Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

alibaba_i_30_godina

#26526 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by alibaba_i_30_godina »

moonca wrote: U svakom slucaju, roditelji bi trebali dok su mladi razmisljati o svojoj starosti i odvajati novac za to , ne previse ulagati u djecu i njihove 'karijere'.
O čemu ti pričaš? U sta ce drugo nego ulagati i u svoju djecu i pamoci im u slučaju potrebe. Pa neće se valjda patiti samo zato sto je roditeljima prece da imaju neku veliku kucerinu i 2 auta umjesto da na neki način pomognu djetetu i izvedu na pravi put.
Ne svidja mi se nikako to američko razmišljanje i sebičnost. Sta me briga, neka ja imam, djeca neka sve sama rade I stvore. Iako podrzavam da se trebaju osamostaliti i steći svoje stvari, ali ne znaci sada da ne trebaju imati nikakvu pomoć.

Eto, sve pare će u grob odnijeti.
pustopoljina

#26527 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Ma fino je to merhamet... ljubav prema covjeku...
Ali...
moonca

#26528 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote:
moonca wrote: U svakom slucaju, roditelji bi trebali dok su mladi razmisljati o svojoj starosti i odvajati novac za to , ne previse ulagati u djecu i njihove 'karijere'.
O čemu ti pričaš? U sta ce drugo nego ulagati i u svoju djecu i pamoci im u slučaju potrebe. Pa neće se valjda patiti samo zato sto je roditeljima prece da imaju neku veliku kucerinu i 2 auta umjesto da na neki način pomognu djetetu i izvedu na pravi put.
Ne svidja mi se nikako to američko razmišljanje i sebičnost. Sta me briga, neka ja imam, djeca neka sve sama rade I stvore. Iako podrzavam da se trebaju osamostaliti i steći svoje stvari, ali ne znaci sada da ne trebaju imati nikakvu pomoć.

Polako, ne zuri.. :)

Osamostaliti sto prije i pomoci razumno..naravno, ali ne nikako-penziju ili novac namjenjen za penzionerske dane ulagati u dijete- kada je punoljetan- vec ima mpgucnost za strud.kredite i u svoj trud/zalaganje... moze postici koliko i sam odluci.
Hakiz

#26529 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Ne govorim ja o merhametu.

To je čista sebičnost, time zadovoljavam svoj nagon da budem neko i nešto da sebi i drugima pokažem kako sam moćan.

To što će neko od mog nagona imati koristi je sasvim slučajno.

:evil:
alibaba_i_30_godina

#26530 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:

Polako, ne zuri.. :)

Osamostaliti sto prije i pomoci razumno..naravno, ali ne nikako-penziju ili novac namjenjen za penzionerske dane ulagati u dijete- kada je punoljetan- vec ima mpgucnost za strud.kredite i u svoj trud/zalaganje... moze postici koliko i sam odluci.
Da, jer je sasvim razumno zavaliti dijete od 18 godina u kredit koji će otplaćivati u min. narednih 30-40 godina za ionako preskupo školovanje. Tome dodaj jos mortgage koji će sasvim sigurno doći i sve ostalo. Nije ni čudo što se desilo sve ono 2007. godine i sto ce se sasvim sigurno ponoviti. Govorim za kolaps banaka usljed špekulacije i malverzacija sa mortgages. Upoznata si sasvim sigurno dovoljno o ovome da ne dužim ovdje.
Niko nije rekao da treba dati svu ušteđevinu i sebe ostaviti bez icega, ali eto zaista ne znam kakav roditelj može gledati kako mu se dijete pati. I onda se čude kako im se sin/kćerka nisu javili godinu dana i kako samo dodju na Christmas, ako I tada.
pustopoljina

#26531 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:Ne govorim ja o merhametu.

To je čista sebičnost, time zadovoljavam svoj nagon da budem neko i nešto da sebi i drugima pokažem kako sam moćan.

To što će neko od mog nagona imati koristi je sasvim slučajno.

:evil:
Nemam onda taj nagon :-)
pustopoljina

#26532 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Dobro alibaba...ako ti roditelj da obrazovanje...kako se ti mozes patiti u nekoj iole normalnoj zemlji?
Hos' kucu prije tridesete, zaduzuj se...
Jer, NECES roditelju prinositi patku, neces ga okretati zbog dekubitusa, neces pridrzavati da ne slomi kuk sa 80+...
A to kosta.
Osim, ako ZNAS da hoces sve to financirati roditelju...kao sto su oni tebi mladom kucu i auto. To je onda ok.
Hakiz

