Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#701 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote: To je (ponovo) ista prica koju upotrebljavaju salonski ljevicari pa pricaju o Americi sa aspekta da unazad 50 godina crnci nisu smjeli u isti autobus sa bijelcima, da je to drzava-imperija koja je finanisrala i finansira drzavne udare, gradnjaske ratove, klanja, palez i ubijanja sirom planete itd....
Nema potrebe ici 50 godina unazad... Gvantanamo je u djiru danas, sad, ovog trena i ko zna koliko ce jos biti...

Doduse, tamo je zdravstvo besplatno... :D
Konjanik

#702 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Konjanik »

Henry Chinaski wrote:Sad imamo šansu da postanemo svjetski priozvođač gljiva broj 1. Iskoristimo je, postanimo gljivarska sila! :mrgreen:
Burazeru moj, to je predobra ideja , tunele aerodroma Zeljava iskoristit obavezno za uzgoj gljiva i to ne samo sampinjona vec i drugih sorti USK bi mogao lahko zaposlit stotine ljudi na berbi i uzgoju, preradi i izvozu tih gljiva za pocetak imaju ono najvaznije odlicne prostore za uzgoj., evo npr uzgajat samo Shiitaku i Sampinjone prejako
hladan.preminger

#703 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by hladan.preminger »

Konjanik wrote:
Henry Chinaski wrote:Sad imamo šansu da postanemo svjetski priozvođač gljiva broj 1. Iskoristimo je, postanimo gljivarska sila! :mrgreen:
Burazeru moj, to je predobra ideja , tunele aerodroma Zeljava iskoristit obavezno za uzgoj gljiva i to ne samo sampinjona vec i drugih sorti USK bi mogao lahko zaposlit stotine ljudi na berbi i uzgoju, preradi i izvozu tih gljiva za pocetak imaju ono najvaznije odlicne prostore za uzgoj., evo npr uzgajat samo Shiitaku i Sampinjone prejako

Previse je zbog miniranja unistena nosiva konstrukcija tunela da bilo sta moglo da se unutra sigurno odvija.
supercali

#704 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

Ne bi me cudilo kad bi te gljive sijale u mraku od bog zna kakvih radijacija i slicno
hladan.preminger

#705 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by hladan.preminger »

supercali wrote:Ne bi me cudilo kad bi te gljive sijale u mraku od bog zna kakvih radijacija i slicno

NeJma tu niki radiVacija dite. :D
Stoner

#706 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

_BataZiv_0809 wrote:
Prvo i osnovno, ne znam ko je ,pri zdravoj svijest,i nekoga proglasio progresivnim zbog furanja na Che Guevaru bez shvatanja sustine njegove borbe. Nosanje majica i ostalo modno izrazavanje je folklor i istovrsno tvom buntu, tipicnom za adolescente, samo razlicito po predznaku. Ti se furas da si libertarijanac i rasprljavas sa "mrskim ljevicarima" na forumu, dok oni jebu majku kapitalistima. Za mene ste potpuno isti.

Drugo-ti trazis racionalizaciju za mrznju. Navodis sramne stvari koje su se desile u drzavama koje su nekoc bile socijalisticke. Jesi igdje nasao uzrocno posljedicnu vezu sa postulatima socijalizma ili su primjeri koje navodis borba za prevlast u kojoj neko nuzno strada?

Bas kao i ti koji zanemarujes socijalne benefite SFRJ i cinjenicu da se tada jednostavno bolje zivjelo, pricom o Golom Otoku (evo danas ti vladaju oni koji su lezali u Titovim zatvorima i njihovim potomcima) i cemu sve ne. Svasta si napisao na ovoj temi, ali je zajdnicki nazivnik te tvoje price cinjenica da si to negdje procitao i da nemas zivotnog iskustva. I sve cinis samo da bi opravdao svoju a priori donesenu postavku.
Ne furam se ja ništa, lokacija libertarijanac je forumska zajebancija i tako se nikada u životu nisam izjasnio, iako mi je libertarijanizam kao ideologija i filozofija bliska.

Che majice su se same proglasile progresivcima, suština borbe masovnih koljača me ne interesuje. Čovjek je ubijao sebi najbliže i najodanije osobe.

Naravno da sam je našao, a neko ko je dovoljno realan i pragmatičan je niti ne treba tražiti. Ti ovdje prosipaš davno izlizanu floskulu " nije to komunizam, komunizam je ovo-ono". Već sam rekao , ljudi koji su izmislili komunizam i sama intelektualna krema marksističke škole je je radila na implementaciji socijalizma/komunizma.

