tu traku...
Žalim za onim miRCErkinim: bolje biti frustrirani mješanac... Je li moguće da i to iščezava?
Ljuska_u_BaklaFi

#102 Re: posao u Sarajevu

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ne vidim svrhu ovom prepucavanju, ima Sarajlija koji rade, ali oni nemaju vremena da pisu po forumu, i ima Sarajlija koji biraju sta bi da rade i onda su im svi drugi krivi sto to isto ne nalaze..... Mjesta o kojima ovdje pisete, a za koja vam zaBoga treba stela nisu ( ako je ista znam) ni granapi, ni butici, ni salteri, ni marketi.....ali je bitno naci nekog da se krivi, njega svi imaju. Za one koji ce me docekati, kako ovdje ima onih sa fakultetskim obrazovanjem i zele dobro radno mjesto, moram reci da za to nisu krivi ljudi sa strane, nego mogucnost da svako upise fax, pa dobivamo vise radne snage nego sto posla imamo itd, i tako redom i bezbeli te famozne stele...Ne kazem da one nemaju svoje mjesto, ali one su jedne od razloga a ne jedini razlog sto Sarajlije nemaju posla,ipak bitno je samo da se ne podnosimo....a to je vec prica za temu "kakvi smo to postali" :?
jedna tamo

#103 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Ne vidim svrhu ovom prepucavanju, ima Sarajlija koji rade, ali oni nemaju vremena da pisu po forumu, i ima Sarajlija koji biraju sta bi da rade i onda su im svi drugi krivi sto to isto ne nalaze..... Mjesta o kojima ovdje pisete, a za koja vam zaBoga treba stela nisu ( ako je ista znam) ni granapi, ni butici, ni salteri, ni marketi.....ali je bitno naci nekog da se krivi, njega svi imaju. Za one koji ce me docekati, kako ovdje ima onih sa fakultetskim obrazovanjem i zele dobro radno mjesto, moram reci da za to nisu krivi ljudi sa strane, nego mogucnost da svako upise fax, pa dobivamo vise radne snage nego sto posla imamo itd, i tako redom i bezbeli te famozne stele...Ne kazem da one nemaju svoje mjesto, ali one su jedne od razloga a ne jedini razlog sto Sarajlije nemaju posla,ipak bitno je samo da se ne podnosimo....a to je vec prica za temu "kakvi smo to postali" :?

a izvini što bi ja radila u granapu kad imam faks?
ja sam iz radničke porodice i nemam predrasude ali zato su mi moji pružili školovanje da ne radim u granapu...
a istina je da od došlja nemožeš dobiti posao..
samo čula sam od jedne žene ali neznam jeli tačno, žena mi je rekla ovim riječima: "dogovor političara je da se hrvati nezapošljavaju u Sarajevu jer se neće muslimani zapošljavati u hercegovini" mislim da je to nešto kao čišćenje jer morat ću ići ako nedobijem posao bez obzira što sam treća generacija moje porodice u sarajevu!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#104 Re: posao u Sarajevu

Post by Bobi »

E vala za granapa si.... :lol:.
Ljuska_u_BaklaFi

#105 Re: posao u Sarajevu

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Problem i jeste sto svako danas ima fax a posla za sve sa faxom nema. Mislim da je veci problem, sto na pojedinim (dobrim) pozicijama rade babini sinovi Sarajlije, koji eventualno imaju samo srednju skolu, a manje da su na tim pozicijama "doslje" s faxom. Doslje ne bi dosle da studiraju da su imale para, kako onda da plate stele :?
Shoshana

#106 Re: posao u Sarajevu

Post by Shoshana »

Bobi wrote:E vala za granapa si.... :lol:.
Evo, i ja citam, i sve se pitam koji se to fakultet moze zavrsiti, a pisati ovako nepismeno. Eto ja bas nisam od onih koji letaju po forumu i traze pravopisne greske, ali busati se u prsa svojim fakultetom a ne biti u stanju napisati jednu jedinu recenicu bez greske je :-)

Jos ako joj je cehra zaista ovakva kako pise - vala joj ni ja posao ne bih dala.
jedna tamo

#107 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

:lol: :lol: :lol:
ahahahaha
jedna tamo

#108 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Problem i jeste sto svako danas ima fax a posla za sve sa faxom nema. Mislim da je veci problem, sto na pojedinim (dobrim) pozicijama rade babini sinovi Sarajlije, koji eventualno imaju samo srednju skolu, a manje da su na tim pozicijama "doslje" s faxom. Doslje ne bi dosle da studiraju da su imale para, kako onda da plate stele :?

