SramotaTomahawk11 wrote:Šta bi tek rekao za ljude sa visokom školskom spremom, a ne znaju strani jezik?triconja wrote:Haj to sve, cirilica i latinica je neka osnova koju bi trebo znat svak nakon osnovne skole, kao i pricati i pisati tecno jedan strani jezik nakon srednje.
Ne kontam ljude koji zavrse srednju a ne znaju jedan strani jezik.
Popularne stvari koje ne kontam
- triconja
#11826 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11827 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znaš koliko ih je sramota....jedva platu prime od stidatriconja wrote: Sramotai grohotom se smijem
Kad me zovne, jer ne zna šta to znači na računaru
A diplomirani pravnik
- shmizlica
#11828 Re: Popularne stvari koje ne kontam
a šta bi tek rekli za ljude sa visokom spremom, a ne znaju ni vlastiti (maternji) jezik
budimo realni, školstvo (kompletno) nam je u banani
budimo realni, školstvo (kompletno) nam je u banani
- irac300
#11829 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni na fakultetu, većina literature beogradska izdanja na ćirilici bila. Sreća nisam od ovih retardiranih generacija, pa sam učio oba pisma. Da je sreće da znam i kinesko pismo. Ne razumijem ljude kojima smeta nešto znati, u fazonu ''koji će mi k****''!Toffee karamela wrote:ljudi pojma nemaju koliko studiranje na balkanu može biti hendikepirano bez poznavanja ćirilice...i niko da to napiše, niko da skonta...masa naučnih knjiga iz svih područja nauke napisana je na ćirilici, nekad davno štampana ili u beogradu ili kod nas...mnoga nikad nisu ni izdata na latinici...neće ih više niko ni izdati što je još gore...studenti ulaze u biblioteke, traže naslove, kad vide da je na ćirilici prevrnu očima, okrenu se i odu...a zamjene nemaju...i opet se neko pita šta će mu ćirilica...pa širim narodnim masama i ne treba, al njima ne treba ni većina slova ionako
-
Bodkin
#11830 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jel ti ikad kineski zatrebao?nepass1 wrote:koji ce kurac ikom cirilica, da zna hodati po bg ili?zippoo87 wrote: pa imas pisau i latinicu i cirilicu...oboje se treba znati podjednako
realnost je da se ono sto se ne koristi,zaboravlja i sporije cita/pise ali opet kada vidim da neko ne zna cirilicu procitati (stampanu),u mojim ocima je nepismen i isto mi dodje kao da ne zna ni latinicu citati
ja svoke djete nikad ne bih opterecivao ucenjem cirilice jer meni nikad nije zatrebala u zivotu.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#11831 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jest, kad sam pokusavao zbariti kineskinju. Propade mi kres sema.
- zforumas
#11832 Re: Popularne stvari koje ne kontam
un1ted wrote:Jest, kad sam pokusavao zbariti kineskinju. Propade mi kres sema.

- Dope_Man
#11833 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma nije problem znati cirilicu, bar stampana.. uostalom dosta raje zaboravlja vec i latinicna pisana slova (neko spomenu da se vec i ne uci u skoli.. koji rac?? ). Ali isto tako je realnost da rijetkima treba ikada cirilica, i da ce ona lagano nestati. Prije mjesec dana sam bio u tom famoznom Beogradu i koliko se sjecam jedina cirilicna slova koja sam vidio su bila na posterima/slikama koje je nosila neka grupa ''patriota'', da ih ne nazovem drugacije, koji su isli okolo, rikali na megafon nesta, i nosali tih par slika o svetosti srpskog naroda, vaznosti pravoslavlja itd...
Uglavnom, niko ziv ne koristi cirilicu ni u tom Beogradu i ona je jednostavno osudjena na propast zbog globalizacije. Engleski ce de facto postati zvanicni svjetski jezik kad se jos par generacija promijeni, a i sad vec jeste u praksi, a cirilicno pismo je prilicno nekompaktibilno sa njim, iako nije nemoguce prilagoditi ali to bi bilo prese**vanje kao i zrakomlati i udne tuljice. OK je znati ju, mi smo imali jedan cas sedmicno cirilicu u osnovnoj, dovoljno da i dan danas znam citati, pisanje bi bilo malo sporije. Ali potrebna mi je bila samo jednom kad sam naletio na lekciju na faksu koja je bila iz knjige na cirilici, pa je ''prevedoh'' da kolege mocu citati.
