Placanje carine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
simbabimba

#1 Placanje carine

Post by simbabimba »

Znate li slucajno po kojem osnovu se placa carina na pokretnine koje se unose iz BiH u Hrvatsku? Npr ako zelim da u BiH kupim madrace i unesem ih u HR da li moram prijaviti na carinskom terminalu takvu robu i po kojoj osnovi (do koje vrijednosti robe) se placa carina ako se uopste placa?

Hvala unaprijed na odgovorima!
amrica

#2 Re: Placanje carine

Post by amrica »

Uhy, to ti je komplikovano....

Ne znam da li postoji striktan cjenovnik, sto je nebitno, jer ako nisi hrvatski drzavljanin ne mozes nista uvesti u Cro bez obzira na nabavnu cijenu.

Na polovne stvari cro drzavljani ne placaju nista, a za bh drzavljane ne znam kako to prenose, neke sitnice mogu prenijeti, ali tako velike stvari... hmmmmmm
amrica

#3 Re: Placanje carine

Post by amrica »

Inace, prije nekoliko godina se moglo unijeti do 100 KM bez carine, sad se placa carina na svu novu robu. A % sam zaboravila, ako je frka, mogu se raspitati.
Ako nemas racun, carinik ti onako, odokativno lupi cijenu (po hrvatskim cijenama, koje su vece) i placaj carinu. I jos moras platiti 40 KM carinskog terminala, iako ga ne koristis, i racunaj da ces izgubiti bar 3 sata na carini (pricam o Doljanima).
simbabimba

#4 Re: Placanje carine

Post by simbabimba »

Uuuuuuuuuuuuuuuu, zar bas tako? Onda mi je bolje u HR kupiti madrac.
amrica

#5 Re: Placanje carine

Post by amrica »

simbabimba wrote:Uuuuuuuuuuuuuuuu, zar bas tako? Onda mi je bolje u HR kupiti madrac.

Vjeruj mi da jeste, to nesto malo parica sto je ovdje jeftinije se izgube u tim troskovima carine, a o maltretiranju na granici da ne pricam. Osobno iskustvo, napravili prozor ovdje po narudzbi, prisjeo nam i prozor i odlazak, a na kraju isto para kao da smo ga pravili dole....a izgubili citav dan, a o raspolozenju :x :x :x da ne pricam.

Upravo sam na pp ddobila info da je do 200 KM oslobodjeno carine.... ali te opet carinik moze zezati
ružmarin-a

#6 Re: Placanje carine

Post by ružmarin-a »

simbabimba wrote:Uuuuuuuuuuuuuuuu, zar bas tako? Onda mi je bolje u HR kupiti madrac.
kupiš madrac u BiH ako ti je povoljnija cijena, a fakturu ti izdaju na više fizičkih lica (ukoliko ima više putnika s tobom u autu) i nećeš plaćati nikakvu carinu, samo pokažeš fakture na carini. Provjereno! ;-)
amrica

#7 Re: Placanje carine

Post by amrica »

ružmarin-a wrote:
kupiš madrac u BiH ako ti je povoljnija cijena, a fakturu ti izdaju na više fizičkih lica (ukoliko ima više putnika s tobom u autu) i nećeš plaćati nikakvu carinu, samo pokažeš fakture na carini. Provjereno! ;-)

Mislis 1 madrac, a iznos podijeljen na vise faktura na vise lica?

Halo? I na carini rade ljudi koji imaju nesto u glavi. Mozes 4 stolice podijeliti na 4 racuna i 4 osobe, ali madrac ne mozes.
nova_korisnica

#8 Re: Placanje carine

Post by nova_korisnica »

sta je kada kupim laptop u EU?? ima li carine?
ružmarin-a

#9 Re: Placanje carine

Post by ružmarin-a »

e rambo (halo molim) :lol:

čovjek napisao madraci (plural) u prvom postu :)

može svakako da mu se izda faktura na manji iznos :) neki ljubazni uposlenici bi mu možda izašli u susret
ružmarin-a

#10 Re: Placanje carine

Post by ružmarin-a »

nova_korisnica wrote:sta je kada kupim laptop u EU?? ima li carine?

