Posao u Coca Coli
-
fabrika
#1 Posao u Coca Coli
Da li neko zna ili ime neka iskustva u zaposlenju u Coca Coli, kakvi su uslovi rada, atmosfera, kakve su plate, mogucnost strucnog usavrsavanja, dodatne beneficije,..... Takodje bi zelio da cujem vase misljenja o tome dali preferirate posao u javnom sektoru (javna preduzeca, drzavne institucije) ili u privatnom sektoru gdje spada i Coca Cola.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#2 Re: Posao u Coca Coli
Koliko sam ja èuo u kafanskom mahalanju sve je super samo ¹to pada¹ na guzicu od posla...fabrika wrote:Da li neko zna ili ime neka iskustva u zaposlenju u Coca Coli, kakvi su uslovi rada, atmosfera, kakve su plate, mogucnost strucnog usavrsavanja, dodatne beneficije,..... Takodje bi zelio da cujem vase misljenja o tome dali preferirate posao u javnom sektoru (javna preduzeca, drzavne institucije) ili u privatnom sektoru gdje spada i Coca Cola.
-
ibrik
Zavisi od pozicije na koju konkurises...moj prijatelj ima losa iskustva...oko 2 mjeseca prije nego sto ce diplomirati ekonomiju zaposlio se u Coca Coli kao unaprijedjivac prodaje i ta dva mjeseca je radi krvnicki...na dan diplomiranja je dobio samo 2 sata pauze da dodje odbrani diplomski i vrati se na posao(jadno od giganta kao sto je Cola)...nakon diplomiranja je dakle sa zavrsenim ekonomskim fakultetom radio jos 4-5 mjeseci kao unarijedjivac prodaje i slagao flase po friziderima i nije mogao dobiti bolju poziciju...usput receno momak je prvi diplomirao od nase generacije i sada radi u jednoj odlicnoj firmi na veoma dobroj poziciji i ima jedno 5 puta vecu platu od one u Coli..
- nebojeplavo
#4 Re: Posao u Coca Coli
Mislim da je kod nas jako mali broj firmi u kojoj su zaposlenici zaštićeni u pogledu prava iz radnog odnosa, kao što su državni službenici u državnim organima. Doduše, ima i takvih firmi u kojima se zaposlenicima omogućava da napreduju, i imaju puno veće plate od onih u državnom sektoru, al kao što rekoh, mislim da su takve rijetke.fabrika wrote:..Takodje bi zelio da cujem vase misljenja o tome dali preferirate posao u javnom sektoru (javna preduzeca, drzavne institucije) ili u privatnom sektoru gdje spada i Coca Cola.
-
fabrika
Slazem se da su vecini firmi radnicka prava losija u odnosu na drzavne firme. Prednost drzavnih firmi i institucija je sto imaju neku "ekonomsku sigurnost", ali ima i dosta nedostataka. Npr. hijerarhijsko napredovanje koje ti donosi vecu platu i bolji status je u principu jedino moguce sa godinama radnog staza, znaci moras cekati da neki stari izlizani kadrovi odu penziju da zauzmes njihovo mjesto. Uslovi rada u drzavnim firmama nisu bas dobri. Onda, po meni, u javnim firmama zaposljavaju se srednje losi i losi kadrovi koji su dobivali sat sa posvetom za 10 godina studiranja. Onda, neko tvoje zalaganje u javnoj firmi ne donosi ti nista, jer radio ga ti ili ne radio, plata je ista sto uopste nije motivirajuce. Sa druge strane, kod privatnih firmi te maksimalno iskoristavaju ali ipak kontam da radnika vise cijene kao kapital nego kaoo potrosnu robu, mozda se i varam.
- nebojeplavo
Kao što rekoh, to sve zavisi od firmi. Jedan moj prijatelj, koji je završio ekonomiju, radi u jednoj većoj firmi, i ima super uslove, čak su mu platili postdiplomski, tako da ne mora značiti ni da je sve crno.
A za Coca-colu ne znam.
A za Coca-colu ne znam.
-
Celicna_saka
Sto se tice coca cole, drug mi je zavrsio veterinu i radio je u njihovom mikrobioloskom laboratoriju i kaze jebes pare kad ih nemas kad trositi.