istina :thumbup:
jedna tamo

#109 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

Shoshana wrote:
Evo, i ja citam, i sve se pitam koji se to fakultet moze zavrsiti, a pisati ovako nepismeno. Eto ja bas nisam od onih koji letaju po forumu i traze pravopisne greske, ali busati se u prsa svojim fakultetom a ne biti u stanju napisati jednu jedinu recenicu bez greske je :-)

Jos ako joj je cehra zaista ovakva kako pise - vala joj ni ja posao ne bih dala.

ja sam nepismena tralalalala
neznam pisati......šta da radim? uf jesi me sad zadeverala pravo kao i ovaj bobi
black

#110 Re: posao u Sarajevu

Post by black »

i kazu svijet ostaje na mladjima...jadna nam je buducnost sa takvim razmishljanjima..
nije ni za granapa vec za shtanda na pijaci (uz izvinjenje svim ljudima koji poshteno zaradjuju i na shtandu ma odakle oni bili, "sarajlije" ili "doshljaci")
hakazvaka

#111 Re: posao u Sarajevu

Post by hakazvaka »

jedna tamo wrote:
Shoshana wrote:

ja sam nepismena tralalalala
neznam pisati......šta da radim? uf jesi me sad zadeverala pravo kao i ovaj bobi
nauci :wink: :lol:
Loulou

#112 Re: posao u Sarajevu

Post by Loulou »

:roll:

već je bilo riječi o svemu ovome:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a

:-)
respo

#113 Re: posao u Sarajevu

Post by respo »

ružmarin-a wrote:
respo wrote:last one sve ono sto sam rekao potvrdila si svojim postom
samo obrnutim redom :)

da su ljudi koji su dosli u sa ambiciozni uspjesni jer znaju tj sto zele nauciti i sve to potvrdjuje da su ovdje rodjeni pomalo lijeni a sve im na dohvat ruke

da su ovdje obrazovani da govore strane jezike skolovali ili doskolovavali se vani i dosli ovdje i uzme im sandzaklija posao ispred nosa potvrdjuje moju prvu tvrdnju da se oni laktaju da koriste rodbinsko prijateljsko placenicke veze jer zeli ostati ovdje i niko ga ne moze vratiti tamo odakle je dosao

opet da napomenem kao i u prvom mom postu nisu svi takvi ali vecina i u prvoj grupi i u drugoj
ja sam Sandžaklija, i svud se dičim time

nisam nikome uzela posao ispred nosa, izabrana sam za taj posao od strane
tima direktora, nakon dugih pregovora i posmatranja i ispitivanja jesam li podobna za to mjesto...

nakon godine rada postavljena sam na high position, zahvaljujući poštenju, odgovornosti, radu
ispravljam gramatičke greške svog nadređenog, s uživanjem i na njegov zahtijev

Ne, ne može mi cipele okrenuti velika većina vaših rođenih Sarajlija
zahvaljujući nivou kulture, odgoja, obrazovanja, sposobnosti, smjelosti i smionosti kojim raspolažem i nosim sa sobom
uvijek i u svakoj situaciji

Neskromno ali istinito i hvala samo Bogu na tome

@alkos: magistrom se postaje nakon par godina radnog iskustva, da se naučno usavršiš i uzdigneš, zaletio si se, pa ćeš još teže sada naći posao, jer si je li magistar koji želi sve beneficije i veću plaću, te si kao takav često prekvalifikovan za neke poslove koji se traže ovdje...žalosno ali istinito
ajde procitaj zadnju recenicu pocinje "opet da napomenem..."
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#114 Re: posao u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

Svasta. :roll:
respo

#115 Re: posao u Sarajevu

Post by respo »

jedna tamo wrote:
ja sam iz radničke porodice i nemam predrasude ali zato su mi moji pružili školovanje da ne radim u granapu...
samo čula sam od jedne žene ali neznam jeli tačno, žena mi je rekla ovim riječima: "dogovor političara je da se hrvati nezapošljavaju u Sarajevu jer se neće muslimani zapošljavati u hercegovini" mislim da je to nešto kao čišćenje jer morat ću ići ako nedobijem posao bez obzira što sam treća generacija moje porodice u sarajevu!
sto bi radila u granapu kad je ljepse cekati neki posao u kancelariji ili koja si vec struka makar citav zivot
i do kada mislis cekati taj posao?
radi u granapu sta fali ako naleti posao iz tvoje struke lako je napustiti granap
jedna tamo

