Poligamija se širi Bosnom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stella_k

Post by stella_k »

@Svemirski, imas i ti svojih dobrih....
Zato bih se osvrnula na tvoj post. Sto se licno mene tice, zaista mi ne smeta Dzamija, o Ramazanu i Bajramu da ne govorim...Pored dzamije sam se rodila i odrasla, ona je na sebi svojstven nacin obiljezila dobar dio mog djetinjstva. Mada bih se zbog imena mozda trebala identificirati sa Islamom ja to ne mogu, iz prostog razloga sto taj vid vjerovanja mi nije blizak, ali zaista nemam nista protiv niti jednog vjernika bilo koje vjeroispovjesti, sve dok svoje cvijece on u vlastitoj basti uzgaja. Onog trenutka kad moje dijete proglasi mentalnim invalidom jer se igra sa "sejtanskom Barbikom", kad se pocne brinuti za moju dusu i govoriti kako je samo on u pravu i samo se njegovo i njegovih pred Bogom pika, e od toga mi se stvarno dize kosa na glavi. I jos kad mi kaze da sam majmun....ma dobro, na to se covjek koji vjeruje moze samo nasmijati...
Moji istupi na ovoj temi jesu zaista ISKLJUCIVO protiv poligamije jer je smatram neprirodnom ljudskom zajednicom; i spremna sam bila (i jos uvijek sam) voditi zdravu, ljudsku diskusiju uz uvazavanjem drugog i drugacijeg, jer ono u sto ja vjerujem upravo tu cinjenicu naglasava. I onda mi se opet uhvate za dijete, imputiraju mi nekakav majmunluk....fakat imas pravo.
Zadovoljna sam sto sam uprkos uvredama i nipodastavanjem uspjela nesto nauciti o Islamu koji se zaista moze voljeti (naravno onaj kojem ta religija "lezi" i upotpunjava njegovo bice) i prakticirati; u svojoj kuci.
Ali smatram da nametanje istog kao jedinog i nepogrjesivog ipak nije u redu. Na svakoj ruci covjek ima 5 prstiju i svaki je razlicit; zar zbog toga treba neke odrezati? Mislim da ne. :shock:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Ne znam zašto ali se između ostalog osjećam dužan da reagujem na izjavu da na forumu postoje ljudi koji su ograničeni vjerovanjem, te da su postali mentalni robovi Boga.
pa hajde onda reaguj i na izjavu sa ove iste teme da oni koju shvataju i prihvataju evoluciju su majmuni, da su oni koji ne vjeruju u boga dzahili... pa da ti kazem da si objektivan.

izjava na koju reagujes ti se ucinila zlonamjerna, pa zato reagujes... a ove koje ja citiram nisu bile zlonamjerne, vec mozda ljubazne i dobronamjerne?!? i iskazuju postovanje, respekt?!? izadje mi dusa na nos od ovakve dobronamjernosti...

nema ljutis, ali i kod tebe je brate isto to -- ista meta, isto odstojanje... sve ukupno, ubilo se za one "deja vu" teme.
da malo više pratiš moje postove znao bi da ja reagujem i na to...osim toga, ljudi koji tako govore su ispod moga nivoa što sam i ovdje rekao i ne zaslužuju reakcije.

Osvrnuo sam se na postove ljudi koji smatram svojim nivoom bez obzira na velika neslaganja...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

@ stella -

mene zaista ne zanima da li se ti možeš ili ne možeš identificirati sa islamom i šta bi ti po imenu mogla biti i ne trebaš to ni navoditi iz prostog razloga jer je to tvoja osobna stvar...nemam tendenciju da se petljam u živote i izbore drugih ljudi koji nisu od mog interesa i sve dotle dok taj izbor ne ugrožava isto to moje pravo.

Naravno, ja nemam namjeru da sada uprazno raspravljam i da okrećem tzv "circulus vitiosus" čije je pravo starije ili jače, jer je to zamka u koju najčešće upadaju ljudi u ovakvim raspravama.

Da bi svoj stav još malo pojasnio i da bi bilo jasnije zašto se ja u stvari ljutim ću pokazati na primjeru.