Last edited by Celicna_saka on 03/11/2006 10:05, edited 1 time in total.
- uvjek dobar gost
Svi koji su radili tamo a ja ih znam ... rekli su da je ta firma robovlasnik, a da ni pkate nisu onolike koliko ljudi misle da jesu....
-
King Kikapu
ja sam radio u jednom ministarstvu, potom u jednom organu drzavne uprave sve skupa oko 5 godina, potom sam radio u nevladinoj organizaciji pod pokroviteljstvom evropske komisijie i vlade japana, te u privatnoj firmi, a jedno vrijeme sam bio samouposleni freelancer tj. tezgaros. tako da sam upoznao prednosti i mane svih potencijalnih poslodavaca.
drzavna sluzba daje ekonomsku sigurnost i stabilnost. to joj je najveca prednost. mana je sporo napredovanje u sluzbi i opterecenost birokratijom. takodje je drzavna sluzba uhljebjenje po rodbinskoj sto se vrlo neugodno zna odraziti na druge zaposlenike.
nevladine organizacije za vrijeme trajanja ugovora takodje daju ekonomsku sigurnost, radno vrijeme je fiksno i odredjeno i rijetko sam ostajao duze. doduse moj posao je bio mahom terenski tako da to i nije neko mjerilo. NGOovi nisu optereceni birokratijom, no mana im je zaposlenje na odredjeno vrijeme, obicno u duzini ugovorene implementacije odredjenog projekta.
kod privatnika se opet stvari razlikuju. u respektabilnim firmama imas i finansijsku sigurnost, ali se mnogo manje postuju neka uobicajena prava uposlenika. cesto se radi subotom, u godisnji odmor se racunaju vikendi kao radni dani, radno vrijeme nije fiksno i cesto zna biti dneveno povecano i za 50%.
biti freelancer ima svojih prednosti u organizaciji posla i odredjivanju dnevne kolicine posla i intenziteta rada. freelancere obcno vezujedino rokovi, dok je sve ostalo u domenu licne organizacije. no mana je neredovnost prihoda.
drzavna sluzba daje ekonomsku sigurnost i stabilnost. to joj je najveca prednost. mana je sporo napredovanje u sluzbi i opterecenost birokratijom. takodje je drzavna sluzba uhljebjenje po rodbinskoj sto se vrlo neugodno zna odraziti na druge zaposlenike.
nevladine organizacije za vrijeme trajanja ugovora takodje daju ekonomsku sigurnost, radno vrijeme je fiksno i odredjeno i rijetko sam ostajao duze. doduse moj posao je bio mahom terenski tako da to i nije neko mjerilo. NGOovi nisu optereceni birokratijom, no mana im je zaposlenje na odredjeno vrijeme, obicno u duzini ugovorene implementacije odredjenog projekta.
kod privatnika se opet stvari razlikuju. u respektabilnim firmama imas i finansijsku sigurnost, ali se mnogo manje postuju neka uobicajena prava uposlenika. cesto se radi subotom, u godisnji odmor se racunaju vikendi kao radni dani, radno vrijeme nije fiksno i cesto zna biti dneveno povecano i za 50%.
biti freelancer ima svojih prednosti u organizaciji posla i odredjivanju dnevne kolicine posla i intenziteta rada. freelancere obcno vezujedino rokovi, dok je sve ostalo u domenu licne organizacije. no mana je neredovnost prihoda.
- ahmed&nedzad
A Coca Cola?!King Kikapu wrote:ja sam radio u jednom ministarstvu, potom u jednom organu drzavne uprave sve skupa oko 5 godina, potom sam radio u nevladinoj organizaciji pod pokroviteljstvom evropske komisijie i vlade japana, te u privatnoj firmi, a jedno vrijeme sam bio samouposleni freelancer tj. tezgaros. tako da sam upoznao prednosti i mane svih potencijalnih poslodavaca.