#116 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

respo wrote:
jedna tamo wrote:
sto bi radila u granapu kad je ljepse cekati neki posao u kancelariji ili koja si vec struka makar citav zivot
i do kada mislis cekati taj posao?
radi u granapu sta fali ako naleti posao iz tvoje struke lako je napustiti granap

nemožeš ni u granapu bez štele...u zadnjih 2 mjeseca predala sam na 20 konkursa niko me nije zovnuo ni na razgovor
predavala za sekretaricu, ma za svakakve poslove sa srednjom školom al ništa niko ništa
respo

#117 Re: posao u Sarajevu

Post by respo »

trazis posao u granapu a molis boga da ga ne dobijes
znam ja nas ...
jedna tamo

#118 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

:roll:
SnezanaM

#119 Re: posao u Sarajevu

Post by SnezanaM »

jedna tamo wrote:ja sam Sandžaklija, i svud se dičim time

pa idi onda u sandžak pa se diči brate dragi....
ha ja...super drago mi je da si tako pametna i sposobna i da si sve sama zaslužila to je za svaku vrstu pohvale al hajte brate u svoj sandžak pa tamo radit i povedi ove svoje....nećemo se mi ljutiti ne brini za nas!
Sta mislis da se tako prema Sarajlijama ponasaju u Engleskoj, Njemackoj, Italiji itd. :-)
Karabaja

#120 Re: posao u Sarajevu

Post by Karabaja »

SnezanaM wrote:

ha ja...super drago mi je da si tako pametna i sposobna i da si sve sama zaslužila to je za svaku vrstu pohvale al hajte brate u svoj sandžak pa tamo radit i povedi ove svoje....nećemo se mi ljutiti ne brini za nas!
Sta mislis da se tako prema Sarajlijama ponasaju u Engleskoj, Njemackoj, Italiji itd. :-)
Ima jedna bitna razlika između Sandžaklija i ostalih ljudi kad migriraju negdje. Ostali ljudi kad se presele u neku sredinu prilagode se toj sredini, a Sandžaklije generalno počnu da mijenjaju tu sredinu i pretvaraju je u Sandžak...
jedna tamo

#121 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

SnezanaM wrote:

to je već druga tema....nemam ja ništa protiv sandžaklija već mi je muka kad vidim kako su svugdje....rodbinske veze i tako to...
na faksu su studirali samnom i ja ih pitam od čega živite, kažu oni mi ćemo šta god treba samo da ostanemo u Sarajevu i vjeruj svi rade a ja neradim eto....l
SnezanaM

#122 Re: posao u Sarajevu

Post by SnezanaM »

Karabaja wrote:

Ima jedna bitna razlika između Sandžaklija i ostalih ljudi kad migriraju negdje. Ostali ljudi kad se presele u neku sredinu prilagode se toj sredini, a Sandžaklije generalno počnu da mijenjaju tu sredinu i pretvaraju je u Sandžak...
Yes, yes :D Bas se prilagodjavaju, zato stalno po Evropi imamo koncerte Dine i ostalih :roll:
SnezanaM

#123 Re: posao u Sarajevu

Post by SnezanaM »

jedna tamo wrote:

to je već druga tema....nemam ja ništa protiv sandžaklija već mi je muka kad vidim kako su svugdje....rodbinske veze i tako to...
na faksu su studirali samnom i ja ih pitam od čega živite, kažu oni mi ćemo šta god treba samo da ostanemo u Sarajevu i vjeruj svi rade a ja neradim eto....l
Ma nemas, nikako :-)
_tulumba_

#124 Re: posao u Sarajevu

Post by _tulumba_ »

respo wrote:uzmimo samo primjer zenicana recimo puna im usta mrznje za sarajevom kad su u zenici a kad dodju ovdje vole sarajevo vise od nas svih zajedno
Ova recenica me "potrese" :lol:
Interesantno je ovo razmisljanje, i donekle ispravno ali ipak povrsno. Mene interesuje od kojih Zenicana si ti cuo, osjetio, vidio, primjetio mrznju prema Sarajevu/Sarajlijama? Jesi mozda razgovarao sa "vatrenim" navijacem s juzne tribine ili nekim normalnim, obrazovanim Zenicaninom?? Jedno je sigurno, niko ne voli Sarajevo vise od svog rodnog grada, i to je razumljivo, sve ostalo je suplja.. A druga stvar je da li neko ima simpatije prema Sa iz nekog razloga...Zasto bih ja mrzio, prije svega, glavni grad moje domovine?Ukoliko postoje Zenicani koji "vole" vise Sa od Ze, mozda samo na taj nacin iskazuju zahvalnost gradu Sarajevu ukoliko rade vec u njemu, i jedu hljeb koji im Sarajevo daje tj. koji zarade u Sa..Mene samo interesuje sta bi bilo jos da se Zenicani zaposljavaju u vecoj mjeri u Sa da pri tome jos pljuju po Sa..Sta bi tek onda rekao??
Ovih primjera i slucajeva da "doslje" se zaposljavaju u necijem gradu ima svugdje, nije to samo slucaj sa Sa, s tim sto je Sa veci grad sa vecim brojem studenata a i vecim brojem "doslja" pa je evidentno da je taj "problem" i vise izrazen..
Konkretno u Ze, moje kolege s faxa iz drugih gradova, itekako se bore da ovdje se zaposle i ostanu, neki su i uspjeli u tome...I sta sad??Da nekom kazem, ej ti iz Zavidovica, idi odakle si dosao i tamo trazi posao..