Apsurdno je bilo što raspravljati sa ljudima koji se brinu o tome čime se tvoje dijete igra, koji ti spočitavaju to što ti svoje dijete npr. ne vodiš u džamiju jer bi to navodno, kako oni misle, po imenu trebala. Razumijem da takav stav može izazvati gnjev tako da se nekada emotivno reaguje. Zbog toga je to najbolje ignorisati.

Isto tako, nimalo principijelno je i još više tegobno raspravljati i pravdati se ljudima koji, skrivajući se iza "tolerancije", ustvari jedino tolerišu stavove koji se slažu sa njhovim.

Drugim riječima, uvijek ću reagovati u zaštiti prava npr. tvoga prava da svoje dijete odgajaš na način kako ti misliš da treba i kako je najbolje, i da ga ili nju, učiš ono što ti misliš da je ispravno.

Sa druge strane, uvijek ću reagovati i u zaštiti prava nekog drugog da javno istupi i kaže kako mu ili njoj se sviđa da bude pokrivena ili da posti 365 dana u godini, a bez da zbog toga bude osudjivan i ismijavan kao rigidan.

Onoga trenutka kada u ovom svom principu padnem, suglasan sam da izgubim sav kredibillitet.

Do tada, zadržavam sebi pravo da slobodno kritikujem, argumentovano naravno, svakoga za koga smatram da ugrožava nekoga drugog, ko god to bio.

Pun mi je .... demagogije i nesnošljivosti prema drugačijem, bez obzira da li je to izraženo kroz direktno vrijedjanje ili je zamotano u plašt "progresivnih mišljenja" ili "avangarde".

pozdrav.

S_J

Ako nisam bio jasan, strogo sam protiv poligamije -
danas

Post by danas »

Zlikavac wrote: hmm, slazem se da je ovo prilika da se iznesu razlicita misljenja no ne vidim problem omoguciti nesto sto je vec praksa, za cim ima potreba a ovako se stavlja u okvire zakona :D
onda se nadam da si jednako principijelan, te da ces podrzavati i legalizaciju raznoraznih ostalih stvari koje su vec, kako da kazem... praksa...
Zlikavac wrote: Ako nije dovoljan argumet ovaj teoloski, sta onda reci na statistike o broju preljuba u danasnjem i opcenito svijetu kroz historiju. Je li, opet ponavljam, moralno i drustveno prihvatljivija zajednica u kojoj se znaju prava i obaveze svih, od vanbracnog namirivanja 1-101 ljubavnice :D...
teoloski argument nije dovoljan u razvijenom drustvu, i ne treba biti. pogotovo kada se radi o inherentno ponizavajucem i potlacenom odnosu, anahrone vjerske teze se ne trebaju koristiti da se ta nepravda opravdava i podrzava. ovdje vidim da se polako brani i "objasnjava" cak i robovlasnistvo, jer eto, bog ga je dozvolio...

a ova "ili-ili" opcija (ili preljuba ili haremic) koju nam nudite ti i bosancica je i osnova problema, jer -- kako sam vec rekla -- nijedna od ovih ponudjenih opcija i shvatanja muskarceve psihe ga ne pomjera dalje od pavijana, nesposobnog da kontrolise svoje seksualne porive. ja opet kazem, kod nas cafira se makar zna -- ako do toga dodje, makar cu se razvesti ko covjek. nego zivjeti ko hajvan.
stella_k

Post by stella_k »

@Svemirski
Moj post jeste bio vezan za isti koji si ti ranije napisao, medjutim on je dostupan, odnosno javan i svako ga (ko hoce,naravno) moze procitati(tako da on nije suzen samo na tvoj interes).
stella_k

Post by stella_k »

danas wrote:
Zlikavac wrote: hmm, slazem se da je ovo prilika da se iznesu razlicita misljenja no ne vidim problem omoguciti nesto sto je vec praksa, za cim ima potreba a ovako se stavlja u okvire zakona :D
onda se nadam da si jednako principijelan, te da ces podrzavati i legalizaciju raznoraznih ostalih stvari koje su vec, kako da kazem... praksa...
Zlikavac wrote: Ako nije dovoljan argumet ovaj teoloski, sta onda reci na statistike o broju preljuba u danasnjem i opcenito svijetu kroz historiju. Je li, opet ponavljam, moralno i drustveno prihvatljivija zajednica u kojoj se znaju prava i obaveze svih, od vanbracnog namirivanja 1-101 ljubavnice :D...
teoloski argument nije dovoljan u razvijenom drustvu, i ne treba biti. pogotovo kada se radi o inherentno ponizavajucem i potlacenom odnosu, anahrone vjerske teze se ne trebaju koristiti da se ta nepravda opravdava i podrzava. ovdje vidim da se polako brani i "objasnjava" cak i robovlasnistvo, jer eto, bog ga je dozvolio...