Socijalni benefiti se mogu izbrojati na prste jedne ruke, a činjenicu da se bolje tada živjelo još niste uspjeli podržati.
Vladaju danas Jugoslaven Čović, reformista Dodik, predsjednik SSO Raguž, komunista Komšić itd.

Radi se o tome da se ovdje iznose neistine, nije istina da je Jugoslavija bila ispred Istočnog bloka, Goli otok nije bio jedna loša epizoda nego se SFRJ čitav svoj vijek trajanja tako obračunavala sa kim je mislila da treba. Pljuje se po kapitalizmu a nema stranke sa desnom politikom u čitavoj državi. Ja da pišem ovo što pišem na forumu ko zna gdje bi završio u to vrijeme. Priča se da vas sad pljačka Čović sa svojim vilama od pet miliona maraka a Tito je pazio na narod kad je pravio sebi bunker od 4 milijarde maraka.

Ma daj.
madner

#707 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Naravno da smo dokazali, no ti ne prihvatas brojke osim od tebi bliskih izvora.

Dao sam ti izvor pa pogledaj poglavlje o mjerenju GDP i kako su dolazili na brojke za istocni blok pa nam se opet javi sa grafikonima na osnovu tih brojki. :D
edo_79

#708 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

@ Stoner ..... Ti jednostavno ne želiš da skontaš neke stvari prijatelju. Iznosiš neke teze o sistemu u kom nisi živio (nisi bio ni u mudima dok je Juga bila) prema tome ti nemaš nikakve stabilne osnove ni argumenata da pljuješ po sistemu koji ti je odškolovao starce, obezbijedio im krov nad glavom itd itd itd.
Naravno da socijalizam, kao i kapitalizam ima više mana nego prednosti, ali moraš shvatiti da je tu bila masa pozitivnih primjera koji su se prvenstveno odnosili na radničku klasu.
Kapitalizam ti je dionio u BiH raslojavanje sa tri na dvije klase, jer u bivšoj Jugi si imao relativno mali procenat ljudi kioji su zivjeli na visokoj nozi, gro stanovništva je činila srednja (radnička klasa), ali je postojao i procenat socijalnih slučajeva. Radnici su privređivali u OUR-ima i SOUR-ima, zarađivali plate visokoj klasi (čitaj članovima CK) ali su i sami zarađivali pristojno tako da su si mogli priuštiti neke stvari o kojima sad možeš samo da sanjaš.
Kapitalizam je donio isto tako mali procenat ljudi koji žive na visokoj nozi i ostatak stanovništva kao donju klasu koja je na granici socijalnih slučajeva, koji jedva spajaju kraj s krajem i maštaju o nekim običnim i nadasve banalnim stvarima.

Ako je kapitalizam tako dobar, kako to da nemaš nijednu ORA-u (Omladinska Radna Akcija), spominješ bunker od 4 milijarde maraka, de se bolan osvrni i vidi šta ti sad članovi kantonalnih vlasti imaju od imovine, a o višim nivoima nećemo ni govorit.
Hoćeš li u kapitalizmu redovno obilazit familiju i raspalit roštilj s rajom, spičit na more svake godine, imat regres i moć kupit stan il napravit kuću bez bojazni da će ti banke kožu odrat s leđa kamatama.... HOĆEŠ AL U QRCU.

Prema tome ne kaki bezveze, neznam za ostale al moj lični stav je ... JA BIH SE SUTRA POTPISAO DA SE VRATI SOCIJALISTIČKI SISTEM U BiH, da milicija radi k'o što je birvaktile radila, da radnici imaju radna mjesta, da je zdravstvo i školstvo besplatno, da nema entiteta i kantona.....
Stoner

#709 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

madner wrote:Naravno da smo dokazali, no ti ne prihvatas brojke osim od tebi bliskih izvora.

Dao sam ti izvor pa pogledaj poglavlje o mjerenju GDP i kako su dolazili na brojke za istocni blok pa nam se opet javi sa grafikonima na osnovu tih brojki. :D
Ne niste dokazali.
Ti si dokazao ono o čemu ja pričam, a to je da je Jugoslavija bila i OSTALA jedna od najgorih evropskih ekonomija.
Ako uzmemo da je tvoja smiješna teza o ekonomskom modelu sa rokom trajanja od par godina tačna, opet se postavlja pitanje gdje su te "reforme" i kakva je to vlast i država koja bleji u pokazatelje i pravi podzemne aerodrome dok ih rastura inflacija.

