Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

crnaguja

#51 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by crnaguja »

Voda se može odjaviti. Uzeti formular za odjavu koji potpiše predstavnik stanara i uz uslov da nema duga.
veljaca

#52 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by veljaca »

Bond_JaneBond wrote:Ja imam problem druge vrsta..Naime, na jednom vodomjernom satu su bila tri domacinstva, jedan se kao odvojio (kuhinja izgleda nije)...
U ova dva domacinstva su po tri clana, doslo nam je da smo potrosili 60m3 vode za prosli mjesec..
Komsija koji se odvojio ima 5 članova i njima je doslo 16m3 vode za prosli mjesec.
Komsija osim sto pere auto pred zgradom, zaljeva bastu i cvijece svaki dan i po dva puta, pa je oprao svoje tepihe, te tepihe blize i dalje rodbine..
Problem je sto je covjek koji mu je "instalirao" taj sat rodjak i radi u Komunalnom preduzecu.
Je li ikako moguće podići tuzbu protiv nekoga zbog potkradanja na ovaj nacin? Moze li se dovesti nekakav sudski vjestak koji bi ustanovio da li je sve regularno?
Mislimo da nas ovaj vec dugo vuce za nos, balaha a mi placamo. :(
Pomagajte, savjetujte, ovo je za poludit!
Napravis prigovor JKP Vodovod na racun i izrazis tu sumnju da ti neko krade vodu ..... Zahtijevas da izadju na teren i utvrde cinjenicno stanje ...
Haris.ba

#53 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Haris.ba »

Bond_JaneBond wrote:Izlazili jutros. Problem je sto je covjek koji izlazi na teren isti koji mu je ugradio vodomjerni sat u wc-u.
Kuhinja ne ide preko toga ili cijeli njihov stan opet ide preko zajednickog sata a njima naplacuju koliko potrose..Uglavnom, nesto gadno smrdi.
Zamisli, dva domacinstva od po tri clana potrose 30m3+ 30m3= 60m3
Jedno domacinstvo od pet članova 16m3 :roll:
A moze li biti da ako on ima individualni vodomjer, a vi ste na zajednickom, negdje je pukla cijev poslije vodomjera zajednickoga? To je najcesva situacija.
nineinchnails

#54 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by nineinchnails »

Bond_JaneBond wrote:Izlazili jutros. Problem je sto je covjek koji izlazi na teren isti koji mu je ugradio vodomjerni sat u wc-u.
Kuhinja ne ide preko toga ili cijeli njihov stan opet ide preko zajednickog sata a njima naplacuju koliko potrose..Uglavnom, nesto gadno smrdi.
ja mislim da on ima poseban mjerac vode, ali i dalje ide glavna cijevc prvo na zajednicki brojac, tako da vama ostalima zaracuna i ono sto je on potrosio, pa naplate duplo.
Imas li ti na racunu igdje da pise:
ukupna potrosnja m3 za cijelu zgradu, minus potrosnja odvojenih mjerila?
nema to nigdje.......tako da fino duplo naplate onih 16m3, i od njega i preko vas.
nineinchnails

#55 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by nineinchnails »

Bond_JaneBond wrote:Ali opet nema logike, kako tri osobe da potrose 22m3 a pet osoba 16m3??? STvarno pazimo na vodu..Nikome ne cure cesme, vodokotlici i slicno...Ne zalijevamo baste ili cvijece kucnom vodom (imamo jezersku)...

Meni se prije cini da im voda iz kuhinje (na koju prikljucuju slauf i peru sve zivo) ne ide uopste preko njihovog sata, a sva njihova voda ide preko zajednickog..DRugacije ne mogu sama sebi objasniti enormnu potrosnju.
JE li iko do sad tuzio Komunalno preduzece zbog aljkavosti, neobavljanja posla i sl.?
(Sto se komsija tice, nije im prvi put da nesto kradu, prikljucivali su se na kabl.televiziju drugih, vec su krali struju sa stubista pa su uhvaceni, ne znam jesu li platili ikakvu kaznu) :roll:
Pa objasnio sam "kako".
Voda ide preko tvog mjeraca koji ocita 22m3 i tebi naplate 22m3, ali odatle ide i komsiji kojem cita 16m3 i njemu naplate toliko.
Fol je u tome sto su tih 16m3 trebali odbiti od 22m3 tako da bi ti trebao platiti samo 6m3.
Kontas?
nineinchnails

#56 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by nineinchnails »

http://www.viksa.ba

Tu kao "ko fol" mozes poslati pitanja na koje oni nikad nece odgovoriti.
veljaca

#57 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by veljaca »

Zahtijevaj u JKP Vodovod da na teren izadje drugi covjek ili zovite inspekciju da utvrdi cinjenicno stanje ..... Nema druge .... Ustvari ima: Ugradite i vi sebi kontrolna brojila, pa onda placajte po kontrolnim ....
nineinchnails

#58 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by nineinchnails »

Godinama sam stanovao na Dolac Malti, gdje je sve funkcionisalo kako treba.
Za nas dvoje sam placao vode mjesecno, ne vise od 5 KM, a zgrada ima oko 40 stanova i oko 120 stanara.

