I oni nu S. Koreji vjeruju da su osvojili Svjetsko u Brazilu.
Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
-
hladan.preminger
#351 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Juga bila sila. Jest kao i S. Koreja danas.

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#352 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jest ako je vjerovati portalu Satiranje.comhladan.preminger wrote:Juga bila sila. Jest kao i S. Koreja danas.
![]()
![]()
- drndalo
#353 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Rece dJecko s krizom iNdentiteta, koji se kune u Njemacki auto (Golf 6, 1.4, beMzin), u kojem se kune u Optima Modrica ulje, a istovremeno se grozi Srba/Jugoslovena/Socijalista/SKJ, kao da ta rafinerija nije ostala od SKJ, i to "kod Srba"...
Koji sam sebi skace u usta kad vise ne zna sta da radi kada snaga njegovih argumenata ispuse, a argument snage mu ne pali bas najbolje, jer nema najjacu tastaturu... Glede mede, tj. njegovih promisljanja o bruto nacionalnim proizvodima nasao je za shodno da nas poduci da nas Apple moze kupiti makar 35x...
Nema sta analiza na nivou Madoff-a...

Koji sam sebi skace u usta kad vise ne zna sta da radi kada snaga njegovih argumenata ispuse, a argument snage mu ne pali bas najbolje, jer nema najjacu tastaturu... Glede mede, tj. njegovih promisljanja o bruto nacionalnim proizvodima nasao je za shodno da nas poduci da nas Apple moze kupiti makar 35x...
Nema sta analiza na nivou Madoff-a...
VW 6 wrote:neznalico, GDP sam po sebi ništa ne znači
da ne spominjem sad opet luxemburg i saudijsku arabiju ili norvešku, gdje bi po GDP neko pomislio da su to privredne velesile, a ono karina, žive od nafte i bankarstva
nego želim ukazati na strukturu i kvalitet proizvoda... OPET
to je kao kad su se "dične" zemlje soc. bloka hvalisale proizvedu toliko i toliko KOMADA nečega ??? pa je to više od zemalja zapadne Evrope !?!?! a ono kvalitet tih "komada" proizvoda ko karina
uzmimo konkretno auto industriju.... opet !!
proizveo soc. blok moskviča, trabanata, lada, volgi, juga, stojadina, pezejaca, kuraca palaca toliko i toliko i to čini sad neki kurčev GDP tih zemalja, a ono proizvodi obično smeće !!!!
dakle, vrlo je važna struktura koja je činila GDP bivše yu, a to je uglavnom bilo sve smeće.....i sad se opet vrtimo ukrug
Pazi: 136 zemalja ima manji BDP od Applea Apple ima BDP... I Pasos, i luke, i aerodrome, i vojsku... I ONO koje citira ovakvog "novinara" nalazi za shodno da nesto tvrdi da nesto ZNA...?VW 6 wrote:ne znam sad na prvu koliki je bio ukupni GDP predratne exyu, ali ako je Apple danas vredniji 35 puta !!!! od ukupnog GDP-a BH
ja ne znam kako neko može biti toliko sjeban da piše o nevažnosti brand-a
Apple bogatiji od 136 zemalja svijeta, a od BiH čak 35 puta!
Tehnološki gigant Apple najvredniji je svjetski brend prema posljednjim istraživanjima Forbesa.
Apple vrijedi nešto više od 600 milijardi američkih dolara. Iz godine u godinu vrijednost i zarada se povećava i premašuje BDP mnogih zemalja svijeta.
Prema Fobesu, godišnja prodaja ovog američkog tehnološkog giganta premašuje 170 milijardi dolara, a ove godine se očekuje da će to biti mnogo više nakon što su predstavili nova dva iPhonea.
Prema dostupnim informacijama Svjetske banke, 136 zemalja ima manji BDP od Applea.
Među njima je i Bosna i Hercegovina te ostale zemlje bivše Jugoslavije, mnoge afričke države, Ukrajina, Ekvador, Paragvaj, Panama, Kuba, Sirija, Libija, Bangladeš, Laos, Šri Lanka...