Usput, citirao si potpune anonimuse i dva autora čije knjige nisu prevedene na naš jezik i koji jedini zagovaraju tu teoriju.
Stoner

#710 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

edo_79 wrote:@ Stoner ..... Ti jednostavno ne želiš da skontaš neke stvari prijatelju. Iznosiš neke teze o sistemu u kom nisi živio (nisi bio ni u mudima dok je Juga bila) prema tome ti nemaš nikakve stabilne osnove ni argumenata da pljuješ po sistemu koji ti je odškolovao starce, obezbijedio im krov nad glavom itd itd itd.
Ti isti starci koje je socijalizam odškolovao me ubijeđuju da je sada bolje, vjerovatno jer nisu bili članovi Partije.
Nisi ni ti živio u NDH pa pljuješ po istoj i po Ustašama.
edo_79 wrote: Kapitalizam ti je dionio u BiH raslojavanje sa tri na dvije klase, jer u bivšoj Jugi si imao relativno mali procenat ljudi kioji su zivjeli na visokoj nozi, gro stanovništva je činila srednja (radnička klasa), ali je postojao i procenat socijalnih slučajeva. Radnici su privređivali u OUR-ima i SOUR-ima, zarađivali plate visokoj klasi (čitaj članovima CK) ali su i sami zarađivali pristojno tako da su si mogli priuštiti neke stvari o kojima sad možeš samo da sanjaš.
Kapitalizam je donio isto tako mali procenat ljudi koji žive na visokoj nozi i ostatak stanovništva kao donju klasu koja je na granici socijalnih slučajeva, koji jedva spajaju kraj s krajem i maštaju o nekim običnim i nadasve banalnim stvarima.
Bilo je više jednakosti iz razloga što su svi bili sirotinja, ili u prevodu, kad ne možemo svi biti jednako bogati budimo jednako siromašni.
edo_79 wrote: Ako je kapitalizam tako dobar, kako to da nemaš nijednu ORA-u (Omladinska Radna Akcija), spominješ bunker od 4 milijarde maraka, de se bolan osvrni i vidi šta ti sad članovi kantonalnih vlasti imaju od imovine, a o višim nivoima nećemo ni govorit.
Hoćeš li u kapitalizmu redovno obilazit familiju i raspalit roštilj s rajom, spičit na more svake godine, imat regres i moć kupit stan il napravit kuću bez bojazni da će ti banke kožu odrat s leđa kamatama.... HOĆEŠ AL U QRCU.

Prema tome ne kaki bezveze, neznam za ostale al moj lični stav je ... JA BIH SE SUTRA POTPISAO DA SE VRATI SOCIJALISTIČKI SISTEM U BiH, da milicija radi k'o što je birvaktile radila, da radnici imaju radna mjesta, da je zdravstvo i školstvo besplatno, da nema entiteta i kantona.....
Hoćeš reći da imaju milijarde? :lol: Socijalistički sistem imaš sad, jer sam ti rekao da nema ekonomske desnice u BiH.
Ako nećeš kantone i entitete, zalaži se za federalizaciju BiH po uzoru na Jugoslaviju.
Ovu patetičnu romantiku neću komentarisati.
edo_79

#711 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

Ti isti starci koje je socijalizam odškolovao me ubijeđuju da je sada bolje, vjerovatno jer nisu bili članovi Partije.
Nisi ni ti živio u NDH pa pljuješ po istoj i po Ustašama.

Kao prvo ne govorimo o članstvu u partiji nego o socijalnom statusu koji je vladao u tom periodu.
Ja nigdje nisam naveo ni jedno slovo o NDH ili ustašama (sa velikim U) prema tome mali il čitaj postove il piči okulisti ;-)

Bilo je više jednakosti iz razloga što su svi bili sirotinja, ili u prevodu, kad ne možemo svi biti jednako bogati budimo jednako siromašni.

Nije tačno, moj tata je bio radnik u fabrici papira u bivšoj Jugi, u kojoj ja sad radim pošto je on u penziji, i 89-te je imao platu od 1400 DM u dinarskoj protiv vrednosti (kofer para), radio je 8 sati i imao i godišnji i regres i sve, a ja sad radim po 12 sati dnevno, regres misaona imenica i imam 700 KM od kojih nemogu da kupim vrata za stan ili kuću a kamoli cijeli nekretninu, bez da zavalim svoje unuke u kredite.