laptop ti je kao svesku da nosiš, nema carine :D

edit: ali u svojstvu kalkulatora/sredstva komunikacije/database hepeka :lol: a ne upakovan i neotvoren :D
nova_korisnica

#11 Re: Placanje carine

Post by nova_korisnica »

ružmarin-a wrote:

ma jednom sam vec placala carinu na laptop..prije mozda 2-3 godine..pa me zanima, obzirom na ovaj ugovor, je li sad oslobodjen placanja?? i jesam li duzna da ga prijavim?
amrica

#12 Re: Placanje carine

Post by amrica »

ružmarin-a wrote:e rambo (halo molim) :lol:

čovjek napisao madraci (plural) u prvom postu :)

može svakako da mu se izda faktura na manji iznos :) neki ljubazni uposlenici bi mu možda izašli u susret
Carinik na carini jako dobro zna kakve su cijene u +- 10 KM i ti mozes donijeti 10 racuna koje je neki ljubazni uposlenik napisao na nizu cijenu, ali si tek onda donji/a!!!! Tad pocinje maltretiranje jer niko ne voli da ga neko pravi budalom.

Ja iskreno zelim postavljacu teme da unese u Cro sve sto zeli, bez ikakvih troskova i carina, ali .... ne vjerujem da je moguce.
I ja sam vozila stolicu po stolicu, umjesto odjednom 4, to je moguce, ali svaki put su me pitali sta je to i sta ima jos....i pokazi racun,... a imam i putovnicu. Za prozor sam morala platiti carinu. Dok sam polovnu komodu unijela bez problema.
ružmarin-a

#13 Re: Placanje carine

Post by ružmarin-a »

e pa @amrica tko ti je kriv sto nisi znala da razgodis račun na više osoba i da povedeš osobe sa sobom na put

može i da se doda je loša slabijeg kvaliteta, te je zato jeftinija....

ja pričam isto svoje iskustvo i čovjeka koji stalno izvozi za EU a ti nastavi...

meni je cilj da dam sugestiju čovjeku koji je pitao za savjet :oops: i da ispita ideju dijeljenja računa na više osoba...
amrica

#14 Re: Placanje carine

Post by amrica »

a ja pricam o iskustima sa Doljana, granica Hrvatska - Bih, ne znam kakve veze ima EU sa tim? I to pricam o svojim iskustvima.
A mogu i o tudjim, covjek kupio keramicke plocice u Sarajevu, trebala mu neka nijansa, i da ne gubi vrijeme dole trazeci po radnjama, natovario... i paf kaze carinik: ne mozete unijeti plocice jer niste hrvatski drzavljanin.... pa je morao platiti konobarici iz kafane 100 ojra da na njenu putovnicu unese plocice.
melbaa

#15 Re: Placanje carine

Post by melbaa »

taze informacija od prije dva dana (nedelja, 30.05.09)
na doljanima prelazak granice: vrijednost predmeta koji sam unosila je 230 KM (ako nemas racun onda ide prema izjavi) i placeno je 10% na ime carine i 22% na ime PDV-a!!!
ako si hrvatksi drzavljanin neces platiti carinu ali hoces PDV.
melbaa

#16 Re: Placanje carine

Post by melbaa »

polovne stvari kad unosis onda ide procjena carinika. pa ako on/ona misli da nije neka velika vrijednost onda ti nece ni naplatiti a ako procjeni onda hoce. ustvri oni imaju gornju granicu iznad koje se placaju dazbine (prije par godina je ta granica bila oko 150 KM a sada kako je ne znam).
Topla voda

#17 Re: Placanje carine

Post by Topla voda »

vazda ista prica.
imas nekekve prozore il jorgane sto nosis u vikendicu na jadran?
dodjes fino na doljane i hrvatska carina ti procijeni vrijednost i platis ...

ko je bio zadnji nek skonta jel 500 kuna il 1000 limit za neplacanje...pa onda mozes stolicu po stolicu,ja kolko se sjecam bilo je 750 kuna,odnosno 100 eura
studeni76

#18 Re: Placanje carine

Post by studeni76 »

ružmarin-a wrote:

edit: ali u svojstvu kalkulatora/sredstva komunikacije/database hepeka :lol: a ne upakovan i neotvoren :D
...
mishmish