#26533 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

alibaba_i_30_godina wrote: Da, jer je sasvim razumno zavaliti dijete od 18 godina u kredit koji će otplaćivati u min. narednih 30-40 godina za ionako preskupo školovanje. Tome dodaj jos mortgage koji će sasvim sigurno doći i sve ostalo. Nije ni čudo što se desilo sve ono 2007. godine i sto ce se sasvim sigurno ponoviti. Govorim za kolaps banaka usljed špekulacije i malverzacija sa mortgages. Upoznata si sasvim sigurno dovoljno o ovome da ne dužim ovdje.
Niko nije rekao da treba dati svu ušteđevinu i sebe ostaviti bez icega, ali eto zaista ne znam kakav roditelj može gledati kako mu se dijete pati. I onda se čude kako im se sin/kćerka nisu javili godinu dana i kako samo dodju na Christmas, ako I tada.
Bolje mu je platiti da izuči dobar zanat, nego mu na koledžu plaćati eskapade po Meksiku i Ibici. To ganjanje koka po rave partijima neka sam finansira.

Veća je patnja biti loš advokat nego dobar vodoinstalater.
Hakiz

#26534 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

pustopoljina wrote:Dobro alibaba...ako ti roditelj da obrazovanje...kako se ti mozes patiti u nekoj iole normalnoj zemlji?
Jer, NECES roditelju prinositi patku, neces ga okretati zbog dekubitusa, neces pridrzavati da ne slomi kuk sa 80+...
A to kosta.
Osim, ako ZNAS da hoces sve to financirati roditelju...kao sto su oni tebi mladom kucu i auto. To je onda ok.
Upravo tako.
moonca

#26535 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote: Da, jer je sasvim razumno zavaliti dijete od 18 godina u kredit koji će otplaćivati u min. narednih 30-40 godina za ionako preskupo školovanje. Tome dodaj jos mortgage koji će sasvim sigurno doći i sve ostalo. Nije ni čudo što se desilo sve ono 2007. godine i sto ce se sasvim sigurno ponoviti. Govorim za kolaps banaka usljed špekulacije i malverzacija sa mortgages. Upoznata si sasvim sigurno dovoljno o ovome da ne dužim ovdje.
Taj kolaps nema veze sa studenskim kreditima.. :lol: salim se

..da neka ih otplacuju kao i sve ostalo sto sebi zele priustiti--
Ti krediti nisu veliki, ako dijete da sve od sebe -
Za roditelja je pogubljeno uci u godine bez plana za penziju-ili imti jako skolovano dijte -i sta bi ti- je li tebi ok onda -da ih ti izdrzavas , pored tvoje familije -ako je zasnujesh, da vratis ulozeno na taj nacin roditeljima.
Mislim da taj plan nije dobar.
U danasnje vrijeme 100 godina je lako dokuciti.. :lol:
alibaba_i_30_godina

#26536 Re: Popularne stvari koje ne kontam

pustopoljina wrote:Dobro alibaba...ako ti roditelj da obrazovanje...kako se ti mozes patiti u nekoj iole normalnoj zemlji?
A to kosta.
Sad ste vi mene potpuno pogrešno razumjeli, ali nema veze taman neka krene malo neka diskusija.

Bilo je riječi o tome da ti roditelj ne daa obrazovanje, odnosno konkretno kako se to radi u USA. U većini, ako ne svim evropskim zemljama je to svakako drugačije jer je Uni u suštini besplatan, odnosno jako je povoljno i lagano studirati, ko hoće i želi, naravno, u poređenju sa USA gdje se za neki ispodprosječni i prosječni koledž plaćaju hiljade i hiljade dolara. I ovo ne pričam napamet već ono što znam po toj svojoj dijaspori u USA. Iako, sve treba uzeti sa dozom rezerve, naravno. Po EU nam je sve to dobro poznato.

USA je pravi primjer konzumerističkog društva i društva/zemlje, whatever, koje počiva na što većem trošenju, plaćanju za svakojake usluge i slično. To nije loše, naprotiv. Što veća potražnja, veća ponuda, jedno od osnovnih načela ekonimije, Međutim, i zbog takvog ponašanja su se i doveli u situaciju da bez obzira na osiguranje čovjek i dalje mora platiti poveći iznos za iole neku pretragu, operaciju i ležanje u bolnici. Ne bih da iznosim sada neke privatne stvari, ali ljudi se upravo zbog toga sele u EU ili vraćaju u BiH čak kako bi imali kakvu takvu njegu. Naravno, ovi naši koji su u mogućnosti. Postalo je sasvim normalno da se izdvajaju milijarde za vojsku, istraživanje svemira i ostalih stvari a da se zanemari zdravstvo i obrazovanje, odnosno da postane privilegija onih koji to samo mogu priuštiti. Pa ako je ovo vama ok, onda trebamo prvo da diskutujemo o nečemu drugom, pa onda da se vratimo na ove teme.

