Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#27526 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Eh...

Ama, ako je baš tako, ima ko će im suditi kada za to dođe vrijeme. Niko nema od boga potpisanu potvrdu sve sa muhurom da ima pravo drugome suditi.

Evo i u Saudiji došli tobe pa popuštaju sa pravilima. Skontali da su im važnije pare od eventualnog turizma nego krut moral.

Treba se opustiti. Ionako se sve mijenja, šta se ne mijenja, propada.
vjeshalica

#27527 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote:Eh...

Ama, ako je baš tako, ima ko će im suditi kada za to dođe vrijeme. Niko nema od boga potpisanu potvrdu sve sa muhurom da ima pravo drugome suditi.

Evo i u Saudiji došli tobe pa popuštaju sa pravilima. Skontali da su im važnije pare od eventualnog turizma nego krut moral.

Bog je propisao ali...Hakiz tvrdi drugacije
Pare ne znace nista jer ih ne nosis u grob
Opet nosis ono sto si trebao postivati a sto je propisano od Boga
A jedini ishod je kraj svijeta prema tome,materijalizam je propast,bas kao i debilsko pomasanje skorojevica iz provincije koji vrijedjaju poentu dolaska u dzamiju iliti vjersku bogomolju sa svojim prostaklukom koji ne prilici ni.mjestu ni vremenu
Zasto je tesko imati mjeru???
Hakiz

#27528 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

A dobro, nerviraj se.
paladinka

#27529 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

vjeshalica wrote:
Hakiz wrote:Eh...

Bog je propisao ali...Hakiz tvrdi drugacije
Pare ne znace nista jer ih ne nosis u grob
Opet nosis ono sto si trebao postivati a sto je propisano od Boga
A jedini ishod je kraj svijeta prema tome,materijalizam je propast,bas kao i debilsko pomasanje skorojevica iz provincije koji vrijedjaju poentu dolaska u dzamiju iliti vjersku bogomolju sa svojim prostaklukom koji ne prilici ni.mjestu ni vremenu
Zasto je tesko imati mjeru???
Ne moze se tako reci , ako pare nista ne znaci onda mozemo sve svoje materijalno odbaciti. Ok skorojevici malo pretjeruju ali i mi smo tu negdje. Oni se samo malo vise pokazuju.
Hakiz

#27530 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Ja sam htio reći da ako bog i jeste propisao, on će i suditi. Ne mi.

Mnogo ružnih stvari se desi kada ljudi sebi uzmu za pravo da tumače šta je to bog htio reći pa ga onda zloupotrebe.

Mislim da je veća blasfemija koristiti božije riječi kao opravdanje za nametanje ličnog sistema vrijednosti nego doći u minjaku u džamiju.

Dakle, neka ljudi sude po ljudskim zakonima, bogu neka ostave da sudi po svom zakonu.

Ali to je već za podforum Religija, nije ovo mjesto za te priče.
alibaba_i_30_godina

#27531 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by alibaba_i_30_godina »

Hakiz wrote:Ja sam htio reći da ako bog i jeste propisao, on će i suditi. Ne mi.

Mnogo ružnih stvari se desi kada ljudi sebi uzmu za pravo da tumače šta je to bog htio reći pa ga onda zloupotrebe.

Mislim da je veća blasfemija koristiti božije riječi kao opravdanje za nametanje ličnog sistema vrijednosti nego doći u minjaku u džamiju.

Dakle, neka ljudi sude po ljudskim zakonima, bogu neka ostave da sudi po svom zakonu.

Ali to je već za podforum Religija, nije ovo mjesto za te priče.
Kako je lijepo kada i ti napišeš kraći post, a pogodis odmah suštinu svega bez potrebe za daljim objašnjenjima i petljancijama. Rijetko, ali fino. :oops:

:thumbup:
Hakiz

#27532 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Svrha mog postojanja je konačno ispunjena...
Nisrin

#27533 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Ne znam, ali je sramota NEPRIMJERENO uci u bilo koju vjersku bogomolju...i to se treba postovati, nema tu opravdanja ni mjesta bilo kakvim kalkulacijama, nisu to predrasude, ili se drzi toga kako je propisano ili nemoj prilaziti...i meni je to dno dna, mada rijetko vidim!
paladinka

#27534 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

Nisrin wrote:Ne znam, ali je sramota NEPRIMJERENO uci u bilo koju vjersku bogomolju...i to se treba postovati, nema tu opravdanja ni mjesta bilo kakvim kalkulacijama, nisu to predrasude, ili se drzi toga kako je propisano ili nemoj prilaziti...i meni je to dno dna, mada rijetko vidim!
Sramota je nesto u nama , ali misli da je vjera toliko tolerantna da to toliko nije problem.
Hakiz

#27535 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Ma, to što će neko neprimjereno obučen ući u bogomolju to samo govori o toj osobi.

Vjernici bi valjda trebali biti stava da će za svoje grijehove svi odgovarati pred bogom. U tom slučaju nema potrebe da se oni previše uzbuđuju zbog tuđih grijehova.

