poplava na otesu....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semmy

#1 poplava na otesu....

Post by semmy »

evo novih slikica sa lica mjesta...situacija je uzasna...voda se sve vise izlijeva a nam niko nedolazi pomoci iako amo ih zvali nekoliko puta...prepusteni smo sami sebi :( :roll:
ImageImage
ImageImage
Image
LaBomba

#2 Re: poplava na otesu....

Post by LaBomba »

Mozemo se opet zahvaliti nasim politicarima koji iz budzeta nisu obezbjedili sredstva u slucaju elementarnih nepogoda, sto se u svakoj normalnoj zemlji obezbjedi. Radi se o vise gradova, Bugojno, Gornji Vakuf , Mostar itd gdje su poplave.
mayab

#3 Re: poplava na otesu....

Post by mayab »

LaBomba wrote:Mozemo se opet zahvaliti nasim politicarima koji iz budzeta nisu obezbjedili sredstva u slucaju elementarnih nepogoda, sto se u svakoj normalnoj zemlji obezbjedi. Radi se o vise gradova, Bugojno, Gornji Vakuf , Mostar itd gdje su poplave.
TAKO JE, A EVO SADA CE IZBORI PA CE LIKOVI OPET ODABRATI ISTE NA KOJE SU NAVIKLI :zzzz:
and

#4 Re: poplava na otesu....

Post by and »

vidimo da su ogromne poplave u federaciji,da li je proglašeno stanje elementarne nepogode i šta to znači?
država sada ima priliku da na djelu pokaže odgovornost i brigu za svoje građane.
u sarajevu,čini mi se,nije prvi put da poplavlja otes.da li je nešto urađeno da se taj problem pokuša riješiti prije nego dođe do poplave?da li su izgrađeni neki nasipi...?
da li se ovim ljudima dovoljno pomaže?
da li u slučaju proglašavanja elementarne nepogode vlasti moraju ljudima nadoknaditi štetu?
da li,nakon što je uskratio socijalna davanja kome god je mogao,premijer federacije dobija kaznu od onoga gore?
šta treba da se desi da bi bilo proglašeno stanje elementarne nepogode?
ultima_palabra

#5 Re: poplava na otesu....

Post by ultima_palabra »

and wrote:da li,nakon što je uskratio socijalna davanja kome god je mogao,premijer federacije dobija kaznu od onoga gore?
Što to, jel on živi na Otesu?
semmy

#6 Re: poplava na otesu....

Post by semmy »

sinoc smo se napokon vratili kuci...sreca voda nam nije usla u kucu...na otesu nikad nije ovako plavilo...osjek je uvijek bio pod vodom ali otes ne...
obecali su nam nasipe i jos svasta nesta na proljece, jedva cekam da vidim sta ce uraditi....
da li ce platiti stetu ljudima kojima je unistena imovina ne znam, mada sumnjam da ce se iko trznuti i dati im koji dinar...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: poplava na otesu....

Post by Truba »

a zašto bi radili nasip???

bolje da podijele regrese
to je dobro za privredu sudjednih zemalja jer će državne budžetlije nastaviti trošiti novac
a ionako će ista opcija pobijediti na izborima pa makar ljudi išli čamcima na glasačka mjesta i nemali taj dana da jedu išta a djeca im se trovala od zaraza zbog poplave :) :) :) :)
semmy

#8 Re: poplava na otesu....

Post by semmy »

javljaju mi prijatelji koji su citali na portalu sa-x o poplavi na otesu da je Boracic izjavila da citateljka koja je poslala slike redakciji izadje i sam puni vrece pijeskom da se zastiti od poplave...
koji idiot od zene, pa nas taj dan nisu mogle spasiti vrece sa pijeskom, niti nas je uspjelo spasiti to sto smo sami od svojih para platili bager da nam koliko toliko popravi nasipe...znaci meni se od plate odbija svaki mjesec za njen NERAD a ona trazi da trudna zena puni vrece pijeskom dok ona fino i mirno spava u svom krevetu i boli je neka stvar sto ljudi plave...koji idiotizam...
eto dragi moji izadjite na izbore i glasajte opet za iste idiote
kv99

#9 Re: poplava na otesu....