a ova "ili-ili" opcija (ili preljuba ili haremic) koju nam nudite ti i bosancica je i osnova problema, jer -- kako sam vec rekla -- nijedna od ovih ponudjenih opcija i shvatanja muskarceve psihe ga ne pomjera dalje od pavijana, nesposobnog da kontrolise svoje seksualne porive. ja opet kazem, kod nas cafira se makar zna -- ako do toga dodje, makar cu se razvesti ko covjek. nego zivjeti ko hajvan.
Potpisano.
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
da malo više pratiš moje postove znao bi da ja reagujem i na to...osim toga, ljudi koji tako govore su ispod moga nivoa što sam i ovdje rekao i ne zaslužuju reakcije.

Osvrnuo sam se na postove ljudi koji smatram svojim nivoom bez obzira na velika neslaganja...
ne pratim tvoje postove; koliko se sjecam, sada sam po prvi put reagovala na nesto sto si napisao. elem, zaista ne znam sta generalno mislis jer se nismo ranije "susretali" po forumu...

neise -- moj post je bio reakcija na tvoju malu lekciju iz tolerancije postiranu na ovoj temi, koja je ipak bila jednosmjerna. da li su ovi drugi na cije se ispade nisi osvrnuo na tvom nivou ili ne, ucinilo mi se manje bitno u ovom slucaju... ako vec dijelis lekcije iz lijepog ponasanja, onda bi bilo principijelno dijeliti ih svima... pa cak, usudjujem se reci, mozda i poceti od onih koji druge nazivaju majmunima i dzahilima (dok usput "skromno" velicaju svoje sopstvene nebrojene kvalitete :D :D :D )...

elem, meni se takodje cini da na ovoj temi niko nikoga nije ismijavao zbog ovoga sto ti dole navodis (dok ima dosta ismijavanja u obrnutom pravcu bas zbog nedostatka ovih stvari, samo da i to kazem...)... vec su komentari bili usmjereni na ljupko iznijete teze da je poligamija (kao i robovlasnistvo izgleda) bogom dano i dopusteno, i ko smo mi neznalice da o tome raspravljamo... :wink:
Sa druge strane, uvijek ću reagovati i u zaštiti prava nekog drugog da javno istupi i kaže kako mu ili njoj se sviđa da bude pokrivena ili da posti 365 dana u godini, a bez da zbog toga bude osudjivan i ismijavan kao rigidan. ...
stickitout

Post by stickitout »

danas wrote:

Upravo tako. :D Lista je duga............ :D
Zlikavac

Post by Zlikavac »

ukoliko je paralelan brak sa recimo dvije supruge uz sve drustveno prihvatljive postulate braka kao braka, jednak braku dva pedera npr. onda nemamo o cemu pricati :zzzz:

praksa su i lahke, kao i teske droge, praksa je i pedofilija i homoseksualizam, praksa je robovlasnistvo u nizu modernih formi, da ne nabrajam dalje...

;)
stickitout

Post by stickitout »

Zlikavac wrote:ukoliko je paralelan brak sa recimo dvije supruge uz sve drustveno prihvatljive postulate braka kao braka, jednak braku dva pedera npr. onda nemamo o cemu pricati :zzzz:

praksa su i lahke, kao i teske droge, praksa je i pedofilija i homoseksualizam, praksa je robovlasnistvo u nizu modernih formi, da ne nabrajam dalje...

;)
i sve je naravno ilegalno ili ti zakonom regulisano kao kriminalna djelatnost.

A sto se tice brakova homosexualaca, sto da ne, dva covjeka ili dvije zene se vole i hoce da provedu zivot skupa, nista nenormalno u tolerantnom drustvu. A sta li bi ti tek rekao na homosexualnu poligamiju ? :D

Koja selektivna tolerancija, sve mi se cini od boga nije :D
zlata

Post by zlata »

Out of money? Sell your daughter

MARRIAGE MINDED? Muslim klix are still victims of institutionalized pedophilia
By Haytullah Gaheez

JALALABAD, Afghanistan — Zeva's eyes filled with tears as the 10-year-old's father took her by the arm and handed her over to the man from whom he had borrowed 50,000 afghanis, or about $1,000.