Ovu patetičnu romantiku neću komentarisati.
Komentarisao bi ti nju sinak, al nemaš argumenti ;-)
Stoner

#712 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

edo_79 wrote:
Kao prvo ne govorimo o članstvu u partiji nego o socijalnom statusu koji je vladao u tom periodu.
Ja nigdje nisam naveo ni jedno slovo o NDH ili ustašama (sa velikim U) prema tome mali il čitaj postove il piči okulisti ;-)
Pa eto, moji roditelji se ne bi složili s tobom. Na koga onda da se oslonim?
Znači imaš pozitivno mišljenje o NDH. To je iznenađenje.
edo_79 wrote: Nije tačno, moj tata je bio radnik u fabrici papira u bivšoj Jugi, u kojoj ja sad radim pošto je on u penziji, i 89-te je imao platu od 1400 DM u dinarskoj protiv vrednosti (kofer para), radio je 8 sati i imao i godišnji i regres i sve, a ja sad radim po 12 sati dnevno, regres misaona imenica i imam 700 KM od kojih nemogu da kupim vrata za stan ili kuću a kamoli cijeli nekretninu, bez da zavalim svoje unuke u kredite.
Zato se i raspala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#713 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote: Ne furam se ja ništa, lokacija libertarijanac je forumska zajebancija i tako se nikada u životu nisam izjasnio, iako mi je libertarijanizam kao ideologija i filozofija bliska.

Che majice su se same proglasile progresivcima, suština borbe masovnih koljača me ne interesuje. Čovjek je ubijao sebi najbliže i najodanije osobe.

Naravno da sam je našao, a neko ko je dovoljno realan i pragmatičan je niti ne treba tražiti. Ti ovdje prosipaš davno izlizanu floskulu " nije to komunizam, komunizam je ovo-ono". Već sam rekao , ljudi koji su izmislili komunizam i sama intelektualna krema marksističke škole je je radila na implementaciji socijalizma/komunizma.

Socijalni benefiti se mogu izbrojati na prste jedne ruke, a činjenicu da se bolje tada živjelo još niste uspjeli podržati.
Vladaju danas Jugoslaven Čović, reformista Dodik, predsjednik SSO Raguž, komunista Komšić itd.

Radi se o tome da se ovdje iznose neistine, nije istina da je Jugoslavija bila ispred Istočnog bloka, Goli otok nije bio jedna loša epizoda nego se SFRJ čitav svoj vijek trajanja tako obračunavala sa kim je mislila da treba. Pljuje se po kapitalizmu a nema stranke sa desnom politikom u čitavoj državi. Ja da pišem ovo što pišem na forumu ko zna gdje bi završio u to vrijeme. Priča se da vas sad pljačka Čović sa svojim vilama od pet miliona maraka a Tito je pazio na narod kad je pravio sebi bunker od 4 milijarde maraka.

Ma daj.
Ako se nesto samoproglasilo, ne mora znaciti da to jeste tako. Mogu se i ja sad proglasiti Vojvodom od Luksemburga i sta ce bit :D

Cinjenica je da je za empatiju, koja je osnovni sadrzilac lijevih ideja, potreban odredjen nivo socijalne inteligenicje, dok sa druge strane, inteligencija bas i ne korelira sa teznjom ka grupisanju od patriotizma, nacionalizma do religijske pripadnosti, tj svega onoga sto je blisko desnim idejama.

Nazvati Che Guevaru iskljucivo masovnim koljacem, je isto nazvati Adolfa Hitlera iskljucivo netalentovanim soboslikarom.

Ne prosipam ja ovdje nista, ja pisem postove :D Pogrijesio si. Uopce nisam imao namjeru pisati o cinjenici da komunizam nije nigdje postojao. To je pojmovno razlikovanje koje ti nije blisko, ali je potpuno nebitno u kontekstu ove price. Poenta je bila da ne postoji drustveno uredjenje koje ne pociva na represivnoj sili. Drzavi je dat monopol na legitimnu upotrebu sile u svrhu ocuvanja ustavnog poretka.

Po svim statistikama Bosna i Hercegovina od Dejtona biljezi rast industrijske proizvodnje. Ako bi guglao vjerovatno bi nasao i prikladne grafikone. A kako narod zivi?