Post by kv99 »

LaBomba wrote:Mozemo se opet zahvaliti nasim politicarima koji iz budzeta nisu obezbjedili sredstva u slucaju elementarnih nepogoda, sto se u svakoj normalnoj zemlji obezbjedi. Radi se o vise gradova, Bugojno, Gornji Vakuf , Mostar itd gdje su poplave.
Izvinite malo ali nije samo do politicara i budzeta vec i do ljudi koji zive bas uz te rijeke. Kad se upozorava da se ne baca smece ( ne samo flase i sitno smece koje samo po sebi zna da zacepi korito vec tone i tone starih auta/ kucnih aprata/ gradzevinskog i industrijskog otpada itd) tada svako vice : Sta mene briga odnjece voda. A kad onda voda poplavi jer je korito zacepljeno od tog istog smeca onda su politacari krivi :? Isto tako kad se pojave odroni jer se gradi nelegalno na klizistu pa onda je*u drzavu jer im ne pomaze. Nije samo do drzave vec i do ljudi u drzavi a na to niko ne misli kad se nesto dogodi. Kazu da je najgore kad covjek sam sebe zaje*e i to se upravo dogodilo sada.

P.S Nisam neki militantni ekolog i ne kazem da su bas ti ljudi kojima je poplavljeno krivi za to ali koliko je ljudi uz te rijeke prijavilo ili sprijecilo kad primjete da se otpad baca u rijeku ? Svako okrece glavu na drugi stranu i pravi se da ga se to ne tice i kad se dogodi ovo sto se dogodilo a nastavice da se dogadza i ubuduce onda je neko drugi ( drzava/politicari ) kriv.
Neelix

#10 Re: poplava na otesu....

Post by Neelix »

neki dan na tvsa novinar u osjeku u poplavljenim kucama, pita stanare "imate li gradjevinsku dozvolu", NIJEDAN nije rekao da ima.
Naprave kuce u vodozastitnoj zoni, bez ijedne dozvole, seru i pisaju u ono sto pijemo, i onda ocekuju da im drzava sanira stetu. aha how yes no. jedina greska vlasti je sto nije ravnala te kuce kako su pocele rasti.

cast izuzecima, ovo na otesu su uglavnom kuce izgradjene prije rata, vjerujem da imaju dozvolu i neoprostivo je sto se to ne sprijeci.
atko

#11 Re: poplava na otesu....

Post by atko »

Neelix wrote:neki dan na tvsa novinar u osjeku u poplavljenim kucama, pita stanare "imate li gradjevinsku dozvolu", NIJEDAN nije rekao da ima.
Naprave kuce u vodozastitnoj zoni, bez ijedne dozvole, seru i pisaju u ono sto pijemo, i onda ocekuju da im drzava sanira stetu. aha how yes no. jedina greska vlasti je sto nije ravnala te kuce kako su pocele rasti.

cast izuzecima, ovo na otesu su uglavnom kuce izgradjene prije rata, vjerujem da imaju dozvolu i neoprostivo je sto se to ne sprijeci.
neelix ne kaki ziv bio ... kad bi bili tako strogi ko sto ti kazes 95% drzave bi se trebalo poravnjati bagerom ... ljudi su u nevolji i ruzno je da tako pricas o njima ... osim toga drzava sluzi narodu kao servis ... i ako tu ima vise desetina kuca onda neka drzava produbi korita i neka odvede kanalizacijskim sistemom otpadne vode dalje od vodozastitne zone ;)

Svakako da i globalno i pojedninacno svi mi jesmo najodgovorniji za ovo sranje od drzave ... al jednostavno nije ni mjesto ni vrijeme da se kaki kad je neko u vodi do pasa :(
madner

#12 Re: poplava na otesu....

Post by madner »

U pravu si da nije vrijeme, ali cim se voda povuce bice opet po starom.

Ako nemaju gradjevinske dozvole bagerom cim se povuce voda. Ali ne samo tamo.
atko

#13 Re: poplava na otesu....

Post by atko »

madner wrote:U pravu si da nije vrijeme, ali cim se voda povuce bice opet po starom.

Ako nemaju gradjevinske dozvole bagerom cim se povuce voda. Ali ne samo tamo.
Slazem se ... al hajmo prvo paukom u vozni park guzonja npr!?!