"I cannot pay you in any other way. Take my daughter," said Gul Miran, 42, a farmer in Nangarhar province.

Like many other farmers in Afghanistan, Gul Miran had planned to pay back the loan with the proceeds from his crop of poppies, which would eventually be turned into heroin. But as part of its stepped-up effort to combat the drug trade in the country, the government had ploughed under his fields, and Gul Miran was left with nothing.

"I accepted the girl in return for my loan," said Haji Naqibullah, who had advanced Gul Miran the money. "We had an agreement. He would (pay me back) regardless of whether his crops were wiped out by the weather or by the government.

"In a year or 18 months I will marry her off to my youngest son," he said. "He is 19 years old and has been married to his first wife for two years but has not had a child yet."

Payenda Gul, who grows poppies in the Shinwar district, was forced to give his 17-year-old daughter to a 38-year-old in order to pay his debt.

"When you have an agreement with an opium dealer, nothing but the opium can be paid but they cannot refuse the daughters. It is a way in which a dealer can find a wife for himself or for a son. The son may be disabled or he may be growing older and not had a wife. It is easy to present him with a pretty girl.''

Payenda Gul holds the government responsible for the situation.

"They cannot do anything about the big drug dealers but they come and plough up the small farmers' poppies and this creates the problem,'' he said. A 17-year-old girl from Jalalabad province, who refuses to disclose her name, said her father forced her into an engagement with a blind man. She said her father had taken out a loan of $1,600 but his fields had been ploughed under and he had had no choice but to offer her in return for his debt.

"I will be serving my blind husband to the end of my life,'' she said. "I am an Afghan girl and have to respect my father's choice even though I disagree with it.''

Moalem Lal Faqir, a poppy grower in the Khogyani district, also owes money but he refuses to give away his daughter. "The government ploughed my fields and I lost everything,'' he said. "The man who loaned me the money is 50 years old and wants my 20-year-old daughter as his second wife.

"But I will not do this. I will sell the land that I inherited but I will never give him my daughter.''

Syed Jafer Muram, deputy director of the Nangarhar narcotics-control section in Nangarbar province, said that farmers have few legal options to resolve their debts with drug dealers. "Cases like this don't come to the notice of officials,'' he said. "If a father tried to get help for his daughter he would be arrested for opium trading.''

Sharifa Shahab, an official with the International Committee on Human Rights, said the organization is aware of the situation but that there is little that can be done unless official complaints are lodged. "It's a very sad situation,'' she said.
zlata

Post by zlata »

Divorce study in Saudi Arabia http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/ ... 304886.stm

A study in Saudi Arabia has concluded that the practice of allowing men to marry up to four wives is the principal cause of divorce in the Kingdom.

The report from the sociology department of King Saud University in
Riyadh said that the Saudi courts grant between twenty-five and thirty-five divorces a day, with most occurring in the first three years of marriage.

The study also found that most divorced women had married under the age of twenty.

The report also said other common grounds for divorce were interference
by other family members and age difference.
zlata

Post by zlata »

Saudi women live in shadow of men

By Samia Nakhoul

RIYADH (Reuters) - From cradle to grave, women in Saudi Arabia live in the shadow of men.
They are brought up not only to feel inferior, but to believe women are the cause of sin and disorder.
Veiled and segregated, discriminated against by an Islamic legal code that sets their worth below men in property and marital rights, Saudi women can get neither a passport nor a mobile chip without the consent of a husband or a male relative.

The kingdom's ultra-puritan Wahhabi form of Islam is defended zealously by a clerical establishment and any attempt by women to assert their rights is regarded as tantamount to revolution.

"A Saudi woman is disempowered completely. She has no voice and cannot do much to change her life," said Mona, a 43-year-old academic, who like many, declined to give her full name.

"In order to cope you numb yourself and carry on with life but sometimes the reality hits you."

The reality is that women are forbidden to work, drive, travel, have a bank account or open a business without the permission or sponsorship of a husbands or male relative acting as a guardian. "A woman is a walking sin. All the sinful responsibilities fall on her shoulders," said Rasha, 40, a sociologist.