Preselim se na Dobrinju gdje ima 20 stanova i 35 stanara i puf: racun za nas dvoje 30 KM i tako svaki mjesec, evo vec dvije godine.
Povjerenicu boli briga sto je to tako iako i ona placa isto tako veliku cifru.
nineinchnails

#59 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by nineinchnails »

vjesticanametli wrote:pocetkom jula sam pokusala ugraditi mjerac jer mi dolazi po 30 KM vode ..............ne znam sta rade ali znam da ima neprijavljenih i vidim peru tepihe po cijelo ljeto...........stoka :x na web str. vik-a pise moguce je ugraditi ali kad pokusate reci ce vam da je obustavljeno jer se to njima ne isplati.........e sada mozete zvati majstora i ugraditi to sami sebi na obje ili na jednu vertikalu pa nek oni iz vodovoda dolaze i izvrse teh. prijem ako im se radi ista a ako ne zele njihova stvar..........cuj njima se ne isplati a nama kao treba da se isplati placanje tuĐŽe potrosnje vode..........uslov za ugradnju je da nagovorite raju iz ulaza da ugradite svi ..............ali haj ti nekog nagovori na trosak od ca. 800 KM............
Jesil uspjela to zavrsiti?
Hocu i ja to da zaganjam pa ako mi mozes objasniti step-by-step da ne hodam tamo-vamo "kako da to sto brze obavim". Thanks :-D
Toffee karamela

#60 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Toffee karamela »

Alfons Kauders wrote:meni su prije nekoliko godina hajvani iz komsiluka htjeli uvaliti da placam za dva clana domacinstva... :D jer se previse tusiram i jer mi dolazi raja... :D plako sam od smijeha kad sam cuo... :D
...
tap3ah75

#61 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by tap3ah75 »

A zna li neko koliko košta prijava novog priključka za vodu u ZE-DO kantonu
Evelinda

#62 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Znate li kada je obracun vode,vjerovatno nije od prvog do prvog jer racun stigne na kraj mjeseca i kako da visim stanje (ako ima negdje na njihovoh stranici_) da platim odmah po obracunu da ne cekam racun
drndalo

#63 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by drndalo »

Uplati pausalno uplatnicom koliko inace prosjecno placas... Ili 2 KM vise, za svaki slucaj. Ako bude previse, ostaces u preplati...
Evelinda

#64 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Zna li neko sad sam gledala na njihovom portalu da mi je dug za vodu 19 km.Neki dan je bilo 10.Racun za novembar jos nisam dobila on je mozda 9.Svaki mjesec uredno placam pa me zanima kakav sad dug imam za jos nekih 10 km ? Da li se nekom desilo slicno i imaju li oni besplatni telefon
vjesticanametli

#65 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by vjesticanametli »

Ma ne rasknjize dpbro zovi ih i pokazi da si platila....
Evelinda

#66 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Platila sam bankom tj preko mobitela.Cime da opravdam placanje? Izvod iz banke ili?
vjesticanametli

#67 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Pa imas onaj nalog za placanje sa referencom itd...to im turni pod nos
Evelinda

#68 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Ne znam koji nalog?Racun koji sam dobila ne vrijedi kada nije placen u posti ili banci nego mobitelom
vjesticanametli

#69 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Jel ti 1 x zivis u stanu :roll: bez uvrede al vidjela sam tvoja pitanja za grijanje itd pa nisi s marsa....kako si platila...pa upisala kome sta placas jel tako....pa unijela sumu i broj tvoj pod kojim se vodis u viku...oj zeno
Evelinda

#70 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Toliko glupa nisam ali ja sam mjenjala banku,raniji racuni su bili placeni sa raifaisen banke tako da te sacuvale naloge nemam.Sada sam u drugoj banci
vjesticanametli

#71 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Ma nisam rekla da si glupa al mi cudno...ok sorry imas li izvode banke pa probaj al nazovi 1 vik
Evelinda

#72 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

Mogu iz stare banke izvaditi listing placanja mislim da ga negdje i imam kada sam odjavljivala tu banku.Nazvat cu ih sutra da pitam odakle je to jer je dug nemoguc cim dobijem racun placam nikada se nije desilo ni da zakasnim.Hvala.Samo me cudi da oni nemajju besplatni broj kao i svi da se mogu nazvati na taj broj veceras
vjesticanametli

#73 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Ma nemaju ba nista....def krivo knjize i cuvaj sve uplatnice
BJB

#74 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by BJB »

veljaca wrote: 08/10/2009 14:33
Zahtijevaj u JKP Vodovod da na teren izadje drugi covjek ili zovite inspekciju da utvrdi cinjenicno stanje ..... Nema druge .... Ustvari ima: Ugradite i vi sebi kontrolna brojila, pa onda placajte po kontrolnim ....
Ugradili ljetos vodomjerilo..Preporodili se..Nismo u Sarajevu ali svejedno..Koliko potrosim-toliko platim..
100 KM nas kostalo vodomjerilo sa ugradnjom..Da sam znala renovirala bih i kupatilo i kuhinju prije 20 godina..Sva voda u stanu nam ide preko istog sata..Ne ureklo se, sad za sad nikakvih problema..
NEma vise racuna kao ljetos kad smo renovirali pa nam doslo da smo potrosili 82m3 vode a kupatilo nam uopste nije bilo u funkciji 20 dana, pa nam radnik koji radi na zalbama musterija odokativno srezao na 15m3 i naplatio toliko kad sam mu rekla da se kupamo u mahali i koristimo wc u mahali jer se nas renovira..
Toplo preporucujem svakome ugradnju vodomjerila...
Evelinda

#75 Re: Plaćanje vode po članu domaćinstva?

Post by Evelinda »

vjesticanametli wrote: 23/12/2019 22:05 Ma nemaju ba nista....def krivo knjize i cuvaj sve uplatnice
Cuvala bih ali raiffaisen nije slao uplatnice kada platim.Tako da nemam jedino taj listing da vadim
Post Reply