Ja imam 1 dan bolovanja
Ma nije im uopste ofirno
Osim onih koji su natjerani da dolaze, a ima ih koliko hoćeš.MarlboroGold wrote: ↑13/02/2020 15:41 Iskreno mene nerviraju i priče onih koji su skroz rijetko bili na bolovanju ili nisu nikad, a to nabijaju na nos onima kojima fakat jeste bilo potrebno. Takvih je dosta. To je ono ako mogu ja možeš i ti... ne može uvijek.
Zna se šta je bolovanje i šta isto predstavlja. Ako nisi dobar otvori ga i zdravo. Za mene su idioti oni koji pod gripom i temperaturom dođu na posao i usput zaraze i ostale.
Svakako da ih ima.Logovan wrote: ↑13/02/2020 15:45Osim onih koji su natjerani da dolaze, a ima ih koliko hoćeš.MarlboroGold wrote: ↑13/02/2020 15:41 Iskreno mene nerviraju i priče onih koji su skroz rijetko bili na bolovanju ili nisu nikad, a to nabijaju na nos onima kojima fakat jeste bilo potrebno. Takvih je dosta. To je ono ako mogu ja možeš i ti... ne može uvijek.
Zna se šta je bolovanje i šta isto predstavlja. Ako nisi dobar otvori ga i zdravo. Za mene su idioti oni koji pod gripom i temperaturom dođu na posao i usput zaraze i ostale.
HM, ako znas da si osjetljiv, pripremis se za sezonu- na vrijeme stakujesh sve potrebene -tablete, sirupe itd... ucestala bolovanja- nije znak i bolesti- vec - igranje sistema..MarlboroGold wrote: ↑13/02/2020 15:41 Iskreno mene nerviraju i priče onih koji su skroz rijetko bili na bolovanju ili nisu nikad, a to nabijaju na nos onima kojima fakat jeste bilo potrebno. Takvih je dosta. To je ono ako mogu ja možeš i ti... ne može uvijek.
Fol je da to tvoje radnicko postenje i predan rad niko nece cjeniti, niko jos nikad nije dozivio od sefa da mu kaze "e svaka cast, svi ovi foliraju a ti radis predano, evo ti veca plata". Jer ako to prizna onda je los menadzer...kako je dozvolio da radnici zabusavaju...itd itd.Nisrin wrote: ↑13/02/2020 11:20 Da, upravo govorim o ljudima koji kada kihnu, uzimaju bolovanje...ja ako bas opravdanje objektivno imam, naravno da necu doci na posao!
Danas je uobicajeno postalo da ljudi lazu, jer kod nas je najlakse otvoriti bo u dogovoru sa ljekarom...Nije se jednom desilo da neko uzme BO, a ode negje na put, ili ga sefovi sretnu u trznom centru, restoranu i sta znam
Kako je napisala @dobar osjecaj , neki bas max koriste i to im prolazi...nije to samo kod nas, vidim da ni vani nije mnogo bolja situacija!![]()
Zavisi o kakvim poslovima se radi i kakvim radnicima ali sigurno da postoje razni načini da se stimuliše radnike.moonca wrote: ↑13/02/2020 21:35 Kako da ga stimulishe.
Ako je u mogucnosti da nalazi poslove i drzi radnike zaposlene-- s time i sigurna isplata dohodka- sta vise treba.
Dobrom radniku bi treblo izac u susret- ako je u nekom problemu/ privatnom/ fonanancijskom... i bude, u manjim firmama - gdje je atmosfera opustenija.
Tacno tako...za neke nadredjene ces ginuti, a za neke ces samo otaljavati...prema nekim istrazivanjima je plata tek na petom ili sestom mjestu sto se tice prioriteta za rad u odredjenoj firmi...na platu se naviknes i onda ti ona poslije nekog vremena i nije neki kljucni kriterij za zadovoljstvo, vise ti dodje kao utjeha...a valjda bi trebalo biti samo po sebi razumljivo da je redovna...dobar osjecaj wrote: ↑14/02/2020 09:14Zavisi o kakvim poslovima se radi i kakvim radnicima ali sigurno da postoje razni načini da se stimuliše radnike.moonca wrote: ↑13/02/2020 21:35 Kako da ga stimulishe.
Ako je u mogucnosti da nalazi poslove i drzi radnike zaposlene-- s time i sigurna isplata dohodka- sta vise treba.
Dobrom radniku bi treblo izac u susret- ako je u nekom problemu/ privatnom/ fonanancijskom... i bude, u manjim firmama - gdje je atmosfera opustenija.
U istoj firmi sam radila s nekoliko različitih nadređenih. Jedni su imali takav stil rada i funkcionisanja da su sve informacije zadržavali za sebe. Ljudima su upravljali tako što su ih na razne načine okretali jedne protiv drugih, imali svoje hinje koje su im prenosile šta drugi rade/ne rade i nagrađivali te hinje. U tim timovima je bila jako loša radna atmosfera, nekoliko ljudi je dalo otkaz i otišlo raditi manje plaćene poslove. Sve prilike za profesionalni rast i razvoj su zadržavane u inboxu šefova koji bi ih ili koristili, ili propustili ili dali priliku samo svojim hinjama.
U drugim prilikama ću raditi za nadređene koji ne samo da dijele sve bitne informacije s timom s kojim rade, nego tjeraju ljude da nalaze prilike za lični i profesionalni razvoj, daju povratne informacije o kvaliteti tvog rada, predlažu inovativne ideje od kojih svaka zdrava osoba osjeća radost i motivaciju da nešto stvara.