Usporedbe radi BDP Bosne i Hercegovine je oko 27 milijardi KM ili 17 milijardi američkih dolara, što je 35 puta manje od vrijednosti kompanije Apple.
Last edited by drndalo on 26/09/2014 09:36, edited 1 time in total.
-
broj dva
#354 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
-------JThomas wrote:znači sad se piramidalne šeme smatraju radom a ne prevarom?
hajd' dobro da znam...
I meni zapalo za oko ali kontam mozda je postalo normalno.
Ali zato prodavanje ubleha raji i zavaljivanje penzionera telefonom su vec respektabilne aktivnosti, vec vidim kako nam raste BNP i konkurentnost trzista...
- nosara
#355 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ide on i u teretanu, pa vi vidite...broj dva wrote:-------JThomas wrote:znači sad se piramidalne šeme smatraju radom a ne prevarom?
hajd' dobro da znam...
I meni zapalo za oko ali kontam mozda je postalo normalno.
Ali zato prodavanje ubleha raji i zavaljivanje penzionera telefonom su vec respektabilne aktivnosti, vec vidim kako nam raste BNP i konkurentnost trzista...
wc 6 ...
- drndalo
#356 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jadan si jedino ti jer (opet) ne znas gdje da udaris jer tones, a nemas se za sta ufatiti...VW 6 wrote:i koja je poenta jadan bio u tvom navođenju mog posta gdje pljujem po proizvodima soc. bloka tipa moskviča, pezejca i juga jer su smeće, a kao čine neki kurčev GDP
i Apple koji proizvodi VRHUNSKE i kvalitetne proizvode i čini PRAVI realan GDP
pobrko si srbonostalgičaru lončiće....jako
Nisam najsigurniji u ciju sve GDP statistiku ulaze Apple-ovi VRHUNSKI (i na to ocito drkas, nadam se da ce ti barem iPod dati dzaba za pokusaj reklame) proizvodi, ali mi se cini da oni najvise napuhuju Kineski BDP... Dakle pravi i realan GDP (u pravu si), Narodne Socijalisticke Republike Kine...
Obrisi sline, ne jedu se...
- nosara
#357 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Brend...? Licni...drndalo wrote:Jadan si jedino ti jer (opet) ne znas gdje da udaris jer tones, a nemas se za sta ufatiti...VW 6 wrote:i koja je poenta jadan bio u tvom navođenju mog posta gdje pljujem po proizvodima soc. bloka tipa moskviča, pezejca i juga jer su smeće, a kao čine neki kurčev GDP
Nisam najsigurniji u ciju sve GDP statistiku ulaze Apple-ovi VRHUNSKI (i na to ocito drkas, nadam se da ce ti barem iPod dati dzaba za pokusaj reklame) proizvodi, ali mi se cini da oni najvise napuhuju Kineski BDP... Dakle pravi i realan GDP (u pravu si), Narodne Socijalisticke Republike Kine...
- nosara
#358 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Pa i ti si kurcev proizvod socijalistickog bloka, pa sta ti fali...VW 6 wrote:budaletino sjebana, jel se ovaj prihod Apple prikazuje i OPOREZUJE u SAD ili KInidrndalo wrote:Jadan si jedino ti jer (opet) ne znas gdje da udaris jer tones, a nemas se za sta ufatiti...VW 6 wrote:i koja je poenta jadan bio u tvom navođenju mog posta gdje pljujem po proizvodima soc. bloka tipa moskviča, pezejca i juga jer su smeće, a kao čine neki kurčev GDP
i osim toga to sve nikakve veze nema sa poentom onoga što sam pisao: o kurčevim proizvodima soc. bloka tipa moskviča, pezejca, stojadina koji je kao čini neki GDP i KVALITETNIM proizvodima zapadnog bloka tipa mercedesa, audia, VW-a koji čine njihov GDP
btw Kina veze s vezom više nema sa socijalizmom, osim u glavama sjebanih socijal srbo nostalgičara
-
hladan.preminger
#359 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
_BataZiv_0809 wrote:Jest ako je vjerovati portalu Satiranje.comhladan.preminger wrote:Juga bila sila. Jest kao i S. Koreja danas.
