pitanje za notare,pravnike i ostale

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

VenomousV

#26 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by VenomousV »

JThomas wrote:jest :-D

sve se pamti kod melihe :D
manki

#27 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by manki »

VenomousV wrote:
manki wrote:Ima li ko da se slučajno razumije u legislativu Evropske Unije? Imao bih par pitanja, a baš bi mi trebala pomoć. :cry:
sta tacno?
naci ce se neko da zna :-D
Vezano je za nadležnosti evropske unije naspram nadležnosti država članica, odnosno "subsidiarity principle" i sl. koji su spomenuti u Članku 5. Baš je ono hitno, gori. :D
VenomousV

#28 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by VenomousV »

manki wrote:
VenomousV wrote:
manki wrote:Ima li ko da se slučajno razumije u legislativu Evropske Unije? Imao bih par pitanja, a baš bi mi trebala pomoć. :cry:
sta tacno?
Vezano je za nadležnosti evropske unije naspram nadležnosti država članica, odnosno "subsidiarity principle" i sl. koji su spomenuti u Članku 5. Baš je ono hitno, gori. :D
uf, ovdje se povlacim :-)
da ne bih baljezgala gluposti jer znam samo dvije recenice o tome

javite se pametne kolege ^^
manki

#29 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by manki »

VenomousV wrote:uf, ovdje se povlacim :-)
da ne bih baljezgala gluposti jer znam samo dvije recenice o tome

javite se pametne kolege ^^
:lol:

Ne brini, nisi jedina koja mi je to rekla večeras...

Hvala ipak. :)
manki

#30 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by manki »

Dakle, pametne kolege? Anyone? :-?
sokkia

#31 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by sokkia »

Vrlo interesantna i poućna tema (bar meni).Neko spomenu procjenu vrijednosti neke imovine ili nekretnine.Ja sam kupovao neko zemljište i plaćao ga po 1,25 km po kvadratnom metru.Poreska komisija koju sam morao platiti 100 km je ne izlazeći iz kancelarije procjenila da je vrijednost kvadrata tog zemljišta 3 km na što sam morao i da platim porez od 5 %.Pošto je površina bila 4500 kvadratnih metara ja sam morao da platim 675 km umjesto 280 km poreza.Molio bi za stručno mišljenje.Znam da sam imao pravo žalbe kantonalnoj poreskoj ali mi je rećeno da u pravilu uvjek potvrđuju rješenja opštinske komisije.
JThomas

#32 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by JThomas »

oni porez razrezuju po svojim cjenovnicima po zonama gdje se zemljište nalazi. iz vrlo jednostavnog razloga što ti u ugovor možeš unijeti manju vrijednost od stvarne da bi utajio porez.
nokia6170

#33 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by nokia6170 »

manki wrote:
VenomousV wrote:
sta tacno?
Moze malo konkretnije :)

U medjuvremenu chekiraj sljedece linkove:

http://centers.law.nyu.edu/jeanmonnet/p ... 990701.rtf

http://books.google.ba/books?id=z_gq89r ... &q&f=false
cule64

#34 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by cule64 »

sokkia wrote:Vrlo interesantna i poućna tema (bar meni).Neko spomenu procjenu vrijednosti neke imovine ili nekretnine.Ja sam kupovao neko zemljište i plaćao ga po 1,25 km po kvadratnom metru.Poreska komisija koju sam morao platiti 100 km je ne izlazeći iz kancelarije procjenila da je vrijednost kvadrata tog zemljišta 3 km na što sam morao i da platim porez od 5 %.Pošto je površina bila 4500 kvadratnih metara ja sam morao da platim 675 km umjesto 280 km poreza.Molio bi za stručno mišljenje.Znam da sam imao pravo žalbe kantonalnoj poreskoj ali mi je rećeno da u pravilu uvjek potvrđuju rješenja opštinske komisije.
Porezna osnovica je ili ugovorena cijena ili cijena koju procjeni Komisija, ovisno o tome koja je veća. Komisija nikad ne grijesi u procjeni, moguce je samo da ti nekretninu procjene na iznos koji je nesto ispod tržišnog. Ulaganjem prigovora na zapisnik nećeš ništa postići.
manki

#35 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by manki »

nokia6170 wrote: Moze malo konkretnije :)

