Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

славянин

#26676 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote:Zbog cega ljudi jos nose sat na ruci?
Kako to ne izumire?
Status.. pretezno. Doduse kod nas je to u smislu 300-400 eur :D ali eto u inostranstvu imao sam priliku zapaziti kada sjednu ovako baje koje investiraju prvo neofirno odmjere jedni druge ukljucujuci i satove.
Hakiz

#26677 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

pustopoljina wrote:Rad u kuci i oko kuce? Naravno da moze, ako je u stilu pepeljuge.
Da li je onda tjeranje djece da pomažu u tim poslovima dječiji rad koji bi trebao biti zabranjen?

Pogotovo u situacijam kada žene koje ne rade nego sebe smatraju domaćicama traže da im se rad u kući zakonski prizna kao rad na radnom mjestu šta je na nekim mjestima i urađeno.

Ja ne govorim da tu nema posla, pa i teškog posla, govorim o pravnom okviru.

Ako je rad u kuću pravi rad priznat zakonom, djeca ga ne bi smjela obavljati jer zakon mora sprečavati dječiji rad. Pa bilo to i brisanje tanjira nakon pranja suđe, ako se pranje suđa kvalifikuje kao rad.
pustopoljina

#26678 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Zadnji sat mi bio swatch. A i to bio poklon. Prije rata :skoljka:
Hakiz

#26679 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

славянин wrote:
Kako to ne izumire?
Status.. pretezno. Doduse kod nas je to u smislu 300-400 eur :D ali eto u inostranstvu imao sam priliku zapaziti kada sjednu ovako baje koje investiraju prvo neofirno odmjere jedni druge ukljucujuci i satove.
Meni je lakše pogledati na sat na ruci, pa čak i džepni sat, nego vaditi mobiltel iz torbe, ruksaka...

A najskuplji sat koji nosim košta 15 Eura, tako da sigurno nije statusni simbol :-D
moonca

#26680 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

:?
.nit imam sat nit gledam koliko je ... :-)
pustopoljina

#26681 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

dale cooper wrote:
Aha. U Augustu 41. :D

Posteri Coopera na zidu? I love you. :kiss: :D
Meni odmah poslije :skoljka:
Da da...pocasno mjesto na zidu :lol:
славянин

#26682 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

Hakiz wrote:
Meni je lakše pogledati na sat na ruci, pa čak i džepni sat, nego vaditi mobiltel iz torbe, ruksaka...

A najskuplji sat koji nosim košta 15 Eura, tako da sigurno nije statusni simbol :-D
A razumijem i to ali vise se odnosilo na ove sto nosaju ove kineske bling bling satove :D
Guadalajara

#26683 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Guadalajara »

moonca wrote::?
.nit imam sat nit gledam koliko je ... :-)
To ! :lol: :lol:

tako i ja.
ho oponopono

#26684 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ho oponopono »

...ko vas jebe...sat konza...:pusi2:
pustopoljina

#26685 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:
pustopoljina wrote:Rad u kuci i oko kuce? Naravno da moze, ako je u stilu pepeljuge.
Da li je onda tjeranje djece da pomažu u tim poslovima dječiji rad koji bi trebao biti zabranjen?

Pogotovo u situacijam kada žene koje ne rade nego sebe smatraju domaćicama traže da im se rad u kući zakonski prizna kao rad na radnom mjestu šta je na nekim mjestima i urađeno.

Ako je rad u kuću pravi rad priznat zakonom, djeca ga ne bi smjela obavljati jer zakon mora sprečavati dječiji rad. Pa bilo to i brisanje tanjira nakon pranja suđe, ako se pranje suđa kvalifikuje kao rad.
Zenama majkama kraljicama se treba priznati radni staz, jer, umjesto da su neovisne ekonomski, one rade na buducnosti covjecanstva.
U danasnje brakove se ne moze uzdati...a djeca su ti za bilo koji ozbiljno placen posao (ok, nema puno zena na takvim poslovima, ali to je i jedan od razloga) veliko nazadovanje na poslu.
Isto tako, ako je fakat domacica...cak i bez djece..
Ako saberes koliko bi kostalo kuhano, oprano i ocisceno...rad je.
Energija=rad=pare
Djeciji rad nije rad, ako ga tako odgajas da se zna brinuti o sebi, da u zivotu imas i prava i obaveze...ali vise to da zna uraditi stvari...da zna usisati, da zna kako se cisti wc, da zna oprati ves, da ne oboji sve rozo..da poslije ima naviku kad jede, pospremiti za sobom...
Jeste rad, ako dijete treba usisati, obrisati podove, prasinu, oprati 2 masine, napraviti jesti, ocistiti kuhinju, smece baciti, otici u trgovinu...da poslije skole jedva stigne zadacu napisati.
Sta je, nego rad?
De ti to radi gdje cetvero zivi...
славянин

#26686 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote:
Hakiz wrote:

