Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#18651 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote:
moonca wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Dijaspora je cudo.

Tamo sam prvi put vidio da ljudi racunaju dane do ramazana, i kad se zadnji put smiju onako dooobro olesiti alkoholom a da se alkohol izbaci iz organizma do pocetka ramazana. I to bas racunaju, ko da su strucnjaci, medicinski.

A sta ocekivati od priprostih ljudi koji su do jucer cuvali ovce, a danas hodaju asfaltom. Cast izuzecima.
Vidi Jack-a i njegove statistike :-) :lol: jednom
:dajba:
Al vidi zato koliko sam gradova obišao u tih 10 dana. Jednom, ali haman čitav region bosne.

Nikad nisam naišao na neki otpor ili kritiku kada bi rekao da nisam neki vjernik. Pa čak ni onaj koji se barem probudi za bajramski namaz.

U dijaspori je problem što je ta povezanost izmedju vjere i nacionalnog identiteta na steroidima.
Zivis u takvoj sredini. Ja nemam to iskustvo.
Dijaspora --je narod iz BiH, ne znam zasto bi imali drugaciji stav vani od onih koji su nastavili zivjeti u Bosni.
insomnia78

#18652 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by insomnia78 »

Davno sam ja reko nije to do dijaspore niti domacih to je do vase rodbine i komsiluka
Jack Be Nimble

#18653 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

moonca wrote:
Zivis u takvoj sredini. Ja nemam to iskustvo.
Dijaspora --je narod iz BiH, ne znam zasto bi imali drugaciji stav vani od onih koji su nastavili zivjeti u Bosni.
Pa bas zato što su vani. To što naša dijaspora radi nije ništa drugačije od srpske, indijske, portugalske itd. Zato sto smo vani onda misliš da moraš ekstra više raditi na tome da sačuvas taj indetitet. Što je jedan srbin kazao ja jesam odrastao i školovao se u srbiji, ali nikad neću biti veći srbin od onoga rodom iz chikaga.
MyTao

#18654 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

dječak sa šibicama wrote:
Jack Be Nimble wrote:Samo sam se jednom zatekao u Bosni za vrijeme ramazana i od Bihaca, Sarajeva, Tuzle a tek pogotovo Banjaluke :D , niko mi nije nista dobacio zbog toga sto ne postim ili zasto jedem u po bijela dana.

Dok u dijaspori si prodata dusa i izdajnik BiH.
Dijaspora je cudo.

Tamo sam prvi put vidio da ljudi racunaju dane do ramazana, i kad se zadnji put smiju onako dooobro olesiti alkoholom a da se alkohol izbaci iz organizma do pocetka ramazana. I to bas racunaju, ko da su strucnjaci, medicinski.

A sta ocekivati od priprostih ljudi koji su do jucer cuvali ovce, a danas hodaju asfaltom. Cast izuzecima.
Ne kontam kompleks od kojeg pati vecina nasih ljudi kada je u pitanju selo vs grad.

Znaci postoje ljudi koji ozbiljno... ali ozbiljno misle da su bolji od drugih jer su se rodili na specificnom mjestu. :lol: :lol: :lol:

Zanimljivo mi je to koliko je to zastupljeno kod nas, na forumu, na svakoj TV emisiji, u razgovoru sa ljudima... nevjerovatno. A zanimljivo mi je i to da od toga ne pate samo oni iz grada. Ljudi sa sela su iskomplesirani onima cija je kuca na kraju sela :lol: Kao oni nisu dovoljno dobri da imaju kucu negdje na sredini ili sta ja znam.

Btw... ja sam zakleti ateista, i redovno volim bocnuti vjernike... druzim se sa njima, igram fudbala sa dzematlijama... i nije istina da su svi takvi.
Edin H.

#18655 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

MyTao wrote: Ne kontam kompleks od kojeg pati vecina nasih ljudi kada je u pitanju selo vs grad.
Ne radi se o kompleksu, nego o percepciji zivota i interesa, jednostavno dva svijeta.
MyTao

#18656 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Edin H. wrote:
MyTao wrote: Ne kontam kompleks od kojeg pati vecina nasih ljudi kada je u pitanju selo vs grad.
Ne radi se o kompleksu, nego o percepciji zivota i interesa, jednostavno dva svijeta.
Ne slazem se. Mislim da su na kraju svi isti i vise nego sto misle. Opet pricam iz iskustva...
triconja

#18657 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

MyTao wrote: Ne slazem se. Mislim da su na kraju svi isti i vise nego sto misle. Opet pricam iz iskustva...
Šae, citala se siholoska literatura jel? :lol: :lol: :lol:
Edin H.

