Popularne stvari koje ne kontam
-
Hakiz
#27526 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Eh...
Ama, ako je baš tako, ima ko će im suditi kada za to dođe vrijeme. Niko nema od boga potpisanu potvrdu sve sa muhurom da ima pravo drugome suditi.
Evo i u Saudiji došli tobe pa popuštaju sa pravilima. Skontali da su im važnije pare od eventualnog turizma nego krut moral.
Treba se opustiti. Ionako se sve mijenja, šta se ne mijenja, propada.
Ama, ako je baš tako, ima ko će im suditi kada za to dođe vrijeme. Niko nema od boga potpisanu potvrdu sve sa muhurom da ima pravo drugome suditi.
Evo i u Saudiji došli tobe pa popuštaju sa pravilima. Skontali da su im važnije pare od eventualnog turizma nego krut moral.
- vjeshalica
#27527 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bog je propisao ali...Hakiz tvrdi drugacijeHakiz wrote:Eh...
Pare ne znace nista jer ih ne nosis u grob
Opet nosis ono sto si trebao postivati a sto je propisano od Boga
A jedini ishod je kraj svijeta prema tome,materijalizam je propast,bas kao i debilsko pomasanje skorojevica iz provincije koji vrijedjaju poentu dolaska u dzamiju iliti vjersku bogomolju sa svojim prostaklukom koji ne prilici ni.mjestu ni vremenu
Zasto je tesko imati mjeru???
-
Hakiz
#27528 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A dobro, nerviraj se.
-
paladinka
#27529 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne moze se tako reci , ako pare nista ne znaci onda mozemo sve svoje materijalno odbaciti. Ok skorojevici malo pretjeruju ali i mi smo tu negdje. Oni se samo malo vise pokazuju.vjeshalica wrote:Bog je propisao ali...Hakiz tvrdi drugacijeHakiz wrote:Eh...
Pare ne znace nista jer ih ne nosis u grob
Opet nosis ono sto si trebao postivati a sto je propisano od Boga
A jedini ishod je kraj svijeta prema tome,materijalizam je propast,bas kao i debilsko pomasanje skorojevica iz provincije koji vrijedjaju poentu dolaska u dzamiju iliti vjersku bogomolju sa svojim prostaklukom koji ne prilici ni.mjestu ni vremenu
Zasto je tesko imati mjeru???
-
Hakiz
#27530 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja sam htio reći da ako bog i jeste propisao, on će i suditi. Ne mi.
Mnogo ružnih stvari se desi kada ljudi sebi uzmu za pravo da tumače šta je to bog htio reći pa ga onda zloupotrebe.
Mislim da je veća blasfemija koristiti božije riječi kao opravdanje za nametanje ličnog sistema vrijednosti nego doći u minjaku u džamiju.
Dakle, neka ljudi sude po ljudskim zakonima, bogu neka ostave da sudi po svom zakonu.
Ali to je već za podforum Religija, nije ovo mjesto za te priče.
Mnogo ružnih stvari se desi kada ljudi sebi uzmu za pravo da tumače šta je to bog htio reći pa ga onda zloupotrebe.
Mislim da je veća blasfemija koristiti božije riječi kao opravdanje za nametanje ličnog sistema vrijednosti nego doći u minjaku u džamiju.
Dakle, neka ljudi sude po ljudskim zakonima, bogu neka ostave da sudi po svom zakonu.
- alibaba_i_30_godina
#27531 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kako je lijepo kada i ti napišeš kraći post, a pogodis odmah suštinu svega bez potrebe za daljim objašnjenjima i petljancijama. Rijetko, ali fino.Hakiz wrote:Ja sam htio reći da ako bog i jeste propisao, on će i suditi. Ne mi.
-
Hakiz
#27532 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Svrha mog postojanja je konačno ispunjena...
- Nisrin
#27533 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne znam, ali je sramota NEPRIMJERENO uci u bilo koju vjersku bogomolju...i to se treba postovati, nema tu opravdanja ni mjesta bilo kakvim kalkulacijama, nisu to predrasude, ili se drzi toga kako je propisano ili nemoj prilaziti...i meni je to dno dna, mada rijetko vidim!
-
paladinka
#27534 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sramota je nesto u nama , ali misli da je vjera toliko tolerantna da to toliko nije problem.Nisrin wrote:Ne znam, ali je sramota NEPRIMJERENO uci u bilo koju vjersku bogomolju...i to se treba postovati, nema tu opravdanja ni mjesta bilo kakvim kalkulacijama, nisu to predrasude, ili se drzi toga kako je propisano ili nemoj prilaziti...i meni je to dno dna, mada rijetko vidim!
-
Hakiz
#27535 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma, to što će neko neprimjereno obučen ući u bogomolju to samo govori o toj osobi.