Neki poslodavci će te uz iste mogućnosti izolovati, zatvoriti, iscrpiti i staviti u potpuni mrak da radiš kao konj bez mogućnosti da podigneš glavu, osvrneš se oko sebe ili pobuniš. Drugi će (ne)sebično izvući najbolje iz tebe a dati ti osjećaj da vrijediš, da rasteš i da imaš šta vrijedno da daš.
Ja lično oduvijek najviše uživam raditi s ljudima koji su krenuli od vlastite nule, prošli sve faze procesa rada, stekli široku sliku svega, poznaju sebe i svoje mogućnosti, jednostavni su, ponizni i lako pristupačni za rad i ideje.
Nadam se na ti nisi nekome sefmoonca wrote: ↑13/02/2020 21:35 Kako da ga stimulishe.
Pih, 0 danavjesticanametli wrote: ↑13/02/2020 15:22khm
Ja imam 1 dan bolovanja![]()
Ma nije im uopste ofirnoja ne bih mogla nema saMse
Ti radis ko konj , pod stresom, itd---- neko taj isti posao radi -lezerno, bez stresa itd... dakle-- radis za ono za sta si tu... povisice idu -godisnje ili u vidu bonusa- to nema veze s ovim i cemu pisemo.Mariella wrote: ↑14/02/2020 13:25Nadam se na ti nisi nekome sefmoonca wrote: ↑13/02/2020 21:35 Kako da ga stimulishe.
Dobrom radniku bi treblo izac u susret- ako je u nekom problemu/ privatnom/ fonanancijskom... i bude, u manjim firmama - gdje je atmosfera opustenija.Samo plata i sta vise radniku treba
![]()
Kakve mi veze ima plata ako moram da radim ko konj, ako sam uvijek pod stresom, ako je atmosfera toksicna, i ako se ocekuje da sljedecih 40 godina ostanem na istoj poziciji radeci istu stvar. Bolje raditi za manje pare pod normalnijim uslovima.
Jel hoces da kazes, kad je uposlenik pod stresom to je samo do njega?moonca wrote: ↑14/02/2020 13:36Ti radis ko konj , pod stresom, itd---- neko taj isti posao radi -lezerno, bez stresa itd... dakle-- radis za ono za sta si tu... povisice idu -godisnje ili u vidu bonusa- to nema veze s ovim i cemu pisemo.Mariella wrote: ↑14/02/2020 13:25Nadam se na ti nisi nekome sefmoonca wrote: ↑13/02/2020 21:35 Kako da ga stimulishe.
Dobrom radniku bi treblo izac u susret- ako je u nekom problemu/ privatnom/ fonanancijskom... i bude, u manjim firmama - gdje je atmosfera opustenija.Samo plata i sta vise radniku treba
![]()
Kakve mi veze ima plata ako moram da radim ko konj, ako sam uvijek pod stresom, ako je atmosfera toksicna, i ako se ocekuje da sljedecih 40 godina ostanem na istoj poziciji radeci istu stvar. Bolje raditi za manje pare pod normalnijim uslovima.
Sto su tebi nenormalni uslovi , nekome su sasvim s ocekivanim--
![]()
Da.
Ovo je čini mi se klasični primjer onoga što zovu nastup sa pozicije privilegiranosti.
Sta znaci zabusavaju? Osim ako nisi u nekom top consultingu, svaka firma ima prosjecne radnike. Apsolutno svaka ima i neradnike, i slabije radnike, i gluplje inone na pogresnom mjestu pa tako i one sto se ubijaju od posla i rade za trojeHendrix wrote: ↑13/02/2020 21:14Fol je da to tvoje radnicko postenje i predan rad niko nece cjeniti, niko jos nikad nije dozivio od sefa da mu kaze "e svaka cast, svi ovi foliraju a ti radis predano, evo ti veca plata". Jer ako to prizna onda je los menadzer...kako je dozvolio da radnici zabusavaju...itd itd.Nisrin wrote: ↑13/02/2020 11:20 Da, upravo govorim o ljudima koji kada kihnu, uzimaju bolovanje...ja ako bas opravdanje objektivno imam, naravno da necu doci na posao!
Danas je uobicajeno postalo da ljudi lazu, jer kod nas je najlakse otvoriti bo u dogovoru sa ljekarom...Nije se jednom desilo da neko uzme BO, a ode negje na put, ili ga sefovi sretnu u trznom centru, restoranu i sta znam
Kako je napisala @dobar osjecaj , neki bas max koriste i to im prolazi...nije to samo kod nas, vidim da ni vani nije mnogo bolja situacija!![]()
Nema od tog postenja nista, to je tako otkako je pojam firme nastao. Ja to dozivljavam od pocetka rada i evo 15 godina cekam da neko nekad provali folirante....nista...zivot ide dalje a ti skupljaj dane bolovanja neiskoristene. Mislis da ce firma propasti ako uzmes da bolovanja...lazni ili stvarni? Da ikoga ustvari briga za to?
Ja sam promjenio plocu i uzmem svako malo jedan dan, boli me stomak...nisam dobar...svejedno, niko se i ne pomakne za to. Zasto bi ja nekome poklonio dane koji mi pripadaju zakonom samo zato sto sam ja posten i predan radnik? Nema ba od toga nista, ako ne iskoristis sistem...sistem ce iskoristiti tebe. Pogotovo u Bosni.