Pomoc duznost ili ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moonca

#26 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by moonca »

Bobi wrote: 27/06/2020 07:15
moonca wrote: 27/06/2020 00:39
Bobi wrote: 26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala :D...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao :D.
HM. ako je opisana situacija- zar ne bi bilo -bolje --umjesto za auto, koji je za neke luksuz a i trosak...'kupiti' neko radno mjesto ili ako je mladja osoba - pomoci u prekvalifikaciji, a, time i vecoj zaradi.

I ta osoba , nece imati osjecaj da je nekome -sadaka- i da se osjeca jadno o ponizno..
Trošak auto od par hiljada maraka koje je potreba, tebi auto luksuz u AmeriKi :mrgreen: ? Kupovina radnog mjesta za par hiljada maraka :D. toga nema ...prekvalifikacija, nek zavrsi fakultet(ekonomiju) ima ih hiljade na birou. Pa u BiH su ti takve plate 80% slučajeva . Evo za razliku od tebe, koga god znam da ima bracu ili sestre u AmeriKi pogurali su ih, ne za nargile,iPhone.lčjetovanja i tako to..nego za dostojan neki zivot. Mislim da si malo se izgubila od stvarnosti.
Hm... neka ostane na tvojoj konstataciji... neda mi se ... :zoka:

:-D
nepass1

#27 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by nepass1 »

neko_sa_strane wrote: 27/06/2020 10:17 Mene nervira ako imaš bolju platu da služiš ponekad kao krava muzara i još ti kažu otvoreno da je zbog toga što imaš višu platu. Nije mnogo ali se nakupi. Ja kada tražim dobijem tišinu. Od 2016. godine tražim bar sitnicu za rođendan i samo se ludi naprave.Kada dođe ljeto čujem otišli na odmor na neke destinacije gdje ni ja ne bih mogao bez da dobro uštedim iako je meni lično to postalo bacanje novca. Evo sada zbog korone neki kukaju jer neće moći na more.
Pa bgm kad nije njih stid pitati/traziti ne bi ni mene bilo stid odbiti. A valjda se pomaze onom ko je zasluzio i skim si blizak.
NediM17

#28 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by NediM17 »

sadie_forever wrote: 26/06/2020 18:22
Entropio wrote: 26/06/2020 18:15 Duzni pomagati? Ja nisam nikom nista duzan. Ni roditelju, ni bratu, ni sestri, ni zeni, ni komsiji, ni rodjaku, ni prijatelju, ni poznaniku. Ali onom ko je zasluzio cu pomoci uvijek, bez obzira da li mi je rod ili ne.
Roditelju si duzan pomoci jbg..kakav je takav je moras mu pomoci ako zapne ?

vise mi je smetalo sto vidjam cesto u Bosni,ako je recimo jedno dijete uspjesno da roditelj upre ocima u njega i ocekuje da to dijete "vadi" i ostalu bracu i sestre.A to mi vala ne pada na pamet,
A u tvom slucaju ti si kao ta uspjesna koja vadi druge, haj nek i to znamo. Tvoj je najveci uspjeh sto si se uvalila dijasporcu i ogadila mu rodjenu mater, ali nisi ti kriva za to, on je gori, "baklavica" je cudo. Blago kuci koju zaobidjes. :-)
dječak sa šibicama

#29 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by dječak sa šibicama »

Duznost je po definiciji nesto sto se otplacuje, odradjuje, vraca.

U tom slucaju itekako, posebno roditeljima a i braci, sestrama.

Niti je krv voda, niti je covjek hajvan.
NediM17

#30 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by NediM17 »

Ma ko je ne zna skupo bi je platio, vjerovatno muz pomogne svoju famEliju i to je njoj sad problematicno. :run:
MarlboroGold

#31 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by MarlboroGold »

Nema tu nikakve dužnosti. Neko ko te rodi ne može imati apsolutno pravo nad tobom da ga kasnije izdržavaš u smislu nekog zaduživanja, već zavisi isključivo od dobre volje i savjesti djece. Ako su roditelji uvijek bili katastrofalni i djeci prave belaje ona će im kad tad najvjerovatnije okrenuti leđa... još trebaju biti dužni da im pomažu? Jašta će.

