Pitanje za dijasporu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cherry-Cherry

#76 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Cherry-Cherry »

broj dva wrote:
insomnia78 wrote:Racunal se ako potrosis na kurave?
Ako dobiješ račun i ako one (ženske kurve predpostavljam?) plaćaju porez onda se računa, inače ne.
Pa kurve taj novac potroše na nešto, dakle stave ga u opticaj.
Ommadawn

#77 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

A značaj priliva čvrste strane valute u jednoj državi?
apsidejzi

#78 Re: Pitanje za dijasporu

Post by apsidejzi »

insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
hahahahah ja pustio kosu pa sam ove godine i frizuru radio :lol: :lol: :lol:

Odoh u LGBT pa da trepavice i nokte nagodinu radim :bih:
zrakomlat

#79 Re: Pitanje za dijasporu

Post by zrakomlat »

Najjači su mi oni što staroj majci pošalju 100 eura mjesečno i onda puni sebe, po fejsbucima, pišu kako bi BiH propala i narod skapao od gladi da nije dijaspore, jer dijaspora pošalje milijarde maraka.
512MB

#80 Re: Pitanje za dijasporu

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
512MB wrote: Nisi toliko daleko od istine...

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Preporučujemo Direktna strana ulaganja u BiH povećana u prošloj godini

- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.

Preporučujemo Dijaspori je naša država sve primamljivija za investiranje
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Preporučujemo Povećanje investicija iz dijaspore u USK-u uz Diaspora Invest
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.
Ovaj novinar se mora sam sa sobom dogovoriti o cemu pise.Dijaspori je nasa drzava sve interesantnija za investiranje...Pa je onda pomoc gradjanima BiH.Pa onda opet investicija. :-) Jel poslo nani 100 eura il je investirao? Ako vec pisu trebaju rasclaniti sta je sta.Dobro dodje sve,i nani 100 eura i za stan 100000 eura.Samo saljite. :D
Moraš se ti jarane malo sa sobom dogovorit :mrgreen: ako ja uložim sto milja kermi u tvoju propalu firmu, onda je to valjda prvobitno pomoć za tebe. Šta je drugo? Doduše možda na kraju bude neke fajde od toga i za mene, ali to i nije sigurica...
512MB

#81 Re: Pitanje za dijasporu

Post by 512MB »

zrakomlat wrote:Najjači su mi oni što staroj majci pošalju 100 eura mjesečno i onda puni sebe, po fejsbucima, pišu kako bi BiH propala i narod skapao od gladi da nije dijaspore, jer dijaspora pošalje milijarde maraka.
Mi pumpamo pola BiH budgeta iz vana, ne znam kako bi izdurali bez tog :|
Ommadawn

#82 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

zrakomlat wrote:Najjači su mi oni što staroj majci pošalju 100 eura mjesečno i onda puni sebe, po fejsbucima, pišu kako bi BiH propala i narod skapao od gladi da nije dijaspore, jer dijaspora pošalje milijarde maraka.
Pa da se uvede zabrana na te doznake iz inostranstva?
HAVANA

#83 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote:
512MB wrote: Nisi toliko daleko od istine...

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Preporučujemo Direktna strana ulaganja u BiH povećana u prošloj godini

- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.

Preporučujemo Dijaspori je naša država sve primamljivija za investiranje
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Preporučujemo Povećanje investicija iz dijaspore u USK-u uz Diaspora Invest
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.
Ovaj novinar se mora sam sa sobom dogovoriti o cemu pise.Dijaspori je nasa drzava sve interesantnija za investiranje...Pa je onda pomoc gradjanima BiH.Pa onda opet investicija. :-) Jel poslo nani 100 eura il je investirao? Ako vec pisu trebaju rasclaniti sta je sta.Dobro dodje sve,i nani 100 eura i za stan 100000 eura.Samo saljite. :D
Moraš se ti jarane malo sa sobom dogovorit :mrgreen: ako ja uložim sto milja kermi u tvoju propalu firmu, onda je to valjda prvobitno pomoć za tebe. Šta je drugo? Doduše možda na kraju bude neke fajde od toga i za mene, ali to i nije sigurica...
Jah eto ti mene volis pa ulozis 100 milja,drag ti ja pravo. :lol: Ko je dosao i ulozio u firmu ,nije sigurno da bi bosanac imao osmijeh na licu.Vec da cvakne para.Jel vi mislite da smo mii mahniti il sta? Cuj investira u drugu zemlju da pomogne. :lol: A ne treba meni tvojih 100 milja usput budi receno.Ne mozes ti platiti moju firmu.Nit se prodaje. :skoljka: :lol:
mO k3

#84 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

@havana

to ti je win -win :)
sadie_forever

#85 Re: Pitanje za dijasporu

Post by sadie_forever »

ako je tako sto se turcimo i arapima spotice sto ne ulazu u BIH? ulagat iz ljubavi ne radi ni budala :D
mO k3