![]()
![]()
Izgleda da zagovoronici onog sistema izgleda samo od forme pate.
Zato nisi ni skontao poentu mog posta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#360 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Drug salio sam sehladan.preminger wrote:_BataZiv_0809 wrote:Jest ako je vjerovati portalu Satiranje.comhladan.preminger wrote:Juga bila sila. Jest kao i S. Koreja danas.
![]()
![]()
Izgleda da zagovoronici onog sistema izgleda samo od forme pate.
Zato nisi ni skontao poentu mog posta.
-
hladan.preminger
#361 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
_BataZiv_0809 wrote:
Drug salio sam se
Znam.
-
citroen xm
#362 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Po kulturi dijaloga ovoga VW6 može se zaključiti kakav je kapacitet. O provalama nećemo.
Uglavnom, pričaš nam ovde o Jabuci i njenom kvalitetu. Kad ih već toliko pratiš jesi li čuo za Iphone 6 koji se pojavio nedavno za kojim su svršavali redovi ljudi ispred prodavnica. A sada, kažu kvalitet mu je takav da te pri kupovini pitaju hoćeš li motani ili slagani, kao da kupuješ burek.
Mogao bi uskoro vrijednost da sroza na 35 puta manju.
Ono što u tvoju glavu ne može ući je kvalitet života u tadašnjoj državi. Ali ti si dočekao da kupiš švapsko auto i tebi je sada vrh, misliš da si na krovu svijeta.
Pomenusmo bar 10 odličnih proizvoda i firmi. Gdje smo danas, čime da se hvalimo uz eto otvoreno tržište i radnu i pametnu omladinu?
Onaj se hvali kako je dobio posao preko štele, kako ulaže piramidalno, nudi anatomske jastuke i igra kladionicu. Svaka čast, prosperitetna država.
Uglavnom, pričaš nam ovde o Jabuci i njenom kvalitetu. Kad ih već toliko pratiš jesi li čuo za Iphone 6 koji se pojavio nedavno za kojim su svršavali redovi ljudi ispred prodavnica. A sada, kažu kvalitet mu je takav da te pri kupovini pitaju hoćeš li motani ili slagani, kao da kupuješ burek.
Mogao bi uskoro vrijednost da sroza na 35 puta manju.
Ono što u tvoju glavu ne može ući je kvalitet života u tadašnjoj državi. Ali ti si dočekao da kupiš švapsko auto i tebi je sada vrh, misliš da si na krovu svijeta.
Pomenusmo bar 10 odličnih proizvoda i firmi. Gdje smo danas, čime da se hvalimo uz eto otvoreno tržište i radnu i pametnu omladinu?
Onaj se hvali kako je dobio posao preko štele, kako ulaže piramidalno, nudi anatomske jastuke i igra kladionicu. Svaka čast, prosperitetna država.
- ElDzidziIbnDzo
#363 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Prica krenu od Zeljave pa zavrsi sta smo imali a sta nismo.
Kroz svoj zivot upoznao sam neke masinske inzinjere,sto bi se reklo starog kova.Jedan od njih mi je pricao o tadasnjoj Yu avioindustriji.Borbene avione koje smo pravili,kaze znali smo sve napraviti osim jednog dijela motora,kojeg smo narucivali od Engleza navodno.Nasi tehnolozi nisu bili dorasli da naprave takvu leguru da izdrzi temperaturu mlaznih motora,tako da su nas ovi ucjenjivali sa brojem proizvedenih letjelica.
Druga stvar,inzinjer koji je radio u Zraku.Htjeli mi priznati ili ne,tadasnji zrak je pravio kvalitetne optike.Ovaj lik je radio na projektu vezano za nisanski sklop tenka M-84,koji je u to doba isto tako bio tehnoloski napredak.
Imali smo mi mnogo toga dobrog,pa cak i za izvoz.Medjutim politika ili sta vec opstruirala je to nekako da mi ostanemo jedna zatvorena drzava za zapad.