U medjuvremenu chekiraj sljedece linkove:

http://centers.law.nyu.edu/jeanmonnet/p ... 990701.rtf

http://books.google.ba/books?id=z_gq89r ... &q&f=false
Može naravno, tema je EU competence - applciation, challenges and success, intertwinned with the principles from Article 5 of the Treaty on the EU. Hvala puno na linkovima, pogledat ću ih. Baš mi je frka, jer sam inače student političkih nauka, a imam EU law samo kao predmet. A ja i pravo, ko' dva na putu... :)

Hvala još jednom. :thumbup:
male_okice

#36 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by male_okice »

hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).
manki

#37 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by manki »

@ Nokia: Sad pogledah linkove, jeste većina teme se odnosi na subsidiarity i proportionality principe, jer smo ih pokrili u predavanjima.. Ono što je meni nejasno, na šta se u suštini trebam fokusirati, neki outline bi mi dobro došao u par stavki (podnaslova) čisto da znam na šta da se osvrnem.. Ja sam to zamislio nekako kao 1. uvod - historijat (kako je došlo do nadležnosti), 2. pregled trenutnih "ekskluzivnih" nadležnosti EU-a i institucije koje su zadužene, 3. Član 5 (subsidiarity & proportionality), 4. Uloga ECJ-a i slučajeva vezanih za nadležnosti (ima neki Tobacco case čini mi se), i na kraju 5. Lisabonski Ugovor, moguće promjene nakon njega i evaluacija čitavog procesa.

Sad ne znam jesam li na pravom putu, jer zaista nisam pravnik, pa to gledam više iz aspekta političkih nauka :-)
sokkia

#38 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by sokkia »

cule64 wrote:
sokkia wrote:Vrlo interesantna i poućna tema (bar meni).Neko spomenu procjenu vrijednosti neke imovine ili nekretnine.Ja sam kupovao neko zemljište i plaćao ga po 1,25 km po kvadratnom metru.Poreska komisija koju sam morao platiti 100 km je ne izlazeći iz kancelarije procjenila da je vrijednost kvadrata tog zemljišta 3 km na što sam morao i da platim porez od 5 %.Pošto je površina bila 4500 kvadratnih metara ja sam morao da platim 675 km umjesto 280 km poreza.Molio bi za stručno mišljenje.Znam da sam imao pravo žalbe kantonalnoj poreskoj ali mi je rećeno da u pravilu uvjek potvrđuju rješenja opštinske komisije.
Porezna osnovica je ili ugovorena cijena ili cijena koju procjeni Komisija, ovisno o tome koja je veća. Komisija nikad ne grijesi u procjeni, moguce je samo da ti nekretninu procjene na iznos koji je nesto ispod tržišnog. Ulaganjem prigovora na zapisnik nećeš ništa postići.
Stvar je u tome što sam ja to zemljišze zaista kupio po 1,25 km što znaći da mu je to tad bila tržišna vrijednost pa se smatram oštećenim u ovom slućaju.
VenomousV

#39 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by VenomousV »

male_okice wrote:hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).

nek neko malo detaljnije obrazlozi, posto ja sad stvarno nemam vremena ali u svakom slucaju se treba navesti da je sin pomagao prilikom gradnje. to je jako bitno jer kada dodje do ostavinske rasprave on ima pravo na taj dio jer je privredjivao sa roditeljima i takoreci podigao vrijednost nekretnine...
nokia6170

#40 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by nokia6170 »

male_okice wrote:hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).
pojasni prvo malo ovo boldirano. sta znaci ovo "nase"?
samo vam je dato na koristenje ili ste i vlasnici dijela kuce koji se zove potkrovlje?
male_okice