The religious establishment starts enforcing its codes at an early age. Schoolgirls are taught about the sin of "mingling" with men and how a good Muslim girl must behave.

"God ordered women to stay at home," says a chapter in a school textbook called the "Hadith and Islamic Culture".

"Islam allows women to beautify themselves for their husbands only. It is forbidden for them to adorn themselves or display their charms in the presence of strange men because this may lead to temptation."

TWO LIVES

In practice, such codes force many Saudi women to lead two lives.

Thousands of women from the oil rich kingdom have studied abroad and are well versed in the ways of the modern world. Yet when they return to Saudi Arabia it is as though, at least in a social sense, they are pushed backwards by 1,000 years.

Many of these educated women with prestigious jobs can still be lashed by the vice squad for "indecent" behaviour, such as appearing without full cover of a black cloak and a veil.

"We put our lives on hold until we travel. Then we go to movies, we entertain and live like ordinary people," said economist Hind Mohammad, 40.

"We live a schizophrenic life. We live a public life that is conservative and another the way we want," said Mona.

She was one of 47 women who tried to push for change by driving across Riyadh in 1990, challenging a ban preventing women from sitting behind the wheel on the grounds that it would lead to encounters with strangers.

The result, she said, was defamation and punishment. They were denounced as "whores and secularists." "We received threats. We lived in fear. Those of us who worked for the government lost our jobs. They seized our passports and banned us from travelling for nine months."

Polygamy, however, remains one of the most acute problems for Saudi women. Islam allows a man up to four wives at a time. Many Saudi husbands change partners but divorce leaves the woman without the indispensable male guardian.

"Polygamy is the biggest humiliation for women here. Many women accept to stay in the marriage as second or third wives otherwise they would be banished socially and suffer financially," said economist Nora bin Abdullah, 48.

Perhaps most disturbing for these women is the effacement of their entire identity in daily life.

A visitor can easily get through an entire day without seeing a single woman. Almost all public places, from cafes to outdoor terraces, belong to men. Restaurants have separate entrances, and many have a sign saying: "No entry for women without a mahraam (her legal male guardian)."

It is men who work in restaurants, coffee shops, in hotels, stores and shopping malls. Paradoxically, women have to buy their clothes and underwear from stores staffed by men.

"The personal identity of women does not exist even on a daily basis. The obligation on a woman to cover her face completely is a way of shutting her identity", said Iman, 42.

The dress code is rigorously enforced by the religious police, or Mutawaa.

They prowl shopping malls, restaurants and stores, harrying women whose attire fails to meet their criteria of piety or who they suspect of mingling with men who are not husbands or kin.

Rania, 30, was caught by the Mutawaa in a car with a male friend and she was made not to forget it. "Khulwa" (being alone with a man who is not a relative) is a sin in Saudi Arabia.

"I was dragged to jail. They ruled that I would get 70 lashes and my friend would get the same. They humiliated me and made me feel like a prostitute," she said, adding that her parents pulled strings to revoke her punishment.

It was the obsession of the religious police with the veil that led to the death of 15 klix in a fire at their school two years ago. According to witnesses the government-subsidised vigilantes prevented the young klix from fleeing or from being rescued because they were not covered.

"These people really believe that it was better for the klix to die burning than appear without veil," said journalist Khaled al-Fadely. "They regard women as the source of evil, as something shameful that nobody should be able to look at."

The deaths caused an uproar and forced authorities to take full control over klix' schools from the clergy.

Reformists say Saudi Arabia can no longer afford to maintain two worlds -- a privileged one for men and an oppressive one for women, nor can it afford to shun half the population.

They say it is no longer just a matter of rights for women to work but an economic necessity. The world's biggest oil exporter is not as rich as it was. Its population has shot up while oil revenues have stagnated. Average income has declined and unemployment stands at more than 12 percent.

A group of Saudi women petitioned Crown Prince Abdullah last year demanding more rights and opportunities. Reformists as well as officials acknowledge that women's rights will be the most confrontational battle with the religious establishment.

The showdown has started already. In his sermon at the haj pilgrimage, Grand Mufti Sheikh Abdulaziz al-Sheikh, repeated his opposition to gender equality and more freedoms for Saudi women.

