Porez na luksuz

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sarayman

#1 Porez na luksuz

Post by Sarayman »

U zadnje vrijeme sve cesce cujem price o uvodjenju poreza na luksuz. Konkretno, ukoliko pored stana imate zemljiste, vikendicu, kucu itd. bit ce oporezovano. Zna li neko nesto vise o ovome i sta mislite o ideji?
Licno, mislim da je otimacina prve klase. Isto tako mislim da valja izglasati provodjenje ovog zakona od strane ljudi koji (garant!) imaju i stanove i vikendice, tako da ce to malo teze ici.. No, vidjecemo..
lopta

#2 Re: Porez na luksuz

Post by lopta »

Nisi se valjda zabrinuo za vikendicu? :D

Porez na luksuz treba uvesti sto prije. :thumbup:
Compact

#3 Re: Porez na luksuz

Post by Compact »

Koliko sam shvatio, nema poreza na šišu! :shock:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Porez na luksuz

Post by PipiDugaDevetka »

Ja vjerujem da u svimdržavam svijeta postoji porez na privatne stanove, zgrde, kuće, vikendice, poljoprivredno zemljište (Naročito koje se ne obradjuje),...nekretnine. Zašto bi BiH bila izuzetak?
modesti

#5 Re: Porez na luksuz

Post by modesti »

Ako meni platu (ionako smiješno malu) oporezuju nekoliko puta od Nove godine, zašto ne bi nekom i vikendicu? Nije ti pravo pitanje, pravo je pitanje šta će onda sa tim parama od silnih poreza? Hoće li uložiti u bolnice, vrtiće i škole ili u svoje oporezovane vikendice, studiranje u stranim državama svoje djece i u vjeroučitelje u vrtićima?

:x
burekodsira

#6 Re: Porez na luksuz

Post by burekodsira »

koliko znam taj porez je vec uveden prosle gdine ili tako
Haris.ba

#7 Re: Porez na luksuz

Post by Haris.ba »

A ja koliko znam taj porez postoji vec minimalno 30 godina. :)

Zove se porez na imovinu i prihode od imovine. Npr. placa se porez na vikendicu. Placa se porez na poljoprivredno zemljiste. Meni prije jedno 6 godina poslali pausalno za 4 godine porez na poljoprivrednu zemlju(mislim 4 duluma) 4.60 marke sa zateznim kamatama.. Otada nisu vise ni slali.
Ako neko npr. ima vise stanova ne mogu se sjetiti kako se to placa, i placa li se uopste. Ali se placa npr. iznajmljivanje stana.
Ima nesto i oko trgovine plemenitim metalima. Ne mogu se sjetiti. Porez na zlato kroz pdv nece biti. Mozda neki drugi nameti.

Tako je u normalnim drzavama.
Sarayman

#8 Re: Porez na luksuz

Post by Sarayman »

Otvorih temu jer cesto slusam price u skorom uvodjenju poreza na vikendicu (konkretno). Taj zakon sigurno jos nije uveden pa ga niko nikad nije ni mogao platiti.
Post Reply