POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kurty

#26 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by kurty »

uvjek dobar gost wrote:Ja šta znam vjerovatno se ide opet za vikend, ali sve što spoznam postavim !

Mislim termini polazaka i dani... te sve ostalo !
ok... imam zelju da odem
hvala u moje ime
djes_ba

#27 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by djes_ba »

Posto sam se ja sinoc prijavio evo informacije koga intresuje
ide se cetvrtak petak subota nedelja polazi se ispred muzeja u 06 00
kabanica motika i cizme
koga intresuje nek se javi na 062 212 631 prijava za bus
rekla je gospodja nekad nabjolje navece se javiti posto su po danu na jezeru
ja sam zvao u pola 9
Vidimo se mislim ko bude isao :bih:
poznanik

#28 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by poznanik »

Image

Image

Image
poznanik

#29 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by poznanik »

Image

Image

Image
poznanik

#30 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by poznanik »

Image

Image

Image
poznanik

#31 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by poznanik »

Pronađeni dijelovi ljudskih skeleta na lokalitetu Perućac...

..."Dogovorili smo se da će u naredna dva dana početi sukcesivna dinamika punjenja hidroakumulacije, koja će biti usklađena sa dinamikom pretraživanja lijeve i desne obale jezera Perućac"...

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100914121

Hidroakumulacija i jezero Perućac nalazi se gotovo 100% na teritoriji BiH, dok su hidroenergetska postrojenja instalirana u branu Bajina Bašta, koja se nalazi na teritoriji BiH, par stotina metara od granice.

Ova HE Bajina Bašta napravljena je još 1968. godine, i od tada sve vrijeme najviše koristi od nje je imala Srbija, koja je BiH plaćala godišnju naknadu za potopljeno zemljište. Tako je i danas, s tim da Srbija ovu naknadu plaća Republici Srpskoj.

Prema procjenama stručnjaka, za potpunu pretragu za ostacima tijela ubijenih Višegrađana potrebno je najmanje još 30-tak dana, a vlasti u Srbiji ponovo najavljuju punjenje jezera.
Ako se sada dozvoli puštanje vode u Peručac nikad se više neće moći omogućiti pretraga terena i pronalazak ostataka skeleta ubijenih. Potrebno je odmah ponovo zahtijevati svaku obustavu punjenja jezera, kako bi prekopavanja bila nastavljena. Potrebno je ponovo vršiti diplomatski pritisak na Beograd, potrebno je animirati i svu svjetsku javnost da izvrši pritisak, potrebno je tražiti i od ICTY da zabrani Srbiji punjenje jezera, jer je Perućac mjesto zločina!

Ako ništa ne uspije, neka Vlada RS kompenzira naknadu koju dobije od Srbije za poplavljena područja jezera Perućac, samo da voda ne bi poplavila i onemogućila nastavak iskopavanja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potrebno je i da se mi svi što masovnije uključimo u akciju, da nas u narednim danima bude što više na jezeru Perućac, kako bismo učinili jedno veliko humano djelo, kako bi pokazali još jednom nesebičnu solidarnost i ljudskost, kako bi kosti unesrećenih bile što prije pronađene, a ne zauvijek potopljene i ostavljene u prisilan zaborav…

Nas je u petak bilo oko 150 dobrovoljaca. Učinili smo mnogo, ali nedovoljno. Tamo dnevno kosti otkopava desetak dobrovoljaca i članova porodica ubijenih, niko više! Takvim tempom potrebno im je 10 godina da prekopaju ostalo područje.

Pomozimo im, javimo se dobrovoljno i pođimo u pomoć tamo tim mladim i starim ljudima, dajmo im djelić našeg slobodnog vremena.

Ponavljam kontakt tel. brojeve organizatora:

Udruženje građana "Porodice nestalih lica, Višegrad 92": 062 212-631 i 061 904-410.

Javite se, pođimo kad god ko može, četvrtak, petak, subota, nedjelja… Potrebno je imati udobne gumene čizme, kapu i kabanicu, rukavice i motiku ili lagani ašov. Obavezno ponijeti svu rezervnu odjeću. Hrana i piće su obezbjeđeni.

Polazak je autobusima ispred Zemaljskog muzeja, u 6 ujutro. Polazak za terena je oko 16-17 sati, a povratak u Sarajevo oko 22.00.
blue_sky

#32 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by blue_sky »

Zalosno da najgluplje teme na forumu u roku pola sata nabiju pet stranica....a ovdje zatisje.

Hvala svima na informacijama,vidimo se!
Cholina_Lokica

#33 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by Cholina_Lokica »

ima li ko da ide u nedelju
Only1

#34 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by Only1 »

blue_sky wrote:Zalosno da najgluplje teme na forumu u roku pola sata nabiju pet stranica....a ovdje zatisje.

RIZVA

#35 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by RIZVA »

Isao sam pocetkom ramazana na iskopavanje,ogromna je povrsina ima jos toga dosta da se kopa,bila je jedna ekipa sad za vikend uspjeli su samo naci vilicu i butnu kost,al evo ima opet sad u narednim danima da se ide,cetvrtak,petak,subota i nedjelja,mislim da ima polazak ispred fahdove dzamije u 6 sati,ako saznam jos pojedinsoti javim
wewa

#36 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by wewa »

cekam raju da jave, ali imam namjeru aBd
poznanik

#37 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by poznanik »

Samo da napomenem da ova pomoć u iskopavanju ostataka skeleta ubijenih nema vjerska obilježja niti ih treba imati, iako je bilo pokušaja. Od onih 150 dobrovoljaca u petak većina je bila ateistička, a bilo je i katolika i pravoslavnih...