Zenama majkama kraljicama se treba priznati radni staz, jer, umjesto da su neovisne ekonomski, one rade na buducnosti covjecanstva.
U danasnje brakove se ne moze uzdati...a djeca su ti za bilo koji ozbiljno placen posao (ok, nema puno zena na takvim poslovima, ali to je i jedan od razloga) veliko nazadovanje na poslu.
Isto tako, ako je fakat domacica...cak i bez djece..
Ako saberes koliko bi kostalo kuhano, oprano i ocisceno...rad je.
Energija=rad=pare
Djeciji rad nije rad, ako ga tako odgajas da se zna brinuti o sebi, da u zivotu imas i prava i obaveze...ali vise to da zna uraditi stvari...da zna usisati, da zna kako se cisti wc, da zna oprati ves, da ne oboji sve rozo..da poslije ima naviku kad jede, pospremiti za sobom...
Jeste rad, ako dijete treba usisati, obrisati podove, prasinu, oprati 2 masine, napraviti jesti, ocistiti kuhinju, smece baciti, otici u trgovinu...da poslije skole jedva stigne zadacu napisati.
Sta je, nego rad?
De ti to radi gdje cetvero zivi...
Pa sta onda dodje brak ? :lol: Posao jel :D Jos treba penziono sto djeca se odgajaju.

Ode ovaj svijet u ****** 8)
Guadalajara

#26687 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Guadalajara »

Jeste sto se ono penzija naslijedjuje..
ho oponopono

#26688 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ho oponopono »

...koje (ne)žene, (ne)materešine i (ne)kvinuše pobogu...aman ...a brak je mrak...vazda ode gore-dole tlak...:pusi2:
spreca

#26689 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by spreca »

ho oponopono wrote:...koje (ne)žene, (ne)materešine i (ne)kvinuše pobogu...aman ...a brak je mrak...vazda ode gore-dole tlak...:pusi2:
a najbolje kada ode dole :oops: :lol: ....djesi hooopooonko kuco stara :kiss:
moonca

#26690 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Jos treba penziono sto djeca se odgajaju.
..Nije mali broj bracnih parova da i na to ne racunaju-- dosta zemalja - svako dijete nagradi roditelje -novcano ... dakle za neke -izvor dodatnog prihoda.. :-)
Guadalajara

#26691 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Guadalajara »

zato se ne treba zeniti :oops:
alibaba_i_30_godina

#26692 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by alibaba_i_30_godina »

Kako to ne izumire?
Ja iz navike i kao ukras iskreno. Pogotovo lijepo ide i kombinuje se uz odijelo.

Imam par lijepih satova i što ih ne bi nosio?
pustopoljina

#26693 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Pa sta onda dodje brak ? :lol: Posao jel :D Jos treba penziono sto djeca se odgajaju.

Pa ne znam sta ti ocekujes da jest..ali 24h service nije.

Zenama se i daje penziono za godine koje su kuci sa djecom.
Pa sta ti mislis? Da se u saksiji uzgajaju?
Koliko bi ti imao djece da ti imati dijete znaci 3+12 (ili 24) mjeseci bez posla i place? I nakon toga, gotovo obavezno teilzeit/part-time jer vrtic, jer doktor, jer...znaci jos dugo, ako ikad vise si bez pune place.
Da ti zena kaze, srce-hocemo jos jedno?
A taman se prvo rijesilo pelena?
Koliko bi ti djece htio, da ti zena daje pare za deo i uloske?
I mozes ti reci- ako smo u braku, sve je zajednicko...
Jest, ali ne uvijek... on hoce taj alat, a ona taj mikser.
Kome je bitnije? Nijedno nije za glavu. Za njegovu radionicu u kojoj napravi jednu stvar godisnje iz ceifa ili za pravljenje hrane, puno cesce od jednom godisnje i definitivno za oboje?
Ko ce dobiti prvi ono sto hoce?
I haj' moze se jedan problem rijesiti..ali sutra drugi, tri u jednom danu...ko je veci prioritet?
A da ne kazem da je malo takvih placa da se jednom placom mogu pokriti izdaci za 4. Malo kad ima dovoljno za sve.
I u takvoj situaciji...dok se tvoje tijelo 2x deformise, kosti trose...ne "privredjujes"...cojk bleji u mladje...onda djeca...ti i dalje nemas pare...
Na koliko bi se ti odrekao primanja i prepustio vjeri u ljubav i porodicne vrijednosti (poznavajuci sebe i muske oko sebe)?
Zato zeni treba penziono i karenz i sve ikad.
Da me se ne shvati pogresno, ja sam i za brak i za djecu...ali sa svjesnoscu da se tome treba posvetiti.
malocvijece

#26694 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by malocvijece »

Hakiz wrote:

Da si ikad čuvao djecu znao bi da je lakše uraditi sam nego ih naučiti da rade. Ne usisavaju djeca i ne peru suđe da olakšaju posao materi. Valja othraniti nekog ko neće postati debil koji sjedi na kauču i čeka da drugi za njega sve urade. Ako ti nisi takav idi zagrli i poljubi mater.
Guadalajara