Imali smo Crvenu Zastavu(proizvodnja oruzja),imali smo Iskru,Rudi Cajevec,Zrak,Pretis,PPU,Igman Konjic,Agrokomerc,Sava,Unior,Helios i tako dalje da ne nabrajam.
Imali smo,ali sto nismo iskoristili,o tome se moze diskutovati....
Kroz svoj zivot upoznao sam neke masinske inzinjere,sto bi se reklo starog kova.Jedan od njih mi je pricao o tadasnjoj Yu avioindustriji.Borbene avione koje smo pravili,kaze znali smo sve napraviti osim jednog dijela motora,kojeg smo narucivali od Engleza navodno.Nasi tehnolozi nisu bili dorasli da naprave takvu leguru da izdrzi temperaturu mlaznih motora,tako da su nas ovi ucjenjivali sa brojem proizvedenih letjelica.
Druga stvar,inzinjer koji je radio u Zraku.Htjeli mi priznati ili ne,tadasnji zrak je pravio kvalitetne optike.Ovaj lik je radio na projektu vezano za nisanski sklop tenka M-84,koji je u to doba isto tako bio tehnoloski napredak.
Imali smo mi mnogo toga dobrog,pa cak i za izvoz.Medjutim politika ili sta vec opstruirala je to nekako da mi ostanemo jedna zatvorena drzava za zapad.
Imali smo Crvenu Zastavu(proizvodnja oruzja),imali smo Iskru,Rudi Cajevec,Zrak,Pretis,PPU,Igman Konjic,Agrokomerc,Sava,Unior,Helios i tako dalje da ne nabrajam.
Imali smo,ali sto nismo iskoristili,o tome se moze diskutovati....
- supercali
#364 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Plivin sumamed je najprodavaniji antibiotik na svijetu otkad je predstavljen cca 80-e godine a licencu za zapadno trziste drzao pfitzer
Alo jedna americka firma uzela licencu od male jugo firme i to je trajalo sve do 2005-e
A pliva se tim parama probila u top europskih farmaceutskih firmi pa recimo i svjetskih donekle
Alo jedna americka firma uzela licencu od male jugo firme i to je trajalo sve do 2005-e
A pliva se tim parama probila u top europskih farmaceutskih firmi pa recimo i svjetskih donekle
- nosara
#365 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Nemas ti pojma... Jebes antibiotik, sto pliva nije izvozila ajfon ili barem golfa sesticu...supercali wrote:Plivin sumamed je najprodavaniji antibiotik na svijetu otkad je predstavljen cca 80-e godine a licencu za zapadno trziste drzao pfitzer
Veze vi nemate koliko je brend bitan, posebno za bosanskog papkara u ranom stadiju razvoja... Daj mu brendirane potkovice i cut ces ga kako veselo, proevropski njisti...
-
hladan.preminger
#366 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jao sta je morona na ovoj temi pa to je strasno.
- sema911s
#367 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
ne obracaj paznju na njih,., haj na pivu,,. nije preminger ali je bekshladan.preminger wrote:Jao sta je morona na ovoj temi pa to je strasno.
- Hajvan
#368 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Živela, živela
Jugoslavija
živela, živela
neka cveta.
Živela, živela
Jugoslavija
živela, živela
radost celog sveta.
Jugoslavija
živela, živela
neka cveta.
Živela, živela
Jugoslavija
živela, živela
radost celog sveta.
- supercali
#369 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Alo narodni sto ignorises?
Ako ti predocim da smo i frizidere radili za americko trziste sta cemo onda?
Adidas i puma se ovdje proizvodile itd
Jest da nisu nasi originalni proizvodi al eto
- sema911s
#370 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
vw6 znas zasto u jugi se nijem moglo pravit to sto ti trazis,., isti razlog sto nemoze ni danas,., navedi neku lijevu zemlju i neki njen proizvod koji je poznat(da nije hrana, odjeca, nesto sto prave vijekovima),.,
sve sto ti pokusas izumiti i izbaciti na trzise ko bolje od recimo svabe,. taj ce ti svabo doci i otkupit te i ti vise ne postojis radis za njega,.