Umij se Sadeta sljedeći put prije nego što izvališ takve gluposti.
Connaisseur Karlin

#32 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by Connaisseur Karlin »

Bobi wrote: 26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala :D...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao :D.
pomaze se i prijateljima/icama, s akojim smo izuzzetno bliski, jer prijatlejstvo jeste uzitak , ali izujamno pomaganje :thumbup: :kiss:

generalno receno, ljudski je pomoci i poptunom strancu , jer da ljudi vise uzjamano pomazu ( razna vrsa pomoci) , svijet bi bio ljepsi :-D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#33 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by Bobi »

Connaisseur Karlin wrote: 28/06/2020 10:21
pomaze se i prijateljima/icama, s akojim smo izuzzetno bliski, jer prijatlejstvo jeste uzitak , ali izujamno pomaganje :thumbup: :kiss:

generalno receno, ljudski je pomoci i poptunom strancu , jer da ljudi vise uzjamano pomazu ( razna vrsa pomoci) , svijet bi bio ljepsi :-D
Karlinka me kvota..kontam zajebo sam nešto :skoljka: :mrgreen: ...pa veca je radost i sreca kad mozes nekom pomoci nego kad primiš dar , radost je obostrana ali kad daješ ipak je veca.
amidzazeher

#34 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by amidzazeher »

Ma na kraju je sve to ustvari na individualnom nivou!
Imas raju koja te koristi ili imas prijatelja do groba.
Rodbina, roditelji isto tako. Ili se postuju ili zakrve oko medje. Nisu svi generalno losi ili dobri
Connaisseur Karlin

#35 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by Connaisseur Karlin »

Bobi wrote: 28/06/2020 10:31
Connaisseur Karlin wrote: 28/06/2020 10:21

Karlinka me kvota..kontam zajebo sam nešto :skoljka: :mrgreen: ...pa veca je radost i sreca kad mozes nekom pomoci nego kad primiš dar , radost je obostrana ali kad daješ ipak je veca.
ugodno sam iznenadjena , Bobi :-D :kiss: :thumbup:
derion

#36 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by derion »

S obzirom da sam humanista (znači, vjerujem u mogućnost ljudskih vrijednosti, kapaciteta, intelektualne i fizičke slobode i neovisnosti), smatram da mi kao individue nismo dužni (u pravom smislu te riječi) da nekome pomažemo, ali isto tako smatram da je moralno i etički ispravno pomagati svoje najbliže ukoliko im je to potrebno. U biti, slično važi i za druge ljude. Treba pomoći, ako možeš.
moonca

#37 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by moonca »

amidzazeher wrote: 28/06/2020 11:26 Imas raju koja te koristi ili imas prijatelja do groba.
Rodbina, roditelji isto tako. Ili se postuju ili zakrve oko medje. Nisu svi generalno losi ili dobri
..Sve je to svjesno-- u nekim kombinacijama-znas da 'kupujesh' prijateljstvo..i to je ok. dok zabava traje.
Bobi
Forum administrator

#38 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by Bobi »

Ljudi su drustvena bica, da nije toga Zemljom bi sad vladali dinosauri :mrgreen:
mO k3

#39 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by mO k3 »

Bobi wrote: 28/06/2020 17:06 Ljudi su drustvena bica, da nije toga Zemljom bi sad vladali dinosauri :mrgreen:
sigurno?? .... ono asteroid rokno prije nekih 60.000.000 godina :)
Bobi
Forum administrator

#40 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by Bobi »

mO k3 wrote: 28/06/2020 17:19
Bobi wrote: 28/06/2020 17:06 Ljudi su drustvena bica, da nije toga Zemljom bi sad vladali dinosauri :mrgreen:
Bog je stvorio covjeka...da ti ne pricam dalje :mrgreen: . Pa sisari su prezivjeli katastrofe razno razne bas iz razloga grupisanja i pomagnja, je eto krookodili su prezivjeli :D.
mO k3

#41 Re: Pomoc duznost ili ?

Post by mO k3 »

Bobi wrote: 28/06/2020 17:31
mO k3 wrote: 28/06/2020 17:19
Bog je stvorio covjeka...da ti ne pricam dalje :mrgreen: . Pa sisari su prezivjeli katastrofe razno razne bas iz razloga grupisanja i pomagnja, je eto krookodili su prezivjeli :D.

:mrgreen:
Post Reply