"Islam has accorded a dignified role for women as mothers, wives, sisters and daughters. Women can carry out their progressive role in society from behind the veil," said the Mufti, who was enraged when some Saudi women appeared without the proper veil at an economic forum last month.
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Zlato, slozit ces se da samo Serijat moze iskorijeniti lokalne, nacionalne ili regionalne zakone i nepisana pravila koja nemaju veze ni sa istinskom tradicijom niti sa vjerom.

Ucinimo pravi korak...

LEGALISE POLIGAMY :oops: 8-)
danas

Post by danas »

Zlikavac wrote:Zlato, slozit ces se da samo Serijat moze iskorijeniti lokalne, nacionalne ili regionalne zakone i nepisana pravila koja nemaju veze ni sa istinskom tradicijom niti sa vjerom.
ja bacila kasike :D :D :D
i kazalo mi se -- zlata se nece sloziti :D :D :D
PR80.

Post by PR80. »

danas wrote:
Zlikavac wrote:Zlato, slozit ces se da samo Serijat moze iskorijeniti lokalne, nacionalne ili regionalne zakone i nepisana pravila koja nemaju veze ni sa istinskom tradicijom niti sa vjerom.
A ni fiNdzan :D nije nista drugo mogao pokazati. :D :D :lol:
stickitout

Post by stickitout »

danas wrote:

hahahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D joj uffffff umrijecu od smijeha, forum je danas cirkus maximus pravi :D mnogi su u odlicnoj formi. :lol:
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Kolega, i tema je nastala kao pokusaj cirkusa...pa opet smo svi happy

:D
PR80.

Post by PR80. »

stickitout wrote:
danas wrote:

hahahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D joj uffffff umrijecu od smijeha, forum je danas cirkus maximus pravi :D mnogi su u odlicnoj formi. :lol:
Kako necemo biti veseli kad nam sve ide k`o nikad do sada. :D Jesmo happyyyyyyyyy familija.... :D
zlata

Post by zlata »

Ucinimo pravi korak...

Dapace....Serijat je bas namjenjen za arapsku pustinju u 7-om stoljecu....ZNACI samim svojim postojanjem...odnosi se na taj dio svijeta...i uvjete tog doba.

Ako zelis drzavu sa Serijatskim zakonom....otidji u Disney...i pitaj ih je'l'bi ti omogucili jedan "Park" u stilu arapske pustinje iz 7-og stoljeca. Eh...kad rekreiras takve uvjete...sprovodi Sherijatske zakone...u svom "Sherijatskom Parku"...jer ti ih ni jedno moderno drustvo nece trpiti...milom. Jedino silom...k'o u Saudiji, Iranu i Afganistanu!
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

stella_k wrote:@Svemirski, imas i ti svojih dobrih....
Zato bih se osvrnula na tvoj post. Sto se licno mene tice, zaista mi ne smeta Dzamija, o Ramazanu i Bajramu da ne govorim...Pored dzamije sam se rodila i odrasla, ona je na sebi svojstven nacin obiljezila dobar dio mog djetinjstva. Mada bih se zbog imena mozda trebala identificirati sa Islamom ja to ne mogu, iz prostog razloga sto taj vid vjerovanja mi nije blizak, ali zaista nemam nista protiv niti jednog vjernika bilo koje vjeroispovjesti, sve dok svoje cvijece on u vlastitoj basti uzgaja. Onog trenutka kad moje dijete proglasi mentalnim invalidom jer se igra sa "sejtanskom Barbikom", kad se pocne brinuti za moju dusu i govoriti kako je samo on u pravu i samo se njegovo i njegovih pred Bogom pika, e od toga mi se stvarno dize kosa na glavi. I jos kad mi kaze da sam majmun....ma dobro, na to se covjek koji vjeruje moze samo nasmijati...
Moji istupi na ovoj temi jesu zaista ISKLJUCIVO protiv poligamije jer je smatram neprirodnom ljudskom zajednicom; i spremna sam bila (i jos uvijek sam) voditi zdravu, ljudsku diskusiju uz uvazavanjem drugog i drugacijeg, jer ono u sto ja vjerujem upravo tu cinjenicu naglasava. I onda mi se opet uhvate za dijete, imputiraju mi nekakav majmunluk....fakat imas pravo.
Zadovoljna sam sto sam uprkos uvredama i nipodastavanjem uspjela nesto nauciti o Islamu koji se zaista moze voljeti (naravno onaj kojem ta religija "lezi" i upotpunjava njegovo bice) i prakticirati; u svojoj kuci.
Ali smatram da nametanje istog kao jedinog i nepogrjesivog ipak nije u redu. Na svakoj ruci covjek ima 5 prstiju i svaki je razlicit; zar zbog toga treba neke odrezati? Mislim da ne. :shock:
Stela, mislim da si stvarno paranoicna !
Moje zelje za tvoje dijete su bile iskrene - da bude puno bolja od majke !!!
Ako ti to shvatas drugacije, tvoj problem !