A žestoka reakcija je najčešće uzrokovana nesigurnosti i strahom.
paladinka

#27536 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

Hakiz wrote:Ma, to što će neko neprimjereno obučen ući u bogomolju to samo govori o toj osobi.

Vjernici bi valjda trebali biti stava da će za svoje grijehove svi odgovarati pred bogom. U tom slučaju nema potrebe da se oni previše uzbuđuju zbog tuđih grijehova.

A žestoka reakcija je najčešće uzrokovana nesigurnosti i strahom.
Naravno nije pristojno ... ali ipak radi se o akceptiranju ... mislim ko onda nije tolerantan.. i sta je svrha religije, da se svi sramimo za sebe.
paladinka

#27537 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

I opet dolazimo na temi sram!
moonca

#27538 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Ne dozvoliti ulazak,ako nije propisno obucen/na.
alibaba_i_30_godina

#27539 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Ovo postoji u Istanbulu npr. gdje u Plavoj džamiji ne daju takvih da udju, već im daju, neke duge suknje ili šalove da ogrnu.

Kod nas je to doduše svakako dosta sve liberalnije. A nije da i hodža ne voli vidjeti malo. :oops:
paladinka

#27540 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

Naravno , ali ocito tim osoboma bilo dozvoljeno
moonca

#27541 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote:
moonca wrote:Nista -sram- jer nije za svakoga iste jacine... mislim da se trebaju pridrzavati pravila.
Ovo postoji u Istanbulu npr. gdje u Plavoj džamiji ne daju takvih da udju, već im daju, neke duge suknje ili šalove da ogrnu.

Kod nas je to doduše svakako dosta sve liberalnije. A nije da i hodža ne voli vidjeti malo. :oops:
.. Dobro, zene su odvojene, zar ne -- ali - ne bih ja to dozvolila..

Iskreno- cudno mi je vidjeti ' vjernike ' i moderno obucene- :-) sta ja znam- ono- skromno- koliko ti treba - tako se i propagira . jel de.. :-D
alibaba_i_30_godina

#27542 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:

.. Dobro, zene su odvojene, zar ne -- ali - ne bih ja to dozvolila..

Iskreno- cudno mi je vidjeti ' vjernike ' i moderno obucene- :-) sta ja znam- ono- skromno- koliko ti treba - tako se i propagira . jel de.. :-D
Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.
moonca

#27543 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote: Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.
A, pa dobro -i turisti ,ako planiraju obilazak- na vrijeme se informisu o pravilima.. :) he- zar ima iko da ne zna pravila u danasnje vrijeme..
alibaba_i_30_godina

#27544 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Ne, kada se ulazi u posjetu u džamiju onda nema tih odvajanja. Ženu su odvojene kada klanjaju.
A, pa dobro -i turisti ,ako planiraju obilazak- na vrijeme se informisu o pravilima.. :) he- zar ima iko da ne zna pravila u danasnje vrijeme..
Vidi, mislim da se svakom može desiti da nije u skladu s pravilima. Ni nama muškarcima nije bas u redu da ulazimo polugoli. Uostalom, ne može se od nekog očekivati da na +30 (C a ne F po tvom :P) bude zakopcan od grla do članka. Jednostavno se za takve situacije pripremi kao što rade u Istanbulu kako sam iznad napisao.

I onda nema problema niti svakakvih jezika.
moonca

#27545 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje - :run:
paladinka

#27546 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

Naravno i ta pravila bi se morala malo opustiti. sa vremenom...
moonca

#27547 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Meni je muka i od Amerikanaca - u restoran dolaze u sandalama- jao- kad vidim nokte , prste-- ode vecera / rucak.. :run:
Razumijem, da je kakvi su takvi su- priroda- jel- ali, obuj/ cipele/ tene.. :-)
alibaba_i_30_godina

#27548 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje - :run:
Ma nisu tudje, to se kao nesto ogrne, niko ne oblaci doslovno Munči. :lol:

Takodjer, pri ulasku ti daju one kesice da obučeš na noge, a kod nas ulaziš u carapama, a ko zna sve ko je prije trapo. :oops: :run:
paladinka

#27549 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by paladinka »

moonca wrote:Meni je muka i od Amerikanaca - u restoran dolaze u sandalama- jao- kad vidim nokte , prste-- ode vecera / rucak.. :run:
Razumijem, da je kakvi su takvi su- priroda- jel- ali, obuj/ cipele/ tene.. :-)
I to sigurno nije u nekom dobrom restoranu , bas su amerikaci poznati da se u restoran posjetu moras fino obuci.
moonca

#27550 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

moonca wrote:hm . aj -oblaciti tudje salove i suknje - :run:
Ma nisu tudje, to se kao nesto ogrne, niko ne oblaci doslovno Munči. :lol:

Takodjer, pri ulasku ti daju one kesice da obučeš na noge, a kod nas ulaziš u carapama, a ko zna sve ko je prije trapo. :oops: :run:
Da i to htjedoh napisati- ok plasticne 'vrecice' :-) ma, i kad idem u goste- rijetko dodduse- nosim svoje papuce.. :lol:
Post Reply