#86 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

sadie_forever wrote:ako je tako sto se turcimo i arapima spotice sto ne ulazu u BIH? ulagat iz ljubavi ne radi ni budala :D
saljes li ti ??
zrakomlat

#87 Re: Pitanje za dijasporu

Post by zrakomlat »

Ommadawn wrote:
Što to?
sadie_forever

#88 Re: Pitanje za dijasporu

Post by sadie_forever »

mO k3 wrote:
sadie_forever wrote:ako je tako sto se turcimo i arapima spotice sto ne ulazu u BIH? ulagat iz ljubavi ne radi ni budala :D
saljes li ti ??
saljem samo kao poklon,recimo po 100 maraka ,,ako idem u BOSNU ponesem poklon kupim nesto i to je to
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#89 Re: Pitanje za dijasporu

Post by plain vanilla »

mO k3 wrote:
insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
nedo bog ovim mesarima ici praviti zube ,jednom sam vidio sta je uradio jednom poznaniku ...
Ko su mesari? Nasi zubari? :shock:
broj dva

#90 Re: Pitanje za dijasporu

Post by broj dva »

plain vanilla wrote:
mO k3 wrote:
nedo bog ovim mesarima ici praviti zube ,jednom sam vidio sta je uradio jednom poznaniku ...
Oni sa kupljenim diplomama
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#91 Re: Pitanje za dijasporu

Post by plain vanilla »

broj dva wrote:
Oni sa kupljenim diplomama
Zubari i ovdje dobro zaradjuju, tako da ih ima dobrih i to sasvim dovoljno. Bezveze ih je nazivati mesarima zbog nekog pojedinacnog slucaja.
Inace ih mrzim :oops: , imam fobiju od njih, voljela bih ih muciti :mrgreen: ali treba biti objektivan.
DZONPI

#92 Re: Pitanje za dijasporu

Post by DZONPI »

Ja nesaljem ja prebacim pare.
animals

#93 Re: Pitanje za dijasporu

Post by animals »

Ma jebo pare..
kome su one jos interesantne..
mO k3

#94 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

plain vanilla wrote:
mO k3 wrote:
ovaj zubar gsdje je bio poznanik ...
Ommadawn

#95 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

zrakomlat wrote:
Ommadawn wrote:
Što to?
Da se manje ljudi može kurčiti - za početak. I da se utvrdi da li je stvarno dijaspora ekonomski bitna za BiH ili nije, i ukoliko jeste, u kojem tačno procentu.
Jedna je stvar sigurna - manje će pišati i pljuvati jedni po drugima.
Seyfo

#96 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Seyfo »

Tema me podsjeca na jednu koju je otvorio nikad prezaljeni Zviz:"da li vam rodbina vani lezi na parama". Cilj teme je samopromocija,svi nasi vani su bijeda,sirotinja, kurce se,lazu, za razliku od njega koji se snasao. Ja bih da doprinesem temi na nacin da cu reci da je slanje para individualno, neko salje neko ne, ali da ti pomogne da dodjes i ti - jok ! Pa najgore sto mu se moze desiti je da dodjes i bolje se snadjes nego on. Ima i tu iznimki,naravno,ali pravilo je tu. A nekad bi najbolje pomogao rodjaku, prijatelju,komsiji,poznaniku da mu pomognes da dodje,nego da mu saljes. (Stara izreka o ribama i pecanju)
Ommadawn

#97 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

Seyfo wrote:Tema me podsjeca na jednu koju je otvorio nikad prezaljeni Zviz:"da li vam rodbina vani lezi na parama". Cilj teme je samopromocija,svi nasi vani su bijeda,sirotinja, kurce se,lazu, za razliku od njega koji se snasao. Ja bih da doprinesem temi na nacin da cu reci da je slanje para individualno, neko salje neko ne, ali da ti pomogne da dodjes i ti - jok ! Pa najgore sto mu se moze desiti je da dodjes i bolje se snadjes nego on. Ima i tu iznimki,naravno,ali pravilo je tu. A nekad bi najbolje pomogao rodjaku, prijatelju,komsiji,poznaniku da mu pomognes da dodje,nego da mu saljes. (Stara izreka o ribama i pecanju)
Na koji način možeš nekome pomoći da se preseli iz Bosne negdje u inostranstvo?
muha_sa

#98 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

mO k3 wrote:
saljes li ti ??
šalje muž mami a sadetinoj svekrvi :D sadeta pjeni :-) -al ne smije ništa pa je ovu temu otvorila :D
muha_sa

#99 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

Pravilo je kad dadneš da se ne kurciš i mahalaš što si dao :-) iliti--daš desnom rukom da ne vidi lijeva
Ommadawn

#100 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:
mO k3 wrote:
saljes li ti ??
šalje muž mami a sadetinoj svekrvi :D sadeta pjeni :-) -al ne smije ništa pa je ovu temu otvorila :D
:lol: zato i pita koliko je normalno da se pošalje
Post Reply