Sa druge strane postoji skoro opci konsenzuz da se u Jugoslaviji zivjelo neuporedivo bolje, makar grafikoni pokazivali suportono.

Tu se ogleda tvoj deficit zivotnog iskustva. I nisu ti ljudi dzaba usporedjivali statistiku sa bikijem, a ti se sa na tu aluziju hvatao kao pijan plota, pokusavajuci diskreditovati sve oko sebe. Bezuspjesno.

Spominjes NDH u vise primjera i poistvojecujes je sa Jugoslavijom? Bas interesantno kako relativiziras negativan stav spram kvislinske drzave koja je dosljedno provodila politiku Treceg Rajha, te sistemski provodila brutalne zlocine. Malo smrdimo na fasizam?

Goli otok se razlikuje od Guantanama po cemu? Mislis da se moze ostvariti funkcionalna drzava na ovom prostoru bez cvrste ruke? Ako mislis, bujrum evo napisi ovdje kraci elaborat, ja cu ga sa zanimanjem procitat. Cuj drzava se razracunava sa kim misli da treba? Pa to je sustina krivicnog prava! Da drzava propisuje drustveno-opasna ponasanja i zabranjuje ih pod prijetnjom krivicne sankcije. To je pravni standard!

Sta je Titovim nasljednicima ostalo?

Sta je po tebi potrebno uciniti da se ovdje ostvari "desni ekonomski model"?
madner

#714 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Stoner wrote:
madner wrote:Naravno da smo dokazali, no ti ne prihvatas brojke osim od tebi bliskih izvora.

Ne niste dokazali.
Ti si dokazao ono o čemu ja pričam, a to je da je Jugoslavija bila i OSTALA jedna od najgorih evropskih ekonomija.
Ako uzmemo da je tvoja smiješna teza o ekonomskom modelu sa rokom trajanja od par godina tačna, opet se postavlja pitanje gdje su te "reforme" i kakva je to vlast i država koja bleji u pokazatelje i pravi podzemne aerodrome dok ih rastura inflacija.

Usput, citirao si potpune anonimuse i dva autora čije knjige nisu prevedene na naš jezik i koji jedini zagovaraju tu teoriju.
Nije ostala jerbo je smanjila razmak naspram ostatka Evrope. To je kao kada gledas ove danasnje uspjesne zemlje u razvoju, jos uvijek su puno siromasnije od Njemacke, no razlika u % je manja. Znas valjda koristit procente da to sam izracunas i napravis krivu.

Drustvo se mijenja, te shodno tome model treba prilagoditi. Podzemni aerodrome je investicija kao i svaka druga, ide pod stavku nece nas napasti Crvena Armija ako misli da smo tvrd orah.

Ako ne poznajes rad Angusa Meddisona koji je najveci autoritet na tom polju, onda stvarno nemamo o cemu pricati.
edo_79

#715 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

Pa eto, moji roditelji se ne bi složili s tobom. Na koga onda da se oslonim?
Znači imaš pozitivno mišljenje o NDH. To je iznenađenje.

Opet zaključuješ umjesto mene, ja nisam nigdje napisao svoje mišljenje o NDH jer to nije tema ove rasprave.

Zato se i raspala.
Moliću detaljnije objašnjenje
Zatamnjena stakla

#716 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Zatamnjena stakla »

Zanimljivo. Ja si ne mogu ni biciklo kupit' a stari u mojim godinama stojadiina novog uzeo :kiss:
edo_79

#717 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

Zatamnjena stakla wrote:Zanimljivo. Ja si ne mogu ni biciklo kupit' a stari u mojim godinama stojadiina novog uzeo :kiss:
Al nevalja to jarane .... nevalja kad možeš sa 24 k'o moj stari imat porodicu i napravit, hej svojim radom i rukama napravit kuću, bolje je kad si kokuz s po marke u džepu .....
Zatamnjena stakla

#718 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Ma kakvi ba. Misaona imenica kupit Leviske a kamoli otić' negdje i skršit pet stoja na odjeću. Sereš Stoneru drama. Dok imaš za kafe i cigara nikad se ne zapitaš :kiss:
spreca

#719 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by spreca »

Uporno tvrdi da je Juga bila naj nerazvijenija u istocnom bloku...........nije nikad cuo da kad dodju cehinje i ostale iz istocnog da njih cetiri piju jednu colu......uh sto je tada bilo picke za badava :lol: :lol: :lol:
edo_79