#19 Re: Placanje carine

Post by mishmish »

a sta je sa plaćanjem carina na npr parfeme?? ako narucim nesto preko neta, vidim ima super stranica sa povoljnim cijenama, kako i koliko se onda plaća??
malo mi je nejasno to jer niko ne zna do koje cijene se plaća ili ne, i na osnovu cega se određuje kolika je carina??
melbaa

#20 Re: Placanje carine

Post by melbaa »

Onaj tko ti salje robu putem poste na otpremnici napise vrijednost robe. E na osnovu toga se i carina odredjuje. A koja je to vrijednosna granica, odgovor ces naci na carini. Nazovi pa pitaj.
alica.k

#21 Re: Placanje carine

Post by alica.k »

mishmish wrote:a sta je sa plaćanjem carina na npr parfeme?? ako narucim nesto preko neta, vidim ima super stranica sa povoljnim cijenama, kako i koliko se onda plaća??
malo mi je nejasno to jer niko ne zna do koje cijene se plaća ili ne, i na osnovu cega se određuje kolika je carina??
ja na parfeme i sminku (sa jagode) nisam nikad nista platila...
Suzie Q

#22 Re: Placanje carine

Post by Suzie Q »

jučer sam htjela poslati jednu pošiljku putem BH pošte u Njemačku, koverta normalna A5, smeđa, u njoj jaknica za bebu skroz tanka, kao poklon, vrijednosti 24KM.
slala sam više puta nešto tako preko Hrvatskih pošta u Mostaru i sve ok, a jučer mi kažu moram platiti 8KM carine...WTF?

nisam platila jer mi je suludo da plaćam carinu za nešto što sam ovdje kupila i što nema takvu vrijednost da bi bilo carinjeno...

uglavnom, službenice u pošti su me gledale kao najveću glupaču...ali meni nije jasno kakva su to pravila i kako je uopće došlo do procjene o visini carine od 8KM

zna li netko više o ovome?
stidljiv

#23 Re: Placanje carine

Post by stidljiv »

Nije to carina, vec carinska provjera...
drndalo

#24 Re: Placanje carine

Post by drndalo »

Upravo tako, lopovi su izmislili nesto sto se oficijelno zove "carinski pregled", jer na neke stvari ne mogu lupati carinu, ali mogu uslugu svog "pregleda"...

U dolaznoj posti izvana u zavisnosti od velicine (pismo, tj. <2 kg je 3.5 KM, a paket tj. >2kg je mislim 8.5-9.5 KM) naplacuju taj famozni pregled... U odlaznoj isto, samo se to mora uplatiti na salteru, pa kupi uplatnicu, pa uplati, pa proviziju na to kao na uplatnicu... Ali je suma tu negdje...

Mislim da je prije par godina limit koji se nije carinio bilo robe na ulasku, bilo robe na unosenju bio US$ 100... Preko toga se placala carina po carinskim tarifama... Tj. nije za svaku vrstu robe bilo isto... Sa laptopom se pravis "lero" naravno otpakovan je i "uvijek ga nosis sa sobom" ako te ko sta pita... U tom slucaju najgore sto mogu da urade je da ti ga upisu u pasos, ali to se radi kada ides u stranu zemlju... Ako si kupio laptop u EU, i nosis ga sa sobom u ruksaku, nek' dokaze on da je nov, nekoristen svercovan... Meni jos nisu nikad... :evil:

Za HR mi je pricao drug koji tamo ima kucu da nekad ima problema, nekad nema... Polovna imovina koju nosi svojoj kuci na Peljescu ide bez vecih problema, mada uvijek ima spremnu lovu da plati ako mora... Nova roba podrazumijeva placanje u svrhu punjenja budzeta... Kako on ima kucu na Peljescu, kaze da na Doljanima ima puno manje problema nego na prelazu Ston, gdje su i inace naostreni na treniranje strogoce, zbog dubrovcana koji kupuju fasungu i ostalo jeftinije u Neumu... Zato on kad sta vuce dole, hladno zaobilazi Ston, plati trajekt u Plocama, kaze da nema cijene tom nesekiranju...
Post Reply