Vjernici bi valjda trebali biti stava da će za svoje grijehove svi odgovarati pred bogom. U tom slučaju nema potrebe da se oni previše uzbuđuju zbog tuđih grijehova.
A žestoka reakcija je najčešće uzrokovana nesigurnosti i strahom.
Vjernici bi valjda trebali biti stava da će za svoje grijehove svi odgovarati pred bogom. U tom slučaju nema potrebe da se oni previše uzbuđuju zbog tuđih grijehova.
-
paladinka
#27536 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno nije pristojno ... ali ipak radi se o akceptiranju ... mislim ko onda nije tolerantan.. i sta je svrha religije, da se svi sramimo za sebe.Hakiz wrote:Ma, to što će neko neprimjereno obučen ući u bogomolju to samo govori o toj osobi.
-
paladinka
#27537 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I opet dolazimo na temi sram!
-
moonca
#27538 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Ne dozvoliti ulazak,ako nije propisno obucen/na.
- alibaba_i_30_godina
#27539 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ovo postoji u Istanbulu npr. gdje u Plavoj džamiji ne daju takvih da udju, već im daju, neke duge suknje ili šalove da ogrnu.moonca wrote:Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Kod nas je to doduše svakako dosta sve liberalnije. A nije da i hodža ne voli vidjeti malo.
-
paladinka
#27540 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno , ali ocito tim osoboma bilo dozvoljeno
-
moonca
#27541 Re: Popularne stvari koje ne kontam
.. Dobro, zene su odvojene, zar ne -- ali - ne bih ja to dozvolila..alibaba_i_30_godina wrote:Ovo postoji u Istanbulu npr. gdje u Plavoj džamiji ne daju takvih da udju, već im daju, neke duge suknje ili šalove da ogrnu.moonca wrote:Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Kod nas je to doduše svakako dosta sve liberalnije. A nije da i hodža ne voli vidjeti malo.
Iskreno- cudno mi je vidjeti ' vjernike ' i moderno obucene-
- alibaba_i_30_godina
#27542 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.moonca wrote:.. Dobro, zene su odvojene, zar ne -- ali - ne bih ja to dozvolila..alibaba_i_30_godina wrote:Ovo postoji u Istanbulu npr. gdje u Plavoj džamiji ne daju takvih da udju, već im daju, neke duge suknje ili šalove da ogrnu.moonca wrote:Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Iskreno- cudno mi je vidjeti ' vjernike ' i moderno obucene-sta ja znam- ono- skromno- koliko ti treba - tako se i propagira . jel de..
-
moonca
#27543 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A, pa dobro -i turisti ,ako planiraju obilazak- na vrijeme se informisu o pravilima..alibaba_i_30_godina wrote: Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.
- alibaba_i_30_godina
#27544 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Vidi, mislim da se svakom može desiti da nije u skladu s pravilima. Ni nama muškarcima nije bas u redu da ulazimo polugoli. Uostalom, ne može se od nekog očekivati da na +30 (C a ne F po tvommoonca wrote:A, pa dobro -i turisti ,ako planiraju obilazak- na vrijeme se informisu o pravilima..alibaba_i_30_godina wrote: Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.he- zar ima iko da ne zna pravila u danasnje vrijeme..
I onda nema problema niti svakakvih jezika.
-
moonca
#27545 Re: Popularne stvari koje ne kontam
hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje - 
-
paladinka
#27546 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno i ta pravila bi se morala malo opustiti. sa vremenom...
-
moonca
#27547 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni je muka i od Amerikanaca - u restoran dolaze u sandalama- jao- kad vidim nokte , prste-- ode vecera / rucak..
Razumijem, da je kakvi su takvi su- priroda- jel- ali, obuj/ cipele/ tene..
- alibaba_i_30_godina
#27548 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma nisu tudje, to se kao nesto ogrne, niko ne oblaci doslovno Munči.moonca wrote:hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje -
Takodjer, pri ulasku ti daju one kesice da obučeš na noge, a kod nas ulaziš u carapama, a ko zna sve ko je prije trapo.
-
paladinka
#27549 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I to sigurno nije u nekom dobrom restoranu , bas su amerikaci poznati da se u restoran posjetu moras fino obuci.moonca wrote:Meni je muka i od Amerikanaca - u restoran dolaze u sandalama- jao- kad vidim nokte , prste-- ode vecera / rucak..![]()
-
moonca
#27550 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Da i to htjedoh napisati- ok plasticne 'vrecice'alibaba_i_30_godina wrote:Ma nisu tudje, to se kao nesto ogrne, niko ne oblaci doslovno Munči.moonca wrote:hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje -
Takodjer, pri ulasku ti daju one kesice da obučeš na noge, a kod nas ulaziš u carapama, a ko zna sve ko je prije trapo.![]()