Vlast koja pusti da se naprave desetine hiljada objekata bespravno nemoze vise stvari rjesavati bagerom ;)

A opet narod koji bira takvu vlast nije bolje ni zasluzio ... jednostavno nasla krpa zakrpu i to je to... ili sto rece edo majka mi smo balkanci s tim se pomiri i zivi ;)

Jednostavno sranje u kojem se ne nazire odakle poceti rjesavati probleme ;)
madner

#14 Re: poplava na otesu....

Post by madner »

Jebo taj stav, ispade dok ljudi ne prestanu pljuvat po trotoaru ne smije se nista nikom.

Ako se moze legalizovati (naravno da plate sta treba platiti), legalizovati. Ako je napravljeno gdje nije nikako smjelo, moglo i gdje ugrozava druge, bagerom. I da plati sto je bager morao doci.
atko

#15 Re: poplava na otesu....

Post by atko »

madner wrote:Jebo taj stav, ispade dok ljudi ne prestanu pljuvat po trotoaru ne smije se nista nikom.

Ako se moze legalizovati (naravno da plate sta treba platiti), legalizovati. Ako je napravljeno gdje nije nikako smjelo, moglo i gdje ugrozava druge, bagerom. I da plati sto je bager morao doci.
Mozemo mi sad diskutovati do besvjesti ... opet se slazem ... kome se moze legalizovati ok... kome nemoze bager ... al nema bagera politicari pokupovali audije umjesto bagera
femme

#16 Re: poplava na otesu....

Post by femme »

Neelix - u pravu si,dok god se gradi u vodozasticenoj bit ce i poplava.....
glider

#17 Re: poplava na otesu....

Post by glider »

Poštovani gospodine (rušaču kuća)

Ako bi smo pogledali, kakva je finansijska situacija prosječnog čovjeka u bosni onda bi smo brzo shvatili, da se taj čovjek junački bori da preživi svoju porodicu. Sve te kuće su ljudi sagradili, da bi opskrbjeli svoju porodice. A na državi je da sa svojim mehanizmima stvori takav ambient u kojoj će ljudi sa vlastitim novcem uspjeti da plate i te gradjevinske dozvole kojima su cijene toliko visoke, da bi samo lud čovjek krenuo u projekat dobivanja gradjevinske dozvole potrošivši i ono malo crkavice koje je uspjeo da uštedi, dok mu djeca truhnu u vlažnom najamniškom stanu. Sa druge strane ako bi i imao novac procedura pridobivanja gradjevinske dozvole u bosni je toliko kompleksna i dugotrajna da se može porediti sa sizifovim radom. Gospodin, koji bi tim nesrećnicima samo još više zagorčao život srušivši im kuću, je samo oličenje katastrofalnog stanja u bosni. Ljudi su u opštoj nesreći koja vlada bosnom toliko izbezumljeni, da bi potezali potpuno pogrešne poteze. Ja mislim, da bi tom narodu koji je, što reče predhodni gospodin, "u vodi do pojasa" trebali svi da odemo i da im pomognemo. A da se zajedički borimo, da na vlast ne dolaze ljudi koji bosanske pare trose za svoje vlastita putovanja, vikendice, skupe automobile, na svoje razmažene konkubine i tako dalje da ne nabrajam. Da pritisnemo da vlada izgradi nasipe, kanališe tokve malih rijeka koje izlijevaju, obnovi saobraćajnice i izgradi autoputeve. Da se konačno otvorimo svijetu a i svijet nama. To što izabiramo pogršnu vlast nisu krivi oni drugi, jer za ovoliko smeća koliko se vidi u rijeci miljacki ili bosni nije kriv milorad dodik ili republika srpska, nege običan čovjek koji živi pored rijeke.To što kažete, da je jedan novinar išao od kuće do kuće i pitao ljude imaju li gradjevinske dozvole, ne znam šta je htio s tim da postigne osim da ga njegov nadredjeni šef pomiluje po kosi i tako ga pohvali za reportažu koju je uspio da napravi. Takva glupost se i može očekivati imavši u vidu činjenicu, da danas može biti svako novinar. Apsurd! To je isto kao kad bi čovjeka prigniječenog u avtomobilu prilikom prometne nesreće pitali imate li zdravstveu knjižicu. Taj "novinar" bi trebao u tom trenutku zgrabiti za lopatu i ljudima puniti i nositi vreće sa pijeskom ili iznosti na sprat namještaj koji je još suh, a ne kenjati u mikrofon misleći kako je on okrio zavjeru zvanu "gradjevinska dozvola". Zato gospodine (rušaču kuća od sirotinje) razmisli o svojoj konstataciji koju si izrekao. U životu poštenim ljudima treba pomoći, a nepoštenim treba spriječiti i ukloniti mogućnost da dodju na vlast. Jer kad imaš slabu vlast , onda imaš i mnoštvo problema koje teško rješavaš sam ( slab posao, niska plata, stambeno pitanje, nepismene šefove i gazde koje te verbalno siluju, nemogućnost bar jednom ili dvaputa godišnje otići negdje kao turista u svijet i vidjeti kako drugi žive, slab socijalni i kulturni život, slab auto, slabe ceste, prljav grad, jadna sela, nepismen narod, borba za egzistenciju koja ljude pretvori u zvijeri, a onda tu dodju i poplave, potresi i mnogo mnogo toga da ne nabrajam ne znam gdje bi bio kraj)
semmy