#720 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

spreca wrote:Uporno tvrdi da je Juga bila naj nerazvijenija u istocnom bloku...........nije nikad cuo da kad dodju cehinje i ostale iz istocnog da njih cetiri piju jednu colu......uh sto je tada bilo picke za badava :lol: :lol: :lol:
e pićke si za jednu črvenu mogo imat eeee :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
edo_79

#721 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

milonja wrote:
Zatamnjena stakla wrote:Zanimljivo. Ja si ne mogu ni biciklo kupit' a stari u mojim godinama stojadiina novog uzeo :kiss:
to što si ti nezaposlen je druga stvar
šta ti je stari rdio, koja firma
nađi današnje slično radno mjesto i firmu i vidi da za tu platu može sigurno mnogo toga više kupit
prosječna plata u BH je 840 KM, Škoda Fabia kao neki pandam stojdainu, iako je razlika nebo i zemlja, ali eto uzmimo neko prosječno porodično auto s pram današnjeg vremena, košt anekih 15.000 KM
dakle uz 840 KM prosječne plate možeš ga kupiti 18 mjeseci
čisto sumnjam da se sa prosječnom jugoslovenskom platom mogao kupiti stojadin za 18 mjeseci !!!
Što znači u slobodnom prevodu da može varirati od 400 do 2500KM. Šta je sa neisplaćenim plaćama. De malo šire gledaj sliku. Šta je sa stopom nezaposlenosti, zdravstvom, školstvom. Ne lupaj gluposti bezze.
Zatamnjena stakla

#722 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

milonja wrote:
nađi današnje slično radno mjesto i firmu i vidi da za tu platu može sigurno mnogo toga više kupit
prosječna plata u BH je 840 KM, Škoda Fabia kao neki pandam stojdainu, iako je razlika nebo i zemlja, ali eto uzmimo neko prosječno porodično auto s pram današnjeg vremena, košt anekih 15.000 KM
čisto sumnjam da se sa prosječnom jugoslovenskom platom mogao kupiti stojadin za 18 mjeseci !!!
Posla nema za mene. Završio sam sa ovom državom :)

Poslodavac, poslije direktor u robnoj kući. Detalje ti neću pisat'.

Danas više nema posla. Tačka.
madner

#723 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Gdje ima tih FObija od 15000 novih, da ih pocnem dilat? :D
spreca

#724 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by spreca »

milonja wrote:
spreca wrote:Uporno tvrdi da je Juga bila naj nerazvijenija u istocnom bloku...........nije nikad cuo da kad dodju cehinje i ostale iz istocnog da njih cetiri piju jednu colu......uh sto je tada bilo picke za badava :lol: :lol: :lol:
a šta mislš da je to zato što je exyu imala bolju privredu ili šta ??
samo zato što je imala priliku da se dočepa više kredita i da troši, ko pijanac kad rasipa u kafani
a kad je došao račun da se plati...i zakuhalo se
dok su zemlje istočnog bloka bile pod čvrstom stegom SSSR-a i nisu imale prilike doći do kredita kao exyu
samoje to razlog nešto boljeg standarda
eto SSSR nije uzimo kredite?.....a ni istocni blok........evo me bas tipkam iz najvece republike SSSRa......sve vidio jos kad se raspado SSSR...rusi i dan danas kazu da smo za sav istocni blok bili kapitalisti.......nedavno je bila jedna emisija cak jedan predlago da uvedu jugoslovenski sistema poreza ,eh sad jos kad bi neki znali koji je to bio sistem poreza.........nisam ti ja bas neki fanat juge ali imala je vise dobrih stvari nego sto to danas imaju njene naslednice
stakasa

#725 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

edo_79 wrote:
milonja wrote:
Što znači u slobodnom prevodu da može varirati od 400 do 2500KM. Šta je sa neisplaćenim plaćama. De malo šire gledaj sliku. Šta je sa stopom nezaposlenosti, zdravstvom, školstvom. Ne lupaj gluposti bezze.
Bezveze uporedujete sa danasnjom BiH. Prica se o Zeljavi, rupi u brdu, cudu bivse drzave, tj Jugoslavije. I prica je o Jugoslaviji, najvise o ekonomiji iste. Ekonomija Jugoslavije je bila takva kakva je bila, sadasnje stanje u BiH ne moze uticat na tu sliku. Drzite se teme.
Na cemu ostasmo u vezi avionskih motora, jesu li se proizvodili u Jugoslaviji ili su se proizvodili negdje drugo a ovdje modifikovali?
Post Reply