Odlazak na Perućac je humani gest, nesebična pomoć unesrećenim porodicama da što prije pronađu svoje ubijene članove, ništa više. U ovu akciju bi se trebali uključiti svi, bez obzira na mjesta stanovanja, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost.
Perućac je trka s vremenom, Perućac je borba za kosti mrtvih...
shuriken

#38 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by shuriken »

ostao mi je kacket prosli petak, ako bi neko ko ide bio toliko ljubazan da usput pita
ja bi vam objasnio gdje bi trebalo da se nalazi na PP
unaprijed zahvaljujem
Nekako s proljeća

#39 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by Nekako s proljeća »

:)

Ja nemam nimalo sumnje da ćemo uspjeti da pobijedimo genocidnu logiku '' Ko se ne ukopa , nije se ni rodio a samim tim nije ni živio'' .Ko bi dočekao sljedeći remont postrojenja brane 8-) , u suštini pravljene logikom žirafe.Da pase preko ograde tuđu avliju...

Image

Uploaded with ImageShack.us
djes_ba

#40 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by djes_ba »

blue_sky wrote:Zalosno da najgluplje teme na forumu u roku pola sata nabiju pet stranica....a ovdje zatisje.

:thumbup: :thumbup:
bravo
vidim svi pricaju a kad treba da se radi onda ........
po obicaju samo na prici se zavrsi..
zalosno
Eborg

#41 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by Eborg »

Kada je terminalni datum, ono 100%?
hadzinicasa

#42 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by hadzinicasa »

wewo imas pp
kurty

#43 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by kurty »

Nedelja, ako Bog da
KoKoBilo

#44 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by KoKoBilo »

Idemo redom
ima organizovan prevoz, u 6:00 ujutro ispred muzeja, polaze autobusi
bitno je da se svi oni koji hoce da idu prijave gospodju Hediji Kasapovic na tel.: 062/212-631 iz tehnckih razloga, da se zna koliko ce ljudi biti, da na vrijeme moze obezbjedit autobuse
Svi koji podju, treba da ponesu alat (motika, trnokop ili nesto slicno), da za svaki slucaj ponesu i kabnicu, jer moguce da ce biti i kise, a od obuce su najbolje gojzerice.
Kazu da je hrana obezbjedjena, ali ja vjerujem samo sebi i obavezno u ruksaku imam barem jednu konzervu, malo hljeba, flasu vode i nesto da se mogu presvuci (majica, carape ...)

Znam da svi "imaju neodloznih obaveza", ali, ako se ovo ne uradi u ovih nekoliko dana, imace citav zivot da zale sto nisu bili na jezeru Perucac, jer su sigurno izgubili priliku da pomognu u pronalazenju necijeg oca, majke, djeteta, brata, sestre ...

eto, vidimo se na PERUCCU
djes_ba

#45 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by djes_ba »

Hrana bude ali za svaki slucaj ko ide nek ponese , i vode
sad sam stigao sutra nadam se da cu ponovo
bus polazi oko 6 max 6 i 10
mrsko mi pisati veceras o tome nekad sljedece sedmice
tako mnogo reci a tako malo rijeci neka svako ode najbolje je vidjeti
najvise me iznerviralo sto ovih faca sa ocvih predizbornih plakata nema ni na mapi
netreba tamo nikome nista ali mogli su nesto simbolino uraditi ali
kada nesto treba uraditi konkretno usute se ko misevi
cudan smo mi narod
kurty

#46 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by kurty »

Molim vas jel mi neko moze reci u koliko je tacno dolazak u Sarajevo...
Znaci kad smo nazad...

Haman sam rjesio kako cu do Sa, jos mi je to samo briga...

Cuo sam se s nekom gospodjom, koja se javila na jedan od dva spomenuta broja, i vidjeh da je u zurbi, pa mi ofirno bilo pitati kad se vracamo, mislim u koliko smo u Sa...
blue_sky

#47 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by blue_sky »

Image

Image
KoKoBilo

#48 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by KoKoBilo »

kurty wrote:Molim vas jel mi neko moze reci u koliko je tacno dolazak u Sarajevo...
Znaci kad smo nazad...

Haman sam rjesio kako cu do Sa, jos mi je to samo briga...

Cuo sam se s nekom gospodjom, koja se javila na jedan od dva spomenuta broja, i vidjeh da je u zurbi, pa mi ofirno bilo pitati kad se vracamo, mislim u koliko smo u Sa...
Iz Visegrada se polazi oko 6 (pola sata vise/manje) i nakon toga oko 2 sata busom
innovision

#49 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by innovision »

ima li facebook grupa tako ce se najbrze siriti
StLouis

#50 Re: POMOC- iskopovanje na jezeru Perucac

Post by StLouis »

Ja se vama divim!!! Da sam dolje, definitivno bih se pridruzio. VI STE HEROJI I PRAVI< PRAVCATI HUMANISTI!!

:thumbup: :thumbup:
Post Reply