Svako ima svoju nafaku, samo je treba docekati..

p.s. respo, eventualno, ako shvatis ovaj moj post kao neki pokusaj provokacije ili sl., to definitivno nije.. :)
HAVANA

#125 Re: posao u Sarajevu

Post by HAVANA »

Na svakoj temi moraju početi prepucavanja,vrijedjanja... :-)
Da ima puno sandjaklija...Ima ih puno loših,dobrih,namazanih,lijepih,ružnih...snalaze se kako znaju(prilično dobro :D ),mnogi koriste svoja poznanstva , šire taj magični krug u kojem sebi prave prostor za raznorazne mahinacije i prilično brzo postaju imućni...
Svojim vezama u opštinama,mahinacijama sa dionicama,dobijanjem vrijednih informacija gdje,šta,kako i na koji način da rade ,uspijevaju da višestruko oplode svoj kapital i onda se dešavaju situacije da recimo u naselju u kojem sam odrastao čitav niz poslovnih prostora predje u vlasništvo istih ljudi...i na kraju još naprave tik do doma zdravlja rugobu od zgradurine u kojoj za bajram cvili sinan sakić,pred kojom sjede omladinci kockastih glava sa djevojkama
koje na sve liče osim na normalnu žensku osobu,lijepo im je,druže se a i Atila im je blizu :-) :lol: Prilagodili su okolinu sebi a trebalo je biti obratno. :evil:
Krivi smo mi.
Isto tako znam i puno divnih ljudi iz sandjaka.Pogotovo onih koji su davno došli i prilagodili se ovdašnjem načinu života,ne žive i ne posluju turbo folk načinom života...
Nerviraju i mene papci koji uvijek sebi naprave prolaz i ne poštuju sredinu u koju su došli.I sam sam bio skoro 7 godina došljo u jednom EU gradu i bez ikakvih problema sam se prilagodio njihovom načinu života i ponašanja,naučio jezik,našao posao i stekao priličan imetak ali nikada nisam kukao,u početku nisam birao ni poslove jer sam bio novi,bilo je puno toga za naučiti...Sve sam ja to uredno obavio i došao nazad svojoj kući :-D
Nerviraju me još više moje sarajlije koje dopuštaju ovo što se dešava a oni to zgroženo posmatraju :oops:
Znam ih jako puno koji vječito kukaju,ne može ovo,ne može ono,gdje ću ja to...a vrijeme prolazi.
Posla uvijek ima,laže ko kaže da nema.Treba raditi,misliti,smišljati...pare i poslovi su oko nas samo treba naći put do njih.
Ne možeš odmah početi raditi ono o čemu si sanjao,treba se malo i namučiti.Sve je to životna škola.Svaki loš posao i svaki životni poraz u slijedećem potezu koji napraviš možeš okrenuti u svoju korist jer znaš gdje si griješio.
Za mlade i školovane ljude koji su tek završili fakultete je najteža situacija.Oni najviše i osjete ove štele,veze i vezice na svojoj koži ali na njima je da se bore,mladost je na njihovoj strani.Neka rade šta god mogu dok im se ne ukaže prilika da sjednu na mjesta ovih nepismenih i neukih koji sjede po raznoraznim institucijama,firmama,carinama,opštinama...
Posla ima i ja ću ga uvijek naći.Ja jesam u odredjenoj prednosti jer se bavim privatnim poslom i nisam vezan na jednu oblast kao što je slučaj sa nekim ko je tek završio fakultet.Ali vi ste u velikoj prednosti jer ste mladi i uspjeli ste završiti fakultete dok je većina moje generacije u tim godinama umjesto indexa dobila pušku. :evil:
Locked