Posao u njemackoj ili holandiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nodituzla

#1 Posao u njemackoj ili holandiji

Post by Nodituzla »

Pozdrav svima. Od zavrsene skole imam za grafičkog tehnicara i web dizajn. Interesuje me da li ima posla te skole. Posto sam gledao poslove u inostranstvu za web dizajnera i vecinom se koriste neki noviji programi. Ja sam radio HTML i CSS u kojima sam pocetnik. Takodjer sam radio FrontPage i WordPress. A vecinom poslovi se vrte oko Typo3. Znam engleski dobro, a njemacki UCim. Da li ima posla u nekoj stampariji ili slicno? Hvala vam unaprijed i lijep pozdrav.
Nodituzla

#2 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by Nodituzla »

I zaboravio sam pitat da li se mora traziti posao od struke koje si zavrsio? Je li mogu raditi npr. u fabrici nekoj ili nesto slicno? Hvala još jednom LP
mali jomu

#3 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by mali jomu »

Mozes traziti posao koji hoces... samo ce te pitat zasto ne trazis posao za ono za sta si skolu zavrsio???

To je njima cudno, ali ako tebi tako odgovara mozda te i prime (imaju zakoni za strucne naobrazde pa ih strah u vezi toga svega...) :thumbup:
Nodituzla

#4 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by Nodituzla »

Hvala na odgovoru. Nakon danonoćno Trazenja uspio sam naci poslodavca. Ali me pitao za termin. Ja sam upravo sad predao za termin, ali posto sam od nekih cuo da ne treba certifikat za jezik za vizu, jer kao poslodavac ako ne trazi i ne treba. Pa me to sad brine. Da li neko zna sigurno? Hvala još jednom na odgovoru.
Nodituzla

#5 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by Nodituzla »

mali jomu wrote: 30/01/2020 16:56 Mozes traziti posao koji hoces... samo ce te pitat zasto ne trazis posao za ono za sta si skolu zavrsio???

To je njima cudno, ali ako tebi tako odgovara mozda te i prime (imaju zakoni za strucne naobrazde pa ih strah u vezi toga svega...) :thumbup:
mali jomu

#6 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by mali jomu »

Nodituzla wrote: 31/01/2020 12:12
mali jomu wrote: 30/01/2020 16:56 Mozes traziti posao koji hoces... samo ce te pitat zasto ne trazis posao za ono za sta si skolu zavrsio???

Zakonski je regulisana svacija strucna sprema u poslovnom obimu bilo kojeg radnika.

Svako sa vecom strucnom spremom ako hoce da radi posao manje strucne spreme, ulazi u zakonsku sivu zonu pravilnika o radnom mjestu bilo kojeg posla... koji se trazi.

(radnici ih mogu zajebavat u vezi plate, doprinosa, osiguranja, slobodnih dana, godisnjih odmora, radnih sati itd)
mousstapha

#7 Re: Posao u njemackoj ili holandiji

Post by mousstapha »

Pogresno! Nije nista cudno traziti posao u drugoj struci od one za koju si se skolovao. Naravno da cete pitati, ali vise iz razloga koja je motivacija. U danasnje vrijeme je postalo normalno, nekada cak i pozeljno da recimo ljudi iz razlicitih polja obrazovanja zavrse u IT-u.

Nekada je promjena nelogicna, jer ne mozes traziti posao u medicini za doktora, ako za to nisi skolovan.
Post Reply