Također, nisam rekao da roditelj sve treba da daa djetetu, a on da ostane na ulici. Ne, naravno da ne. Ali zašto ne bi pomogao ukoliko to već može? Samo zato što ni njemu niko nije pomogao i/ili da se naslađuje kako se neko pati. Druga priča je kada su djeca čisti paraziti. Nemojte sada o tome. Govorimo o sasvim normalnim ljudima. Ali, ne može niko ni od koga ni očekivati da bude tu svaki čas.
Last edited by alibaba_i_30_godina on 11/07/2019 20:45, edited 1 time in total.
moonca

#26537 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

:twisted:
..previse duge postove pisete- ne mogu cirati :run:
alibaba_i_30_godina

#26538 Re: Popularne stvari koje ne kontam

moonca wrote:
Taj kolaps nema veze sa studenskim kreditima.. :lol: salim se

..da neka ih otplacuju kao i sve ostalo sto sebi zele priustiti--
Ti krediti nisu veliki, ako dijete da sve od sebe -
Za roditelja je pogubljeno uci u godine bez plana za penziju-ili imti jako skolovano dijte -i sta bi ti- je li tebi ok onda -da ih ti izdrzavas , pored tvoje familije -ako je zasnujesh, da vratis ulozeno na taj nacin roditeljima.
Mislim da taj plan nije dobar.
U danasnje vrijeme 100 godina je lako dokuciti.. :lol:
Napisao sam "tome još dodaj mortgage...." pa onda ostatak. Dakle, odnosilo se na mortgage. A ko u većini slučajeva ima velike mortgages? Upravo ovi nekadašnji studenti koji sigurno još otplaćuju 2-3 kredita. U ekonomiji je sve povezano i ima uzročno posljedičnih veza na više raznih segmenata. Ne može se zažmiriti i gledati samo jedan dio i iz toga donijeti neki zaključak za cjelinu.

Ne želim da se pravdam, ali ne čitate pažljivo postove. Nije napisano nigdje da treba neko nekog u potpunosti da izdržava, već da nema ništa loše kada se pomogne s vremena na vrijeme, i/ili kada je isto potrebno. Sasvim različite stvari.
pustopoljina

#26539 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

Pa dobro, sa tim se mogu sloziti...pomoci, koliko je u mogucnosti...al' ne sad na ustrb sebe kad budu slabi i nemocni.
Ovo o amerikancima...ja vise ne znam sta da mislim...u istom dahu kvadratura kuce i okucnice...i broj auta i kako se mora raditi...
Zazvoni mi ona "ko meteor" :lol: (ko me ter'o) :skoljka:
alibaba_i_30_godina

#26540 Re: Popularne stvari koje ne kontam

pustopoljina wrote:Pa dobro, sa tim se mogu sloziti...pomoci, koliko je u mogucnosti...al' ne sad na ustrb sebe kad budu slabi i nemocni.
Ovo o amerikancima...ja vise ne znam sta da mislim...u istom dahu kvadratura kuce i okucnice...i broj auta i kako se mora raditi...
vidiš da se razumijemo. a ja sve vrijeme o tome i pričam. :oops:

hajde naspi i meni jednu šolju, ako je nisi već popila. :D
pustopoljina

#26541 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

pustopoljina wrote:Pa dobro, sa tim se mogu sloziti...pomoci, koliko je u mogucnosti...al' ne sad na ustrb sebe kad budu slabi i nemocni.

Kafe? Rakije? Boze?
Ima cesmovace :oops:
moonca

#26542 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote: Napisao sam "tome još dodaj mortgage...." pa onda ostatak. Dakle, odnosilo se na mortgage. A ko u većini slučajeva ima velike mortgages? Upravo ovi nekadašnji studenti koji sigurno još otplaćuju 2-3 kredita. U ekonomiji je sve povezano i ima uzročno posljedičnih veza na više raznih segmenata. Ne može se zažmiriti i gledati samo jedan dio i iz toga donijeti neki zaključak za cjelinu.