#18658 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

MyTao wrote:
Edin H. wrote:
Ne slazem se. Mislim da su na kraju svi isti i vise nego sto misle. Opet pricam iz iskustva...
Ja se slazem. :D

Prvi put sam shvatio ozbiljne razlike kada sam otisao sluziti JNA, vise su se druzila raja iz gradova, nego recimo vojnici iz razlicitih republika.

Jos veci jaz sam vidio u dijaspori, zapitas se pa gdje su ovi ljudi odrasli. :D

Nije pitanje da li je neko dobar covjek ili los, jednostavno razliciti interesi i razmisljanja, dovoljno je da pocnes od muzike, procitanih knjiga, putovanja, politike, sporta...
MyTao

#18659 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

triconja wrote:
MyTao wrote: Ne slazem se. Mislim da su na kraju svi isti i vise nego sto misle. Opet pricam iz iskustva...
Šae, citala se siholoska literatura jel? :lol: :lol: :lol:
Shea
MyTao

#18660 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Edin H. wrote:
Ja se slazem. :D

Prvi put sam shvatio ozbiljne razlike kada sam otisao sluziti JNA, vise su se druzila raja iz gradova, nego recimo vojnici iz razlicitih republika.

Jos veci jaz sam vidio u dijaspori, zapitas se pa gdje su ovi ljudi odrasli. :D

Nije pitanje da li je neko dobar covjek ili los, jednostavno razliciti interesi i razmisljanja, dovoljno je da pocnes od muzike, procitanih knjiga, putovanja, politike, sporta...
Dobro... Vas iz praistorijskog doba razumijem :D :D

Nije problem sto postoje razlike... dva covjeka pa su drugaciji. Meni je zanimljivo kako su ljudi opsjednuti s tim.
moonca

#18661 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Koji su opsjednuti vise-sa sela ili iz grada?
MyTao

#18662 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

moonca wrote:Koji su opsjednuti vise-sa sela ili iz grada?
Pa i jedni i drugi. Ovi sa sela vjerovatno vise jer na jednu stranu ubise se da dokazu kako su oni iz manjeg sela inferiorniji od njih, a u isto vrijeme se ubise da dokazu kako su i oni "ravnopravi" sa onim iz grada.

Ovi iz grada su cool, sve dok ne vide nekoga sa sela da je postigao nesto... onda odma ide ono "sta ce on, do juce cuvao ovce" :lol: :lol:
Edin H.

#18663 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

MyTao wrote: Dobro... Vas iz praistorijskog doba razumijem :D :D
Nisi daleko od istine, kako su se napravile ove banana drzave ljudi slabije putuju, zatvaraju se u neke svoje ljusture, nemaju izbora, pa i grad se polagano pretvara selo. :oops:
dječak sa šibicama

#18664 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Kulturoloske razlike postoje i to se ne moze negirati. Da se razumijemo, ja sam se druzio i sa gradjevincem iz nekog Naprelja kod Sanskog mosta i sa med. bratom iz Srebrenice i slicno, pa samo kolika je razlika izmedju likova iz grada Srebrenice ili Bratunca, i ljudi iz Osmaca, Potocara ili ne znam koja jos sela imaju, drasticna razlika.

Zatim, zapadna Bosna ili Krajina, oni su se vise od nas iz srednje Bosne, sokirali kad su vidjeli ljude iz seoskih predjela istocne Bosne. Mislim na ljude iz Bihaca, Krupe, Sane, dakle gradska raja neka. Onda potpuno su drugaciji ljudi koji tamo na zapadu zive od ranije, gastarbajteri i njihova djeca, oni su se potpuno emancipovali.

Kad sam vidio neke izbjeglice, fakat se pitas gdje su oni rasli a gdje sam ja rastao. Isao sam ja na selo i prije rata, nije da ne znam sta su seljaci, ali to su neke razlike koje postoje. Drugaciji nacin razmisljanja, postupanja, odgoja itd.
moonca

#18665 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

MyTao wrote:
moonca wrote:Koji su opsjednuti vise-sa sela ili iz grada?
Pa i jedni i drugi. Ovi sa sela vjerovatno vise jer na jednu stranu ubise se da dokazu kako su oni iz manjeg sela inferiorniji od njih, a u isto vrijeme se ubise da dokazu kako su i oni "ravnopravi" sa onim iz grada.