#18 Re: poplava na otesu....

Post by semmy »

@ glider :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Prpa.ba

#19 Re: poplava na otesu....

Post by Prpa.ba »

Dva zla ne cine jedno dobro. To sto su ljudi siromasni ne znaci da automatski smiju raditi sto im je cejf. S druge strane, da je pravne drzave, 95% ovih politicara bi bilo po zatvorima, a nerijetko bi im drustvo cinili bespravni graditelji, naravno ako nisu u stanju platiti rusenje svog "objekta". :D
Cholina_Lokica

#20 Re: poplava na otesu....

Post by Cholina_Lokica »

kod nas svaki treci lola, preseli se u drugi grad, selo, zapika sebi dio livade i gradi kucu, Hebes dozvole i to sto je tu zabrana gradnje, i onda kad se ovako nest desi kuku poplavilo... trazili ste gledajte... mother nature strikes back

pola hendekuse izgradjeno na mocvarnom tlu, niko ni jedne jedine dozvole nema, i svake godine da prostite pizde sto im plavi...

gledam sinoc u tomisval gradu, poplavilo, ali voda ne ide sa ulice u kuce, nego ljudima iz kuca ide na ulicu, citava nova rijeka se napravila, sto li Boze...
Truba

#21 Re: poplava na otesu....

Post by Truba »

šta sam još primijetio gledajući TV razgovore s ljudima dole što im je poplavilo... pa više od pola ih hoda u maskirnim odijelima

mislim i ja sam od rođaka sakupio robe maskirne za 8 ofanziva ali 15 godina je prošlo sve je to za baciti... mozda neke bermude sam sacuvao :? :? :? :?
madner

#22 Re: poplava na otesu....

Post by madner »

glider wrote:Poštovani gospodine (rušaču kuća)