Ne želim da se pravdam, ali ne čitate pažljivo postove. Nije napisano nigdje da treba neko nekog u potpunosti da izdržava, već da nema ništa loše kada se pomogne s vremena na vrijeme, i/ili kada je isto potrebno. Sasvim različite stvari.
..Dobro , nisu ni ti mortgage tako veliki, zavisi-nekad je manje sve skupa nego iznajmljivati, ali ni najbogatiji ne odesuju kesu za djecu- to znam sigurno- sva ta djeca rade i skoluju se uz pomoc i roditelja.. ali ne puna skolarina - nisam cula da je to i jedan roditelj uradio. :-)
alibaba_i_30_godina

#26543 Re: Popularne stvari koje ne kontam

pustopoljina wrote:

Kafe? Rakije? Boze?
Ima cesmovace :oops:
Bljakica. Ne pijem je u Bosni s česme, a kamol' tu kod tebe u winu il' đe si već. :-D
moonca wrote: ..Dobro , nisu ni ti mortgage tako veliki, zavisi-nekad je manje sve skupa nego iznajmljivati, ali ni najbogatiji ne odesuju kesu za djecu- to znam sigurno- sva ta djeca rade i skoluju se uz pomoc i roditelja.. ali ne puna skolarina - nisam cula da je to i jedan roditelj uradio. :-)
Moonkice ja ti kažem šta je uzrokovalo krah tržišta 2007. godine, a ti kako hoćeš. Od silnih manipulacija, prikazivanja raznih lažnih rezultata naplate, lažnih hipoteka i slično. Nebitno.
Svakom njegovo. Ali ja ako budem ove pameti, i ako budem ikada imao potomstvo, sasvim sigurno neću dopustiti da se pati, radi po cijelu noć i slično, a da pri tome imam način da nekako pomognem bez ugrožavanja bilo koga. Pa makar jedini bio.
pustopoljina

#26544 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

:-)

Nema teoretske da u moju kucu udje obicna flasirana voda.
Ima mineralne gazirane, za spricer :lol:
alibaba_i_30_godina

#26545 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Sve kontam ipak nisi tolika stipsa da me počastiš samo vodom, i to još česmovačom. Sve kontam .... :mrgreen:
moonca

#26546 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote: Moonkice ja ti kažem šta je uzrokovalo krah tržišta 2007. godine, a ti kako hoćeš. Od silnih manipulacija, prikazivanja raznih lažnih rezultata naplate, lažnih hipoteka i slično. Nebitno.
Svakom njegovo. Ali ja ako budem ove pameti, i ako budem ikada imao potomstvo, sasvim sigurno neću dopustiti da se pati, radi po cijelu noć i slično, a da pri tome imam način da nekako pomognem bez ugrožavanja bilo koga. Pa makar jedini bio.
Ma ,opet ce biti crash - kod mene se gradi ludo - nikome nije jasno zasto, kome... :-) al' to na stranu...

Naravno da treba pomoci, ali , moras dijete odbiti od *ise, mora uzeti zivot u svoje ruke, moras ga nauciti silom na to...na neki nacin, koji sam osmislish
Roditelji unakazise djecu - gledam oko sebe ... sa previshe paznje, odradjivanja za njih itd -posvete se njima, pogotovo samohrane majke... i kada djeca odu- onda one dozive shok- sto bez para , sto bez 'obaveze'
pustopoljina

#26547 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

alibaba_i_30_godina wrote:Sve kontam ipak nisi tolika stipsa da me počastiš samo vodom, i to još česmovačom. Sve kontam .... :mrgreen:
Ne idu meni ova virtualna pica :lol: nesporazum
alibaba_i_30_godina

#26548 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Vidim. :-D

imal' još nekih nejasnoća?

@moonca - take it easy i uživaj kad i dok možeš. i kada dođe do crasha nadam se da opet nas direktno neće pogoditi. ;)
kakavdanakneiskustvu

#26549 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

moonca wrote:
Hakiz wrote:
U pravu si .
U mom okruzenju se to cesto dogadja--ostavljaju se djeca i cuke u autu, bez ukljucene klime--- i zaborave... vrlo je kaznjivo, ako dijete prezivi -oduzimaju ih roditeljima i daju u foster home..
A onda ih pronađu okovane u podrumu foster homea...
Imala sam komsiju, koji je bio jedno vrijeme u foster homu- nema lijepe uspomene - bio je na farmi, tesko radio.... da bi se kasnije vratio majci - kao momak zivio s njom .... --
Honestly, to samo kod vas tamo u USA. Ne znam nijednog roditelja u BiH koje bi ili je ostavio malo dijete tako dugo negdje bez nadzora. Mislim na auto, u prodavnici i slično.[/quote]

kod nas,kao uostalom i svugdje,zato ima slucajeva roditella koji ubiju dijete
alibaba_i_30_godina

#26550 Re: Popularne stvari koje ne kontam

kakavdanakneiskustvu wrote:

kod nas,kao uostalom i svugdje,zato ima slucajeva roditella koji ubiju dijete
Ti bas ideš u krajnost? Jel' inače tako? Riječ je bilo o nemaru koji je prouzrokovao smrt, nažalost, a ne o namjernom ubistvu.

Edit: sad nećemo tako brzo ni otkriti dok se ne vrati iz Banovića. :-D
Post Reply