Uglavnom, niko ziv ne koristi cirilicu ni u tom Beogradu i ona je jednostavno osudjena na propast zbog globalizacije. Engleski ce de facto postati zvanicni svjetski jezik kad se jos par generacija promijeni, a i sad vec jeste u praksi, a cirilicno pismo je prilicno nekompaktibilno sa njim, iako nije nemoguce prilagoditi ali to bi bilo prese**vanje kao i zrakomlati i udne tuljice. OK je znati ju, mi smo imali jedan cas sedmicno cirilicu u osnovnoj, dovoljno da i dan danas znam citati, pisanje bi bilo malo sporije. Ali potrebna mi je bila samo jednom kad sam naletio na lekciju na faksu koja je bila iz knjige na cirilici, pa je ''prevedoh'' da kolege mocu citati.
- Logovan
#11834 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Gornji post me podsjetio na ovo.

- shmizlica
#11835 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja mislim da je @Toffee karamela sasvim fino objasnio/la, ko nema namjeru studirat, čitat, bavit se naukom i ne treba mu (generalno), al' meni je totalno neshvatljiv ignorantski pristup školstva (a i dobrog dijela nacije) prema pismu koje je, također, službeno pismo u državi....trebalo bi kao uslov za prijem u državnu službu staviti poznavanje i razumjevanje ćirilice
zamisli dobiješ dopis ili dokument na ćirilici i ne znaš pročitat
....šta fali znati pismo koje, na kraju krajeva, i nije toliko drukčije od latinice?
a ovo prese....nje sa engleskom ćirilicom neću ni komentirati
- djevojka bez imena
#11836 Re: Popularne stvari koje ne kontam
https://www.klix.ba/vijesti/bih/asocija ... /170914064
jel se ovo neko zeza? gospodja ulaze napor da zadrzi doktore?!

jel se ovo neko zeza? gospodja ulaze napor da zadrzi doktore?!
- Russki
#11837 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Strahota.Tomahawk11 wrote:Šta bi tek rekao za ljude sa visokom školskom spremom, a ne znaju strani jezik?triconja wrote:Haj to sve, cirilica i latinica je neka osnova koju bi trebo znat svak nakon osnovne skole, kao i pricati i pisati tecno jedan strani jezik nakon srednje.
Ne kontam ljude koji zavrse srednju a ne znaju jedan strani jezik.
- phillie
#11838 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne znam u kojim se skolama to ne uci cirilica? kod mene dijete 4. razred, prosle godine prosli citavu azbuku, ove godine ce raditi pisana slova cirilice.shmizlica wrote:ja mislim da je @Toffee karamela sasvim fino objasnio/la, ko nema namjeru studirat, čitat, bavit se naukom i ne treba mu (generalno), al' meni je totalno neshvatljiv ignorantski pristup školstva (a i dobrog dijela nacije) prema pismu koje je, također, službeno pismo u državi....trebalo bi kao uslov za prijem u državnu službu staviti poznavanje i razumjevanje ćirilicezamisli dobiješ dopis ili dokument na ćirilici i ne znaš pročitat
![]()
....šta fali znati pismo koje, na kraju krajeva, i nije toliko drukčije od latinice?
P.S. U Federaciji sam
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#11839 Re: Popularne stvari koje ne kontam
овим што перу гузице по њемачкој не треба ни 2+2
- phillie
#11840 Re: Popularne stvari koje ne kontam
kako ne treba, a ko ce im solde brojatiVelkoski wrote:овим што перу гузице по њемачкој не треба ни 2+2
- insomnia78
#11841 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne treba im ni školaVelkoski wrote:овим што перу гузице по њемачкој не треба ни 2+2
- triconja
#11842 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Da znam kineski eh, kamo srece, odmah bi prve prilike u Japan i ozenio neku finuBodkin wrote:Jel ti ikad kineski zatrebao?nepass1 wrote:koji ce kurac ikom cirilica, da zna hodati po bg ili?zippoo87 wrote: pa imas pisau i latinicu i cirilicu...oboje se treba znati podjednako
realnost je da se ono sto se ne koristi,zaboravlja i sporije cita/pise ali opet kada vidim da neko ne zna cirilicu procitati (stampanu),u mojim ocima je nepismen i isto mi dodje kao da ne zna ni latinicu citati
ja svoke djete nikad ne bih opterecivao ucenjem cirilice jer meni nikad nije zatrebala u zivotu.