Ako bi smo pogledali, kakva je finansijska situacija prosječnog čovjeka u bosni onda bi smo brzo shvatili, da se taj čovjek junački bori da preživi svoju porodicu. Sve te kuće su ljudi sagradili, da bi opskrbjeli svoju porodice. A na državi je da sa svojim mehanizmima stvori takav ambient u kojoj će ljudi sa vlastitim novcem uspjeti da plate i te gradjevinske dozvole kojima su cijene toliko visoke, da bi samo lud čovjek krenuo u projekat dobivanja gradjevinske dozvole potrošivši i ono malo crkavice koje je uspjeo da uštedi, dok mu djeca truhnu u vlažnom najamniškom stanu. Sa druge strane ako bi i imao novac procedura pridobivanja gradjevinske dozvole u bosni je toliko kompleksna i dugotrajna da se može porediti sa sizifovim radom. Gospodin, koji bi tim nesrećnicima samo još više zagorčao život srušivši im kuću, je samo oličenje katastrofalnog stanja u bosni. Ljudi su u opštoj nesreći koja vlada bosnom toliko izbezumljeni, da bi potezali potpuno pogrešne poteze. Ja mislim, da bi tom narodu koji je, što reče predhodni gospodin, "u vodi do pojasa" trebali svi da odemo i da im pomognemo. A da se zajedički borimo, da na vlast ne dolaze ljudi koji bosanske pare trose za svoje vlastita putovanja, vikendice, skupe automobile, na svoje razmažene konkubine i tako dalje da ne nabrajam. Da pritisnemo da vlada izgradi nasipe, kanališe tokve malih rijeka koje izlijevaju, obnovi saobraćajnice i izgradi autoputeve. Da se konačno otvorimo svijetu a i svijet nama. To što izabiramo pogršnu vlast nisu krivi oni drugi, jer za ovoliko smeća koliko se vidi u rijeci miljacki ili bosni nije kriv milorad dodik ili republika srpska, nege običan čovjek koji živi pored rijeke.To što kažete, da je jedan novinar išao od kuće do kuće i pitao ljude imaju li gradjevinske dozvole, ne znam šta je htio s tim da postigne osim da ga njegov nadredjeni šef pomiluje po kosi i tako ga pohvali za reportažu koju je uspio da napravi. Takva glupost se i može očekivati imavši u vidu činjenicu, da danas može biti svako novinar. Apsurd! To je isto kao kad bi čovjeka prigniječenog u avtomobilu prilikom prometne nesreće pitali imate li zdravstveu knjižicu. Taj "novinar" bi trebao u tom trenutku zgrabiti za lopatu i ljudima puniti i nositi vreće sa pijeskom ili iznosti na sprat namještaj koji je još suh, a ne kenjati u mikrofon misleći kako je on okrio zavjeru zvanu "gradjevinska dozvola". Zato gospodine (rušaču kuća od sirotinje) razmisli o svojoj konstataciji koju si izrekao. U životu poštenim ljudima treba pomoći, a nepoštenim treba spriječiti i ukloniti mogućnost da dodju na vlast. Jer kad imaš slabu vlast , onda imaš i mnoštvo problema koje teško rješavaš sam ( slab posao, niska plata, stambeno pitanje, nepismene šefove i gazde koje te verbalno siluju, nemogućnost bar jednom ili dvaputa godišnje otići negdje kao turista u svijet i vidjeti kako drugi žive, slab socijalni i kulturni život, slab auto, slabe ceste, prljav grad, jadna sela, nepismen narod, borba za egzistenciju koja ljude pretvori u zvijeri, a onda tu dodju i poplave, potresi i mnogo mnogo toga da ne nabrajam ne znam gdje bi bio kraj)
Skupa gradjevinska? A ko bi trebao platiti tu infrastrukturu?
Kolko kosta kuca?

Ako je osoba koja moze napraviti kucu socijalni slucaj ja sam kosmonaut.

I analogija bi bila pitati poslje sudara vozaca ima li saobracajnu i da se vidi da mu je auto bilo ispravno.
atko

#23 Re: poplava na otesu....

Post by atko »

Bas se neka zloba osjeca u vasim komentarima :( :-)

Da je drug tile ziv ne bi vi imali kad baljezgati ... jer bi vec svi "dobrovoljno" punili vrece pjeskom i gradili nasipe.

Stanje sa papirima nije idealno ali opet ponavljam ljude je pogodila nevolja ako im nemozete pomoci nemojte im ni odmagati.

Sta da sad citavo Sarajevo cimne zemljotres a susjedi kazu ko vas jebe jos prije 200 godina je receno da je to trusno podrucje ...

... btw i saobracajnica je poplavljena, sto ce uopste na vodozastitnoj zoni??? Ko je to planirao i gradio ??
Truba

#24 Re: poplava na otesu....

Post by Truba »

ja sam bio spreman pomoci pogotovo za vikend zvao sam ljude koje znam da zive dole... svi su bili izvan kriticnih zona... i zahvaljivali se sto sam mislio na njih :cry: :cry: :cry: :cry:
Neelix

#25 Re: poplava na otesu....

Post by Neelix »

madner wrote:
Skupa gradjevinska? A ko bi trebao platiti tu infrastrukturu?
Kolko kosta kuca?

Ako je osoba koja moze napraviti kucu socijalni slucaj ja sam kosmonaut.

I analogija bi bila pitati poslje sudara vozaca ima li saobracajnu i da se vidi da mu je auto bilo ispravno.
bas tako, umjesto da naprave sprat manje ali legalno, tamo se kucerine prave bez ijednog jedinog papira, i onda se kuka kad se ovako nesto desi. nisu to barake sirotinjske, naprotiv.

a da je drug tile ziv, moj atko, tih kuca ne bi ni bilo.
Post Reply