Sto se tice majmunluka, sama si se distancirala od toga tvojom izjavom o neprihvatanju evolucije kao istine !

ne znam u sto vjerujes, to je tvoj problem, niti je tko nesto pokusao nametnuti !
Dapace, cijela ova tema je bila vezana za poligamiju, a oni koji su je branili ( poligamiju ) su samo zahtijevali da pustite na miru one koji to prihvataju, jer nit ce zenit vas koje to ne prihvatate, nit ce se udavati za one koje to ne prihvataju.
To bi bilo jednostavno, da nametanje ne dolazi sa dijametralno suprotne strane od one kojoj ti to impliciras

I na kraju, dok si posteno i neuvredljivo postavljala pitanja, dobijala si isto take odgovore, zar ne ? prolistaj malo temu pa ces vidjeti.
medjutim kad si izmedju te diskusije, revno krenula u sprdnju sa poligamijom skupa sa jos nekolicinom drugih clanova, dobila si i par bockajucih odgovora !
ne znam sta si ocekivala !
Cvijece mozda ?

To ti mozda zlikavac udijeli :lol: , on je stara becka skola, ja nemam namjeru !
Postuj moje, ako ga vec ne prihvatas, i ne govori uvredljivo o njemu, i zaista cu i ja postovati tebe i tvoj stav !
U suprotnom cu ti odgovorit u skladu sa svojim mogucnostima i inspiracijom u datom trenutku !

pa svidjelo se to tebi ili ne, ili kako bi neki hercegovci rekli - pa kad bi se na cicimak popela !
bolje_grob_nego_rob

zlata wrote:

Ucinimo pravi korak...

Dapace....Serijat je bas namjenjen za arapsku pustinju u 7-om stoljecu....ZNACI samim svojim postojanjem...odnosi se na taj dio svijeta...i uvjete tog doba.

Ako zelis drzavu sa Serijatskim zakonom....otidji u Disney...i pitaj ih je'l'bi ti omogucili jedan "Park" u stilu arapske pustinje iz 7-og stoljeca. Eh...kad rekreiras takve uvjete...sprovodi Sherijatske zakone...u svom "Sherijatskom Parku"...jer ti ih ni jedno moderno drustvo nece trpiti...milom. Jedino silom...k'o u Saudiji, Iranu i Afganistanu!
E ovo je bilo u skladu sa modernim i nadasve tolerantnim tekovinama !!!

Je li ono netko nametanje spominjao ?
stella_k

Post by stella_k »

@bolje....
Sejtanska barbika je iz jednog davnijeg posta upucena mom djetetu od jedne pokrivene dame. Nisam joj oprostila i necu, JER KO IMA IMALO MOZGA U DJECU NE DIRA, bez obzira kakav je ton diskusije.
Ja sam se distancirala od evlucije majmuna u covjeka, a od EVOLUCIJE COVJEKA nisam i nikad necu.
Mada se nasi zivotni stavovi dobrano razilaze, trudila sam se jako da ne uvrijedim ni tebe, ni bilo koga ko razmislja kao ti.
Moje sale su bile MOJE i ne sjecam se da sam sa njima opet nekog uvrijedila!
Ako ti to shvatas drugacije, to je tvoj problem.
I ne ockujem cvijece ni od tebe ni od zlikavca (ja srecom imam onog ko mi cvijece kupuje, Bogu hvala), posebno ne od zlikavca koji je agresivan i udara zene, (jednu je tvoju kako vi volite reci sestru) istukao. Njega uopste ne shvatam ozbiljno.
Ja postujem i tvoje i bilo cije, a zauzvrat to ne dobijam. Jako mi je zao sto se na ovaj forum javljaju ljudi koji koriste silu i ruzne fraze, tako da Islam koji oni predstavljaju dobija pogresne boje i netacne oblike.
Ali to opet nije moj problem.
Ne znam ciji jeste. :sad:
bolje_grob_nego_rob