#26695 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Guadalajara »

Neke neka ima demografija pa ce sve poravnati...
славянин

#26696 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote:

Koliko bi ti imao djece da ti imati dijete znaci 3+12 (ili 24) mjeseci bez posla i place? I nakon toga, gotovo obavezno teilzeit/part-time jer vrtic, jer doktor, jer...znaci jos dugo, ako ikad vise si bez pune place.
Kome je bitnije? Nijedno nije za glavu. Za njegovu radionicu u kojoj napravi jednu stvar godisnje iz ceifa ili za pravljenje hrane, puno cesce od jednom godisnje i definitivno za oboje?
I haj' moze se jedan problem rijesiti..ali sutra drugi, tri u jednom danu...ko je veci prioritet?
A da ne kazem da je malo takvih placa da se jednom placom mogu pokriti izdaci za 4. Malo kad ima dovoljno za sve.
I u takvoj situaciji...dok se tvoje tijelo 2x deformise, kosti trose...ne "privredjujes"...cojk bleji u mladje...onda djeca...ti i dalje nemas pare...
Na koliko bi se ti odrekao primanja i prepustio vjeri u ljubav i porodicne vrijednosti (poznavajuci sebe i muske oko sebe)?
Da me se ne shvati pogresno, ja sam i za brak i za djecu...ali sa svjesnoscu da se tome treba posvetiti.
Joj :oops:

Ne daje im se penziono nego se prenosi sa muza kada isti odapne papke, jer da im se daje penziono bracni par bi onda po ispunjenim uslovima 2 penzije primao.Ovako je to socijalna premisa da zena nebi ostala bez dinara u 70+ godini.

Sve to sto si nabrojala ako ti je jace od instinkta za potomstvom i majcinstva onda .....

Logika ti je flawed..
alibaba_i_30_godina

#26697 Re: Popularne stvari koje ne kontam

malocvijece wrote:
Hakiz wrote:

Da si ikad čuvao djecu znao bi da je lakše uraditi sam nego ih naučiti da rade. Ne usisavaju djeca i ne peru suđe da olakšaju posao materi. Valja othraniti nekog ko neće postati debil koji sjedi na kauču i čeka da drugi za njega sve urade. Ako ti nisi takav idi zagrli i poljubi mater.
Iskreno mislim da nužda mnoge dugogodišnje navike jako uspješno i brzo mijenja. Imao sam rođaka koji nije znao hljeb sam isjeći i eventualno namazati, jaje skuhati ili napraviti nešto slično i jednostavno.

Šta se desilo?

Prije par godina se odselio, živi sam. Nikad uredniji nije bio, popeglaniji i jako dobre fizičke spremnosti. Čak i bolje nego je bio dok je živio sa svojima.
pustopoljina

#26698 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

славянин wrote:
pustopoljina wrote:

Joj :oops:

Ne daje im se penziono nego se prenosi sa muza kada isti odapne papke, jer da im se daje penziono bracni par bi onda po ispunjenim uslovima 2 penzije primao.Ovako je to socijalna premisa da zena nebi ostala bez dinara u 70+ godini.

Sve to sto si nabrojala ako ti je jace od instinkta za potomstvom i majcinstva onda .....

Logika ti je flawed..
Nije, ali ne bih da ponavljam.
Ja o realnosti.
Bruka je ovdje zena...djeca..jedno 4 god, jedno 2 i podneseno vec za razvod..
Koliko znam, zenama tece penziono dok su na porodiljskom/karenz.
Pitala sam tebe?
Ne udaraj na moju zenskost, nego sjedni pa posteno razmisli.
славянин

#26699 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by славянин »

pustopoljina wrote: Nije, ali ne bih da ponavljam.
Ja o realnosti.
Bruka je ovdje zena...jedno 4 god, jedno 2 i podneseno vec za razvod..
Koliko znam, zenama tece penziono dok su na porodiljskom/karenz.
Pitala sam tebe?
Ne udaraj na moju zenskost, nego sjedni pa posteno razmisli.
Tece ako su vec zaposlene, isto kao sto tece ako se razbolis jel.

Pa razmisljam posteno, kako ti mislis to izvesti kada je nemoguce skoro.Penzioni sistemi u skoro svim drzavama pucaju pod pritiskom jer ima sve vise penzionera i zivotni vijek se produzava.Penzija koju stices radom procentualno se "stedi" da bi ti se isplatila tj . ti nekome placas penziju sada da bi neko tebi poslije .

Ti ko one moderne feministkinje i socijalisti... nemoj da budes offended i necu ti assume gender :lol:
alibaba_i_30_godina

#26700 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Ako žena nije nikada radila neće ni imati penziju, u slučaju da nema čovjeka koji umre prije nje. Jednostavno. Nema penzije za to što je neko čuvao i odgajao djecu, a nije radio. :-)

Eh sad možda ima neko životno osiguranje i nešto slično da je uplaćivano, to je već druga stvar.
Post Reply