#41 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by male_okice »

pojasni prvo malo ovo boldirano. sta znaci ovo "nase"?
samo vam je dato na koristenje ili ste i vlasnici dijela kuce koji se zove potkrovlje?[/quote]

pa nije nase tj nije nase po zakonu nije prepisano, ali kad se odlucilo da ce se kuca graditi dogovorili smo se usmeno da je njihov prvi sprat a mi cemo sebi raditi potkrovlje. Znaci zakonski je sve vlasnistvo i dalje roditelja mog muza, ali mi smo razmisljali da to na proljece sad i zakonski rjesimo tj da oni to prepisu na nas. I najvise nam je nekako pogodovala ova opcija tog "poklona" (sa klauzulom da prvi sprat i dalje koriste normalno moj svekar i svekrva do njihove smrti da ne bude tu bilo kakavih negodovanja), e sad ja se pomalo bojim da ce bez obzira ako uradimo takav ugovor moj djever opet tu "sutra" petljati tu malo svoje prste sto ja zelim izbjeci jer ne zelim graditi kucu, dizati kredite ulagati godinama i onda neko ko nema veze sa tim dodje i kaze imam i ja pravo na taj nuzni dio. Zato pitam kako da se mi tu najbolje zastitimo.
nokia6170

#42 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by nokia6170 »

male_okice wrote:
pa nije nase tj nije nase po zakonu nije prepisano, ali kad se odlucilo da ce se kuca graditi dogovorili smo se usmeno da je njihov prvi sprat a mi cemo sebi raditi potkrovlje. Znaci zakonski je sve vlasnistvo i dalje roditelja mog muza, ali mi smo razmisljali da to na proljece sad i zakonski rjesimo tj da oni to prepisu na nas. I najvise nam je nekako pogodovala ova opcija tog "poklona" (sa klauzulom da prvi sprat i dalje koriste normalno moj svekar i svekrva do njihove smrti da ne bude tu bilo kakavih negodovanja), e sad ja se pomalo bojim da ce bez obzira ako uradimo takav ugovor moj djever opet tu "sutra" petljati tu malo svoje prste sto ja zelim izbjeci jer ne zelim graditi kucu, dizati kredite ulagati godinama i onda neko ko nema veze sa tim dodje i kaze imam i ja pravo na taj nuzni dio. Zato pitam kako da se mi tu najbolje zastitimo.
Pa ugovor o poklonu je najbolje rjesenje u vasem slucaju. Naravno, saciniti i ovjeriti kod notara. Kod notara fino otici, objasniti mu situaciju i on ce sastaviti ugovor po vasim zeljama, sto ne bi trebalo poredstavljati problem s obzirom da je kuca na vise spratova i dijelovi je moguce izraziti i procentualno i povrsinski. Nakon sto postane (vas suprug) vlasnik, takva promjena stanja se onda knjizi i u zemljisnim knjigama. Pa ce umjesto ranijeg stanja 1/1 vlanistvo njegove majke, pisati 2/3 ili 1/2 ili 4/5...sve zavisi o kolikom poklonjenom dijelu se radi. Taj "vas" dio prestaje biti njen i nakon njene smrti ne ulazi u ostavinsku masu, odnosno zaostavstinu. Ta kuca (zajedno sa zemljistem ispod kuce) postaje suvlasnistvo vaseg supruga i njegove majke...a njen drugi sin nema pravo raspolagati ni u kojoj varijanti vise sa "vasim" dijelom, jer ce promijenjeno stanje biti evidentirano u zk ulosku. Naglasavam, da ce vas suprug opet imati pravo ucestvovati zajedno sa svojim bratom u raspravljanju ostavstine iza smrti njihove majke i nad ovim ostalim dijelom koji glasi na nju. Na taj nacin, ustvari, vas suprug u konacnici dobija veci dio od njegovog brata.

U slucaju razvoda braka vas i vaseg supruga, vi imate pravo potrazivati pola sve te nasljedjene i poklonjene imovine (ukoliko nemate djece), s obzirom da se radi o imovini koja je stecena u braku :D
male_okice

#43 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by male_okice »

U slucaju razvoda braka vas i vaseg supruga, vi imate pravo potrazivati pola sve te nasljedjene i poklonjene imovine (ukoliko nemate djece), s obzirom da se radi o imovini koja je stecena u braku :D[/quote]

hvala puno...a ovaj dio mi je cini mi se najbolji, hahaha :lol:
nokia6170

#44 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by nokia6170 »

male_okice wrote:
hvala puno...a ovaj dio mi je cini mi se najbolji, hahaha :lol:
znao sam ja otpocetka da je neki zagondzija u pitanju :D
cule64

#45 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by cule64 »

Pa ne može svekrva biti vlasnik a svekar suvlasnik iste nekretnine.
Ništa od svega toga nije (za sad) vaše.