Ovi iz grada su cool, sve dok ne vide nekoga sa sela da je postigao nesto... onda odma ide ono "sta ce on, do juce cuvao ovce" :lol: :lol:
Da drugacije je kada se ovi iz grada nadmecu, nije tako bolno.

Pa ima nekog cudnog ponosa, naroda sa sela. Sve placaju i probaju na svojoj kozi. :-)
insomnia78

#18666 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
Nisi daleko od istine, kako su se napravile ove banana drzave ljudi slabije putuju, zatvaraju se u neke svoje ljusture, nemaju izbora, pa i grad se polagano pretvara selo. :oops:
Al prije se putovalo cudo jedno
triconja

#18667 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:
Pa naravno, svaku noc u najblizi objekat koji je sluzio kao odskocna daska za buduce turbo folk svirace, znaci samo igranke bajo moj, i naravno kuca poso poso kuca :-) :thumbup:
moonca

#18668 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Nije lako biti Sarajlija :-) :lol:
moonca

#18669 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

dječak sa šibicama wrote:Kulturoloske razlike postoje i to se ne moze negirati. Da se razumijemo, ja sam se druzio i sa gradjevincem iz nekog Naprelja kod Sanskog mosta i sa med. bratom iz Srebrenice i slicno, pa samo kolika je razlika izmedju likova iz grada Srebrenice ili Bratunca, i ljudi iz Osmaca, Potocara ili ne znam koja jos sela imaju, drasticna razlika.

Zatim, zapadna Bosna ili Krajina, oni su se vise od nas iz srednje Bosne, sokirali kad su vidjeli ljude iz seoskih predjela istocne Bosne. Mislim na ljude iz Bihaca, Krupe, Sane, dakle gradska raja neka. Onda potpuno su drugaciji ljudi koji tamo na zapadu zive od ranije, gastarbajteri i njihova djeca, oni su se potpuno emancipovali.

.
I danas ispred vrata su papuce, japanke,tene .... :-)
Edin H.

#18670 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:
Eki nije. :oops:
dječak sa šibicama

#18671 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Kako kod koga, ali nesto kontam i to mi je normalnije, nego uci u cipelama u stan, leci na krevet, ne skinuti cipele, kao sto rade zapadnjaci.

Jeste da su im trotoari uglavnom cisti da mozes jesti sa njih, ali ipak...
MyTao

#18672 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

dječak sa šibicama wrote:Kulturoloske razlike postoje i to se ne moze negirati. Da se razumijemo, ja sam se druzio i sa gradjevincem iz nekog Naprelja kod Sanskog mosta i sa med. bratom iz Srebrenice i slicno, pa samo kolika je razlika izmedju likova iz grada Srebrenice ili Bratunca, i ljudi iz Osmaca, Potocara ili ne znam koja jos sela imaju, drasticna razlika.

Kad sam vidio neke izbjeglice, fakat se pitas gdje su oni rasli a gdje sam ja rastao. Isao sam ja na selo i prije rata, nije da ne znam sta su seljaci, ali to su neke razlike koje postoje. Drugaciji nacin razmisljanja, postupanja, odgoja itd.
Bas se sokirali ovi iz Bihaca kada su vidjeli ljude iz Srebrenice? :D
moonca

#18673 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Radim i ja. :lol:
malocvijece

#18674 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by malocvijece »

Zejnep wrote:
malocvijece wrote:
pizarro wrote:kad vec spomenu lenor, onaj tamno zeleni je armirani beton :srce: :D
Bas :lol: Mirise ves nakon mjesec dana u ormaru. Al onaj lenor iz njemacke sto zene donose na pijace. Onaj iz supermarkrta onako srednja zalost. Haman ga prave za trece zemlje :roll:
Ma gdje to na pijacama ima? :?
Hametova pijaca Tuzla. Ima na par mjesta, a ova jedna zena ima stand ko malu prodavnicu s robom iz Njemacke. Omeksivaci, deterdzenti kreme i tako ti fazoni.
insomnia78

#18675 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by insomnia78 »

Kad dodjem ja vodicu te u Tuzlu da završimo Lenora
Post Reply