razlog ti si novi, nemas novcana srestva za borbu sa njima, prosto jednostavno, imas firmu u gorazdu koja moze napravit cuda ali nemoze jer ako se pocne tuci sa svabom(koji ga je uveo u posao) pasce za par dana,. jer svabo moze snizit cijenu svog proizvoda mnogo vise nego ti, i prije ces ti mali propast nego on,.
na golfu ti svjetla dolaze iz gorazda oni su smislili, napravili isti a ti nadji na njemu da pise daje iz BiH,
sve sto ti pokusas izumiti i izbaciti na trzise ko bolje od recimo svabe,. taj ce ti svabo doci i otkupit te i ti vise ne postojis radis za njega,.
razlog ti si novi, nemas novcana srestva za borbu sa njima, prosto jednostavno, imas firmu u gorazdu koja moze napravit cuda ali nemoze jer ako se pocne tuci sa svabom(koji ga je uveo u posao) pasce za par dana,. jer svabo moze snizit cijenu svog proizvoda mnogo vise nego ti, i prije ces ti mali propast nego on,.
na golfu ti svjetla dolaze iz gorazda oni su smislili, napravili isti a ti nadji na njemu da pise daje iz BiH,
-
citroen xm
#371 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Vidim ja da tebe muče neke druge stvari koje prikrivaš kroz priču o nekvalitetu, nekonkurentnosti, zastarjelosti.... Što fino ne kažeš, dobro se živjelo, ali mrzim Srbe pa mi je super što smo se odcjepili i sada ću malo da kenjam kako je bilo loše, kako smo bili bijedni, proizvodili govna. Eto, to se vidi odmah iz tvvoje priče.
Ali eto sad si kupio njemačko kvalitetno auto, u kapitalizmu si, .... i toliko ti je dobro da si prinuđen da kupuješ najjeftinije ulje i to gle crnjaka, srpsko.
Ali ti si sada ponosan je komšije kažu: Gle onaj mali vozi Golfa, ne vozi više Yuga, napredovo momak, svaka mu čast.
Ali eto sad si kupio njemačko kvalitetno auto, u kapitalizmu si, .... i toliko ti je dobro da si prinuđen da kupuješ najjeftinije ulje i to gle crnjaka, srpsko.
Ali ti si sada ponosan je komšije kažu: Gle onaj mali vozi Golfa, ne vozi više Yuga, napredovo momak, svaka mu čast.
- sema911s
#372 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
citras jesi pregldao james may-a
-
Drinski
#373 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ma ovi nasi sada ne mogu da prave niti po licenci, ne znaju.
- sema911s
#374 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
nemoj tako ovo su sada nasi, NASi, zlatne kasike, aerodormi, mmf krediti, autoputevi, stadioni, dzamije, crkve, administraciji,. vidis da znaju pravitDrinski wrote:Ma ovi nasi sada ne mogu da prave niti po licenci, ne znaju.
- supercali
#375 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
To kuci kome si naucio govori jesi cuo?VW 6 wrote:zvekane glupi i kineska roba koja se pri dvije upotrebe raspadne se prodaje i u americi i po evropisupercali wrote:Alo narodni sto ignorises?
prati zvekane raspravu, jasno sam na početku pitao: koji je to proizvod bio iz exyu da ga je EU kupac rado prepoznavao i kupovao ZBOG KVALITETA (bizonu jedan) u odnosu na ostalu konkurenciju sličnih proizvoda
prodavao se i yugo u americi...jel zbog kvaliteta bizonu
Prvo kad budes pratio vidjet ces sta pisem
Kineska roba sada i jugoslovenska onda je neuporediva
Drugo probiti se tada na trziste i sada je takodjer neuporedivo
Trece pitaj ukucane koje nazivas glupanima i bizonima da ti nesto objasne ako vec nisu u odgoju pa ces ubuduce razumijeti i ovu raspravu a ne slijepo braniti apple sada i proizvode koji su bili tada
Izmedju ostalog sta se ovo novi iphone savija? Pa to se nikad ne bi desilo ei nisu a kamoli iskri i slicno da pocnu proizvodnju mobitela