- triconja
#11843 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sta moras znat pisat, u mene nene sta god je trebala nesto vadit samo prstom krehne u tintu i na papir. Ha jashmizlica wrote:ja mislim da je @Toffee karamela sasvim fino objasnio/la, ko nema namjeru studirat, čitat, bavit se naukom i ne treba mu (generalno), al' meni je totalno neshvatljiv ignorantski pristup školstva (a i dobrog dijela nacije) prema pismu koje je, također, službeno pismo u državi....trebalo bi kao uslov za prijem u državnu službu staviti poznavanje i razumjevanje ćirilicezamisli dobiješ dopis ili dokument na ćirilici i ne znaš pročitat
![]()
- shmizlica
#11844 Re: Popularne stvari koje ne kontam
pa uče u jednom razredu i više ne koriste....zaborave....kod mene rodica, curetak, neki dan i gleda one magnetiće na frižideru, nešto mrmlja, natuca, pa kaže, ma šta ovo piše...aaa na drini...nije da ne zna, al sporo paliphillie wrote:Ne znam u kojim se skolama to ne uci cirilica? kod mene dijete 4. razred, prosle godine prosli citavu azbuku, ove godine ce raditi pisana slova cirilice.shmizlica wrote:ja mislim da je @Toffee karamela sasvim fino objasnio/la, ko nema namjeru studirat, čitat, bavit se naukom i ne treba mu (generalno), al' meni je totalno neshvatljiv ignorantski pristup školstva (a i dobrog dijela nacije) prema pismu koje je, također, službeno pismo u državi....trebalo bi kao uslov za prijem u državnu službu staviti poznavanje i razumjevanje ćirilicezamisli dobiješ dopis ili dokument na ćirilici i ne znaš pročitat
![]()
P.S. U Federaciji sam
-
lijepa u dusi
#11845 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mi smo cijelu osnovnu skolu skolski rad iz Bosanskog jezika pisali jednom na latinici, jednom na cirilici. Lektire i pismene vjezbe isto. Ljepse pisem cirilicu nego latinicu. Jos smo bili gotovo iskljucivo "muslimanska" skola, samo jedna ucenica i pedagogica su bile pravoslavke. Tako da ne kontam ovaj danasnji rezon, a ovo sto sam naglasila je upravo zbog takvih sto rezonuju da je cirilica "anamo njihova", ne zato jer mislim da to ima ikakve veze.
- sheilak
#11846 Re: Popularne stvari koje ne kontam
cirilica je bitna i treba ju poznavati kao plus vlastitom znanju, ali da cu ju velicati i predano njegovati, necu.
s tim u vezi, ne kontam ljude koji slusaju cecu, i inace, ali pogotovo ne bosnjake. ne kontam kad je velicaju, nazivaju kralj'com, caricom, boginjom, kad joj idu na koncerte i postavljaju njene citate i pjesme po fb ili kada ih pjevaju. na stranu sto niko mentalno zdrav nije u stanju slusati cecino stenjanje koje neki nazivaju pjevanjem i na stranu opcenito ta vrsta muzike, ali sama cinjenica ko je ceca, ko joj je muz, kakav joj je kriminalni i zivotni background trebao bi barem bosnjacima biti red flag neki. dajte barem malo kicme.
s tim u vezi, ne kontam ljude koji slusaju cecu, i inace, ali pogotovo ne bosnjake. ne kontam kad je velicaju, nazivaju kralj'com, caricom, boginjom, kad joj idu na koncerte i postavljaju njene citate i pjesme po fb ili kada ih pjevaju. na stranu sto niko mentalno zdrav nije u stanju slusati cecino stenjanje koje neki nazivaju pjevanjem i na stranu opcenito ta vrsta muzike, ali sama cinjenica ko je ceca, ko joj je muz, kakav joj je kriminalni i zivotni background trebao bi barem bosnjacima biti red flag neki. dajte barem malo kicme.
- triconja
#11847 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bosnjaci ne slusaju cecu, slusaju je samo jugoslovenisheilak wrote:cirilica je bitna i treba ju poznavati kao plus vlastitom znanju, ali da cu ju velicati i predano njegovati, necu.
- JThomas
#11848 Re: Popularne stvari koje ne kontam
kako se prenosi da je za cecu rekao prodavač kaseta u opkoljenom sarajevu, umjetnost ne poznaje granice... 
iza rata na pijaci ciglane, cecine kasete 5 maraka ostale 3...
iza rata na pijaci ciglane, cecine kasete 5 maraka ostale 3...
- sheilak
#11849 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma jok. Sve inace uzorne muslimanke, sve se slomise za Bajrame. Nisam vidjela muskarce da je toliko slusaju.triconja wrote:Bosnjaci ne slusaju cecu, slusaju je samo jugoslovenisheilak wrote:cirilica je bitna i treba ju poznavati kao plus vlastitom znanju, ali da cu ju velicati i predano njegovati, necu.
I inace ne shvatam taj spoj turbo folk kulture i mentaliteta i pojacane religioznosti i nacionalizma. Fakat bizarno, pogotovo u bosnjaka
- JThomas
#11850 Re: Popularne stvari koje ne kontam
uopšte nije bizarno kad se pogleda religija kako ovdje jeste doživljena u stvarnosti, a ne u nekom idealnom slučaju, ili u fundamentalističkim područjima. moglo bi se reći i da savršeno idu zajedno...