stella_k wrote:@bolje....
Sejtanska barbika je iz jednog davnijeg posta upucena mom djetetu od jedne pokrivene dame. Nisam joj oprostila i necu, JER KO IMA IMALO MOZGA U DJECU NE DIRA, bez obzira kakav je ton diskusije.
Ja sam se distancirala od evlucije majmuna u covjeka, a od EVOLUCIJE COVJEKA nisam i nikad necu.
Mada se nasi zivotni stavovi dobrano razilaze, trudila sam se jako da ne uvrijedim ni tebe, ni bilo koga ko razmislja kao ti.
Moje sale su bile MOJE i ne sjecam se da sam sa njima opet nekog uvrijedila!
Ako ti to shvatas drugacije, to je tvoj problem.
I ne ockujem cvijece ni od tebe ni od zlikavca (ja srecom imam onog ko mi cvijece kupuje, Bogu hvala), posebno ne od zlikavca koji je agresivan i udara zene, (jednu je tvoju kako vi volite reci sestru) istukao. Njega uopste ne shvatam ozbiljno.
Ja postujem i tvoje i bilo cije, a zauzvrat to ne dobijam. Jako mi je zao sto se na ovaj forum javljaju ljudi koji koriste silu i ruzne fraze, tako da Islam koji oni predstavljaju dobija pogresne boje i netacne oblike.
Ali to opet nije moj problem.
Ne znam ciji jeste. :sad:

Dapace, evolucija covjeka je sadrzana u osnovi islama kao religije !
Jer da Allah s.w.t ne poznaje fakt evolucije covjeka onda bi Kuran objavio na samom pocetku !
Ali Uzviseni , kao Najmudriji i Sveznajuci je, objavljivao svoje Knjige upravo u skladu sa evoluiranjem covjeka !
I tu se itekako slazemo !

Tvoje sale jesu tvoje, ali se ja itekako sjecam da si me uvrijedila kao muslimana dok si se salila na temu poligamije koja je dio islamske religije i tradicije. Ona nije nesto sto je Uzviseni naredio, vec odobrio, spomenuo i dok su se vodile rasprave o njoj kao dijelu vjere islama, bilo je neukusno sudjelovati u zabavi nekolicine vrlo neozbiljnih ljudi. Bar je neukusno to bilo ocekivati od tebe kao zrele osobe kako si se sama opisala.

Cvijece je bila samo fraza kojom sam ti htio docarati da ne mozes ocekivati da ce ti netko sa smjeskom odgovarati na ovu tvoju salu koju maloprije spomenuh !

Sto se tice sile i ruznih fraza, ako ti nije tesko, prolistaj malo temu pa ces vidjeti gdje je to sve pocelo !

Steta sto nisi tad komentirala, imala bi puno veci kredibilitet za davanje primjedbi !
Ovako je to tvoje misljenje koje meni moze, ali uglavnom nece znaciti !

Pozdrav !
Zlikavac

Post by Zlikavac »

zlata wrote:Dapace....Serijat je bas namjenjen za arapsku pustinju u 7-om stoljecu....ZNACI samim svojim postojanjem...odnosi se na taj dio svijeta...i uvjete tog doba.
:D to je tek...tvoja vizija islama i serijata kao elementa islama

jer ti ih ni jedno moderno drustvo nece trpiti...milom. Jedino silom...k'o u Saudiji, Iranu i Afganistanu!
zasto slovenci govore o beskamatnom sistemu temeljenom na islamskom poslovanju, zasto socijalne sluzbe na zapadu razmatraju famozni postotak od 2.5% iliti cetrdesetine, zasto avganistanci zive kako su zivjeli oduvijek ako je demokratija dosla na velika vrata

zlato draga, na zapad ide onaj ko vidi materijalisticke prednosti zapada i blagostanja koje moze, a cesto i ne mora nuditi

zasto recimo saudijci ne izbivaju iz zemlje-pa jer imaju svaki cejf pod nosom

ne radi se o sistemu koji ne pase nekome-pogotovo ako govorimo o sistemu koji je Bogom dat a i ostaje takav do Sudnjeg dana :D
Post Reply