"Dogradnjom, nadziđivanjem ili adaptacijom tuđeg ili suvlasničkog građevinskog objekta ne stiče se pravo svojine , ako zakonom ili ugovorom nije drukčije određeno.
Izuzetno, dogradnjom i nadziđivanjem posebnog dela zgrade, savestan graditelj stiče pravo svojine na poseban deo zgrade samo ako je vlasnik zgrade znao za gradnju i nije se tome protivio (shodno čl. 24. st. 1. zakona o osnovnim svojinsko-pravnim odnosima)
Načelni stav br. 1/90 XLXXX zajedničke sjednice Saveznog suda etc. od 23.10.1990.

Znači treba pribaviti saglasnost vlasnika odn. suvlasnika (svekra i svekrve) za preduzimanje radova na nadziđivanju, građevinsku dozvolu od upravnog organa, i zaključiti ugovor (notarska forma). Tako ćete steći pravo (su)vlasništva na potkrovlje kao zaseban objekt prava vlasništva bez potrebe da vam ga poklanjaju.

Izuzetak iz drugog stava (načelnog stava br. 1/90...) se odnosi na poseban dio zgrade (koji predstavlja zasebnu cjelinu) kao rezultat izvršenih radova.

"Ukoliko nije drukčije ugovoreno, zajedničkim doprinosom u adaptaciji postojeće zgrade u porodičnoj zajednici ne stiče se pravo suvlasništva na zgradu kad adaptacijom nije nastala nova zgrada s gledišta građanskog prava" VS BiH, rev. br. 23/86 od 15.04.1986.

Sve što je gore navdeno odnosi se na "vaše potkrovlje".

O ugovoru o poklonu je već dosta pisano. U vašem slučaju objekt tog ugovora bi bio samo prvi sprat, jasno pod pretpostavkom da predstavlja zaseban objekt prava (su)vlasništva.
cule64

#46 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by cule64 »

mami wrote:Dali mi neko može reći koji je najbolji i najeftiniji način za ostaviti nekretninu djetetu.Npr.testament ili neki darovni ugovor da ostavljam djetetu stan,vikendicu i sl. nakon smrti.Gdje to završiti i za malo novca,unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Provjerite postavke. ne mogu Vam poslati PP
mami

#47 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by mami »

cule64 wrote:
mami wrote:Dali mi neko može reći koji je najbolji i najeftiniji način za ostaviti nekretninu djetetu.Npr.testament ili neki darovni ugovor da ostavljam djetetu stan,vikendicu i sl. nakon smrti.Gdje to završiti i za malo novca,unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Provjerite postavke. ne mogu Vam poslati PP
Ma provjerila i trebalo bi da radi.
Miki123

#48 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Miki123 »

U slucaju razvoda braka vas i vaseg supruga, vi imate pravo potrazivati pola sve te nasljedjene i poklonjene imovine (ukoliko nemate djece), s obzirom da se radi o imovini koja je stecena u braku :D
U ugovoru o poklonu to treba posebna naglasiti u smislu da poklonjena imovina nije individualno vlasništvo poklonoprimca, nego se nekretnina koja je predmet poklona stiče i ima smatrati kao bračna stečevina Poklonoprimca.
ja2

#49 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by ja2 »

Ja se ne bih slozila sa darovnim ugovorom, jer u slucaju da drugo dijete ili suprug/supruga budu trazili nuzni nasljedni dio moci ce ga ostvariti iz tog poklona cini mi se.
Najsigurnije je "prodati" taj stan djetetu i mirna bosna, naravno obavezno ugovoriti i uknjiziti stanarsko pravo
male_okice

#50 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by male_okice »

ja2 wrote:Ja se ne bih slozila sa darovnim ugovorom, jer u slucaju da drugo dijete ili suprug/supruga budu trazili nuzni nasljedni dio moci ce ga ostvariti iz tog poklona cini mi se.
Najsigurnije je "prodati" taj stan djetetu i mirna bosna, naravno obavezno ugovoriti i uknjiziti stanarsko pravo

kako mislis prodati? i kome si tacno odgovorila meni ili osobi koja je zapocela temu?
Post Reply