-
King Kikapu
ZATO STO JE EGZISTENCIJA EGZAKTNA I NEMILOSRDNA NAUKA?plimpi wrote:zašto bi iko radio u firmi koja očito promoviše globalizacijske vrijednosti, tj. jedan od glavnih nosilaca ideje:)
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Zato ¹to ne mo¾e svako biti slikar i pisac te ¾ivjeti od spoznaje i have...plimpi wrote:za¹to bi iko radio u firmi koja oèito promovi¹e globalizacijske vrijednosti, tj. jedan od glavnih nosilaca ideje:)
-
Hasharijast
#19 Re: Posao u Coca Coli
Coca cola Helenica ti je kapitalizam na BiH nacin tj. oni su ti pravi robovlasnici. Sistem na papiru izgleda izvanredno ali su rukovodioci isfrustrirani mediokriteti da svaki dan zaplaces kada krenes na posao. Toliku kolicinu oholosti i arogancije nisam nikada vidio na jednom mjestu.
- ja.neron
#20 Re: Posao u Coca Coli
čestitam izvukao si temu staru 4 godine vjerovatno jer si pročitao oglas za colu
- kokuz_sa
#21 Re: Posao u Coca Coli
radio 2 god u coca coli..prvih 6 mjeseci nisam imao dana odmora..znaci nedelje praznici nista to..
radio skoro u prosjeku 10h svaki dan..
poslije se kao poboljsalo radno vrijeme al dan ti se svodio na ovo
ustanes ujutro u pola 6 u pola 7 ti pocinje smjena..radis do 3-4h popodne..dodjes kuci jedees i samo legnes jer crkajes od odmoa
tad kad se stabilizovalo radno vrijeme su pocele ajmo kazat i malo bolje plate
pa si mogao zaraditi i oko 1000+KM
i tako je bilo jedno vrijeme
da bi onda poceli na svakoj plati da uzimaju 100-300KM
i uvijek nadju neki razlog za koji se nisi smjeo buniti
eh nakon svega toga svi radnici coca cole pocinju da rade za jednu drugu firmu AWG(alarm west gross-to je ona firma za obezbjedjenje al eto bavi se i ovim poslovima)
znaci radnicima coca cole je ponudjeno ovako..potpisite ugovor sa awg ili potpisite otkaz
ljudi radili po 20god u coca coli i oni im tako urade..
a najbolje je od svega sto sada plata ide
zaradis 800KM a plate dobijes 320KM
ako se bunis za platu to ti znaci da si sebi potpisao otkaz..
i od plate ti oduzmu po 50KM kao to uzimaju da ti na kraju godine mogu isplatiti regres
radio skoro u prosjeku 10h svaki dan..
poslije se kao poboljsalo radno vrijeme al dan ti se svodio na ovo
ustanes ujutro u pola 6 u pola 7 ti pocinje smjena..radis do 3-4h popodne..dodjes kuci jedees i samo legnes jer crkajes od odmoa
tad kad se stabilizovalo radno vrijeme su pocele ajmo kazat i malo bolje plate
pa si mogao zaraditi i oko 1000+KM
i tako je bilo jedno vrijeme
da bi onda poceli na svakoj plati da uzimaju 100-300KM
i uvijek nadju neki razlog za koji se nisi smjeo buniti
eh nakon svega toga svi radnici coca cole pocinju da rade za jednu drugu firmu AWG(alarm west gross-to je ona firma za obezbjedjenje al eto bavi se i ovim poslovima)
znaci radnicima coca cole je ponudjeno ovako..potpisite ugovor sa awg ili potpisite otkaz
ljudi radili po 20god u coca coli i oni im tako urade..
a najbolje je od svega sto sada plata ide
zaradis 800KM a plate dobijes 320KM
ako se bunis za platu to ti znaci da si sebi potpisao otkaz..
i od plate ti oduzmu po 50KM kao to uzimaju da ti na kraju godine mogu isplatiti regres
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#22 Re: Posao u Coca Coli
Jah, i mene začudi otkud pitt rahmetli da se javlja, dok ne vidjeh-2006ja.neron wrote:čestitam izvukao si temu staru 4 godine vjerovatno jer si pročitao oglas za colu
- minjonja
#23 Re: Posao u Coca Coli
pa sta ako je tema stara 4 godine. bolje da je ozivio staru temu nego otvorio novu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Posao u Coca Coli
to je nama naša borba dala
- Aphex_
#25 Re: Posao u Coca Coli
Bas trebas tu da se zaposlis?